Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Исландия 2011

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Исландия 2011

Гери, първо мерси за страхотния разказ, изкефих се истински. За тая концертна зала, като погледнеш тия шестостенни призми по фасадата, не ти ли приличат точно на шестостенно напукания базалт, дето сте го снимали. Вулканската скала, от която е изградена цяла Исландия, като изстива след образуването си, се напуква точно така. Отделно червеното вътре, сама го казваш, като лава. Май някой твой колега архитект си е представял как музиката клокочи и извира тук като гореща лава от гърлото на вулкан. На мен, като геолог, всичко си ми мяза на една преднамерено търсена илюзия, едно сходство между сградата и тая част на исландската природа.
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
      ...като погледнеш тия шестостенни призми по фасадата, не ти ли приличат точно на шестостенно напукания базалт...
      обемната фасада Е инспирирана от формите на базалта, интериора е черен видим бетон отново заради цвета на базалта, червеното в главната зала е цветът на течна лава и т.н.

винаги съм си мислела, че това си го виждаме само ние, архитектите - кое на кое прилича, от къде е вдъхновено и т.н, и че накрая важното е сградата да въздейства, дори никой да не прави въпросните паралели; благодаря! почувствах се фантастично, като прочетох, че си го видял
      the road goes ever on and on...

Коментар

Страхотен разказ със страхотни снимки, поднесен по изключително завладяващ начин. Имам чувството, че съм бил там. Благодаря...
        Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Quadra Drive...отново
        0877стоидевет215–Радослав

Коментар

Тук е моментът да изкажем своите благодарности към някои хора:

Мони – за това, че ни осигури палатка и шалтета.
          Илича – за това, че ни осигури котлонче примус и най- вече, че отдели време да сподели тракове и проучвания, които е правил за Исландия
          Пепи – за това, че светкавично ни помогна, когато се оказа, че нямаме мапсорс и карта по време на пътуването.
          Емил – за това, че ни отдели два дни от времето си и ни показа Рейкявик по начин, по който нямаше да го видим иначе.
          На Венци Малкия, че пусна темата за текущото пътуване, защото аз бях забравил...
          Зима иде

Коментар

Много красиво!Благодаря ви за пореден път,впечатлен съм от видяното и пътеписа.За втори или трети път прочитам всичко на един дъх.Благодаря ви

Коментар

Страхотен пътепис, страхотни снимки и невероятно място! Толкова различно от всичко познато... Миналата седмица слушах в Идилево презентация от един швед за Исландия и продължавам да съм все така впечатлен. Благодаря!

Имам два въпроса. Засега. Щото съм прочел само около 1/8 от пътеписа. Просто тия снимки трябва да се гледат дълго и бавно...

Първия въпрос е свързан с книгата: не намирам никъде "Атомна станция" - изглежда не е преиздавана и няма ново издание, нали? ... Бих прочел нещо от него с удоволствие.

Другия ми въпрос е за фототехниката: Какъв е апарата и обектива?
              LZ2NKM

Коментар

Лакснес - преиздаван? ти се шегуваш! мисля, че най-късните преиздавани автори са от времето на Стайнбек, освен ако не са безумно нашумели, популярни и носещи печалби (има изключения в някои жанрове, за щастие); "Самостоятелни хора" (издадена 1957) се намира по антикварните, но тя е по-тежичка за четене, "Атомна база" не съм я срещала.

Фотото е Nikon D90, а обективчето е пак никонско - с риск да ме охулят, аз му викам "ежедневка" - 28-300; нося и една Сигма 10-20, но я слагам рядко; близо 90% от снимките са правени в движение, от навигаторското място, понякога и без да свялам прозореца (тези си личат, малко по-синкави са); не съм особен фотограф нещо, и обикновено се връщам с тонове снимки, но май предпочитам така - отколкото без никакви ; този път, за ужас на Huko, носех и статив - от суетност, да ме има и мен на някой и друг кадър

а Исландия - тя няма нужда от фото-умения, наистина; оставих си сърцето там.

