Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ПЪТУВАНЕ ДО ОДЕСА - УКРАЙНА С КОЛА

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • ПЪТУВАНЕ ДО ОДЕСА - УКРАЙНА С КОЛА

    Такааа, Здравейте и от мен. Регистрирах се специално за да напиша впечатленията си за пътуването до Одеса, Украйна, все пак е хубаво да знаете какво ви очаква в тази страна. Ще ви обясня подробно за пътя до там . Разбира се, все още имам прясни спомени, защото това се случи преди няколко дни около 31.07.2013 в 04:00 тръгнахме от гр.Бургас..

    Преди да тръгнете:

    Паспорти
    Зелена карта на колата специално за Украйна да важи!
    Задължително евро на по 5 и 10 евро банкноти (по долу ще ви кажа защо)
    Напълно изправен автомобил откъм окачване или джип
    Румънски леи.
    Навигация, която да има България, Украйна, Румъния и Молдова.

    ....Тръгнахме към 4:00 от гр.Бургас. Тъй като бяхме преценили ,че ще хванем ферибота от Силистра, тъй като обиколката към Русе ни идваше с около 100км по дълга като дестинация. Пътя ни мина през ришкия проход, от айтос, през шумен. Така или иначе не можахме да хванем ферибота и продължихме пътя си към Русе. Съвет за хората, които пътуват с кола от южна или източна България, да използват този маршрут през силистра. Като втори вариант е добре през Дуранкулак, тъй като след Варна пътя е перфектен (особено в Румъния, където пътя е почти целия в нова магистрала) . Нашия път мина през Русе за това беше и малко по тежък. В Русе на границата си платихме таксата от 7 евро за преминаване през Дунав мост. На влизане в Румъния задължително си обменяйте валута, тъй като ще ви трябва винетка. Ние решихме да продължим без винетка до бензиностанцията, но нямаше обменно бюро и ми обменяха евро на много неизгоден курс някаква жена на улицата J . За това най-добре си вземете леи преди да влезете в Румъния или обменете на границата. Пътя ни мина горе долу добре през Румъния. В началото като минете моста след границата с Румъния има едно градче от там в една от преките трябва да завиете на ляво към Букурещ.Това е само ако пътувате през Русе .
    Това ни беше маршрута на отиване, тъй като закъсняхме за ферибота в 7:30 сутринта. Ето го разписанието за ферибота на Силистра http://mysilistra.net/print/article/36/
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:8-8-2013 г- 15-58-01 ч-.jpg
Прегледи:1
Размер:80.3 КБ
ID:6022326
    Пътя до Браила и Галати, може да се каже ,че е приятен, освен мириса на разложени трупове (явно не си чистят пътищата) . Навсякъде има трупове на животни и мирише на мърша. Излизането от Европейски съюз е елементарно, но влизането в Молдова и Украйна е доста бавно. Първо стигнахме молдовската граница. Там имаше опашка от автомобили около 10 на брой. Пускаха по 2-3 автомобила и после затварят докато не се обработят документите им . След като ни пуснаха ни провериха документите и платихме такса за винетка. Около 4 евро. Пуснаха ни да продължим по пътя си като общо взето чакахме 40 мин чакахме да влезем. около 2 км след това следва границата на Украйна. Никой не говори английски там или поне не се опитват. Отношението им хич не е приятно, раздават го много строго. Казват ти нещо на руски, дори и да не ги разбереш ти вдигат ръце и ти казват да тръгваш. Не че знаеш на къде, какво да правиш. Бавят те нарочно.. Бяхме на опашката около 1 час. Когато дойде нашия ред ни провериха. После ни казаха да отидем да ни проверят самите паспорти. След това ни пратиха вътре при един човек , който ни питаше къде отиваме какво ще правим в Одеса и тн. Като отидохме до колата, още първия който ни проверяваше ни каза да продължим и да обърнем колата да я спрем на коридора с митническо деклариране. Единия от граничарите ни каза да попълним декларации. Никой не ти казва къде са тези декларации, нищо. Около 15 мин ни моткат и нидават по една декларация да си опишем техниката с която идваме. Разбира се покрай нас минават руските коли без проблем, имаше и такива с бг регистрации, но в тях имаше само украинци или молдовци. Попълнихме си декларациите, провериха ни багажите и колата също беше обстойно проверена. И след 3 часови