Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разходка из Европа ( 11 граници )

Свий
Темата е затворена.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Разходка из Европа ( 11 граници )

    Искам да разкажа за една разходка, която направих последната седмица. Ако на някой му се сторят смешни впечтленията ми, моля за извинение. Това първото ми излизане с кола извън България. По ред причини никога не съм прекрачвал границите на страната по суша. А въобще в чужбина съм ходил много малко. Даже хич.
    Та за разходката. Трябваше да закарам синковеца ми до Кьолн. Трябваше да бъдем там в 14:00 на 03.08. Цялата програма на пътуването беше съобразена с това. Друго беше решението на влизаме в големите градове. Идеята беше, че за час или два не можем да разгледаме нищо. Но за сметка на това планирахме пътя и спането само пре селски райони на страните. С помоща карти,навигации, интернет и съвети от форума направихме резервации за хотели и маршрути. И така се започна „ Пътешествие из Европа и нейните села”.

    Участници: Пърсеви + Рено+ Гармин Нуви
    Планиран маршрут : 5302 км
    Граници : 11

    Ден Първи : Варна – Палик ( Сърбия )
    След доста ранно тръгване от Варна се оказа, че пълномощното за управляване на лизинговия автомобил е изтекло. Та се наложи да минем през София и да го подновим. Тук трябва да благодаря на служителите на лизионговата фирма за доста бързата реакция. И добре,че си оправих пълномощното, защото на Българската граница един „любезен” служител дълго ме разпитва къде съм тръгнал, защо пълномощното ми е от същия ден, какво работя и т.н.
    Сърбия ме учуди с платените магистрали и задръстванията в Белград. Все пак беше петък следобед. Да не говорим за гастарбайтерите, които се движеха и в двете посоки. Но за тях по-късно.
    Шофирах доста притеснен, защото бях наплашен от сръбските полицай. За късмет не видях нито един никъде по пътя. По магистралите стигнах до Палик, който е на Сръбско-Унгарската граница. Стар курортен град. Хотела в който спахме работи като такъв от 1864 година.





    Селцето се намира до езеро и е нвероятно подредено и чисто. Събота сутринта, половина село си косеше тревата...... пред къщата. Не в двора, а на улицата. Толкова бяхме втрещени с жена ми, че не успяхме да го снимаме. Вярно, че това е Войводина, но все пак на фона нашите села е стряскащо.

    Ден Втори : Палик – Bad Worishofen ( Germany )

    Този ден започна с неприятната изненада на границата с Унгария. Там опашката беше 8 км. Бях забравил състезанието за Формума 1 и гастарбайтерите. Благодарение на Гармина и на един услужлив полицай, намерихме по-спокойна граница. Преминахме с дву-часово чакане при ......... И вече бяхме в евросъюза, където ни чакаше номер типичен за България. На първата бензиностанция спрях и примерно поисках да си купя винетка. Отговориха ми, че са свършили ( после се оказа, че те са електронни като касова бележка ). А зад ъгъла чакаха полицайте на гюме. Е имаха богат урожай, само че аз се измъкнах, защото бяха спрели вече 3 коли едновременно.
    Унгария я преминахме по бързата система, но съгласно плана през селата. Само накрая към Австрия вече се качихме на магистралите, защото много закъснявахме. Имаше много красиви и уредени села, но видях и доста мизерия.
    Граница с Австрия няма. Имаше един нещастен служител от унгарска страна, който така и не разбрах каква му е фунцията. Може би броеше колите. В първото австрйско села видах за първи и последн път полицай.



    Тъй като времето много напредваше дадохме повечно газ по магистралата. За първи път видях такава магистрала. А гледките отстрани си ги биваше. Само не можах да си отговоря на въпроса „ Аджеба как косят онеееееея ливадки горе под върховете” . Отговорих си няколко дена по-късно като видях на живо как става това.