Коментар

би ми било интересно да чуя как един северняк - в случея швед - е видял Исландия и какво го е впечатлило...

Коментар

Страхотно, зашеметяващо, приказно, ..... нямам думи!

Красиви снимки, много добре преразказано, страхотен речник и стил. Благодаря ти че ни направи съпричастни на това невероятно пътешествие. Много подробно представено с информация за обектите, история и легенди. Много ми хареса, а сигурен съм, че и на всички, които са го видели.

Аз като видях синята лагуна и вече бях спечелен за каузата Исландия. Обичам такива топли минерални води и си викам абе къде тръгнаха тези хора на следващият ден, стойте си тук, открили сте рая. Оказа се (както вече всички са видели), че раят там е широко понятие и е на голяма територия.
                    Забелязах, че е използвана фото техника с голямо приближение, но за вида на техниката вече получих отговор. Сега имам няколко въпроса, които да ни осведомят още малко за пътешествието ви. Разбрахме и за горивото и за цените на нощувките. Като изключим рибата, която ядохте на скара от собственият ви улов, не разбрах какво сте яли. Каква е храната там. От магазини ли си купувахте или ядохте в заведения. Как изобщо изглеждат кръчмите и ресторантите там. Основно е риба сигурно, но все пак как е приготвена. Напитките им най-вероятно са концентрати. Освен това какви бяха приблизително температурите. По дрехите ви предполагам, че е около 10 градуса. А в синята лагуна какви са температурите на водата. Има ли някакво ограничени за времето през което е допустимо да се „киснеш” във водата. Последно, с какъв бюджет трябва да разполага човек за едно такова двуседмично пътуване. (Приблизително разбира се).

Коментар

Първоначално публикуван от sto101 Преглед на мнение
                      Как изобщо изглеждат кръчмите и ресторантите там.
                      няма такива; в "големите" населени места (на брой общоооооо - примерно 3) има по едно заведение, обикновено съвместено с нещо друго, за да може да оцелява... в "кръчма" сме яли само в Рейкявик, онази, българската - и в нея ни заведе Емил (Sadex5), предполагам, воден от носталгия по българския "начин"; по туристическите места, съвместно с редовното магазинче за сувенири и плетени пуловери има нещо като кафе-закусвалня, в които сервират супа (1 вид) и евентуално някакво ястие (пак 1 вид); толкоз.

масовите (и почти единствени) търговски обекти, пръснати из територията на Исландия, са бензиностанция с 2 колонки на самообслужване с магазинче към нея, в което се продават всички неща от първа необходимост - от скир до въже за теглене; площта им рядко надхвърля тази на плод-зеленчук от времето на Наркооп-а, но видът им е като на OMV.

храната е доста странно нещо

традиционно в Исландия се консумира огромно количество агнешко, с всичките му субпродукти (агнешката глава е предпочитан деликатес) и съответно въпросните хоремази изобилстват от колбаси.

другото изобилие е от млечни продукти - кашкавал и мляко; имат нещо като кисело мляко, казва се Скир, прилича на смес от кисело мляко и извара и почти не може да се консумира директно, защото е прекалено гъсто и тежко; имат и прилично много други млечни разновидности - от плодови айряни до "активия с горски плодове", местно производство.

риба има, естествено, много; прясна риба не видяхме да се продава никъде, предполагаме, че си я набавят саморъчно; късно открихме сушената им риба, за съжаление - няма нищо общо с нашия чироз, крехка е и пръхкава, малко по-солена, но пък прекрасна за чоплене вместо семки/мезе/друго във вечерните часове (и в колата)

плодове и зеленчуци има, все внос, ябълките и доматите са на почит.

хляб също има, хубав; по-впечатляващи са традиционните леко подсладени тестени изделия, приличащи на мекица, но доста плътни от вътре, по-скоро като козунак или кекс - има доста разновидности.

