Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разходчица до Крим

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Разходчица до Крим

Първо да започна от най-важният въпрос: Защо точно Крим? – Зададен ми беше сигурно 100 пъти.
    • Заради мен – исках да видя Судак – има вероятност Генуезската крепост , както я наричат там , да е построена върху основите на Българска крепост.
    • Заради съпругът ми – служил е на подводни лодки и предполагах , че ще му бъде интересно да разгледа Севастопол ( след толкова легенди , които се носят за това пристанище) и най- вече убежището за подводници под скалата в Балаклава.
    • За децата – въздухът в Крим е лечебен.Там има изградени много здравни санаториуми основно за лечение на горните дихателни пътища.Малакта ми дъщеря от както се е родила е със задна хрема ( постоянна хрема която води до постоянно хъркане – ще кажеш че има хрипове).Сещате се , че при никнене на зъби това нещо се засилва и текът едни реки от хрема от всякъде – няма дишане , няма ядене , пиене нищо.Голям кошмар и не може да се издухва и т.н.
    • За мен почивката не е да седнеш на едно място и да седиш.Така мога 1-2 часа после полудявам.
    Е това са основните причини останалите няма да ги изброявам.Както казва майка ми – в необятният Съветски съюз винаги има какво да разгледаш и къде да отидеш – и е имала много право.Освен това имаме „нещо” общо с Крим и чисто исторически.

Искам да се извиня предварително ако с нещо написано тук обидя , някой който е Руснак , Украйнец и т.н.Тук ще напиша лични впечатления и така като съм почувствала нещата които съм видяла.Ще приложа и чисто любителски снимки – на някои от тях ни има и нас , но няма как.
    Женя Вълчанова 0888272565

До: Разходчица до Крим

И така тръгване от Варна – 6.30ч. Силистра – ферибота - снимка 1 -( от Българска страна 20 Лей , от Румънска 25 лей- пътува 15-20мин, винетка за румъния – 10.70 лей седмична) - Слобозия – Браила – Галац – Джурджулещи( в Молдова еко такса ~ 4$) – Рени - Добре дошли в Украйна снимка 2 - в 12.30ч. кафе на центъра хранене на децата и продължаваме.Както писах и в другата тема участъкът в Румъния , който е в ремонт е почти готов , има не повече от 500м. по неасфалтиран път.До тук толкова всичко друго за и по пътя е описано в предишни теми.

Понеже пътувахме в неделя движението беше меко казано нищожно поне до Одеса. Там имаше малко повече коли , но беше поносимо. В Николаев бяхме около 19.00ч. Пътят до там е сравнително добър и широк. Има доста слегнал асфалт , но преполагам , че се получава от пропадането между панелите.Сравнително бързо си намерихме хотел ( има доста ).На сутринта разгледахме малко центърът – не можа да ме впечатли с нищо – един голям град.Това което ми направи впечатление още в началото е – пътища широки , малко коли , много табели ( знаци).Включително и за хотели и забележителности има пътни знаци в градовете.Продължихме към Херсон.Тъй като сме с всичкият багаж в колата трябваше да намерим платен паркинг.Е те там такова нещо няма.Въпреки всички знаци за платен паркинг не намерихме такъв и спряхме на най-сигурният неплатен- снимка 3.Обядвахме и продължихме към Крим.
    Прикачени файлове

