Обява

Свий
Няма добавени обяви.

По пътя.......Германия и Полша - 11 дни и 5147 км

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • По пътя.......Германия и Полша - 11 дни и 5147 км

    След дълго чакане най-после дойдоха и тазгодишните великденски празници, които в комбинация с малко отпуска дават чудесна възмойност за някое по-далечно пътуване, а в нашия случай това беше обиколка из Германия и Полша за 11 дни. Последните 14 дена преди пътуването буквално ги броих един по един. Толкова бях „мухлясал“ в София. Само дето не си ги задрасквах в календарче, както правеха войниците в казармата. И така в ранната утрин (около 4:00 ч) на 13.04 4-ма човека и верния автомобил поехме в посока Мюнхен. Това беше крайната точка за деня. Още на сръбската граница вкиснат та чак прокиснал митничар се опита да помрачи доброто настроение. Най-нагло се заяждаше. Говореше като неадекватен и или си беше сръбнал рано-рано, или беше абстилентен и неистово му се щеще да си сръбне. Искаше всичкия багаж навън, а подреждането му отне около 30 мин, за да се събере и кърфица нямаше къде да падне. Накрая като видя колко много чанти са го домързя да си извади ръцете от джобовете и каза: „Хаиде“ махайки с ръка. Абе пълен идиот. Нищо не провери, ама само да се заяжда. Прехода през Сърбия беше обичайния транзит, а на границата с Унгария беше същински ужас. Не бях висял толкова в задръстване на граница никога. Близо 3 часа ни отне да минем и времето бая напредна, а до Мюнхен имаше още много. Добре, че предстояха само магистрали до там. Унгария мина бързо и дойде ред на Австрия. В последните 2 страни правят впечатление многото вятърни генератори, които са пръснати около пътя. Вече привечер подминаваме Залцбург, който за жалост отпадна от програмата поради липса на време, но нищо за другия път. От Залцбург до Мюнхен не е много и вече се вижда края на днешния транзит. В 22:00 ч паркирах в подземния паркинг на хотела след 1447 км. Интересно, но точно в толкова бях отбелязал, че ще пристигнем. На рецепцията ни посрещна българска реч. Момче от Варна, което работи тук. Е, не е учудващо. Все пак бая сънародници работят тук.

    Ден 2

    Денят беше изцяло посветен на Мюнхен и неговите забележителности.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1.jpg
Прегледи:1
Размер:198.0 КБ
ID:5996362
    Времето беше мрачно и от време на време пръскаше, но какво да се прави. Първо отидохме до централния площад с кметството, откъдето общо взето всички тръгват. После английската градина, която по време на нашия престой си беше просто един чист и приятен парк с лебеди и тучни ливадки(нямаше някакви цветни градини). Това е чудесно място за спортуване в големия град и хората активно тичаха. След парка беше ред на Deutsche Museum. За мен това веше най-хубавия музей, който съм виждал някога. За тук трябва минимум половин ден, но за жалост ние имахме само 2 часа, защото затвориха. Музея е като един малък град, разделен на отделни секции, които от своя страна са обвързани с различни сфери на науката. Има експозиции от отминали епохи до модерни двигатели, самолети и космически сувалки. Даже имаше изложена и една лунна количка. Каквото и да кажа ще е само бледо описание на това,което може да се види там. Горещо го препоръчвам и цената е нормална 8 евро като за ученици и студенти има намаление. След музея отидохме до статуята на „The walking man“, която е символ на просперитета.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2.jpg
Прегледи:1
Размер:145.3 КБ
ID:5996363
    Статуята няма пол или някакви отличителни черти. Просто висока, колкото сграда бяла фигура. Близо до нея има и някаква триумфална арка, която така и не разбрах каква е. Вечерта взехме по една немска бира и се върнахме в хотела. Странно ми беше, че не видях на нито едно място да продават вурстове и да се лее бира. Очаквах да видя това точно в Мюнхен, а и отчасти свързвам града с това. Вярно беше хладно, но също така беше вече средата на Април и имаше не малко хора.