проверки, човека ни поиска 10евро подкуп. Честно казано, ако беше казал преди това , че иска 10 евро , щях да ги дам само да не ми проваля целия ден. Тръгнахме щастливи с 10 евро назад (за това е хубаво да имате евро на дребно) . При излизане от границата има едно градче което се казва РЕНИ. Пада ви се от дясната страна и трябва да минете през него, защото от там ви е пътя за Одеса. Ако продължите напред ще трябва пак да минавате граници, което не е за предпочитане. Пътя от Рени до Одеса се минава за около 5 часа (320км), тъй като пътя е осеян с много дупки и шофирането с повече от 90 км в час не е за предпочитане. На 2-3 места по пътя има патрули, но ако всичко ти е наред с колата, няма да ти искат подкуп. За предпочитане е да се пътува през деня. Преминавате през град Измаил, който не е малък град, малко по неподдържан, но все пак е интересно човек да се разходи :и да си отпочине преди да тръгне към Одеса. Малко преди да пристигнете в Одеса, пак навлизате в територията на Молдова, но там сте само Транзит. Дават ви едно билетче с номер и печат и когато караш около 10 км има пак такъв пункт, който ти взима това номерче . След това имате около 30 км до Одеса. Целия път от Бургас до Одеса –го смятахме около 750км. А ни излезе около 900км.
    За Одеса не си мислете,че ви трябват по малко пари. Там е по скъпо отколкото в България. Една бутилка Джак Даниелс е 70лв 1л , а в БГ е 40лв. 1л. Всичко е по скъпо. Може би самата Одеса е по скъпа. Най-добрите дискотеки през лятото са Ибиза и Итака. Входа на тези заведения почва от 15 евро и стига до 25-30 евро . Без консумация само вход. 40 гривни е малката водка смирнов или хорица премиум. Другите идват към 50-60 гривни. (5-6евро) . Местата , които трябва да посетите са , Морската гара, стълбите до морската гара., дерибасавская улица (главната) . Плажа или отивате на централния им плаж или на аркадия където са дискотеките. Там входа да плажуваш при тях е 15 евро – 20 евро на човек.
    Връщането не беше по малко откъм часове. Бяхме се размазани от алкохол на предната вечер. Тръгнахме към 13:00 от Одеса. Разбира се проблемите на границата не спираха. Хубавото беше ,че не минавахме пак Украинската граница за проверка. Първия проблем дойде,когато трябваше да чакаме на молдовската граница някаква смяна. Около 2 часа и нещо чакахме около 40 коли на границата за да се направи някаква си смяна . Имаше такива които се опитваха да минат пред колоната, но по едно време молдовската гранична полиция ги върна обратно в опашката да си чакат реда.След тези 2 часа и половина чакане попаднахме на Молдовските граничари. Те бяха по благосклонни към нас. Пак ни караха да пишем декларации, пак ни проверяваха всичко. Единия от тях знаеше англйиски, а другия си дрънкаше на Руски, но пак го разбирахме и говорихме с него (колкото можем) . След около 1 час вайкане, попълване на декларации. Проверки, от едном ясто на друго и плащане на такси ме викнаха в една кабинка и така се разделих с 5 евро. Пуснаха ни. Вече бяха минали 3 часа и нещо. Стигнахме Румънската граница и от там имаше огромна опашка от автомобили, който са от ЕU. Там ни отне около 1:30 часа. Проверката не е нещо особено. На връщане в Румъния минахме през Бараганул и през град Тандарей за да се качим на автомагистралата за Констанца. Пътя беше перфектен.
    Пътя на връщане:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:9-8-2013 г- 10-50-47 ч-.jpg
Прегледи:1
Размер:57.6 КБ
ID:6022327

    Ако ви трябва повече инфо може да ми пишете.

  • #2
    От: ПЪТУВАНЕ ДО ОДЕСА - УКРАЙНА С КОЛА

    Ако схванах правилно сте отишли на алкохолен туризъм?

    А снимки?
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

    "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

    Коментар


    • #3
      От: ПЪТУВАНЕ ДО ОДЕСА - УКРАЙНА С КОЛА

      Тия ме изтърваха като турист
      Grand Vitra ddis 2008
      SEAT Althea XL tsi 2010
      Mitsubishi Canter

      Коментар


      • #4
        От: ПЪТУВАНЕ ДО ОДЕСА - УКРАЙНА С КОЛА

        Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
        Ако схванах правилно сте отишли на алкохолен туризъм?

