Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Каталуня, 2010 г.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Каталуня, 2010 г.

Позволявам си да кача снимки и кратки описания на нашето пътуване до Испания през юни тази година.
    Останахме в Испания 10 дни, дотам и обратно летяхме със самолет, поради липсата на кемпер или каравана. Така или иначе обаче Испания е далечна дестинация и според мен е добър вариант да се отиде със самолет до там (има много евтини самолетни билети до градове като Мадрид, Барселона и Валенсия). Предварително бяхме запазили рент-а-кар, която ни чакаше на 20 м. от изхода на летището в Барселона. Първоначалното ми впечатление в Барселона бе неприятно, заради....нашите сънародници от самолета. След като слезнахме от самолета се оказа, че в една зала ни очакваха митничари, които ни накараха да минем през детектори за метал, наложи се събуване на обувките, сваляне на бижута и т.н (вече веднъж бяхме минали през това преди да излетим). Та една групичка балкански мачовци от нашия самолет, които си бяха подпийнали малко, взеха да се правят на велики, да викат и обиждат на български испанските служители "Какви са тия маймуни!! Как така ще ни проверяват пак, за какви ни имат, да им ........майката" и прочее красоти. За пореден път в живота ми се срамувах, че има такива българи.

Както и да е. Излезнахме от летището, веднага ни лъхна голяма горещина. Взехме си колата, която беше с климатик и поехме към Барселона. Навигацията ни спаси отново и намерихме безпроблемно апартамента, който си бяхме наели.

Той се намираше точно до кулата Абгар

, , ,

Това са трамвайните линии до апартамента ни.

След като се настинахме нямахме търпение да се спуснем на първата ни разходка из Каталунската столица и тръгнахме, въпреки, че бяхме много уморени.

Това е Аквариумът.

Птица, кацнала на главата на Христофор Колумб.

, ,

Завършихме разходката с вечеря в първия попаднал ни ресторант, където останахме много разочаровани от храната.

На следващия ден се запътихме да видим най-известния строеж в Барселона - катедралата Саграда ди Фамилия. След сравнително кратко време от 20 минути редене на опашка, успяваме да влезем. Разгледахме вътре, на мен много ми хареса, т.к гледам на катедралата като произведение на архитектурата, но мъжът ми остана малко разочарован от това, че не е действаща катедрала, че вътре в нея има багери и камиони, че звукът от машините заглушаваше глъчката от туристите.
    , , , ,

Както се вижда, строителната площадка е и вътре в катедралата.

Претърпяхме малко разочарование и с факта, че ако искаш да се качиш до върха на една от кулите на катедралата, трябва да се наредиш на друга опашка за асансьора, който е много малък и влизат около 4-5 човека макс. Там останахме повече време, но си заслужаваше. Отгоре гледката към града е прекрасна. После имаш избор дали да слезеш обратно пак с асансьора, или по едни тесни, каменни, вити стълби. Избрахме второто и не съжаляваме.
    Ето още няколко снимки от катедралата.

Иисус на Кръста
    ,
    Целувката на Юда

, , , ,

След това се запътихме към парка Гюел.

,

Паркът е прекрасен, макар, че за мен е повече туристическа забележителност, отколкото парк, поне както аз го разбирам. Имаше стотици туристи, всички с фотоапарати, естествено и от нахалните чернокожи търговци, продаващи фалшиви маркови чанти и очила, които се разбягват, като се появи полиция. В парка бяха завзели нещо като централно площадче, в един момент се появиха цивилни полицаи и всички хукнаха през глава с вързопите стоки. Площадчето се изпразни. А на местните хора сякаш изобщо не им прави впечатление тълпата туристи, имаше такива, които тичаха за здраве, майки, които разхождаха колички....

, , , , , , , , , , , ,

Известният дракон от парка Гюел, вече с притъпени зъби и нокти от дългогодишно опипване от страна на туристите.

Изглед от най-високото място в парка:
    , , , ,

Времето, което прекарахме в парка Гюел беше изпълнено с много емоции и красиви гледки. В парка се намира и къщата на Архитекта на Барселона и на парка Гюел - Гауди. В нея могат да се видят много предмети, които са по негов дизайн, включително спалнята, кабинета и тоалетната му

, , ,

Определено много се изтощихме, затова седнахме в едно кафе в парка, където отпочинахме и се порадвахме на прекрасната гледка, която се разкриваше. После се запътихме към други две от много известните произведения на Гауди - къщата Ла Педрера и Батло. Къщата Ла Педрера е много интересна, входът е около 20 евро. Това включва освен разглеждане на покрива, също така и двата подпокривни етажа, в единия има експозиция на архитектурното творчество на Гауди, а другият представлява един апартамент, разположен в кръг около вътрешния двор на сградата. Вътре в него си стои оригиналното старо обзавеждане.

