Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пловдив- Х1- Виена- Манхайм- Метман- Прага- Х2- Пловдив

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: Пловдив- Х1- Виена- Манхайм- Метман- Прага- Х2- Пловдив

    Първоначално публикуван от Haji Преглед на мнение
    Още два въпроса, Ако предпочета през Унгария, разбрах, имало още едно КПП на двадесет километра от основното, то дали не е по безопашково.

    Ако мина през Грац, трафика там как е, гастербайтерите дали минават от там на връщане?!

    Аз пътувам с Ленд Круизер с Кутия от горе от най-големите и магистралите не ме впечатляат много тъй като 120км/час ми е макс. Но определено е по-бързо с магистрала само да не се затапя някъде аз 2-3 часа
    Колкото пъти съм минавал през него не съм виждал кьорав човек. Ако не бързаш пътя до там минава през Сънниклау Маре , или по-известно у нас с унгарското си име Над Сент Миклош. Там съкровища, а, у.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

    Коментар


    • #32
      От: Пловдив- Х1- Виена- Манхайм- Метман- Прага- Х2- Пловдив

      Ся, подред:
      На границата с Румъния има и български и румънски митничари. Още там си платих моста- 12 лева. Отбих и си взех румънската винетка- 3 евро. Да, на бележката пише 13,19 леи, а каката ми каза 15... все тая. Тооооо, леи, форинти, крони, динари, евро... хептен се омотах тия дни.
      За пътя казах, а Арад е симпатично градче, но пристигнахме късно в хотела (три легла за 58 лева). Поисках нещо силно и румънско, за да отпусна от пътя, но момчето на рецепцията само завъртя отрицателно глава.
      – Вино?- ново въртене на глава.
      - Бира?- пак.
      - Абе, аз си нося нещо в колата...
      - А-а-а-а, чаши, лед... квото трябва, веднага давам.
      - А компания ще направиш ли?- отново енергично въртене на глава. Не му беше леко на вратлето на пича тая вечер.
      Почнах много романистично да го карам, а темата е по- друга. Няма да слагам снимки и да се отвличам, ще карам по- сухо.
      На сутринта бързахме за Прага. Е, направихме 4-5 снимки в центъра, обрахме магнитчетата и едни мънистени яйца на една книжарница... около 30 лева. Сигурно си имат магазинчета за сувенири, но ние разполагахме с половин час и нямахме време да търсим такива. Сувенири от Арад нямаше, само общо казано- румънски бяха. В Румъния на дизела му викат МОТОРИНА. Аз бая се въртях, за да съм сигурен, че няма да сипя няква друга щуротия, както преди 3 години на едно друго място.
      Преди границата с Унгария си взехме и трите винетки- Унгария, Словакия, Чехия. Кал, мърсотия, много камиони... след пункта също има будки за винетки, където е значително по- спокойно. Винетките са минимум десетдневни. Унгария е електронна- 60 леи, Словакия- 60 леи, Чехия- 70 леи. Последните две се лепят на стъклото.
      Оттук до Прага е само път. Чат- пат, разбираш че си минал някоя граница чаааааак, като те почнат СМС-ите на операторите в другата държава. Е, това е малко преувеличено де, ама граничен контрол на практика няма. Между Брно и Прага магистралата е кофти. Неравна, тропа, клати, друса.
      Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

      Коментар


      • #33
        От: Пловдив- Х1- Виена- Манхайм- Метман- Прага- Х2- Пловдив

        40822, Меттман, Германия ,това ли ти е било цел .Аз живея на около 30 км . През Прага заобикаляш ако разбира се не си имал работа . Ако идваш пак може да се запознаем .
        По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

