Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Lunz am See, Австрия

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Lunz am See, Австрия

    Здравейте !
    Тази година ми се е паднало да обикалям по езерата в Австрия явно.
    Този път обиколката беше свързана с ученето, а именно екскурзия с практика по Хидробиология.
    Но първо за Lunzer See.
    Езерото се състои от няколко части: Ober (горно) Lunzer See и Unter (долно) Lunzer See. Свързани са с рекичка която се нарича : Lunzerbach [IMG]file:///C:/Users/Dule/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG]
    Горното езеро не е интересно за нас (студентите), защото в него почти няма живот (бързо се оттича водата, 7 месеца в годината покрито с лед, няма натрупване на хранителни вещества в него) така, че не си направиха труда да ни го покажат изобщо. Това което ни интересува е долното езеро. Намира се на около 620м надморска височина в падина издълбана от ледник.
    Преди точно 100 години синът на заможно семейство от района което се занимавало с рудодобив, който е бил възпитаник на нашият университет и собственик на езерото, решава да се построи биологичен център за изучаването на езерото и на водните обитатели. През същото време е построена и железницата (която по ирония на съдбата точно тази година се премахва) с която се стига за 1 ден от Виена до Lunz am See (в днешно време за час и половина с кола).
    През първата световна война хората имали други проблеми и биологичният център се затваря. Между първата и втората световна пак се подновява работата с пари от семейството. След втората , заможното семейство вече е пред фалит но синът им успява да събере пари и да започне изграждането и обновяването на същия център. През това време се отваря и втори биологичен център от този тип , този път на Mondsee, близо до Salzburg. Това слага началото на надпревара между двата центъра за научни открития.
    Всичко добре, но ние какво правим там?
    Група от 80 човека беше разделена на 4 малки групи. Всяка група имаше различен план през 4те дни които прекарахме там: Риби, Насекоми живеещи в реките, Морфология на реките, Планктон.

    Риби: (понеже не съм рибар и не ги бях чувал на български тези видове, ще ги пиша на английски).
    През първия ден , веднага след пристигането ни хвърлиха в реката (поне тези които искаха) да се хваща риба с ток. [IMG]file:///C:/Users/Dule/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.gif[/IMG]
    https://drive.google.com/file/d/0B7g...lBa2p2S00/view
    Няма да влизам в подробности какъв е принципът на ловенето на риба с ток, сигурно ще се досетите сами. Интересно да се каже е само, че колкото по-голяма рибата, толкова по-голям шанса да и се случи нещо при този метод на риболов. Получават мусколни гърчове от които могад да се наранят.
    Ето и някой от рибите които ни занимаваха този ден:
    Brown trout:

    Lake trout


    Char

    Rainbow trout

    Хванатите риби ги пуснахме обратно и хайде в лабораторията да режем риби (дарени от развъдник който щяхме да посетим другия ден). Понеже рибата която рязахме беше хваната преди няколко часа, моя милост събра 4-5 броя от колегите и вечерта си я хапнахме както си пише по дебелите книги!
    На сутринта гледката за с кафето беше вече ... леко зимна.



    След кратка сутрешна лекция се отправихме към Fish farm. Там се гледат Danube salmon Hucho hucho и други "изчезващи" видове за развъждане. Имаше малка "лаборатория" - по скоро барака където се събираше хайвера , и малките риби.




    А тия дебелаци във водата са на 10м от извора и си седят по цял ден така .... вече 4 години





    Имаше и други приятни на вид и големина рибки в по-долните езера (общо 9 на брой)


    Цялата тази работа се изплаща с продаване на риба и държавни субсидии, като "продукцията" от големите риби се пуска 90% от реките (дори в Дунава) а 10% са за научни цели.


    Вечерта няколко бирички с тази гледка и в леглото.


    Да ама през нощта било валяло сняг


    Мисията за деня беше: Bentos (животни които живеят на дъното на реката). Малко суха материя , но трябва и през нея да се мине.
    Навън започва леко да вали сняг .. но ние сме на топло и цъклим в микроскопите , нещата които бяхме хванали миналата вечер в реката.



    Към обяд времето вече взе да се оправя и най-накрая успях да се разходя малко в центъра на Lunz.
    Това е хотел-пицария на някакъв луд французин. Луд, колко да е луд? Колегите които бяха отседнали там , казаха, че му било свършило тестото за пица


    Това беше нашето "място". 22€ на човек/вечер. В апартамент за 2ма с кухня. Имаше всичко което ни трябва за 4 дни , но все пак не беше нещо специално. Нали сме студенти
    Преди да замина за екскурзията бях ходил до Братислава, та се бях запасил с един стек бира - последната вечер трябваше да купувам от селото още ... че не ми стигна. Колегата , италианец, остана смаян какво ги правя бирите вечер


    Дойде ред на Хидроморфологията. Вкараха ни през една гора, като на мен 3 пъти ми обясниха , че пътя бил скапан и колата ми била ниска (на другите бяха разни тойотки и голфове)
    Горския път в сравнение с врачанските друсни полянки , пътища исках да кажа, си беше Autobahn!
    Пак беше валяло малко сняг (буквално през 10 минути вали и спира) та гледките бяха невероятни.




