Обява

Свий
Няма добавени обяви.

UK- България и обратно

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • UK- България и обратно

    Имам идея да карам с колата от UK до България (и обратно). Имам идея и да продължа до Гърция за малко море. Пътуването ще е бавно, защото имам проблем с ходенето (артрит на ставите на краката), с много почивки ( на 2-4 часа поне един път), спане тук-там ( може би 2 или 3 спанета), после 2-3 дни в София и после море. На връщане искам да останем в Бг на планина. Имам Форд Фокус комби 1.6, тъмни задни стъкла (няма да се опечем, надявам се), десен волан;трима ще сме - аз и двете ми деца; над 18 са и с книжки, но без опит и не са застраховани, така че ще карам само аз. Шофирам от около 17 години (половината ляв, половината десен волан ), около 300 км не са ми проблем наведнъж да мина (това до сега ми e лимита), но такова пътуване до сега не съм правила.Имам blue badge за инвалиди, това ми помага в градските райони да паркирам почти където си искам.Струва ми се, че ще е по-добре да спим в по-малки градчета,за да е по-евтино, а и Париж, Виена и Будапеща вече сме ги виждали при други пътувания,та не са ни цел сега.

    Притеснявам се, но искам да отидем, а и чакаме бебето на сестра ми Август, така че почти съм се навила. Изчислих (по сайтове дадени в тоя форум, благодаря за което), че бензина (и такси по пътя за магистрали и т.н) ще е около 350 евро в едната посока. Това ми е най-евтино в сравнение с алтернативите- самолет, наета кола на място в БГ, таксита в София и т.н. Вярно е, че ще платим и хотели по пътя, ама то си е част от емоцията.

    Идеи, предложения, похвали и упреци- казвайте, кой каквото има.

  • #2
    От: UK- България и обратно

    Колеги, темата ми не е ли на правилното място във форума, та няма кой да ми помогне с някакъв съвет?

    Коментар


    • #3
      От: UK- България и обратно

      Здрасти! Виждам ,че се притесняваш-според мен СЪВСЕМ НЕОСНОВАТЕЛНО.До бг.граница ще се доберете безпроблемно(сега е момента да дадеш на твоите хора да карат по магистралата за да трупат опит),но ако в Бг ще карате сами...ОЧИТЕ НА 20,че май Ориента започва след Калотина...в тия жеги слънцето ги напича нашите състезатели и става......Успех и само след месец ще ти е смешно , че си се притеснявала.По магистралите е ГОЛЯМА СКУКА и помислете за някакво забавление в колата(музиката е за 2-3 часа ,после става досадно).

      Коментар


      • #4
        От: UK- България и обратно

        Първоначално публикуван от egerchev Преглед на мнение
        Здрасти! Виждам ,че се притесняваш-според мен СЪВСЕМ НЕОСНОВАТЕЛНО.До бг.граница ще се доберете безпроблемно(сега е момента да дадеш на твоите хора да карат по магистралата за да трупат опит),но ако в Бг ще карате сами...ОЧИТЕ НА 20,че май Ориента започва след Калотина...в тия жеги слънцето ги напича нашите състезатели и става......Успех и само след месец ще ти е смешно , че си се притеснявала.По магистралите е ГОЛЯМА СКУКА и помислете за някакво забавление в колата(музиката е за 2-3 часа ,после става досадно).
        Ориента започва на 120 км след Будапеща според мен... Иначе понятието е широко и многообразно.
        Иначе този маршрут съм го минавал, не бързайте - наслаждавайте се на пътуването... Има много и невероятни места по пътя. Съставете си някакъв примерен маршрут и огледайте хотелчетата по пътя +/- 20 км. от него, има такива опции, за да добиете представа, вижте примерно сайта
        www.booking.com
        може да се търсят и прилични и по-евтини (но не винаги) хостели, повечето са в големите градове
        www.hostelworld.com

        Трафика за ферибота Бари-Игуменица може и да е натоварен, и ако нямате предварителна резервация - билет, може да се наложи и доста да почакате. (Колеги които са пътували скоро да споделят)
        Не разбрах колата има ли климатик?
        Последно редактирано от ivied; 11-07-13, 20:25. Причина: хостели