        Коментар


        • #34
          От: Пловдив- Х1- Виена- Манхайм- Метман- Прага- Х2- Пловдив

          Ихменно, алексалекс. В Меттман изкарахме 5 дни при наши приятели, с кратки отскоци до Кьолн, Дюселдорф, Неандертал, Солинген, аутлета на ESPRIT в Ратинген (мамка му) и т.н. Нямаше начин да не минем през Прага, там откарахме 4 дни при едни други приятели, предимно в малки разходки из центъра между денонощните запои с всичките видове алкохол, които предлагат чешката и българската алкохолна индустрия. Но, за тези неща, може би в друга тема, ако Ви интересува. Тук мисля да продължа с чисто техническата част- откъде съм минал, как съм пътувал, кое- колко струва... за да може темата да се ползува и от други, решили да минат по този маршрут.
          В този смисъл, може би е редно заглавието да се промени на Пловдив- Арад- Прага- Меттман- Виена- Будапеща- Белград- Пловдив, както в крайна сметка се получи. Аз не знам как да го направя.
          Последно редактирано от Тропчо; 13-08-14, 17:06. Причина: В този смисъл....
          Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

          Коментар


          • #35
            От: Пловдив- Х1- Виена- Манхайм- Метман- Прага- Х2- Пловдив

            С какво пътува?
            Давай по-подробно, така не се брои за пътепис.

            Коментар


            • #36
              От: Пловдив- Х1- Виена- Манхайм- Метман- Прага- Х2- Пловдив

              ... и снимки, и снимки...

              Коментар


              • #37
                От: Пловдив- Х1- Виена- Манхайм- Метман- Прага- Х2- Пловдив