    Ден 3

    През този ден първо отидохме да видим стадиона на Байер Мюнхен – Алианц Арена и после се отправихме в посока Fussen, до който се намира прочутия баварски замък Нойшванщайн. Времето хич не беше обещаващо. На паркинга пред замъка имаше няколко български коли. И други са се възползвали от няколкото почивни дни. Замъка действително е впечатляващ и отвътре и отвън. Само дето в по-хубаво време би изглеждал още по-добре. С тази мъгла беше някак прекалено сив, а от едната страна бяха наредили и едно скеле. Абе не беше за гледане от тази страна. Замислих се, че обвинявали краля, построил замъка за това, че е разорил държавата, построявайки това чудо на чудесата, но пък сега той пълно хазаната с милиони всяка година от туризъм. Има един мост на около 15 мин пеша, който е оснавната наблюдателница за хубава панорама към замъка и всички отиват да снимат, както направихме и ние. Казва се ”Marienbruke bridge”. При добро желание може да се разгледа и другия замък в района, който е на съседния хълм. Името му беше нещо от рода на – Хохеншвангау. Той е по-малък от главния, но е симпатичен. Ако някой разполага с цял ден може би е по-добре да разгледа първо този и после големия замък. След замъците последва разходка из малкото спретнато градче Фюзен. Приятно и спокойно място, което може да се опише само с една дума – идилия. Нощувката беше в един страхотен хостел – изключително чист и на много добра цена. Рецепциониста също беше голям фен. Не мога да не му направя реклама - House LA се казва. Все пак, ако някой отиде натам ще му е от полза.

    Ден 4

    Сутринта се събуждам и какво да видя – вали обилен сняг. Все още с премрежен поглед си мисля, че сънувам, но уви това е истината. Поглеждам през прозореца и виждам два пръста сняг върху колата. Това се казва изненада. Типично за Алпите. След бърза закуска и разриване на снега се отправяме в посока Хамбург със спирка в китното градче Бамберг. До Хамбург през Бамберг са около 900 км, което за немските пътища си е направо нищо. Снега спря чак на 50 км от Фюзен като премина в дъжд, който пък спря след още 200 км на север. Единственото, което знам за Бамберг е, че е бил столица на Романската империя и това е.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:3.jpg
Прегледи:1
Размер:90.9 КБ
ID:5996364

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:4.jpg
Прегледи:1
Размер:152.4 КБ
ID:5996365

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:5.jpg
Прегледи:1
Размер:196.4 КБ
ID:5996366
    Забележителното е в стария център. Стари традиционни къщурки, река със старинни мостове и може би символа на града – сградата на старото кметство, която се намира на един от мостовете над самата река. Много е интересно. Само времето да беше малко по-топло и човек може да си прекара чудесно, разхождайки се по тесните улички и наслаждавайки се на приказната архитектура. На мен ми напомня за Брюж или Страсбург (старата част). Извън пределите на старата част, Бамберг се оказа не много малко градче, както очаквахме. Прекарахме няколко часа в градчето и продължихме към Хамбург. Направи ми впечатление стила на каране на германците. Летят с 200 и кусор км/ч и то почти всички - от по-старите фиатчета до новите поршета. Който с колкото може с толкова кара, но..... тук има едно голямо НО. Има ли знак, че на пътя се извършват ремонтни дейности макар и само едната лента да е затворена и да има още 2 или 3 свободни всички се нареждат в колона и си карат с 80 км/ч. Независимо дали има камион или автобус отпред, въпреки че има свободно място за изпреварване никой не го прави. Това ме озадачи. В продължение на километри си кретат най-кротко. Отстрани има информативни знаци колко остава до края на ремонта, за да знае немеца кога пак може да се изправи на педала за газта. И така въпреки липсата на ограничения на скоростта, културата е много на ниво. Освен това са отстъпчиви на пътя, за разлика от поляците, както ще стане дума по-нататък. В Хамбург пристигнахме вечерта около 21:00 ч. Това е вторият по големина град в Германия след столицата, а третия е Мюнхен. Без да сме го планирали ги подкарахме в обратен ред по големина. Както пише в пътеводителя на National Geographic за Германия тук са концентрирани най-богатите германци. Аз още с влизането в града имах чувството, че съм в друга държава. Може би в Холандия, заради многото канали, а имаше и нещо, което напомня за Скандинавия. При влизане в града се вижда пристанището и товарните докове. Всичко е толкова мащабно. Хиляди контайнери се товарят, разтоварват или чакат. За момент се усетих, че се захласнах и набързо се осъзнах, че трябва да си гледам пътя. Точно в този момент влязохме в много дълъг тунел, който минава под водата и като излезеш се озоваваш в съвсем друга част от града, където няма и помен от кораби. Хотела го намираме лесно благодарение на ГПС-а. Намира се близо до метро станция. Има и голям магазин наблизо, а паркирането на улицата пред хотела е безплатно. Супер! Настанихме се и тръгнахме на разходка из нощен Хамбург, която не продължи дълго и се върнахме в хотела.