        Коментар


        • #5
          От: UK- България и обратно

          Пътувал съм го този път.
          Трябва да се сменяте при управлението на автомобила.
          За сам човек в подобна възраст е непосилно, дори с две преспивания.
          Ако все пак решите да карате само Вие, по средата си оставете един цял ден за почивка - пауза.
          Магистралите в Европа са идеално място за обучаване на новобранци.
          Успех !
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

          Коментар


          • #6
            От: UK- България и обратно

            Аз също смятам, че си струва младите да се пуснат и те да учат по пътя (дори и да ти струва плащането на застраховката им).
            Ако бях на твое място бих ги курдисал само те да карат, а аз ще си гледам отстрани и ще се включа в краен случай.
            Ако това не е възможно и ще се кара само от един човек - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да има поне един буден пътник през цялото време заедно с шофьора - за компания , за лаф, подигравка .. няма значение.

            Коментар


            • #7
              От: UK- България и обратно

              Да кажа и аз някои неща...
              ако не сте карали повече от 300км на ден и няма кой да Ви сменя, ще е АБСОЛЮТНО нужно да нощувате поне 4,5 пъти!
              Липсата на опит от дълги преходи и каране по магистрали трябва да Ви прави разумно предпазливи!
              Умората се натрупва с километрите, а от там и много неочаквано капвате физизчески и тялото Ви има нужда от сън..., така че неусетно може да заспите на волана, а това на магистрала в Европа е равносилно на...сериозна катастрофа с много тежки последствия!!
              Не се скъпете да спестите някой паунд и да търсите евтино фери, ами се качете на Евростра - подводният влак под Ламанша..За около 30-40 минути сте на Кале, свежи и спокойни, че нищо не Ви е окрадено от дългото клатушкане с ферито...
              После, ако искате да си напазарувате изгодни и стойностни неща в непосредствена близост от изхода на влака в Европейската му част има огромен търговски комплекс с редица маркови магазини и огромен паркинг, там мнозона Англичани редовно прескачат и пазаруват заради цените..
              След това както си решите...така тръгнете, но аз с времето си избрах маршрута през Белгия-околовръстното на Антверп и посока Холандия...Маастрих.
              След това бързо отклонение към Аахен и Кьолн.В Германия магистралите са с номерация..на Вас Ви трябва онази която е за Линц и Виена...номер 3.
              Германия е дълга и тежка за шофиране, ако нямате опит да давате предимство на онези дето се вливат в магистралата с предимство и висока скорост!
              Кара се бързо и не се застоявайте в крайна лява лента!!Не падайте и в десната, която е за ТИР-ове.Има забрани за товарните камиони и тогава трафика е по лек!
              Ако децата Ви нямат опит не рискувайте да им се доверявате!!Има много камери и задължително на Пасау или Данау си купете винетка за Австрия!
              Австрия е къса и задължително преди Виена се престройте към околовръстното за унгарската граница, за да не влезете директно в центъра на Виена, то и от там се минава но бавно и внимателно със знаците!
              В Унгария ЕС свършва реално...Пазете се къде спирате да почивате, защото е пълно с групички на шиптари араби и пр., които ви искат евро, и е желателно да им давате за да не Ви закачат, или повредят колата...Спирайте на голями комплекси със Бензиностанции, особено нощно време!
              Преди Будапеща има такава бензиностанция с хубав паркинг.Когато наближите Будапеща, се престройте по околовръстното ..в дясно към Сегет, за да не влезете в центъра!
              Будапеща е страхотен град, но труден за шофиране, а и Унгарският е труден език..вервайте ми!!Полицаите в унгария са ..леко матрапази, за което си внимавайте ако Ви спират без причина..или давате 50Е, или на границата ще Ви търсят да платите глоба в повече...
              Унгария е равна страна и много опасна за заспиване...Там и умората ви натиска особено след като се отпуснете, излизаики от околностите на Будапеща...
              После решавате Вие, Румъния или Сърбия!Тук съвет няма да дам, но аз многократно съм минавал през Сърбия, защото ми е близко до Перник!На границата си сменете динари, за да не Ви цакат по бензиностанциите и да Ви закръгляват цените!Бензина е най скъп в Холандия, после в Германия, а в Австрия зареждайте на отбивки на линц, където цените са едрови или влезте в малки градчета, които са в непосредствена близост до магистралата, като Сент Пюолтен примерно..там горивото е с до 20цента по ниско на литър..
              В Унгария горивото е много по скъпо от Сърбия!В Сърбия има магистрали със "путарина" или ТОЛ такса...общо три...от Нови Сад -Белград и Ниш!
              За Сърбите и характера им, всеки има мнение, аз лошо не съм видял и реке не съм давал, но спазваите знаците и ограниченията и си ползвайте голямите комплекси за зареждане и хапване...сигурни са.
              Калотина и границата там са най гадното нещо в пътуването Ви...
              Ако имате въпроси питайте,.. и приятно пътуване!
              ....въпреки че ще ви се наложи да влезете в трафика и кервана на гастербайтерите-турци и шиптари, които с целите си катуни и кервани се връщат по родните си места за ваканция....имайте го в предвид и това, че задръстванията и начина им на шофиране след Унгария ще трябва да ги имате на ум...
              СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