                Амчииии, то не е класически пътепис, а описание на маршрута, та ако се наложи на някой да го минава, да знае как е.
                Колата е КИА Карнивал, 2009 г. 2,9 кубика, 186 к.с., 2180 кг. по паспорт, празна. Имах вариант и с Мазда 5 и сигурно щях да спестя поне 70-80 литра нафта, но предпочетох по- големия автомобил, от гледна точка сигурност на пътя, удобство, пълноразмерната резервна гума и т.н. Повечето тук знаят какво значи да гледаш и преценяваш обстановката на пътя отвисоко и вероятно ще ме разберат. Не съжалявам за избора. Даде ми среден разход 7,2/100, като съм карал на магистралите със 110. При 130, разходът скача над 9/100. За сметка на това не уморява колкото по- малка кола и се оказа, че около 1200 км. с две почивки по 20 минути и една дрямка за 1 час и 10 минути, не са особен проблем за сам шофьор, както бях аз.
                Таааа, бях стигнал до Прага... следващата спирка беше Меттман. Много тунели, хубав път, голяма част от пътя е на бетонни плочи, много добре подравнени, но все пак гумите тракат, все едно имаш забито кабърче. Слизах, оглеждах гума по гума, докато стопля за какво иде реч. Има една малка табелка "Дойчланд", дето може и да я пропуснеш. Просто, по едно време табелите станаха на немски. Винетки за Германия няма. Големи части от магистралата са с три ленти, движението е интензивно денонощно. В най- дясната лента са камионите, твърдо с 90 км./ч. Там работа нямате. Средната лента е за 100-130, а лявата е за тия, които са видели знака "край на ограничението 130 км./ч.". Сегиз- тогиз има такива знаци и има доста болиди, които ме подминаваха, все едно съм спрял. Автомобили с българска регистрация видях два за почти шест дни път и престой. Повечето паркинги са оживени, осветени, подходящи за почивка, но тоалетните никога не са достатъчно чисти за дамите. Изключение беше една тоалетна, дето като си вдигнеш задника от дъската, тя се почиства и дезинфекцира автоматично. Входът за кенеф е 50- 75 цента, има отстрани и една дупка, висока около 1 метър. Това е входът за малки деца, за тях е безплатно. Кафето е 2- 2,30 евро. Има и доста паркинги с безплатна тоалетна, положението е въз мизерно и е "само за мъже", дет са вика. Там, където бяхме, има доста нерегулирани кръстовища. Трябва да си припомните правилото за "дясностоящия". Знак "СТОП" се спазва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, иначе може да ви излезе скъпо. Добре е да имате картонен часовник на предното стъкло. Има доста места с безплатно паркиране за 1 или 2 часа, но трябва да укажете кога сте паркирали. Аз нямах такъв часовник, та всеки път пишех часа на лист. Не знам дали това е причината, но проблеми нямах. Оглеждайте се добре къде паркирате. Особено са докачливи на тема "паркирал си ми пред дома". Бабата директно набира 112 и дупе да ви е яко.
                За Австрия си трябва винетка. Като наближите границата се появяват разни будки с надписи. Австрия- 20,50 евро, Унгария- 2975 форинта. Всъщност, след Румъния, повредени терминали нямаше и навсякъде минавах с картата. А, да.... малко изненадващо, но в някои магазини на Германия не ми приемаха VISA-та. В Солинген, дори ми се наложи да тегля от дебитната си VISA на банкомат 300 евро и сега си гледам извлечението, таксата е била 10,50 лв. Е ако се стигне до пътепис със снимки и лакърдии, ще разберете че си е струвало. Снимките преди и след Солинген се различават доста. Абе, купих си ноу як фотоапарат. Такъв един... чепат, с гоуемо дуло, дето се сваля, много копчета и три СД-та с инструкции.
                Виена... някъде бях писал за "курцпаркзона". Също внимавате с паркирането, талончета можете да си купите от всяка метростанция, има автомат, струват 2 евро на час. Глобата, която платих преди 3 години за час и половина беше 20 евро, така че си струва. Въпросната зона е активна от Понеделник до Петък от 8:30 или 9:00 до 18:00 или 20:00. Поне местата по които бях аз (вътрешните квартали на "пръстена"), беше с тия интервали, за "колана" и другаде не знам.
                Австрия- Унгария има граничен контрол, дори ми поискаха техническия преглед на колата. Ок, приятен път и тва е.
                Стигаме до въпросът на Хаджи. На Сръбската граница минахме за около половин час (от 20:45 до 21:20 ч.), но от другата страна... Сърбия- Унгария... беше жестоко. Изненада ме, че имаше огромни колони и от сръбска, и от унгарска страна. Би трябвало като мине първата "фуния", на втория пункт да е по- нормално, но не би. Как ще е в началото на септември, не знам. До тогава, гастарбайтерският поток може и да понамалял. Пътят определено е по- бърз и по- лек от този през Румъния.
                В Сърбия се плащат магистрални такси, винетка няма. Суботица- Нови Сад: 3 евро; Нови Сад- Белград: 2,50 евро; Белград- Ниш: 6,50 евро. Кафето по бензиностанциите е 1,50 евро, тоалетната е без пари, магистралата до Белград е като нашата, с кръпки, после става по- хубава. Няма голямо движение, пътува се спокойно. След Ниш почва "селския" път. Трябваха ми десетина минути, да превключа от "магистрално" каране на "междуселско".
                Това е накратко.
                Последно редактирано от Тропчо; 13-08-14, 22:17.
                Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                Коментар


                • #38
                  От: Пловдив- Х1- Виена- Манхайм- Метман- Прага- Х2- Пловдив

                  Щях да ти препоръчам кръчмата Стоп,на слизане от магистралата след Ниш,правят чудеса.
                  Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

                  Коментар


                  • #39
                    От: Пловдив- Х1- Виена- Манхайм- Метман- Прага- Х2- Пловдив

                    Мииии, по това време, Пламене, бях толкова претръпнал, че само исках да се прибера и да гушна възглавницата. Другия път, ако сме двама шофьори, може да я пробвам, че след ядене ми се приспива и става страшно.
                    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                    Коментар