    Зимата започна пак да идва , когато наборката която ни преподаваше вика: " обличай костюма и скачай в реката!" - да ама на костюма пише: "Ако протече пак го изхвърлете - 2011г"
    Аз отговарям бързо : "Скачай ти! Мен ме е страх от вода!" , да ама бях с яке на отбора ми по водна топка, та не ми мина номера. Нали съм кавалер , прехвърлих "топката" на едно от момичетата от групата, която си се хвърли като свиня в детелини ... директо в реката

    Чисти им били реките ...



    Както си седяхме, така за 5 минути натрупа 5см по земята. След 15 мин изгря слънце и пак го стопи. Лудо време.



    От там в колона (частна собственост е гората, и трябва да ни води човек от университета!) бавно бавно по горската "магистрала" (да не плашим дивите животни!) обратно в базата майка на вечерна лекция.
    А тя е сграда на няколко години с лаборатории, зали, крило с апартаменти за работещите там (и студентите от магистерските програми които имат работа на езерото).



    Вечерта една бърза мусака за колегите направих , докато пих 5-6 бири и в 10 бях туш. Чистият въздух и студът си казаха думата.
    На другия ден слънце, жега... 10-15°C



    В обедната почивка бързо в центъра ... да разгледам още малко







    Toyota RAV4 XA2 2.0 D4D 2004г. | Honda XRV 750 Africa Twin RD04 1992 г.
    Piaggio Vespa PK50S 1983 г. | Puch Maxi N 1982 г.
    Спортен Клуб Стрелба с Лък - Етър 78 В.Търново

  • #2
    От: Lunz am See, Австрия

    Тъкмо се зарадвах , че няма да вали повече сняг ... и то пак почна.
    Да ама проблема сега е , че дойде време за последната спирка : Планктон ... а той се вади от езерото с лодка.


    Последният курс се води в 100 годишната сграда. Под която стоят лодките за студентите. Идилия










    Изгониха ни с две лодки ... да събираме материал.


    а аз с едно тънко якенце ... направо ми замръзна дЪ-то



    Последната вечер мина в учене , защото на другата сутрин имаше изпит на това което би-трябвало да сме научили.
    Честно да кажа, няма да съм много тъжен ако ме скъсат и трябва да правя курса втори път (няма как да стане) ... доста забавно изживяване беше!
    Най-вече бях изненадан какви средства се влагат в опазване и изследване на речните корита.
    По време на лекциите професорите няколко пъти споменаха България и Румъния, как можело да стане рай, ако се вземат мерки за подобряване на екологичния статут на реките. Ако ... ако...
    Toyota RAV4 XA2 2.0 D4D 2004г. | Honda XRV 750 Africa Twin RD04 1992 г.
    Piaggio Vespa PK50S 1983 г. | Puch Maxi N 1982 г.
    Спортен Клуб Стрелба с Лък - Етър 78 В.Търново

    Коментар


    • #3
      От: Lunz am See, Австрия

      Копирай каквото видиш там,може някой ден да стане полезно и тук! Знае ли човек! Благодаря за споделянето!
      Иво (таксито) Андреев
      0988 91 80 50
      Каджива Елефант 750 Лъки Експлорър 89-та

      Коментар


      • #4
        Re: Lunz am See, Австрия

        Brown trout е балканска пъстърва, rainbow trout е американска пъстърва. Тези 2 вида имаме в бг, като американката е зарибена, не живее в БГ и не може да се размножава по естествен път.

        Коментар


        • #5
          От: Lunz am See, Австрия

          По-точно Brown trout (Salmo trutta) e Европейска пъстърва, защото видът е разпространен в почти целия континент. В различните му обитания, които обикновено нямат естествени миграционни коридори, да се оформили различни форми (морфи) на същия вид. На Балканите (без Гърция) естествено е разпространа S.t. fario, в Западна е Северна Европа е разпространена S.t.trutta, а македонците определят Охридската пъстърва или летница (Salmo letnica) като отделен вид и т.н. Цялостни генетични проучвания на вида в Европа няма. Миналата година нашият екип направи такива проучвания по проект BG05/968 „Насърчаване на взаимодействието между НПО и държавни структури за възстановяване на автохтонната балканска пъстърва в Рила планина“. Бяха установени няколко групи, с белези на кафява и на балканска пъстърви.
          ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

          Коментар


          • #6
            Re: Lunz am See, Австрия

            Благодаря за точното разяснение. Винаги е полезно да има някой по знаещ.

            Коментар


            • #7
              От: Lunz am See, Австрия

              Ами, пъстърваджии, включете се активно! Нека ограничим любителското зарибяване с материал, от където ни попадне! Американката е агресивен вид, не се размножава в нашите водоеми, но нанася сериозни щети. Който иска да е полезен, да търси сътрудничество с клуб Балканка.
              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X