Коментар

Пристигнахме в Алушта към 17.00ч.Лека разходка до плажа , където мъжът ми каза – „забрави да ходя тук на плаж”снимки 1,4 .Почивка и един ден само разходки из градчето.Тук е момента да спомена , че от Севастопол до Судак няма нито един чист курорт , като при нас.Всичко е малки населени места , достроени със санаториуми и хотели.Малко място , никаква плажна ивица и ужасно много хора.За да отидат на плажа отиват към 6.30 – 7.00ч. да могат да си заемат места.Почти никаква инфраструктура.В Алушта обясниха , че имат пречиствателна станция , но разните тръбички отиващи към морето са показателни.Водата и газта текът по външни тръби разположени по улиците.В частният сектор ако имаш 200кв.м. застрояваш 220кв.м и правиш една вита стълба и предлагаш къща / вила , а всъщност става един апартамент със стръмна стълба- снимка 6 .Това което бях харесала беше 80%от това което се четеше по интернет – което си е направо късмет.Иначе крайбрежните алеи са добре устроени.Има всякакви сергийки като при нас.Основно китайски внос стоки , почти същите неща като и на нашите морски сергии.Забравих да спомена , че улиците в градчето освен , че се чистят и се мият.В Алушта има интересен аквариум-снимки 2 и 3.Добре направен и със сравнително екзотични риби и земноводни. Като цени евтини са цигарите и бензина /нафтата.Останалото е като при нас.Включително и кухнята е почти като при нас , но направо прекаляват с укропа ( копъра) на всевъзможни неща ( супа , пържени картофи , спагети ...).Още влизайки в което и да е курортно градче има наредени хора с табели почти скачащи по колата предлагайки всевъзможни квартири, апартаменти , къщи- снимка 5...
      Прикачени файлове

Коментар

Следва Севастопол – красив бял град.Широки улици малко коли , много място за паркиране и пак няма платен паркинг въпреки знаците указващи такъв.Почти никаква информация какво може да се разглежда , но пък всякакви хора ви подканят на разходка с лодка по Севастополската бухта.За 30-40гривни (1$ = 4.75 гривни) отивате на 30 мин. разходка с екскурзовод .Заслужава си.Виждате всички паметници , Руски кораби ,1 подводница , ложата за гледане на морският парад и мн. др. забележителности.След това разгледахме паметниците и право към кв.Балаклава.Между другото ето това е водопроводът- снимка 8.Там е разположено прословутото бомбено убежище за подводници.Там влезе само мъжът ми , но беше впечтлен.Цялото убежище е построено за 1 година през 1957г. , при пълна секретност.Даже и много от тези които са го строили не са знаели какво точно правят.Много бетон , много труд , много желязо и много мозък.Изключително замаскирани вход и изход .Защитата на съоръжението издържа на 100 килотона пряк ядрен удар.В Балаклава има и останки от Генуезска крепост.
        Прикачени файлове

Коментар

Следващата спирка е Судак.Пътят до там е леко планински и понеже са около 80км всички изпадат в ужас ако трябва да пътуват до там.Всъщност изобщо не е труден маршрут- там видях хора които почистваха покрай пътя.Да не забравя да спомена , че дори мантинелите се мият с водоструйка. В Судак е Генуезската крепост , от която е изследван едва 1%.Има вероятност стените на тази крепост да са просто надстроени върху основите на стара Българска крепост.Поради липса на средстава разкопките вървят едва едва , а доказателствата не е ясно дали ще видят бял свят , защото все пак става въпрос и за политика и за икономически изгоди.Иначе самата крепост е доста обширна не знам дали може да се види от снимките , но става въпрос за доста площ.Там има и дърво на което хората си вързват разноцветни панделки (всеки цвят е за нещо –за здраве , за любов ,за разбирателство, за пари – повтаряш си на ум 3 пъти желание и като завържеш панделките то се сбъдва).Съответно и там има костюми за обличане , а надолу по пътя и камила – за снимки.Забележете изкуствено залесени възвишения(предполагам – няма как да са толкова равно подредени дърветата) - снимка 7, а освен това и почти покрай целият път имаше изкуствено засадени дървета.И съответно красота – върхове скрити в пухкави облачета.
          По пътя е построена и църква – маяк св.Николай.Тук е мястото да кажа , че църквите в Украйна са невероятно потдържани и изглеждат невероятно.Освен това в църква жените ЗАДЪЛЖИТЕЛНО влизат с покрити коси.Тук на първата църква почти ме изгониха , защото нямах представа.
          Прикачени файлове