    За кратко спряхме за почивка на една отбивка след един от тол-пунктовете. Няма да Ви занимавам с това колко беше чисто и как имаше тоалетна и как ..... абе с две думи „ Място за почивка на австрйска магистрала”

    А това е един тъмен балкански субект на такова място.


    В Германия влязохме вече по тъмно и не можахме да снимаме. Тук преживях културен шок с немските магистрали нощно време. Три колони коли движещи се със 150 км/ч в лек дъжд. В един момент от дясно ме изпревари нещо от типа ракетен влекач с над 160 км/ч и звук на излитащ изтребител. Много весело беше в този момент. Стигнахме селото в което трябваше да спим. Навигацията ме заведе точно до адреса. Но хотела вече беше затворил ( 22:00). Хората отвориха и ни настаниха без никакви проблеми. Но на въпроса ни къде можем да ядем ни погледнаха направо като натровени. Оказа се че всички заведения в иначе това курортно село е затворено, включително и бензиностанциите. И 22:30 по улиците обикаляхме само ние и един полицай. Накрая се върнахме до магистралата и там криво ляво хапнахме на един Шел.

    Ден Трети : Bad Worishofen – Кьолн- Хорнбах

    На сутринта ( неделя ) ме събудиха камбаните . И невзрачното по тъмно село се оказа много уютно баварско село. Домакините ни поглезиха с закуска и кафе . А умората от предния ден беше изчезнала.




    Това е градинката на нашата стая. Нещо като персоналната ни тераса. А долната снимка е на селото като си тръгвахме



    Остатъка малко по-късно
    Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
    NULLA TENACI INVIA EST VIA

  • #2
    До: Разходка из Европа ( 11 граници )

    Чак сега успявам да седна и да продължа разказчето.

    През този ден трябваше по час да стигнем до летището на Кьолн. До там отпуснах на жена ми кара. Просто тя има по-тежък крак от мен.
    Явно в този ден половин Германия и две трети от Турция бяха излезли по магистралите на страната. Не бях виждал три ленти задръствания, докъдето ти стигне погледа


    А в дясната лента видяхме колони от кемпери и каравани от всички възможни марки и модели. Явно германците си ходят с цялата покъщнина включително и ....

    Мотори



    Коли



    Амфибии



    Лодки




    Дори и хулигани имаше по пътя



    По едно време из колелата на колата се замота една количка



    А това зверче се пънеше много здраво и успя да избяга.....



    Поради типично български неуредици се наложи да повисим в Кьолн.





    И отук нататък започна истинската почивка. Без да бързаме за никъде тръгнахме на юг към Саарбрукен. Магистралата беше празна като изключим някой странни екземпляри :



    А отстрани започнаха да се появяват замъци и лозя. Ама лозя ви казвам......






    Късният следобед достигнахме селцето Хорнбах, където трябваше да спим в един хотел в стар манастир. На живо беше по-красиво отколкото на снимките в рекламните сайтове













    А следващите снимки са за всички любители на бирата. Това е някакъв еликсир.




    В менюто на ресторанта, беше записано следното : „ Транционно ястие – свинско шкембе”. Бях доста изненадан, но неуспях да убедя местните, че това наше трационно ястие и законите на Евросъюза не разрешават субпродуктите. Ама не ми повярваха.
    Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
    NULLA TENACI INVIA EST VIA

    Коментар


    • #3
      До: Разходка из Европа ( 11 граници )

      Ден четвърти : Хорнбах- Вал Гардена ( Италия )

      Сутринта ни посрещна с проливен дъжд. Като се качих в колата, бордовия компютър жизнерадостно докладва, че задната дясно гума е „ flat”. Само като си помислих как се сменя гума в този порой, не ми се тръгваше. На първата безниностанция само напомпах гумата и тръгнахме с надеждата, че някъде където не вали има немска гумаджиница. И между другото решихме да минем през Франция.
      На това място е най-смешната граница в Европа. Очаквах поне нещо да видя- знак,табела поне линия на асфалта. Нищо. Свърши една гора, почна едно поле и посредата на полето имаше знак за ограниение на скороста на френски. По това познахме, че сме във Франция.
      Това е първото френско село. Я френско, я немско. Никой не знае. Хората говорят и двата езика.




