Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Още за Швеция

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Още за Швеция

    На път за Gränna се минава през Huskvarna, който на практика е слят с Jönköping, но все още се води за отделен град.
    Gränna е малко градче на източния бряг на езерото Vättern. В естествената красота на боровата гора и водите на езерото съвсем ненатрапчиво се вписва присъствието на хората - красивите къщи,





    крайбрежната зона оформена като парк





    и дори скромна плажна ивица.



    Има малко пристанище, от където на всеки половин час тръгва ферибот за остров Visingsö. Той предлага различни забележителности, между които и останки от средновековен замък, но за съжаление нямахме време да го посетим.





    Съвсем близо до Gränna, в посока юг, се намира селцето Röttle. Не знам доколко то е типично за Швеция, но в този район повечето села изглеждали така.
    Всички къщи са дървени и боядисани в червено и бяло. Повечето са малки – на един или два етажа - с не особено впечатляваща архитектура, но много симпатични и по някакъв приказно странен начин открояващи се сред обгърналата ги зеленина.





    Предварителните ми очаквания за по-различна природа от тази в България не се оправдаха. Смятах, че като е толкова на север нещата ще изглеждат по друг начин, но и дърветата, и храстите, и цветята бяха почти същите като у нас. Повечето къщи са с големи дворове с трева и дървета.





    Има цветни градини, но липсват зеленчукови. Заместват ги малки парници с домати, чушки, лук, боб. Лятото тук е твърде кратко и недостатъчно за да узреят по естествен начин.





    Röttle също има излаз на езерото Vättern. В края на селото е малкият кей и рибарските къщички.





    Имат и дървени лодки, но по това време са потопени във водата и след 2-3 седмици като се напои достатъчно дървото, сами изплували на повърхността.
    От тук се вижда южният край на остров Visingsö.



    По пътя към езерото минахме покрай чудно красивия водопад – гордост на селото. Тук са останали и руини от стара воденица.







    През 17 век по реката са били разположени множество воденици. Сега са запазени само две, а едната е превърната в музей.







    И връзката с цивилизацията – мост от магистралата, по която за двайсетина минути се стига до Jönköping.



    По обратния път зърнахме и този замък – реконструиран като луксозен хотел с голф игрище.



    И накрая някои коментари, които няма как да илюстрирам със снимки.

    В Швеция са почти на сух режим. Не знам защо на лимонадата и викат нискоалкохолна бира, но това е единственото близко до алкохол, което може да се купи в супермаркетите. Нормална бира, вино и твърд алкохол се продава само в специално лицензирани от държавата магазини и в ресторантите. Доскоро алкохолът е бил и доста по-скъп отколкото в другите европейски държави, но са се принудили да намалят цените защото хората масово си пазарували от чужбина.

    Задължително тук трябва да се опита сьомга - готвят я много вкусно, независимо дали е печена на фурна, на скара или приготвена като яхния. Специфично за шведската кухня е, че си поливат ястията със сладък сметанов или боровинков сос. Сметановия не ме привлече особено, но пробвах няколко пъти с боровинковия и комбинацията му с печени меса е изненадващо приятна. Боровинковото им сладко е много вкусно и си заслужава човек да се запаси с известно количество бурканчета – аз си купих 2-3, но съвсем не бяха достатъчни.

    От разговорите ми с шведите, открих четири неща, разпознаваеми като български – виното, айварът (сигурно са преценили, че „лютеница” доста ще ги затрудни с произнасянето), Златни пясъци и прекрасните ни народни песни. Повечето хора, когато разберяха, че съм от България, ми казваха колко много са харесали изпълненията на българския хор, който еди-кога си са слушали (предполагам, че става дума за Мистерята на българските гласове).

    Следва продължение – Uppsala и замъка Skokloster.
    Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

  • #2
    До: Още за Швеция

    Първоначално публикуван от Tontonella Преглед на мнение
    Хладина, разбира се, има - включително и в отношението на шведите, с които успях да контактувам. Но природата е прекрасна и начинът, по който хората са се вписали в нея за мен е впечатляващ.
    Природата си е супер, особено като е хубаво времето през тази част от годината.
    Ние не сме неутрални!

    Коментар


    • #3
      До: Още за Швеция

      Познати шведи още преди 15 години ми разказваха, че в двора на къщата си (същата, като показаните червено-бели) имат голям парник, а под него, в земята ел.проводници (също като подовото отопление), поставено на около 50 см. дълбочина, доколкото си спомням и така си отглеждали дори и в студовете всякакви зеленчуци. Тогава това ми прозвуча като измислица и не им повярвах много-много, а доста години след това и тук се заговори, и дойдоха подобни методи.
      Чакам с нетърпение продължението на разказа и докато чета и гледам, все си спомням за Пипилота и Емил и техните приключения...!
      ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

      Коментар


      • #4
        До: Още за Швеция

        Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнение
        Чакам с нетърпение продължението на разказа и докато чета и гледам, все си спомням за Пипилота и Емил и техните приключения...!
        Точно в тази област на Швеция - Småland - се намират и родното място на Астрид Линдгрен - Vimmerby, и градчето на Емил - Lönneberga.
        Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

        Коментар


        • #5
          До: Още за Швеция

          Uppsala е известен университетски град, четвърти по големина в Швеция с население над 180 000 души, от които около 40 000 студенти. Намира се на по-малко от час път с автобус от международното летище Arlanda до Стокхолм.