ако се пренесете да живеете там и не смените хранителния си режим или не спортувате редовно - затлъстяването е неминуемо...

най-характерното обаче е друго - няма варианти; в началото на човек му е малко дискомфортно да няма разнообразие от марки продукти; кашкавалът е един вид, на един производител; има всичко, но е само едно; на второто влизане в магазина установих, че това много ми харесва всички излишни движения са премахнати - няма чудене кой скир да вземеш, няма умване над това кой прах пере по-добре - прахът е един и той пере точно както трябва, точка!

330 000 души са твърде малък пазар за повече, а логистиката е непосилна; има и по-големи магазини (същинска Била) в Рейкявик, Хусавик и Акурейри, примерно - там, където има за кого...

Коментар

...Напитките им най-вероятно са концентрати...
                        като всяка северна държава, алкохолът е много скъп; при исландците на всичко отгоре е и вносен; и е национален проблем, също както и в Норвегия, Швеция, Прибалтиките, Финландия, Русия...

в същото време дори в Рейкявик не видяхме пияни хора; домакините ни ни увериха, че ситуацията, особено при младите, редовно излиза извън контрол, при това от ранна възраст...

...какви бяха приблизително температурите...
                        на въздуха - всякакви - от 5 до 25; последния ден в Рейкявик бяхме по къси ръкави, но преди това е имало моменти около нас да има сняг и той да няма никакви намерения да се топи...

на водата - реките са смразяващо студени, защото са снегооттоци; лагуната, както и повечето топли извори, при извора са близо до 100 градуса - не случайно бълбукат и гъргорят, просто водата кипи; единствено в Западните Фиорди, където всъшност има най-много топли извори, почти всичките некартирани и неизползвани (че то няма и от кого), водата е с температура 30-40 градуса;

Синята лагуна в обществената й част има работно време - примерно от 10 до 18, но през това време никой не ти държи сметка колко време стоиш във водата; и не е противопоказно, освен за хората, за които топлата вода така и така е противопоказна; в т.нар. Медицински център, в който спахме (просто другия край на лагуната), има ограничение за къпането - вечер, след работното време на обществената част и сутрин, преди него; предполагам, че просто пренасочват водите от извора в този часови диапазон към този край на лагуната... водата и силициевата каша имат медицински ефект и са едно от малкото успешни "лечения" (защото е нелечимо, за сега) на себорея.

Коментар

Я аз като домакин да се помъча да внеса малко повече информация по темата. Не се хваля с някаква компетенция, но вие нямаше как за 2 дни в града да ви покажа всичко, и се получи малко объркана представа за Рейкявик И както казах тогава, през погледа на туриста живота е коренно различен, от това на местните граждани.
                          Най-хубавото нещо лично за мен на тази държава е спокойствието и липсата на криминални прояви, като изключим пиянството и леките сбивания, но не на тема жени
                          Самата липса на продукти за мен има едно просто обяснение. Тук до 1988 година е било точно както при нас, купонна система и банани по коледа, колкото и абсурдно да звучи. Мой приятел, който е отворил тогава един ресторант със турска кухня- там където ядохме рибата, ми е говорил че точно както нас са чакали на опашки за ябълки, банани, мандарини по Коледа.
                          Едно време техните представи за вечеря са били само една супа от ,,камъни'', т.е намирали са голям камък със водорасли по него и са го варяли на огън, и са пиели този бульон....И другата класическа вечеря е било микса от сини сливи, който забравих да ви предложа да опитате, разреден със сметана...
                          Просто за тях този пазарен да го нарека плурализъм и нужда от много видове храна и перилни препарати не е развит. Те предпочитат да си дадат парите за 4 чифта обувки, отколкото за 2 различни праха за пране. Колкото и да звучи смешно, те са сноби за това да се покажат пред хората с богатство, отколкото с многообразие от салами в хладилника вкъщи.
                          Много често явление е тук добре облечени девойки с последни модели лаптопи да стоят по кафетата, пиейки вода, която не струва нищо, но те го правят за да се покажат просто.