    Ден 5

    Хамбург ни очаква! Времето е обещаващо! Най-после малко повече слънце! Хващаме железницата и за 10 мин сме в центъра. Обиколката започна от пристанището, където имаше струпване на най-различни по големина и вид кораби. Беше като музей на открито. Оттам през многобройните канали се добрахме до центъра.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:6.jpg
Прегледи:1
Размер:200.8 КБ
ID:5996367

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:7.jpg
Прегледи:1
Размер:144.4 КБ
ID:5996368

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:8.jpg
Прегледи:1
Размер:162.7 КБ
ID:5996369

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:9.jpg
Прегледи:1
Размер:138.3 КБ
ID:5996370
    Архитектурата е характерна и много различна от южна Германия. Всичко е с тухли, които създават усещане за автентичност, а многото канали напомнят за Венеция. Нашата групичка се състоеше от две момчета и две момичета. На мен и на Краси много ни хареса града, а момичетата Деси и Ирина не бяха особено очаровани. След като пребродихме центъра решихме да се насочим към квартал „Санкт Паули“ със своята скандална улица на „Червените фенери“, която е втората най-известна след тази в Амстердам. Още с влизанеро в квартала започнаха да се появяват еротични кафенета и видеотеки та дори има и музей на еротичното изкуство. Самата уличка е съвсем малка и е заградена от двете страни с метални огради, в които има пролуки,но е забранено да влизат други жени. Казаха ни, че ако някоя жена дръзне да влезе често се случвало да я полеят с вода. Та разходихме се само с Краси да видим за какво става въпрос.Като цяло имаше доста екземпляри, които направо се бяха обезобразили от операции и корекции. Вечерта се разходихме из едно студентско кварталче с идеята да ядем нещо от местната кухня, но цените някак си бяха в пъти над нашите и се отказахме. По 2 се понася, ама повече хайде няма нужда.

    Ден 6

    Сутринта натоварихме пак багажа и се отправихме в посока Любек.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:10.jpg
Прегледи:1
Размер:137.4 КБ
ID:5996371

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:11.jpg
Прегледи:1
Размер:138.9 КБ
ID:5996372
    Града е известен с производството на първокласен марципан. Рай за очите на девойките. За Любек мога да кажа само хубави неща, но няма какво да се впускам в излишни описания при положение, че Гугъл знае по-добре от мен. Но за всеки, който се чуди дали да дойде тук, отговора е твърдо ДА. На 25 км на север от града се излиза на Балтийско море. Ние го направихме отивайки до градчето Ниендорф. То се оказа малко курортно градче, в което се готвеха за предстоящия сезон. Тук за първи път се насладихме на чудни немски вурстове на брега на Балтийско море. Беше много приятно. Никакви хора по плажа, а само няколко заека изскачаха от близките храсти удряха по един спринт и пак се криеха. Направи ми впечатление още в Мюнхен, че зайците в Германия са като нашите улични кучета. Само не знам къде се крият в големите градове и как оцеляват. Тук да са, ще са ги изяли до крак. В Ниендорф имаше малко заливче с рибарски лодки, а архитехтурата беше скандинавска. Датската граница беше на около 160 км по суша и на много по малко по вода. За момент ми се прииска да мръднем и натам, ама ще е едно препускане и няма голям смисъл. Ако имаше цял ден на разположение да, ама нямаше. В късния следобед след приятното прекарване в Ниендорф се отправихме към Берлин, който беше на 200 и няколко километра от тук. В Берлин пристигнахме малко преди да се стъмни и отседнахме при приятели. Без да губим време се отправихме на нощна разходка из града.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:12.jpg
Прегледи:1
Размер:104.5 КБ
ID:5996373
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:13.jpg
Прегледи:1
Размер:153.4 КБ
ID:5996374
    Бранденбургската порта и Райхстага позираха добре за нощни снимки и те станаха сполучливи. И така от мотане замалко да изпуснем последното метро. Пък и имаше ремонти, затворени участъци от железницата, но извадихме късмет и към 1:00 ч се прибрахме. В Берлин метрото е много интересно. С един билет можеш да смениш колкото си искаш влакчета, но само в едната посока. Тръгнеш ли на обратно ти трябва нов билет.