                    • #40
                      Да стане малко по- пътеписесто....
                      Има снимки и от телефон, и от фотоапарат. Има и видеоклипове, които не знам дали ще имам търпението да качвам. Дъщерята беше решила да си прави филмче за пътуването на телефона. Все пак, това ѝ беше първото пътуване извън България за кеф, без да е обвързана с графици, състезания, режими т.н. Ако разбера къде го е качила тоя филм и не противоречи на форумните правила, ще дам директен линк.
                      Влизането в Румъния по моста.
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2741.jpg
Прегледи:1
Размер:79.1 КБ
ID:5606054
                      Хубав, новичък,голям мост. Видеоклиповете са по-интересни.
                      Пътят край Дунав е наистина с хубави гледки, за тези, които могат да им се любуват.Другите (аз) си гледахме пътя и безбройните тирове.
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2743.jpg
Прегледи:1
Размер:60.1 КБ
ID:5606055
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2746.jpg
Прегледи:1
Размер:51.1 КБ
ID:5606056

                      Арад дава вид на добре уреден град. Не видях (не че съм и търсил де) олющени фасади и запуснати сгради. Впечатленията са ми повърхностни, понеже го ползувахме само за едното спане по пътя. Пристигнахме в хотела посреднощ, а сутринта бързахме за Прага.
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG0712.jpg
Прегледи:1
Размер:187.5 КБ
ID:5606057
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG0714.jpg
Прегледи:1
Размер:184.0 КБ
ID:5606058
                      Това май беше някъде в Словакия. Напрао ма заболя тая винетка, дето трябваше да я плащам за едно нищо и никакво кьоше, през което трябваше да мина...
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2755_BURST001.jpg
Прегледи:1
Размер:124.8 КБ
ID:5606059

                      Прага.Откарахме четири дни, от които не помня кой знае какво. Здиби е нещо като вилна зона, на десетина километра от Прага.Тук повечето снимки са от телефона на дъщеря ми, понеже моето фото, а и телефона си ги забравях след бурните запои. Тук,за пръв път от студентските си години насам, видях хора, закусващи в 8 ч. с 200 грама уиски и чаша бира. Най- яркият ми спомен е един сутрешен борш, сготвен от нашата домакинка (украинка), както и едни пелмени и... абе, добре готвеше жената. Вече съм убеден, че боршът е руската шкембе- чорба. Времето ни минаваше най- вече около тази маса
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07313.jpg
Прегледи:1
Размер:140.8 КБ
ID:5606060
                      и чат- пат на полянката около басейна. Беше възхладничко за къпане.
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07312.jpg
Прегледи:1
Размер:182.0 КБ
ID:5606062
                      Мишо (наше момче и домакин), нещо като вуйчо на жена ми и една година по- малък от мен, се представи блестящо. Как издържа да купонясва до 3 и да копае на обекта с личния си булдозер от 8 до 14 ч. не знам.
                      Все пак успяхме да пообиколим града. Наш гид беше Стоян (ортака на Мишо), който в 10 ч. беше на 3 уискита с две бири, но ни преведе през пражкия градски транспорт и дори ни обясни някои забележителности:
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2766.jpg
Прегледи:1
Размер:154.8 КБ
ID:5606063
                      това се смятало за Центъра на Европа. Ся... дали е геометричен център, център на тежестта или някакъв друг, не знам.
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2773_BURST001.jpg
Прегледи:1
Размер:59.0 КБ
ID:5606064входа на "Карлов Мост".
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2778.jpg
Прегледи:1
Размер:111.6 КБ
ID:5606066"Карлов Мост", сниман от съседния мост на р. Вълтава
                      Има и няколко други снимки, за които не мога да кажа нищо, понеже нашият гид ни заряза в търсене на тоалетна, а известната нему в района беше в ремонт.
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2769.jpg
Прегледи:1
Размер:146.2 КБ
ID:5606070
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2760.jpg
Прегледи:1
Размер:138.7 КБ
ID:5606071
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2775.jpg
Прегледи:1
Размер:85.4 КБ
ID:5606072
                      На следващия ден (който и да беше) отидохме до зоопарка.Вземете си удобни обувки и два дни. Това е картата.
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2780.jpg
Прегледи:1
Размер:137.9 КБ
ID:5606073