        А снимки?
        Не четете между редовете, трябват ви много банкноти 5 и 10 евро ... и украинките са доста хубавинки
        Бъдете живи и здрави!

        Коментар


        • #5
          От: ПЪТУВАНЕ ДО ОДЕСА - УКРАЙНА С КОЛА

          В Одеса е много хубаво , но доста скъпичко. Не знам на какво отгоре . Една салата в нормален ресторант ти е около 7-8 евро. Основното ти не мърда под 10 евро. Може би в другите градове е по нисък стандарта. Всъщност водката в магазините им е евтина. Обменни бюра има навсякъде. Курса им е добър като в банките. Никъде не ме лъжеха с обменния курс. Такси трудно се хваща в движение. Спираш нормалните коли, които не са обозначени и се качваш при тях за уговорена сума. По яки мацки от украинките надали ще видя някъде заклевам се. За 5 дена 1300лв ми стиганаха нормално. Ако искаш да прахосваш както трябва може да си вземеш 3000 евро за 1 седмица и ще си перфектен . Относно снимки имам само едно видео качено в ютуб от дискотеката в 4 сутринта. http://www.youtube.com/watch?v=mW4LNIXJnhk . Снимки по късно

          Коментар


          • #6
            От: ПЪТУВАНЕ ДО ОДЕСА - УКРАЙНА С КОЛА

            Ферибота от Силистра е денонощен. През деня е на всеки половин час, а през ноща когато има коли. Реално това не е ферибот, а 5-6 сала които ги бутат съответния брой катерчета. Реално първо минавате сухоземна граница България-Румъния и тогава се качвате на ферибота, тоест ферибота и от двете страни на реката е на румънски бряг. Плаща се или в леи или в евро, но ако платиш в евро ти връщат рестото в леи. Иначе Одеса е най-скъпия град в Украйна, така че за цените... нормално. Освен това в Украйна като цяло уискито в много скъпо, препоръчва се да се пие водка, която освен 3 пъти по-евтина е и доста добра Границите пак добре сте ги минали, има и доста по фрапантни случаи. Хубавото на украинската полиция е, че е открито корумпирана. Няма излишни обяснения като в БГ, каквото и да си направил (или не си направил ) просто казваш че път те чака и нямаш време да се занимаваш с глупости, даваш 50 гривни или 10тина евро и продължаваш.

            Коментар


            • #7
              От: ПЪТУВАНЕ ДО ОДЕСА - УКРАЙНА С КОЛА

              В Молдова и Украйна как стоят нещата, ако решиш да преспиш край пътя, на палатка или в колата? Бандити, милиционери, други опасности?
              Публикувайте отговор

              Коментар


              • #8
                От: ПЪТУВАНЕ ДО ОДЕСА - УКРАЙНА С КОЛА

                Аз лично не бих посмял, еле пък в Молдова. Но и в Украйна ... пак ми се гледа излишна авантюра. Като цяло си е дива работа в тоя регион

                Коментар


                • #9
                  От: ПЪТУВАНЕ ДО ОДЕСА - УКРАЙНА С КОЛА

                  Първоначално публикуван от gubaku Преглед на мнение
                  Аз лично не бих посмял, еле пък в Молдова. Но и в Украйна ... пак ми се гледа излишна авантюра. Като цяло си е дива работа в тоя регион
                  Хъм, от личен опит пишеш или как?
                  יעבור
                  «И това ще мине»

                  Коментар


                  • #10
                    От: ПЪТУВАНЕ ДО ОДЕСА - УКРАЙНА С КОЛА

                    Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
                    В Молдова и Украйна как стоят нещата, ако решиш да преспиш край пътя, на палатка или в колата? Бандити, милиционери, други опасности?
                    Аз пиша от личен опит......Спал съм няколкократно на палатка до пътя, в планината, а в Украйна дори и в покрайнините на едно село в Карпатите и не съм имал проблеми. Само в Молдова на едно перфектно на пръв поглед място на брега на водоем, малко след като паркирах дотича един едър молдовчанин с Лада Нива и обясни, че това е развъдник за овчарски кучета и за наше добро е хубаво да се преместим малко по-настрани. Мисля че като цяло няма проблеми, но винаги може да попаднеш на неправилното място.
                    И колко малко хора знаят за онзи чуден горе кът, а колко много долу скитат, невиждащи нагоре път!