      Слизайки по на юг започнаха отново да се появяват замъците.






      От Страсбург се насочихме към Швейцария. За магистралите няма да разправям, защото сигурно вече съм омръзнал. Притеснявах се от преминаването на границата с Швейцария. Оказа се много просто нещо. Един як батко погледна номера на колата и само махна да продължаваме. Така се оказахме в държавата на шоколадите, кравите и парите.





      Гледките си бяха както очаквахме – швейцарски. Само липсваха лилавите крави. Крави имаше, ама не бяха от лилавия сорт.




      А тази табела я снимахме предполагайки, че рода на Чуров е този район, ама си трае.



      По магистралите също могат да се видят странни екземпляри, но най-впечатляващи са бабите със спортни коли – Поршета, БМВ и други по-редки модели. Но класацията води едно бабе със ретро Ягуар кабрио. Беше развяла бяла грива с над 140 по пътя. Уви нямаме снимки от нея, зашото ченетата ни бяха опрели във фото апарата.

      В Австия преминахме без никакви проблеми, но в доста сериозни задръствания. Следващите снимки са от пътя до Инсбрук. Трябва да ви кажа, че от Витоша има по-високо.





      На една беззиностанция спряхме да помпаме отново гумата. Оказа се, че като истине асфалта- гумата пада. В жегата си седи. Очевидно се обаждаше някакъв стар ремонт по гумите. Ама за пореден път отложих търсенето на гумаджия.



      А това е някакво превозно средство нагоре по баира. Предложих на жена ми да се качи и да снима отгоре, ама бях грубо навикан.


      От тук нататък следваха десетки тунела. Всичките добре осветени и повечето добре вентилирани. А гледките си бяха алпийски











      Преминаването в Италия беше също символично. Просто се смени модела на мантинелите


      Иначе пейзажа остана същия. Само се увелични броя на крепостите





      Следвайки любезната навигация се отбихме от магистралата и поехме по един доста тесен път нагоре към планината. Съдейки по пътя отивахме в малко планинско село. Оказа се, че тесният път води до три огромни планински курорта с неизброим брой хотелчета. Уви в този момент свършииха батериите на фотоапарата и оставихме снимките за следващия ден. Хотела, за който имахме резервации беше на много красиво място. Прибрахме колата в подземния гараж на хотела. Тук за първи път имахме проблеми с храната. Ресторант на хотела работеше за ол-инклузива на хотела и избора за нас беше смешен – два вида ястия. Но слязохме 400 метра по пътя и намерихме пицария. Все пак Италия.
      Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
      NULLA TENACI INVIA EST VIA

      Коментар


      • #4
        До: Разходка из Европа ( 11 граници )

        Ден пети : Вал Гардена – Карловац ( Хърватско )

        След като заредихме батериите на фотоапарата на сутринта направихме снимки на удивителната природа около курорта. Повечето снимки са правени от терасата на хотела








        А това е кафето на хотела


        Още картинки.






        А това са останки на някакво охранително съоръжение


        Естествено през ноща гумата беше паднала под критичния минимум и затова потърсих вече гумаджия. Намерих. Ревах. Ремонт на гума = 1 час и 25 евро. Как да не ревеш. Поне имах време да направя още снимки и да изпия още едно кафе.





        На следващата снимка семейство ентусиасти бутаха детски колички по наклон, дето аз и с ескалатор няма да кача



        Като най-сетне тръгнахме се реши загадката на окосените ливади. На снимката се вижда един трактор, който коси под невероятен наклон. Не успях да направя по-добра снимка, но повярвайте ми, този трябва да се състезава в някое първенство по офроуд.