          В старата част на града, на западния бряг на река Fyrisån, се намират трите най-забележителни сгради – катедралата, замъкът и университетът.









          Катедралата (Uppsala Domkyrka) е най-голямата църква на Скандинавския полуостров. Строежът и е продължил повече от век и половина (1270 - 1435).



          През 1702 г. катедралата е пострадала при големия пожар в Uppsala, но до средата на века е възобновена и са построени двете барокови кули. В края на 19 век, по проект на архитекта HelgoZettervall, е направена реконструкция на сградата в неоготически стил и са построени и двата шпила, с които общата и височина става 118,7 м.





          И като архитектура, и като вътрешен дизайн Uppsala Domkyrka е една от най-красивите католически църкви, които съм виждала. Преди нея поставям само катедралата в Мец и базиликата Св. Петър във Ватикана. Тогава не снимах вътре, защото нямах добър фотоапарат, така че следващите няколко снимки са взети от тук: http://commons.wikimedia.org/wiki/Uppsala_domkyrka?uselang=ru





          В основния параклис на катедралата, зад олтарната част, се намира гробницата на крал Густав ІІ Ваза. Той е погребан тук заедно с трите си съпруги, но върху саркофага са изобразени две от тях – тези, които са починали преди него.





          В съседство с катедралата се намира неголяма църква с красиви стъклописи.







          Замъкът в Uppsala започва да се строи в средата на 16 век от крал Густав II Ваза. В средата на 18 век, след големия пожар от 1702 г., е реконструиран и придобива днешния си вид. Замъкът e разположен на малък хълм. Изглежда внушителен и отблизо,



          и отдалеч – гледан от ботаническата градина.



          Ботаническата градина на университета в Uppsala е разположена в подножието на хълма със замъка. Тя е създадена през 1655 г. и е най-старата в Швеция. В нея има повече от 11 000 растителни вида от цял свят.







          Характерните кули в двата края на замъка,



          заедно с трите кули на катедралата



          оформят туристическия символа на града.



          Университетът в Uppsala е най-старото висше училище в Северна Европа - основан е през 1477 година. И досега се смята за най-престижния университет в Швеция. Поглед към главната зала, която съчетава пищната декорация от края на 19 век и съвременната техника за осветление и озвучаване.



          Интересна керамична мивка в един от коридорите.



          Една от сградите на университета – Skytteanum. Епизод от филма „Фани и Александър” на Ингмар Бергман, който е роден в Uppsala, е сниман на това място.



          Поглед и от другата страна на тунела.



          Река Fyrisån е предпочитано място за почивка и на млади, и на стари. По източния бряг е изградена пешеходна дървена алея. Един ден се разходих там специално за да направя снимки на катедралата с отражение във водата.



          И малко по-нататък за да хвана във водата и върховете на двата шпила.



          И още един мост по-нататък по реката.



          Любимото ми място в центъра беше това мостче над реката, което е връзка между търговската зона и старата част на града.





          Мостчето, гледано от другата страна



          и съседните сгради.



          2007 беше годината на Карл Линей (Linné) – велик шведски естествоизпитател и създател на научната класификация на растенията. Още на летището огромни трансперанти информираха за 300 годишнината от рождението му. В университета в Uppsala той прекарва голяма част от живота си, а след смъртта му е погребан в Uppsala Domkyrka.



          Този симпатичен музикант краси фонтан на главната търговска улица в центъра.



          В края и се намира градската библиотека.





          Типична жилищна сграда в тази част на града.



          Близо до това езерце се намира малко пристанище.




          От там тръгнахме с корабче по изкуствен канал,



          който отвежда до езерото Mälaren – третото по големина в Швеция.









          Цел на пътуването ни беше замъкът Skokloster. След близо едночасово плаване го съзряхме в далечината



          и все по-близо.





          Замъкът Skokloster е построен в периода 1654 – 1657 от Карл Густав Врангел – известен шведски адмирал, роден в Uppsala. Сградата е внушителна, но поради липса на средства част от помещенията са останали недовършени и до днес. През годините различни фамилии са владели замъка, а от 1967 г. става собственост на държавата и е превърнат в музей.







          След смъртта му през 1676 г. Карл Густав Врангел е погребан в местната църква.







          И още няколко гледки от езерото Mälaren по обратния път. От всичко, което видях в Швеция останах с впечатлението, че всяко семейство тук има поне по една лодка и през краткото лято всички гледат да си ги ползват.






          Последно редактирано от Tontonella; 01-07-09, 18:20.
          Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

          Коментар


          • #6
            До: Още за Швеция

            Що за невероятна страна и природа, човек да се комплексира. ачеството на снимките е отлично-почти почуствах хладките води на езерата!Благодаря , за което!

            Коментар


            • #7
              От: Още за Швеция

              Страхотна фото разходка в една далечна и малко позната нам страна. Много благодаря.

              Коментар


              • #8
                От: Още за Швеция

                Разказът тук е продължение на тази тема: Стокхолм през май - вода и слънце
                Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

                Коментар

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X