Коментар

На следващият ден тръгнахме към Бахчисарай.Поради недомисляне или недоглеждане минахме през Ай Петри или 70км. по силно планински път.Пътувахме 3.1/2часа.Не знам колко пъти си виждахме стоповете при завой.Но ако не бяхме минали от там нямаше да видим страхотната гледка ( валеше дъжд и беше мрачно , да не говорим че долу беше 24 гр. , а горе 14гр.) и освен това нямаше да видим и доста голямото поделение на върха.Още с влизането в Бахчисарай се появиха махащи младежи , че трябва да спрем на паркинга , но се оказа , че до горе има 2км. и също има паркинг.Появи се и там младеж , който ни взе едни пари каза касовият апарат се зарежда , но после ще ви дам бележка.Докато бяхме горе заваля дъжд и като слязохме вече нямаше никой на „платените” паркинги.Малко се отклоних , но и това си е инфо.Качихме се в Успенския скален манастир.Както и на другите места – добре поддържан всичко е бяло или златно много красиво.Забравих да спомена , че в много малко църкви е позволено да се снима.После отидохме в Бахчисарайският дворец или Ханският дворец в Бахчисарай.Предполага се , че е строен 16 – 17в. Тук е мястото да кажа , че във всички дворци има безплатни екскурзоводи – като има 10-15 човека задължително тръгва и екскурзовод.Освен това във всяка стая или коридорче има хора които внимават да не се пипат експонатите , но същевременно дават ценна информация ако ги попиташ.След като се разгледат помещенията и градината (ако не вали много ) идва ред и на музейната експозиция.През май 1787 императрица Екатерина II е посетила ханският дворец и също има подредена изложбена зала и платна , но не дават да се снима – заради светкавицата , явно уврежда картините.Следваше бързо прибиране през Симферопол – широк път никакви планини и завои ама...
            Прикачени файлове

Коментар

На следващият ден бяхме в зоопарка на Ялта или по скоро над Ялта.Това е цял комплекс от зоопарк , аквариум и поляна на приказките.За всички ни беше много интересно.Още на входа си купуваш храна с която можеш да храниш животните.Има си тръби за да не бъркаш през решетките.Голям зоопарк с доста животни.Над клетката на лъва има адреналиново мостче , на което се качваш и си без ограда над царя.В началото на зоопарка има къщичка на баба Яга.Като влизахме вратичката се похлопваше и ние с мъжът ми умувахме как са го измислили – изглежда като че някой бута вратата.След малко един младеж се качи по стълбичките и като изскочи баба Яга онзи избяга за секунди покрай нас.Ако го бяха засекли сигурно щеше да постави световен рекорд.
              Поляната на приказките ( също с екскурзовод ) е много интересна.Всякакви приказни герои , доста от тях непознати дори и за мен , но въпреки всичко те запленява.Някакси се чувстваш като дете там ( дори и с две деца).
              Аквариумът не беше нещо кой знае какво , но имаше в него Немо и татко му.Това беше най – важното.

Явно има лимит на прикачените файлове и не мога да пусна повече снимки.

Коментар

На следващият ден посетихме Ласточкиното гнездо – рекламирано като дворец , но се оказа , че вече вътре е ресторант.Вярно беше красиво от вън и имаше стархотна гледка от там.След това отидохме в църквата Архангел Михайл.Няма да пиша повече за църквите , защото всички са невероятни.Влизаш и вътре има хора които знаят как да се държат в църква , вярващи или не толкова , но уважаващи правото на ближния.На тръгване случайно поглеждаш на скалата пред теб и какво да видиш фигури.
                Следва Ливадийският дворец.Лятна резиденция на последният руски Император Николай II и семейството му.Освен това в този дворец е проведена прословутата Ялтенска конференция .Много красив дворец с всичките огромни камини , кабинети , портрети , много дърво - топло и гостоприемно място.Не на последно място и восъчните фигури на императорското семейство , Чърчил , Рузвелт и Сталин.Въобще се пренасяш в друг свят.
                След емоцията малко разтоварване с Динозаври.В комплекса Акватория има направена експозиция на динозаври.
                На следващият ден сме в Ялта.Поддържан град с голяма крайбрежна алея и никакъв плаж.Съответно по цялата алея има костюми като почнеш от тип рокерски мотори до принцове и принцеси и всякакви декори за снимките.
                Артек – международен детски лагер.Това е място оградено с големи огради и с постоянна охрана , под патронажа на президента на Украйна.Един цял град за децата.Освен това когато излизат , пристигат или си отиват деца , това става ( говорим за десетки автобуси) с полицейски кордон.Коли отпред и отзад с включени светлини (буркани както му викаме тука).Въобще към децата имат доста внимателно отношение.
                И много паметници.Този е на входа на Алушта.