                      Не знам колко е голям, ама на петия час вече окапахме,а бяхме обиколили едва 1/3 от него. Иначе,си има всичко- тоалетни, сладолед,напитки... има си и лифт за по- мързеливите,дето не обичат стълби.
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2782.jpg
Прегледи:1
Размер:104.7 КБ
ID:5606074
                      полянката на жирафите е само една мъъъъъъничка част от зоопарка.
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2803.jpg
Прегледи:1
Размер:192.1 КБ
ID:5606076не че снимката е хубава, ама не бях виждал пиле, дето да е така "клекнало".
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2820.jpg
Прегледи:1
Размер:137.6 КБ
ID:5606077
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2824.jpg
Прегледи:1
Размер:161.6 КБ
ID:5606080
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2839.jpg
Прегледи:1
Размер:92.3 КБ
ID:5606082
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2789.jpg
Прегледи:1
Размер:174.0 КБ
ID:5606083

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2798.jpg
Прегледи:1
Размер:149.9 КБ
ID:5606085
                      Паркът е в непосредствена близост до р. Вълтава и през незнамкояси година е бил почти изцяло наводнен, а ремонтът му е струвал незнамколкоси пари. Казах ви вече, бях доста "разконцентриран" в Прага.
                      Прикачени файлове
                      Последно редактирано от Тропчо; 20-08-14, 23:23.
                      Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                      Коментар


                      • #41
                        От: Пловдив- Х1- Виена- Манхайм- Метман- Прага- Х2- Пловдив

                        Рано или късно трябваше да тръгнем към Меттман. Добре уредено, спокойно градче, кажи-речи между Кьолн и Дюселдорф. В непосредствена близост се намира гордостта на хората тук- местността „Неандертал“, където е открит скелет на въпросния праисторически човек. За съжаление, денят предназначен за ходене дотам беше дъждовен и го оставихме за „друг път“.
                        Малко вповечко ми дойде чистотата тук. Кошчета за „общ боклук“ са рядкост, такива за фасове са чат-пат, на домакинствата се раздават чувалчета с печат на Общината за една година напред и ако си надвишиш „нормата“, допълнителното чувалче с печат струва майка си и баща си. Едно от най- големите „престъпления“ е да си хвърлиш боклука в чужда кофа, а фас в крайпътната шахта е недопустима простащина. На втория ден си взех салфетки завивах си фасовете с тях и си ги носех в джоба.
                        Къщата на нашите домакини отново се оказа в съседство с вилна зона. Това е изглед от терасата на втория етаж.
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07316.jpg
Прегледи:1
Размер:252.1 КБ
ID:5606207
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07321.jpg
Прегледи:1
Размер:107.7 КБ
ID:5606209


                        Миха, нашият домакин, е електротехник в някаква фирма, обслужваща „Солинген“, но хобито му е далеч по- интересно. Пада си по влакчета. Направили са преди време един любителски проект с още един пич, а сега в „кръжока“ са 30 и кусур човека.
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG0716.jpg
Прегледи:1
Размер:209.7 КБ
ID:5606211
                        има си крайпътни лампи, перони, депо.. На един от пероните има дори джебчия, който бърка в задния джоб на човечето пред него.
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG0718.jpg
Прегледи:1
Размер:143.1 КБ
ID:5606213
                        това е публичният дом и като се пуснат лампичките се чуват стенания и охкане... абе, знаете ги тия филми.
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG0719.jpg
Прегледи:1
Размер:38.9 КБ
ID:5606215
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2847.jpg
Прегледи:1
Размер:82.5 КБ
ID:5606216
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG0720.jpg
Прегледи:1
Размер:145.5 КБ
ID:5606217
                        Сега си давам сметка, че снимките не дават реална представа за мащабите на този проект.
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG2846.jpg
Прегледи:1
Размер:85.7 КБ
ID:5606218


                        Въпросният кръжок се помещава на един етаж от около 300 кв.м. и това е само изложбената площ, отворена за ученици и любители. Складовете с подготвени модули, качени на рафтове до тавана са далеч повече. Участват на изложения по темата и ще си позволя да дам линк към техни прояви.
                        https://www.youtube.com/user/MBFMettmann
                        Модулите са около 2х1 метра и в двата края имат контактни щифтове и отвори, което прави възможно разглобяването, пренасянето и сглобяването им до изложенията, в които участват и обратно.
                        Е, това ако не са олфройндери...
                        Последно редактирано от Тропчо; 21-08-14, 21:42. Причина: пунктоация
                        Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                        Коментар