        Вече с оправена гума и вдъхновен от трактора прекарах реното по някакъв път дето много приличаше на пътя до връх Ботев , само дето беше асфалтиран и някой беше сложил знак, че е двупосочен. Добре, че никой не мина отсреща. Целта да минем по този екстрем беше ей тая снимка




        От тук следваше дълга и малко скучна магистрала през половин Италия
        И тук имаше замъци и други недвижими имоти


        Минахме и покрай Венеция


        Малко преди Триест ми светна резервата на колата. И аз малко панически пуснах „ каката” ( Гармина де) да търси най-близката бензиностанция. И тук се вкарах в невероятно приключение. Когато следвайки всички инструкции стигнах до точката се оказа, че там бензиностанция няма. И на следващата точка и на по-следващата. Аз кротко се потях и бях захапал волана и си представях как седя някъде из италианските села с туба в ръка. През това време жена ми безгрижно снимаше прекрасни къщи и църкви





        Накрая намерихме ( от петия път ) един Шел, на който заредихме. Успокоени продължихме и пристигнахме около Триест.





        А това е влизането в Словения



        И пристигаме в Хърватско
        Това е платената магистрала между словенската граница и Риека


        Пейзажите около Риека говорят сами за себе си. Явно тук ще е следващата разходка





        Обрънете внимание каква мгистрала приключват хърватите. Едно платно вече работи довършват другото. И не са членове на евросъюза. Ами като им дойдат пари и от там какво ще стане.


        Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
        NULLA TENACI INVIA EST VIA

        Коментар


        • #5
          До: Разходка из Европа ( 11 граници )

          Ден последен : Карловац – Варна

          Отново предлагам снимки сутринта. Това са съседите






          А това е съседния хотел, явно много преживял и приключил вече


          От тук до Белград е магистрала. Такава дето само можем да мечтаем.


          А това е един досадник, дето се влачеше по пътя


          Ето пак е пред мен


          И с това се прибрахме до България


          Пътя до Варна ми се видя черен. Прибрахме се в 3:00 сутринта. През целият път видях 3 катастрофи, а последните 500 км до Варна видях 5. Някакъв ужас.

          Рекапитулацията:
          Километри 5704. 11 граници. 5 хотела . Много впечатления.
          Личното мнение
          По-лоши пътища от нашите няма ( поне в тези държави в които бях ). По-досадни служители на границите също. Пътуванията в Европа вече не са никакъв проблем. Резервирането на хотели по интернет е направо удоволствие. През целият път видях само няколко полицая. И то в Унгария и Сърбия. Набелязали сме няколко дестинации за по-подробно разглеждане. Това са Хърватско и района между Германия и Франция.
          Но следващия път. И един последен съвет. Не вярвайте дословно на навигацията, особено като става дума за малки обекти в диви райони.

          Само едно знам. Ще го направя пак.......
          Варна,Палик,Bad Worishofen,Кьолн,Хорнбах,Вал Гардена,Карловац,Варна
          Пърси
          Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
          NULLA TENACI INVIA EST VIA

          Коментар


          • #6
            До: Разходка из Европа ( 11 граници )

            Чудесно пътешествие сте си спретнали

            За колко дни го изживяхте това удоволствие?
            Как организирахте нощувките?
            С какви ориентировъчни цени са те?
            На какъв език се разбирахте с немско и френско говорящите?
            С какви карти беше в Гармина?
            Как се държаха?

            Благодаря

            Коментар


            • #7
              До: Разходка из Европа ( 11 граници )

              Увлекателна разходка.
              Благодаря!
              Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

              Коментар


              • #8
                До: Разходка из Европа ( 11 граници )

                Благодаря за прекрасния репортаж .
                Особено ми хареса факта, че сте избрали пътуване по първокласната мрежа , а не по магистралите.
                Също така , в малките селца сте пресъздали, чудесно местната атмосфера.
                Поздравления !
                Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

                Коментар


                • #9
                  До: Разходка из Европа ( 11 граници )

