Сардиния е част от Италия и е вторият по големина остров в Средиземно море (около 220 х 90 км). Островът съчетава чудесни плажове, отвесни високи скали, зашеметяващи гледки към морски ширини и забележителна история. Времето е меко през зимата и горещо през лятото. Фауната е много разнообразна: сърни, муфлони / символът на острова /, лисици, ястреби, орли, фламинго и дори някои редки видове тюлени. Тук все още могат да се видят невероятни резервати, в които препускат диви коне. Морето е фантастично красиво и с изключително прозрачна вода, което го прави известно сред любителите на подводни спортове..
Сардиния е била населена още от праисторически времена, а още от неолита започва развитието на забележителна култура, която е оставили следи с многобройни паметници.
Една от типичните характеристики на острова е нураги, праисторически кули, построени между 1500 и 500-та г. пр.Хр. и използвани като къщи, крепости и храмове. Следващите векове са донесли на острова това, което са носели и на останалите острови в Средиземно море- нашественици, които са оставили следи от своята култура и нрави. Именно поради този факт и архитектурата е доста разнообразна в различните райони.
Островът е отлично място за спортуване. Освен обичайните голф, тенис, плуване, алпинизъм, други спортове, които привличат през цялата година са ветроходство, сърф, гмуркане и езда.
Сардиния предлага и много богата кухня. Традициите в гастрономството произхождат както от местните селяни и рибари, така и от нашествениците, които са пребивавали на тази земя. Хлябът е изключително разнообразен по вкус и форма, много често свързан с определен празник. Рибните ястия и предястия са много видове, приготвени със зехтин и ароматни подправки. Но може би най-известни са сардинските сирена, които чудесно пасват с прекрасните местни вина. Сладкишите също имат средиземноморски оттенък-приготвени са най-вече с бадеми. Не трябва де се пропуска и типичното ястие - печено прасенце (сукалче) и разбира се ...истинските италиански специалитети – паста и пица.
Първия ден прекарахме в Каляри
Зелинина по балконите и дори по покривите на сградите
Сардиния е била населена още от праисторически времена, а още от неолита започва развитието на забележителна култура, която е оставили следи с многобройни паметници.
Една от типичните характеристики на острова е нураги, праисторически кули, построени между 1500 и 500-та г. пр.Хр. и използвани като къщи, крепости и храмове. Следващите векове са донесли на острова това, което са носели и на останалите острови в Средиземно море- нашественици, които са оставили следи от своята култура и нрави. Именно поради този факт и архитектурата е доста разнообразна в различните райони.
Островът е отлично място за спортуване. Освен обичайните голф, тенис, плуване, алпинизъм, други спортове, които привличат през цялата година са ветроходство, сърф, гмуркане и езда.
Сардиния предлага и много богата кухня. Традициите в гастрономството произхождат както от местните селяни и рибари, така и от нашествениците, които са пребивавали на тази земя. Хлябът е изключително разнообразен по вкус и форма, много често свързан с определен празник. Рибните ястия и предястия са много видове, приготвени със зехтин и ароматни подправки. Но може би най-известни са сардинските сирена, които чудесно пасват с прекрасните местни вина. Сладкишите също имат средиземноморски оттенък-приготвени са най-вече с бадеми. Не трябва де се пропуска и типичното ястие - печено прасенце (сукалче) и разбира се ...истинските италиански специалитети – паста и пица.
Първия ден прекарахме в Каляри
Зелинина по балконите и дори по покривите на сградите
Коментар