                        • #42
                          От: Пловдив- Х1- Виена- Манхайм- Метман- Прага- Х2- Пловдив

                          Яяя, можело, значи..
                          Давай още по-подробно, с повече снимки и повече текст.
                          Коментара е точен - не се стискай и продължавай смело!

                          Коментар


                          • #43
                            От: Пловдив- Х1- Виена- Манхайм- Метман- Прага- Х2- Пловдив

                            Обнадеждаваш ме и утре ще продължа с Дюселдорф и най- дългия бар в света. Говори се дори, че е вписан в "Гинес".
                            Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                            Коментар


                            • #44
                              От: Пловдив- Х1- Виена- Манхайм- Метман- Прага- Х2- Пловдив

                              Един от дните го посветихме на Дюселдорф. Влакчето, метрото, автобуса... Да им се не надяваш на тия германци как ги ползуват тия неща, а колите си им седят в гаража. Аз на градски транспорт не се бях возил от предното ми пребиваване във Виена, май. Аргументът „и да намерим къде да паркираме в центъра, е скъпо и не си струва“ надделя. Не съжалявам де, после ще разберете защо.
                              Оказа се, че Дюселдорф е градът на Хайне. На една улица има две къщи с неговото име, но нито една от тях не е превърната в музей. Едната не даваше признаци на живот,
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07324.jpg
Прегледи:1
Размер:150.0 КБ
ID:5607328
                              а другата беше книжарница.
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07325.jpg
Прегледи:1
Размер:124.6 КБ
ID:5607329


                              Не че съм му почитател, но останах леко разочарован.
                              Рейн е пълен с „живот“. Корабоплаването си тече с всичка сила,
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07339.jpg
Прегледи:1
Размер:122.3 КБ
ID:5607330
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07331.jpg
Прегледи:1
Размер:114.9 КБ
ID:5607331
                              имат си и... ъ-ъ-ъ-ъ, би трябвало да е „Морски музей“
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07337.jpg
Прегледи:1
Размер:83.1 КБ
ID:5607332
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07334.jpg
Прегледи:1
Размер:95.8 КБ
ID:5607333