    Ден 7

    Сутринта тръгнахме с влака до Потсдам и известните градини и замъци. За наш късмет влака се развали и хубаво си почакахме докато го избутат до следващата гара и да преорганизират движението на друг коловоз. Всъщност самата преорганизация стана мигновено. Позабавихме се малко, но поне денят се очертаваше да е с чудесно време. Все още беше ранна пролет и градините не бяха в цялата си прелест, но въпреки това беше достатъчно хубаво, че да си заслужава. Като цяло мястото прилича на един огромен парк с градини и тук там някои старинни сгради, които аз лично не бих нарекъл замъци. Интересна беше китайската чайна, която беше опасана с ниска оградка и ако някой се осмелеше да се приближи и да я прескочи, веднага се включваше аларма. Добре са го измислили, защото ако всеки ходеше да пипа нямаше да е толкова лъскава. Другото интересно в Потсдам е стария център, който може да се преброди за 30 минути на връщане към гарата. Оттам с влака по обратния път се озовахме обратно в Берлин на централната гара, която беше наскоро модернизирана. Доста добре изглеждаше. И така след порция вкусни вурстове бяхме готови за дневна разходка из Берлин.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:14.jpg
Прегледи:1
Размер:151.8 КБ
ID:5996375

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:15.jpg
Прегледи:1
Размер:143.0 КБ
ID:5996376
    Като за начало поседнахме на ливадата пред Райхстага, както много други хора. Много е приятно там. После по каналния ред отидохме и до Бранденбургската порта, за да я видим и по светло. Обичайните тълпи и лудница бяха налице. Оттам тръгнахме из парка, който започваше близо до ''портата'' и стигнахме до зоологическата градина, която знам, че е много хубава, но нямаше време. Оттам обратно в центъра и близо до Берлинската катедрала се отдадохме на студена немска бира на пейка до един от каналите в града. Там това си е традиция и всичко живо пие бира като за световно. От най-засуканата мадама до най-запуснатия пияница. Всички буквално се наливат, съдейки по празните бутилки, които се търкалят наоколо и по това, което видях. След бирата се прибрахме. Берлин определено ми хареса. Видях и някакъв уют и спокойствие в града, които рядко съм усещал в други градове от ранга му. Повечето са на пръв поглед вечно забързани и дори може би враждебни, но това е въпрос на личен усет.

    Ден 8

    След прилично мотане и пазаруване на намски хранителни стоки и бира, потеглихме в посока Варшава. В интерес на истината попълнихме всички дупки от освободилото се пространство в багажника с немска бира за подарък и за лична консумация. От Берлин до полската граница е близо – около 100 км, а от там чисто нова магистрала води до град Лодж, който е на 80 км от столицата. Ние обаче кривнахме през едни села на път за град Волщин, за да изненадаме едни полски приятели с визитата си. Минаването през полските села си беше интересно. Приличат на българските, но нямаше никакви порутени къщи. В град Волщин освен срещата с приятели, разгледахме и жп гарата, която е една от най-старите в страната. Имаше много антични локомотиви и дори въртяща се платформа, на която да се качват локомотивите и да им се обръща посоката. Всичко беше много автентично, но времето бая напредна и беше време да продължаваме към Варшава, до която имаше още около 350 км, а часа беше вече към 20:00. И така до град Лодж всичко е ОК, ама оттам като се почнаха едни села, едни светофари, хиляди камиони и много натоварен трафик, въпреки късния час. Направо е безумно между двата им най-големи града пътя да е такъв, но си има логично обяснение за това. Като попитах след време поляци защо е така, те казаха, че за да построят магистрала макар и за такова кратко разстояние трябва да обезщетят много хора и то с изключително големи суми. А друг е въпроса, че никой поляк не искал да си продава земята, защото от земеделие си живее доста добре. Как да ги упрекнеш хората? По късна доба – около 12:00 ч паркирах на улицата прад апартамента, който бяхме наели за вечерта. Лошото беше, че хазяйна не беше тук и трябваше да го чакаме да ни даде ключа, и то стана никое време. Иначе апартамента беше супер луксозен за парите. Направо идеално място и напълно оборудван.