Мисля ви направи впечатление по тези същите села, че магазините им като асортимент са бедни, но акцента е паднал на двата джипа Тойота-Ландкруизер пред къщата. При условие че тези джипове са на средносоциални семейства.
                          Винаги ме е учудвала тяхната любов към технологиите. Както ви казах и тогава, на тази малка държава 6 ГСМ оператора, с почти 100 % покритие е доста необяснимо, но е така
                          Липсата на ,,американски модел супермаркети'' е очевидна, но не и липсата на грандиозни проекти, както спортната зала, която разгледахме и игрищата за голф, които да не кажа винаги, но почти винаги са заети...

Също исландците се гордеят със вече много развитата си хотелска система, има голям избор от хотели, неприсъщи с броя си на 160 000 души град. Наскоро тук беше Джон Бонджови и отседна в хотел Борг на центъра, там където работи един мой приятел. След първата седмица престой, той заяви че иска да остане още една, защото не е успял да разгледа нищо

Ресторанти само на центъра, тоест там където обикаляхме има поне 20 и то доста направени във викингски стил, но и цените им бяха почти скандинавски, и са построени единственно за туристи. Рядко някой местен жител би влязъл там, затова и ако попитате на улицата за някое име, едва ли ще го знае местния човек.

Точно до този български ресторант да кажем имаше един, който е датски, и цените просто биха ме отказали даже да пия една кока кола там. Най евтината бутилка вино е 50 евро, при това не е маркова. Доста е атрактивен с открита скара посредата на заведението, и можеш да си напишеш на бележка колко да ти е изпечена пържолата да кажем и да стоиш до готвача докато я приготвя.

Просто и аз съжалявам, че времето с което разполагахте беше прекалено кратко, и нямахме даже време да идем на доста други места, където би ви харесало. Визирам и другите участници във форума, на които би им било доста интересно да видят още снимки и преживеят и усетят атмосферата на Рейкявик. Но се радвам че сте опитали kleinur закуските ..

Както казах и тогава, винаги съм готов да помагам с каквото мога сънародници, които искат и желаят да посетят Исландия. Това е много по различно от това да кажем да срещнеш сънародник в Испания. Тук просто ни липсват български туристи по обясними причини. Вие видяхте как малцината българи, които срещнахме по време на обиколката ни, как се зарадваха на присъствието Ви. Беше ни много приятно да видим българи, които желаят да научат нещо ново за тази държава, а не класическото ,, има ли работа тук'' и ,, колко е заплатата на дъводелец тук, предвид колко е скъпо''.

Поздрав от острова, където вече температурите се задъжат вече около нулата и се подготвяме за зимата !!

Коментар

За първи път "открих" Исландия в този пътепис:http://p-sahalin.narod.ru/Iceland/Diary_part2.htm

Сега отново във Вашия. Направо потънах докато го прочета и изгледам снимките. Възприех го като обратното на Иберийския Ви пътепис. Там фокуса беше върху сградите и сътвореното от хората, а тук - природа, природа, природа, евентуално лентата на пътя и най-много някоя къщичка за щрих. Точно колкото да се покаже колко малък е човека. Е в Рейкявик ... няма начин. Чудесно представяне на двете сгради. И ясно се вижда как и двете копират най-разпространените природни форми.

Благодаря за пътеписа. Сигурно ще го препрочитам доста пъти.

Коментар

Благодаря за пътеписа.
                              Определено ще се ходи там!
                              Знаете ли, имат ли сезон в който да е проблем настаняването?
                              байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                              Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                              Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Dobril Dossev Преглед на мнение
                                ..............................................................................
                                Знаете ли, имат ли сезон в който да е проблем настаняването?
                                Да!
                                Зимата .....
                                Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X