                    Коментар


                    • #11
                      От: ПЪТУВАНЕ ДО ОДЕСА - УКРАЙНА С КОЛА

                      Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
                      В Молдова и Украйна как стоят нещата, ако решиш да преспиш край пътя, на палатка или в колата? Бандити, милиционери, други опасности?
                      По принцип не би трябвало да имаш проблеми! Спали сме в Украйна и Русия много пъти, но бяхме повече коли!
                      יעבור
                      «И това ще мине»

                      Коментар


                      • #12
                        От: ПЪТУВАНЕ ДО ОДЕСА - УКРАЙНА С КОЛА

                        От години не минавам през ГКПП Рени когато си ходим до Одеса, защото много са се специализирали там да обирджийстват Веднага след румъно-молдовската граница завивам наляво и след 40-на км. през Молдова минавам през ГКПП Виноградовка (Болград). По-малко е натоварено, по-бързо се минава, за последните сто преминавания само един път съм бил на "червен коридор". След това пътят Болград - Одеса е една идея по-хубав и с 40-на км. по-къс (като компенсация за километрите из Молдова)
                        Фериботът при Калъраш си работи денонощно, заради камионите - трябва да се изчака просто. Има вариант и за Видин, Русе, Кардам и за Дуранкулак - крайната цел е Галац, може с ферибота Силистра да се мине, може мост Русе или Видин, може ферибот чак при Галац или ферибот при Брайла, а може и моста на Хършова, както правят автобусите.
                        Аз лично минавам със салчето край Кълъраш, защото ми е най-кратко като маршрут... С джипката минавам и през Кардам и после през села и паланки в Румъния - за разнообразие, че ми е втръснал пътя. Когато съм с бързата кола минавам през Констанца, магистрала А2, Слобозия - Галац. Повече километри са, но няма фериботи и като време е същото, заради възможността да се кара по скоростни пътища.

                        Планирайте минаване на границите нощем - няма опашки и чакане... Рано сутрин има едни дълги смени, а през деня е ужас навсякъде..

                        Коментар


                        • #13
                          От: ПЪТУВАНЕ ДО ОДЕСА - УКРАЙНА С КОЛА

                          След като изчетох доста форуми, след "съвети" от консулствата, успях да стигна до Одеса по възможно най-лошия път, затова бързам да споделя какво НЕ трябва да се прави: препоръчвам на всяка цена да се избягва Галати - Рени - Измаил - Татарбунари - Одеса. Това НЕ е път, не е офроуд, а един лунен пейзаж, мъка за коли, шофьори, всеки км е с опастност за живота. През Bolgrad пътя е в ремонт от Окт 2015, казаха ни да не минаваме от там, затова за тази част нямам наблюдения.

                          На връщане минах през Молдова Causeni - Comrat - Kahul - малко повече са км, но пътя е несравним, кара се с нормалка скорост, докато по отсечката Рени - Измаил изобщо не караш, а пъплиш на зиг заг. Освен всичко, в Молдова течеше ремонт на пътя, 1то платно е асфалтирано, предполагам до месец всичко ще е готово. Но дори и с ремонта, този път е 100 пъти по добрър от така препоръчания ни Рени - Измаил. Граничните пунктове също се минават по-бързо. Влязохме в Румъния през Кахул и оттам само на юг отново по добри асфалтирани пътища. В Украйна такива няма и няма изгледи за ремонт в близките 10 години!

                          Коментар


                          • #14
                            От: ПЪТУВАНЕ през УКРАЙНА С КОЛА до Воронеж-Русия

                            Искам да пътуваме до Воронеж Русия през Украйна с кола.Жена ми е рускиня с българска лична карта.Ще имам ли проблем в Украйна при тези размирици?

                            Коментар


                            • #15
                              От: ПЪТУВАНЕ през УКРАЙНА С КОЛА до Воронеж-Русия

                              Първоначално публикуван от Tomazin Преглед на мнение
                              Искам да пътуваме до Воронеж Русия през Украйна с кола.Жена ми е рускиня с българска лична карта.Ще имам ли проблем в Украйна при тези размирици?
                              Няма да имаш никакви проблеми. В Украйна няма никакви размирици, ако не минаваш през Донецк и Луганск, а се надявам да не се буташ там.
                              יעבור
                              «И това ще мине»

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X