    Ден 9

    Ех, Варшава!
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:16.jpg
Прегледи:1
Размер:125.3 КБ
ID:5996377

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:17.jpg
Прегледи:1
Размер:129.9 КБ
ID:5996378
    Откога исках да дойда тук и най-сетне се срещнахме. Първото ми впечатление е, че въпреки почивния ден задръстванията и натоварения трафик са налице и обяснение има. Полската столица е с широки булеварди, но регулацията на движението е много лоша. Светофарите са едва ли не на всеки 50 - 100 метра, което направо може да те подлуди. Не мога да разбера кой ги е мислил така. Веднага се вижда и разликата в културата на шофиране в сравнение с Германия. Тук си е разхайтена работа като у нас. Както и да е поне паркирането през уикенда в центъра е безплатно. Намерих си едно местенце, заврях се там и тръгнахме пеша да разгледаме града. Имахме среща с 2-ма полски другари при 'Двореца на културата и науката', които щяха да ни покажат потайнстите на града. И така поведоха ни поляците из града. Като за начало спряхме на площада пред въпросния „Дворец“, за да видим купата за Европейското първенство, която беше изложена и имаше дълга опашка от хора, чакащи да се снимат с нея. На мен ми беше достатъчно само да я видя, а и нямаше защо да губим време в чакане. Хубаво е да те водят местни хора. Не гледаш постоянно в картата, а можеш да се отпуснеш и да се наслаждаваш на града. Първо минахме покрай президентския дворец, после през централния площад, който по телевизията изглежда по-голям отколкото е в действителност. Града е много спретнат и приветлив, особено като се „гмурнеш“ в старата част.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:18.jpg
Прегледи:1
Размер:160.1 КБ
ID:5996379

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:19.jpg
Прегледи:1
Размер:180.8 КБ
ID:5996380
    Тук е забранено да се пие бира на публични места и полицията строго следяла за това. Странно не съм го очаквал въобще от Полша. Дръпнахме една хубава разходка из стария град от край до край. Поляците Justina и Konrad ни поразказаха някои любопитни факти и решиха да ни запознаят и с местната кухня, което не беше никак лоша идея. Седнахме в един традиционнен ресторант точно на главния площад. Казваше се Zapieczek. Ядохме какво ли не до насита и накрая сметката излезе по около 14 евро на човек. В Германия това беше равносилно на една супа и 2 бири. Като това е в евтино заведение (сравнението е от Хамбург). След обилния обяд минахме през площада с паметника на Незнайния войн и се върнахме обратно при колата. Точно навреме, защото за 15 минути небето се стъмни и се подготви да се излее пороен дъжд, а иначе беше толкова ясно и слънчево. Казахме си „До скоро“ с Justina и Konrad, подарих им бутилка българско вино и тръгнахме в посока Краков. Поройния дъжд се изля и междувременно започнаха да се точат обичайните села и ограничения 50-60 км/ч. И така тези 300 км ми се видяха като 500. Вечерта се настанихме в хотела, който беше на удобно място близо до центъра.

    Ден 10

    Краков.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20.jpg
Прегледи:1
Размер:162.5 КБ
ID:5996381

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:21.jpg
Прегледи:1
Размер:196.3 КБ
ID:5996382

