Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Експедиция "Българи зад граница - Бесарабия II" - емоции и настроения !

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Другата България II - емоции и настроения !

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
    Така и не разбрах, кой плаща солидният наем в момента, дали организациите на Българите в Украйна и има ли някакво участие
    нашето правителство, но не съм научен да разпитвам за стопански въпроси. Останах с впечатление, че България не плаща никаква
    част от наема. Моля някой от колегите, ако има по точна информация да сподели.
    Те си плащат наема, Ник. България няма никакво участие. Нещо повече, в началото на тази година, когато предстоеше делото на последна инстанция и делегация от Асоциацията на българите в Украйна дойде в София да потърси подкрепата на България. Нито една медия не им обърна внимание. Само "прокълнатата" телевизия Скат, където първо имаха 1 час в сутрешния блок, а после и в моето предаване (ако някого го интересува - иамам запис). Но виж, след като се разбра, че другарят Станишев се обадил на пани Тимошенко и й казал нещо от сорта " Виж к'во како, ахайде да се разберем.. Е, тогава всички медии в хора възпяха намесата н висшето ръководство... Но за хората в Одеса, които бяха готови да легнат сред зима пред Дома си и да не пуснат натрапници вътре - за тях пак не стана дума...

Второто което научихме е, че след година, тоест месец Октомври 2009 година, предстои голям събор на всички българи.
    Съборът ще се проведе на стадион или някаква подобна площадка с огромни размери в Одеса или околностите.
    Дали не можем да направим едно офроад шоу ? Ще бъде интересно, особено ако и моторджийте и АТВ истите дадат по едно рамо.
    Това като програма минимум. Във всеки случай е добре да присъстваме на събора.
    Този събор на стадиона, за който говорш и където попита, дали може да заведем, например, БТР се провежда през септември - обикновено втората събота и неделя от месеца.
    Объркал си месеца, защото тази година на 25 октомври са тържествата по случай 150-та годишнина на Болградската гимназия и ще е в Болград...

Коментар

Грабна ме! Наистина за младите хора, които идват да следват тук сигурно е голям шок. Ние лесно можем да им помогнем. Ако се кефят на офроуд, само трябват няколко срещи и после колегите им ще могат само да им завиждат ако се знае, че "движат" с офроудърите. Пуберопсихология Това за популярността и подигравките. Да разгледат страната откъм красивата и страна и да прекарат незабравими мигове, това ще е по-трайно и стойностно. Ще има ли един епизод тази вечер?

Коментар

...аз съм извънредно песимистично настроен към подпомагане на изявата на една или друга организация на българите в Бесарабия на този етап... Защото след попрочитането на това-онова и разговори с този-онзи съм на мнение, че организирането на такава среща гони политически и PR цели на организаторите. В този смисъл - с радост бих присъствал и помогнал в придвижването на хора към подобно мероприятие в множеството на стадиона, защото социалното сближаване на българите в чужбина е нещо положително, но не бих се приближавал към тези или онези организатори на такива събития... Лично мое мнение естествено, не ангажирам никой с него....

Коментар

По скоро утре, ще продължа.
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Чета и ми се иска да съм била там-наистина чудно пътешествие!
            Обаче...имам си едни съмнения относно двата автомобила от снимките със сватбата-тези са с видински номера-

Коментар

Не са видински - напълно украински си са)) може да ми вярвате...Такива са ни новите номерни знаци)

Коментар

Скорпионче ..... нещо си се объркАла ....
                Знаем, че всичко е от Видин......... ама .... загледай се у долния ляв ъгъл на въпросните номера .... жълто каре с черен надпис ... UA .....
                Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Това са номерата на одеска област - BH

Коментар

В най-скоро време ще организираме една среща със студенти от Бесарабия, които учат в България.
                    С неоценимата помощ на Райна, ще се опитаме да ги съберем, да поговорим за проблемите им, за трудностите които срещат тук.

Подкрепям напълно мнението на Горби.
                    Личните, неформални контакти с тези хора са в пъти по-ценни.
                    Формалните организации винаги са ми намирисвали на "партийщина", "номенклатурщина" и т.н. Дано не засегна някой.
                    И хората са първо хора, после електорат.
                    Последно редактирано от rumbata; 16-10-08, 07:58.