                              ... Може би, по- скоро „Музей на корабоплаването“... Немският не ми е от силните езици, знаещите да кажат.
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07338.jpg
Прегледи:1
Размер:190.9 КБ
ID:5607334
                              Уличките в централната част са претъпкани от питейно- хранителни заведения и наистина имаш чувството, че си в един безкраен бар.
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07346.jpg
Прегледи:1
Размер:109.7 КБ
ID:5607336
                              На много от местата си имат собствена инсталация за бира.
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07326.jpg
Прегледи:1
Размер:123.0 КБ
ID:5607335
                              Нашата цел, обаче, беше една конкретна бирария.
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07343.jpg
Прегледи:1
Размер:180.0 КБ
ID:5607337
                              Твърди се, че „Юриге“ е в топ 3 на най- старите пивоварни на „Алт“. А какво е „Алт“? Сега стигаме до нова, за мен поне, страница в Бирознанието.
                              Съществува сериозно съперничество между Кьолн и Дюселдорф за това, в кой от двата града се прави по- добра бира. Alt се нарича тъмната бира, която се пие в Дюселдорф. Пие се в специална чаша, наречена Becher /нещо като Бехьер/.
                              Мен ако питате, това си е класическа водна чаша, цилиндрична и гладка. В Кьолн пият Kоlsch /Кьолш/ - чашата пак е права и гладка, но е по- тънка, висока, тънкостенна и много лека. Нарича се Stange /Щанга/. Снимки на чашите нямам. Изобщо, с доста пропуски в снимковия материал се връщам, ще трябва да ходя на поправителен, май.
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07341.jpg
Прегледи:1
Размер:161.5 КБ
ID:5607338
                              Сервитьорите тук не си губят времето във взимане на поръчки. Пристигат с пълни табли, оставят желаната бройка бири, драсват съответния брой чертички на подложката ти, събират празните чаши и така, от маса- на маса. Опитите на дъщеря ми да си поръча нещо друго, бяха посрещнати с недоумение и претърпяха пълен крах:
                              – Имате ли „Самърсби“?
                              - Какво да имаме?
                              - „Са-мърс- би“!
                              - Зомер... Бира !? Да, бира имаме!
                              - Нееееее, то е такова... леко газирано.
                              - Да, да! Бира!
                              - Неееее, газирано и съвсем леко алкохолно и е сладко...
                              - Да де, бира!
                              .... все едно духаш срещу вятъра.
                              Втората ми чаша беше пълна наполовина. Искреното ми възмущение беше леко притъпено от факта, че не ми я отбелязаха на подложката. Каква била работата, разбрах след малко. При отварянето на ново буре, първата чаша излиза с много пяна и бирата в нея е малко. Тя се поднася на някой „специален“ гост (така поне ми го обясни Миха, но може и да е „малоумник, който не знае от коя страна се хваща чашата“) и това е почерпка от заведението, с която се отбелязва отварянето на новото буре.
                              След N на брой Алт-а ти става доста забавно и не е чудно, че символът на Дюселдорф е това:
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07342.jpg
Прегледи:1
Размер:230.4 КБ
ID:5607339
                              Имат си и действащи газени фенери по улицата
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07345.jpg
Прегледи:1
Размер:63.6 КБ
ID:5607340

                              дворци с градини...
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07347.jpg
Прегледи:1
Размер:189.1 КБ
ID:5607341
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07355.jpg
Прегледи:1
Размер:230.2 КБ
ID:5607342
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07350.jpg
Прегледи:1
Размер:159.8 КБ
ID:5607344
                              с караулки
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07357.jpg
Прегледи:1
Размер:87.5 КБ
ID:5607343
                              Община с паметник на някой си Фридрих или Франц...
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07328.jpg
Прегледи:1
Размер:232.9 КБ
ID:5607345
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07330.jpg
Прегледи:1
Размер:135.3 КБ
ID:5607346
                              абе, забавно градче, заканил съм се да ида пак.
                              Последно редактирано от Тропчо; 25-08-14, 21:57.
                              Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                              Коментар


                              • #45
                                От: Пловдив- Х1- Виена- Манхайм- Метман- Прага- Х2- Пловдив

                                От три години живея на 50 км от нещата които си посетил а разбрах за тях от теб . В неделя се запознах с един човек и ми сподели следния виц :

                                Един симпатяга гушнал букета и като много праведен отишъл в Рая. Посрещнали го Господ, Св. Петър, ангелите-цветя, блаженство, спокойствие, идилия! След 1 месец му станало много скучно от вечното блаженство. Помолил Господ да отиде за 1 ден в ада. Готово!
                                Посреща го едно супер секси маце, "Мерцедес" лимузина, шофьор, барове, бардаци, чукане до полуда, уиски и черен хайвер!Връща се симпатягата на другия ден. След месец, пак му станало скучно от вечното блаженство. Помолил Господа, да го изпрати в ада за 10 дни. Историята се повтаря, нашият вече не го свърта в този блажен рай. Отправил гореща последна молба към Всевишния:
                                -Господи, изпрати ме за вечни времена в ада!
                                -Готово!
                                Още от вратата на ада, дяволите му стегнали х@я с едно менгеме, поставили го на гол гъз върху една разпалена жарава, и започнали да му наливат разтопено олово в устата.
                                -Господи, нали съм праведен, с какво заслужавам тези адски мъки!
                                -Ами, ти какво искаш бе , мой човек?Онуй, дето ходи два пъти в ада, беше туризъм, а това сега е емиграция...
                                По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X