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:22.jpg
Прегледи:1
Размер:157.6 КБ
ID:5996383
    Аз лично бях с големи очаквания за града от разказите на хората, които за били вече там и може би затова не се впечатлих особено. Или може би вече беше налице културното пренасищане, което неизменно идва след многото посетени градове. Е, не мога да отрека, че града е наистина много хубав и има чар, но просто мен не ме впечатли много. Нашата обиколка започна от замъка Вавел, където река Висла прави остър завой. Мястото е подходящо за почивка и съзерцаване на околността. За самия замък.....стар и автентичен отвън, а отвътре нямам представа. Пролетта беше дошла и имаше нацъфтели вишневи дръвчета, които придаваха допълнително очарование на мястото като цяло. След замъка разбира се беше ред на разходка из стария град, който кипеше от народ като особено много хора имаше на централния площад.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:23.jpg
Прегледи:1
Размер:137.0 КБ
ID:5996384
    Но това, което на мен ми направи впечатление се случи на едно по-малко площадче в центъра на няколко преки от главния. Беше неделя и за хората там това явно значеше, че е време за предаване на разни работи за рециклиране. Бяха паркирали 2 камиона. Единия за стъкло, а другия за всякакви излезли от употреба джаджи като стари клавиатури, телефони, монитори, касетофони и т. н. Но интересното беше как около 50 - 60 човека чакаха търпеливо на опашка, за да си предадат нещата. Това се казва култура и гражданско съзнание. Впечатлих се, ама се и ядосах малко, че у нас това го няма. След разходката из стария град решихме да отидем до град Освиенцим, където се намира концлагера Аушвиц. От Краков до там са около 70 км и в късния следобед бяхме там.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:24.jpg
Прегледи:1
Размер:84.8 КБ
ID:5996385

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:25.jpg
Прегледи:1
Размер:156.1 КБ
ID:5996386

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:26.jpg
Прегледи:1
Размер:104.6 КБ
ID:5996387

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:27.jpg
Прегледи:1
Размер:131.1 КБ
ID:5996388
    Те вече затваряха, но това се очакваше. Поогледахме отвън и видяхме, че последната група излиза, а вратата остана отворена. Е, не се знае кога пак ще можем да дойдем, така че с Краси се възползвахме и влязохме нелегално да видим поне двора. Разходихме се за 15 мин да не прекаляваме и излязохме. Беше валяло, времето беше мрачно и това придаваше на мястото по-подтискащ вид. На излизане момичетата ни гледаха неодобрително, но .......хайде сега. Отидохме и до другия лагер само на 2 км от този – Аушвиц-Биркенау. Същата работа – тонове бодлива тел навсякъде, високи огради и т.н. На връщане спестихме една част от магистралата и минахме през няколко села. То си беше благодарение на ГПС-а де, но минавайки през такива места се добиват повече впечатления, отколкото на магистралата. Вечерта в Краков оправихме багажа и налягахме.На следващия ден беше деня за връщане.

    Ден 11

    Сутринта тръгнахме в 6:30 ч за България, което е 7:30 българско време. Границата със Словакия е близо до Краков. Влизайки в Словакия започнаха едни села и ограничения, както в Полша. Красиво е, защото се минава през Татрите, но е много бавно. Имаше и полицейски засади като полицайте бяха оборудвани с радари, приличащи на телескопи. Все едно ще наблюдават Луната. Само дето трябва да почерпят малко опит от нашите как да се крият в шубраците и да изскачат изневиделица в завой с широко разперени ръце и палка в ръка, хвърляйки се безумно пред колата без да имат капчица инстинкт за самосъхранение. И така бавното придвижване продължи до Будапеща, откъдето започна магистралата. Скоро след това дойде и границата със Сърбия, а после и Белград. Сърбите вече са завършили напълно магистралата до унгарската граница, което беше приятна изненада още на идване. Лееха се проливни дъждове след влизането ни в Сърбия и в Белград беше станало наводнение, което беше причина за мащабно задръстване. Е, какво да се прави проврях се оттук-оттам, с малко нарушения и много чакане излязохме от града. Минавайки покрай Ниш вече се стъмваше. На грницата за щастие не ни проверяваха обстойно и покупките останаха непокътнати. В София стигнахме след 1151 км от Краков. Всички бяхме леко подтиснати, че пътуването свърши, но няма как. Чакаме следващото и така. Километрите всичко на всичко бяха 5147 км като всеки един от тях си заслужаваше!

    Още снимки тук:
    https://picasaweb.google.com/1089534...alticSeaBerlin#

    https://picasaweb.google.com/1089534...iecimAuschwitz#
    И колко малко хора знаят за онзи чуден горе кът, а колко много долу скитат, невиждащи нагоре път!

  • #2
    От: По пътя.......Германия и Полша - 11 дни и 5147 км

    Красота! Благодаря за споделянето!