Коментар

Здравейте на всички участници в този форум!

С интерес следя темите Ви и много ме радва, че някой се заинтересува от Българите в Украйна, от които съм и аз

Познавам една част от участниците в този форум, при първата им експедиция до Украйна, видяхме се в град Измаил

относно темата за идващите за пръв път в България студенти искам да кажа от личния опит, че първото впечатление е много важно, а нещата от времето когато аз дойдох да уча и до сега май не са се променили много , както следва от този пост
                      http://izmail.es/forums/showthread.php?t=1197
                      в който моя приятелка разказва, как са "посрещнали" тази година студентите в София..

Коментар

Продължение.

След Одеса пренощуваме на най сигурното според колегите място - хотелът в Измаил, открит от тях при предишната експедииция. Паркирам до хотела в лекия дъжд, слизам от джипа и цопвам в една локва, до глезените. Сред дружния смях разбирам, че съм цопнал в " локвата на Явор - Вромос ". Е, няма начин - " капан за идиоти " и аз да не се уловя. Единствената ми утеха, е , че и друг се е ловил - имена да не споменавам.
                        Хотелът е разположен в солидна сграда, която поради криворазбрани икономии създава тягостно впечатление.
                        В огромното хале внушаващо доверие, като фоайе на атомна електроцентрала, свети кой знай защо само една луминисцентна тръба от 15 вата в гишенцето на администраторката. Лъчите се просмукват през ивичестия плексиглас и се разпръсват из околния дим като пипала на сепия. Асансьорите са заковани с дъски на кръст, а някъде в дъното на сумрака хора пият, различими само по своите крясъци.
                        Отвора на гишето е толкоз малък, че подавайки паспорта си с ръка, добиваш чувство за белезници. Администраторката с лице на сънен булдог, разглежда паспортите ни, разпитва ни ще вечеряме ли и ни насочва към едно килерче с 4 маси, носещо гордия надпис " БАР ".
                        Пристига сервитьорката, добре изушен хербарий, на някогашно русо маце, преоблича се в атлазена роба и делово ни подхваща.
                        - А на бас, че е работила в Интурист ! - казва Румбата, и познава.
                        От другото помещение се чува лек вой, който се оказва народна песен. Изпълняват администраторката и бодигарда, чийто запой, нашето пристигане е прекъснало.
                        Бодигардът е огромен симпатяга с длани като каскети, очевидно не изтрезнявал през последните 20 години.
                        Боже, щом от миналия път са си харесали мястото, къде ли са били преди това горките ми колеги ?

Следва продължение.
                        Последно редактирано от Nik Nikolov; 16-10-08, 11:53.

Коментар

Боже, щом от миналия път са си харесали мястото, къде ли са били преди това горките ми колеги ?
                          Не питай, по-добре да незнаеш . Само ще спомена, че никой не се оплака от тази...

Хотелът е разположен в солидна сграда, която поради криворазбрани икономии създава тягостно впечатление.
                          Излъчването не е случайно... сградата всъщност е лудница... май другите крила още функционират като такава, но не съм сигурен .
                          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                            Излъчването не е случайно... сградата всъщност е лудница... май другите крила още функционират като такава, но не съм сигурен .
                            Ето защо ни е харесало хотелчето
                            Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 16-10-08, 13:12. Причина: Поправен цитат

Коментар

Продължение.