Коментар

Следва църквата над Форос -Възкресение Христово.В нея се разрешава снимане.Над нея се качвате до Байдарските врати , от там има невероятен изглед към морето.
                  Следва Алупкинският дворец или още Воронцовски дворец – по името на граф Воронцов.Дворецът е строен 23 год. от 1828-1851г. В него са вплетени различни стилове – късна английска готика , елементи на индийска архитектура , а от запад създава впечатление на европейски късносредновековен замък.Красива зимна градина и голяма музейна колекция.Огромни паркове поддържани и красиви го ограждат от всички страни.
                  Последният ден в Крим активна почивка.Това е в едно заведение между Алушта и Симферопол – децата бяха много доволни , а когато те са доволни ние два пъти повече.
                  Това вече е в църквата в Болград.Ако не са ме подвели тя е втората по големина в цяла Украйна.Там също разрешеват да се снима вътре.
                  Последен ден и изпращане на Морската гара в Измайл.Ето я и границата на Рени.Довиждане Украйна.

С две думи за 8 дни в Крим успяхме да видим едва 10% от забележителностите там.Снимките доста ги намалих и не знам колко ще се разбере от тях.Ако някой има желание за повече снимки ще направя диск с всички и ще му ги дам.Въобще за всякаква информация – ако има желаещи – съм насреща.

Коментар

Мен ме интересуват още неща... А снимките - там където се виждат са много малки... Освен това трябваше да сложиш написаното в раздел "Пътеписи", но това някой добър модератор ще го премести. Понеже си от Варна - всеки четвъртък се събираме любители на фотографията в едно заведение - "Продадена Невеста" - в двора на ритуална зала. Заведението има градинка отвън, много е прохладно и приятно и има WIFI. Там съм всеки четвъртък от 19.00 до поне 22.00. Познаваме се лесно - най-голямата и шумна маса на двора и се говори за фотография.... Ако ви остане свободно време някой от четвъртъците - отбийте се да се запознаем и да ви поразпитам, и ако донесете снимките - ще ги качим където трябва в интернет с моя лаптоп, за да се виждат големи.
                    ПИша ги тия обяснения тук, защото още нямаш право на л.с.

Коментар

[quote=jenia7812;416060] зоопарка на Ялта
                      Поляната на приказките quote]
                      Прикачени файлове

Коментар

Още малко снимки
                        Първоначално публикуван от jenia7812 Преглед на мнение
                        Ласточкиното гнездо – църквата Архангел Михайл
                        Ливадийският дворец
                        Динозаври
                        Ялта.
                        Артек
                        Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от jenia7812 Преглед на мнение
                          църквата над Форос -Възкресение Христово.
                          Байдарските порти
                          Алупкинският дворец или още Воронцовски дворец
                          Това е в едно заведение между Алушта и Симферопол църквата в Болград.
                          Морската гара в Измайл.
                          Ето я и границата на Рени.
                          Мерси за вниманието на всички , които си загубиха времето с този пътепис!
                          Прикачени файлове

Коментар

Изобщо не го смятам за загубено, Женя и благодаря за труда и желанието да споделиш емоцията с нас!

П.П. Само размера на снимките не трябва да е толкова малък, за да можем да се насладим по-пълноценно на прекрасните гледки
                            ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

В началото не знаех как се качват снимки , а от тези малките не може да се види нищо.Най-после се наканих да извадя архива и да пусна няколко нормални.Приятно гледане!
                              Алушта плаж!

Най - вкусните шашлици!

Севастопол - Белият град!

Единствената - вече бракувана ( Украинска)!

Входът за прословутото Севастополско пристанище!

Към Судак!

Към Бахчисарай!

В двореца:

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X