                  ЗАВИЖДАМ! Благородно разбира се. И си заслужил почивка. Малко, ама качественно. Браво и мерси за чудесния репортаж.
                  За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

                  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

                  Коментар


                  • #10
                    До: Разходка из Европа ( 11 граници )

                    Добре изглежда Европа, нали ... И добре си се поохарчил, но поне си видял, че природата в България не е това, което повечето българи смятат. Иначе не си мисли, че си усетил "атмосферата" в Европа. Просто си видял това, което е за показване.
                    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                    Неизвестен мъдрец

                    Коментар


                    • #11
                      До: Разходка из Европа ( 11 граници )

                      Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                      Чудесно пътешествие сте си спретнали

                      За колко дни го изживяхте това удоволствие?
                      Как организирахте нощувките?
                      С какви ориентировъчни цени са те?
                      На какъв език се разбирахте с немско и френско говорящите?
                      С какви карти беше в Гармина?
                      Как се държаха?

                      Благодаря
                      За шест дни и малко отгоре.
                      Нощувките ги резервирахме през интернет. Има много сайтове, ние специално ползвахме www.booking.com
                      Езика беше английски със спомагателни ръце и крака. Общо взето нямахме проблеми с общуването.
                      С картите имахме проблеми само в Хърватско. Имаше някакви проблеми с рутирането. В Сърбия и в Европа нямахме никакви грижи.


                      Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                      Добре изглежда Европа, нали ... И добре си се поохарчил, но поне си видял, че природата в България не е това, което повечето българи смятат. Иначе не си мисли, че си усетил "атмосферата" в Европа. Просто си видял това, което е за показване.
                      Не съм си и мислил, че ще усетя атмосферата на Европа. Уви беше много малко времето. Просто исках максимално ( доколкото е възможно за това време) да се отделя от туристическата страна. Не съм успял напълно, но все пак за първи опит....
                      А природата е различна. Просто различна. Не мога да дам оценка дали е по-красива или не.
                      Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
                      NULLA TENACI INVIA EST VIA

                      Коментар


                      • #12
                        До: Разходка из Европа ( 11 граници )

                        Не става въпрос за по-красива или не. Природата навсякъде е красива, дори пустинята си има собствен чар. Но в З. Европа просто ми изглежда някак "стерилна" ... Иначе си имат всичко-красиви планини, реки, морета, сърнички и зайци пасат по ливадите, НО някак си всичко е прекалено подреденичко и спретнатичко .... Като за снимка.... Имаш усещането, че се намираш в зоопарк. Липсва онова чувство на свобода и безгрижие, което усещаш обикновено, когато си извън цивилизацията.
                        "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                        Неизвестен мъдрец

                        Коментар


                        • #13
                          До: Разходка из Европа ( 11 граници )

                          За това съм съгласен. Като за картичка беше.
                          Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
                          NULLA TENACI INVIA EST VIA

                          Коментар


                          • #14
                            До: Разходка из Европа ( 11 граници )

                            Между другото ако не си разбрал вече, бирата която е на снимката си има едно народно име .... Викат и "Chicken piss" , на немски не помня как е и има един специален ритуал при пиенето и наливането и..... Един приятел от Бавария ми го показа преди време. Чашите са буквално заледени във фризер, бирата също е почти пред замръзване. Налива се много бавно горе-долу 4/5 от бутилката без да се прави пяна. Останалата 1/5 в бутилката се разпенва добре, като бутилката се върти между дланите на двете ръце и пяната се налива в чашата, като не трябва да е повече от 2 пръста или почти до ръба на чашата. Много е приятна на вкус. Наздраве!
                            П.П. И в България съм намирал тук-там такава пшеничена бира, но на "Paulaner" ...
                            Последно редактирано от kuzdov; 09-08-08, 21:08.
                            "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                            Неизвестен мъдрец

                            Коментар


                            • #15
                              До: Разходка из Европа ( 11 граници )

                              изкефих се
                              винетката за Унгария не е ли само за магистралите?

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X