              Коментар


              • #8
                От: UK- България и обратно

                Човека питаше за прибиране през Италия - Гърция... т.е. минава се и през Франция...
                Ясно, че през Германия - Австрия е по-бързо... (около 2600 км)
                Този път си има и предимства и недостатъци - като всяко нещо.
                Но не ви съветвам - газ за 2-3 дена - (става въпрос за около 3300 км)
                без приспиване (поне 2) или само на дрямка в колата,
                с чакане по граници и фериботи...
                (направете го, ако можете поне 5 дни - примерно 4 нощувки - пак са си по 600 и косур км- а, и спомените, местата и забележителностите си заслужават)

                Забравих, че съм ползвал всъщност Бриндизи - Игуменица, а не Бари...
                Последно редактирано от ivied; 11-07-13, 23:34.

                Коментар


                • #9
                  От: UK- България и обратно

                  Германия - трудна за шофиране! Човек всеки ден научава по нещо ново.
                  Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

                  Коментар


                  • #10
                    От: UK- България и обратно

                    Първоначално публикуван от rusev Преглед на мнение
                    Германия - трудна за шофиране! Човек всеки ден научава по нещо ново.
                    хахаха ако Германия е трудна за шофиране - значи БГ е невъзможна...
                    Просто спазвайте знаците (например знак 40 не означава 50 и няколко) и спирайте преди пешеходни пътеки, и на магистрала със 130 не карайте дълго в лявата лента, и... гледайте в огледалата като изпреварвате, и винаги с мигач, и... та такива ми ти работи бързо се свиква, после в БГ е по трудно на свикнеш...

                    Коментар


                    • #11
                      От: UK- България и обратно

                      За мен също Германия е по-трудна. Изключително възпитани шофьори, но натоварено движение, високи скорости, сложна пътна мрежа.

                      В България трябва да си отваряш очите на четири, заради местните аборигени, но е много по-просто като организация.

                      Коментар


                      • #12
                        От: UK- България и обратно

                        ...тръгвай спокойноЩе се приберете абсолютно безпроблемно.Не го мисли много.Пътувай внимателно,непредприемай излишно рисковани изпреварвания,който бърза нека си бърза,важни са колите пред теб!!!Имай си едно на ум за тировете...,неспирай на самотни отбивки,ако нещо те притиснява на всяка бензиностанция или тир паркинг можеш да получиш помощ.Смело напред и успех.Пътувах го тоя път за първи път напълно сам...Успех!
                        HUSGVARNA 630 SMR
                        PEUGEOT PARTNER 2,0 HDI

                        Коментар


                        • #13
                          От: UK- България и обратно

                          За да шофирате спокойно и да спазвате маршрута си, ползвайте навигатор с актуални карти. Лек път!
                          ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                          Коментар

                          Активност за темата

                          Свий

                          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X