На сутринта времето е прекрасно, птичките чуруликат, Слънчо се заиграва в клоните, изобщо няма и следа от снощното ми настроение.
                              Горби ни повежда към село Пандаклия - и аз бодро вдишвам недоизгорелите газове на водещия Nissan Patrol. Сещам се за песента
                              " Я кажи ми, облаче ле бяло ". Замислям се за българите в Бесарабия, как ли са достигнали до тез отдалечени земи ?
                              Най вероятно са тръгнали с цялата си покъщина, спускайки се по течението на река Дунав и така до делтата. Какъв куражлия трябва
                              да си, че да вземеш жената, децата и животните, и да тръгнеш в неизвестното? - Повече от Космонавт !
                              Това е ставало през 1800 и н'ам коя си година. България е била Турция. Влашко и Молдова, някакви полувасални княжества с неизяснен
                              статут. Нравите ? - единственото за което се сещам са " Записки по Българските възстания " на Захари Стоянов и " Видрица "
                              на поп Минчо Кънчев, ама то е от по късно - 1894 г. - времето от завръщането на Александър Малинов.
                              Едно цяло село от Ямболска околия се грабва и се премества, на някакви си 500 километра по права линия, или 1000 -1500 километра
                              из криволиците на Дунав .
                              По това време 1792 г. Превземането на Исмаил от Суворов, тези земи стават Руски, и тогавашният Канцлер на Русия - сиреч, човекът дето
                              върти империята, докато Царица Екатерина II се прозява по приеми - Державин, измислил как да се справи с румънеещите се местни
                              жители. В тези години Русия е робска държава, тоест има Благородници и крепостни селяни.
                              Нормалният подход в новозавладените земи е да избереш, най големия кютук измежду крепостните, да му дадеш благородническа титла,
                              да го заобиколиш с останалите тарикати за придворни, та да се ковладят, и да си управляваш безпроблемно.
                              Да , ама не !
                              Ти вземи, че направи от румънец граф, пък чакай Дракула да не се събуди .
                              Тогава Державин, дал на прииждащите българи званието Колонисти. Това били свободни люде, със своя земя, с права за свободно
                              придвижване и търговия из империята. Че излъгал и царицата да се подпише под указа !
                              - Ох, на батяя ! - възкликнали ямболските тарикати и се развихрили с пълна сила, както само кукерите си могат.
                              А какъв беше едноокият в света на слепите ???
                              Алъш веришът вървял яко, златото валяло и нови ямболци прииждали към империята, заселвали се и забогатявали. По пътя към Дунав,
                              обаче Ямболии трябвало да минат из землището на едни други хитреци - Шумналии - а там една жена, се сприятелила с една друга,
                              и от дума на дума - далаверата лъснала.
                              Та и Шумналии, и те започнали да се преселват, докато в един хубав ден, Державин паднал жертва на Дворцова интрига и бил натирен
                              в провинциалното си имение. Преселението не секнало, веднъж дадените предимства били запазени. Царската институция никога не греши!
                              Още по големи преселения се извършили през Руско - Турските Войни 1806 -1812, и 1828 -1829 г. И все по силата на Колонисткия указ !
                              Българите се видели в добри пари, и започнали да се замислят за поколението, което ще ги наследи.
                              Пасмина, от сополиви, невъзпитани и неуки хлапетия ?
                              - А, тая няма да стане! - очевидно са отсекли старейшините, и започнали, - Ха училище, Ха гимназия, Ха гевезелъци
                              - храма на Христа Спасителя от столицата Санкт Петербург, го искаме досущ същия тука, в центъра на Болград !
                              Зер, ний да не сме по-малко Християни Православни ?

Плащаме в злато - и платили.

Е, като не е прилично да е същия, айде малко намален ама досущ.

И храмът е там !

Огромна работа - казвам ви.

По едно време усещам , че съм се надрусал от изпаренията на Patrol-а и отстъпвам второто място в колоната на Неди.
                              Ама ха, какво диско-магураджийско тълкувание на историята роди, опияненият ми от нефтените пари мозък !
                              Я - Last in the line - и Рони Джеимс Дио в CD - то. Волумето на Max and Fresh Air !!!

Следва продължение.
                              Последно редактирано от Nik Nikolov; 16-10-08, 17:21.

Коментар

Първоначално публикуван от AJNA Преглед на мнение
                                Здравейте на всички участници в този форум!

С интерес следя темите Ви и много ме радва, че някой се заинтересува от Българите в Украйна, от които съм и аз

Познавам една част от участниците в този форум, при първата им експедиция до Украйна, видяхме се в град Измаил

относно темата за идващите за пръв път в България студенти искам да кажа от личния опит, че първото впечатление е много важно, а нещата от времето когато аз дойдох да уча и до сега май не са се променили много , както следва от този пост
                                http://izmail.es/forums/showthread.php?t=1197
                                в който моя приятелка разказва, как са "посрещнали" тази година студентите в София..
                                Здравей AJNA!
                                В сайта се отвори специална тема за връзка и помощ на студенти от Украйна, с членове на форума, които биха могли да помогнат в дадена ситуация.
                                http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...743#post497743

Извинете ме, че поста е извън темата, но мисля, че е нужна тази препратка.
                                Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X