    п.п. като си ходил на: Алианц арена,що не качи някоя снимка?
    0осем9осем7шест0осем7едно
    Миро

    Коментар


    • #3
      От: По пътя.......Германия и Полша - 11 дни и 5147 км

      Страхотни снимки. Супер.

      Коментар


      • #4
        От: По пътя.......Германия и Полша - 11 дни и 5147 км

        Благодаря за споделеното! Ама, много закъсняваш с пътеписите значи! От Великден- та за Коледа...

        Коментар


        • #5
          От: По пътя.......Германия и Полша - 11 дни и 5147 км

          Първоначално публикуван от bochkata Преглед на мнение
          Красота! Благодаря за споделянето!

          п.п. като си ходил на: Алианц арена,що не качи някоя снимка?

          Ами толкова кофти беше времето. Едно сиво, мъгливо и вали, че хич не ми се качваха тия снимки:-)
          И колко малко хора знаят за онзи чуден горе кът, а колко много долу скитат, невиждащи нагоре път!

          Коментар


          • #6
            От: По пътя.......Германия и Полша - 11 дни и 5147 км

            Първоначално публикуван от komisar Преглед на мнение
            Благодаря за споделеното! Ама, много закъсняваш с пътеписите значи! От Великден- та за Коледа...

            Вярно е признавам, ама по-добре късно, отколкото никога:-)
            И колко малко хора знаят за онзи чуден горе кът, а колко много долу скитат, невиждащи нагоре път!

            Коментар


            • #7
              От: По пътя.......Германия и Полша - 11 дни и 5147 км

              Хубави снимки, поздравления за пътеписа !
              ''Максималния размер на вашето изображение (за подпис) е 500 на 80 пиксела или 2.0!!! Кб (което е по-малко).''??? ... УникалнаТА НЕдомислица!

              Коментар


              • #8
                От: По пътя.......Германия и Полша - 11 дни и 5147 км

                По този маршрут след като се влезе от Залцбург в Германия и преди да се стигне до Мюнхен може да се види природния парк Берстесгаден, двореца Херенкимзее, изграден от „Приказния крал”Лудвиг II като Новия Версай, намиращ се на о. Херенинзел в езерото Химзее(пътуване с корабче около 20 мин). И замъка Линдерхоф единственият цялостнозавършен приживе от поредицата приказни замъци на Лудвиг II. И от който аз най-многосъм впечатлен с прилежащите Мавритански павилион и храма на Венера - изкуствена пещера с езеро, сталактити, сталагмити и впечатляващи картини,изобразяващи сцени от Вагнеровите опери.

                ПП. Не мога да кача снимки незнайно защо

                Коментар


                • #9
                  От: По пътя.......Германия и Полша - 11 дни и 5147 км

                  Красива стара Европа! Разкошни снимки и увлекателен пътепис! Поздравления!

                  Коментар


                  • #10
                    От: По пътя.......Германия и Полша - 11 дни и 5147 км

                    Комлименти!

                    Коментар


                    • #11
                      От: По пътя.......Германия и Полша - 11 дни и 5147 км

                      Супер!

                      Коментар


                      • #12
                        От: По пътя.......Германия и Полша - 11 дни и 5147 км

                        Супер пътепис. Благодаря.
                        Пробвайте следващия път източна Полша. И аз не повярвах какво се случва там - по-красиво и уредено от Германия е станало. Класиката със селата и 100 км за три часа така и така си я знаете .
                        висете отпуснато

                        Коментар


                        • #13
                          От: По пътя.......Германия и Полша - 11 дни и 5147 км

                          Интересни места сте посетили.Бил съм на повечето от тях и останах с прекрасни впечатления.За Хамбург съм съгласен с вашите момичета и на мен не ми хареса.Не знам в Краков кой ви развежда но , сте пропуснали много прекрасни места.Има едни солни мини близо до Краков казват се "Виличка",в тях са били затворени хората да копаят сол и са си изградили цял град от долу.Стъпала,зали,статуи,всичко от сол,даже организират свадби долу сега.Ама ясно че не може да се види всичко за 1-2 дена.
                          не ме е яд когато ме лъжат а когато си мислят че им вярвам

                          Коментар


                          • #14
                            От: По пътя.......Германия и Полша - 11 дни и 5147 км

                            Инатересно....

                            ...и снимките на концлагера придават наистина автентичност!

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X