Пред Ла Педрера имаше опашка...но какво да се прави, наредихме се:
    , , , , ,

Къщата Ла Педрера има най-известният покрив в Барселона. Който е бил там, знае какво е усещането да се разходиш там - все едно си сред декорите на научно-фантастичен филм. Все се сещам за филма "Междузвездни войни".

, , , ,

Поредните снимки от високо на Саграда ди Фамилия и кулата Абгар - през целия ни престой в Барселона съм ги снимала десетки пъти, просто се виждат от всяка точка на града
    , ,

След това се отправяме към къщата Батло, където обаче оставаха 30 минути до края на работното време, а входът беше около 30 евро на човек - е, да си призная - спестихме си влизането вътре. Вече бяхме страшно изморени и малко преситени от гледки, емоции и впечатления. Спуснахме се на бавна разходка към Ла Рамбла.

На следващия ден сме решили да посетим музеят Космокайша и хълма Тибидабо.

Музеят е природо-научен, и е интересен както за възрастните, така и за децата.

На входа му ни посреща виден откривател:

Това е истински ствол на дърво от джунглата, пренесено в музея. Високо е 4 или 5 етажа ако не се лъжа, минава през целия музей.

Ето още няколко снимки от музея, втората е на истински метеорит, който на вид и на допир беше като разтопен и отново втвърден метал.
    ,,

След музея се отправихме към хълма Тибидабо, който е съвсем наблизо. (малко отклонение: Барселона е много голям град и е желателно да се раздели на зони при обиколката. Това става много лесно с който и да било гайд, ние полваме едни издания на Нешънъл Джиографик, които са на български. Имаме един само за Барселона и още един за цяла Испания. За метрото продават билети, които важат за определени зони от града, тоест ако сте решили единия дена да сте в първа зона, взимате си за там, втория ден 3-та зона и така. Така е много по-лесно, т.к не се губи време в пътуване от единия до другия край на града. И естествено с метрото е най-лесно да се достигне до всяка точка на града, въпреки, че разполагахме с рент-а-кар, в Барселона се придвижвахме само с метро. )

Така...хълмът Тибидабо:
    , , , , , ,

Хълмът си заслужава заради гледката, но при следващо ходене в Барселона ще си го спестя, един път е повече от достатъчен.

След това се насочихме отново към любимата ми част от града - улицата Ла Рамбла, крайбрежните булеварди и стария готически квартал.

Къщата Батло на Гауди:
    , ,

Минахме и през още една местна забележителност - пазарът Букерия. Живите статуи по Ла Рамбла са много характерни, както и уличните музиканти, и всякакъв тип улични артисти, които се стичат в града от всички краища на Европа. Барселона сякаш никога не спи, особено в района около Ла Рамбла и стария квартал. Там си повечето барове и нощни заведения, кипи живот, има тълпи туристи, млади хора, излезли да се забавляват, тесни улички, странни миризми, шарени магазини.....

, , , , , , ,

В Барселона има много видове екзотични плодове, повечето търговци ги продават смесени и нарязани, в купички, за 3 евро можеш да пробваш няколко различни вида плодове.

Пазарът определено е много интересен, но някои неща ми дойдоха в повече. Като цяло изобщо не съм гнуслива, но рибните щандове, където търговците изкормваха рибите пред минувачите, миризмата, както и целите животински бутове, които се продават навсякъде и миришат ужасно.....е, определено е колоритно

,

Това на снимката в дясно се казва "морски нож" и го пробвахме в един ресторант. Представлява нещо като мида, но има един непривичен вкус, който не ми допадна. А и не знам как го пробвах изобщо, при положение, че го бях видяла в суров вариант преди това.

Всякакви видове миди:

, ,

Каталунската кухня използва много морски продукти, прочутата паеля (нещо подобно на италианското ризото, само че в тавичка, най-популярната е с морски дарове; зелен лук на скара, всякакви видове риба).

Сушени гъби, обърнете внимание на цената им:

Стария квартал на Барселона:
    , , , , , ,

От: Каталуня, 2010 г.

Следва нов ден, за него сме решили да овършеем хълма Монтжуик. Прекрасно място. Начините да се стигне дотам са няколко - с градски транспорт, с метро, което стига в подножието му и оттам следва мъничко катерене, и с нещо като лифт (забравих как се казва в момента). Ние избрахме да отидем дотам с лифта, началото му започва от една висока кула на пристанището, а гледката, която се разкрива по пътя е ....невероятна. Но внимавайте - естествено има опашка от чакащи, а сянка...нъц! Но си заслужава, според мен.

На път за лифта, някъде на пристанището:

,

Кулата, от която тръгва лифта, до горе има асансьор

Гледката отгоре:
    , , , , ,

Ето на тази снимка се вижда хълмът Монтжуик и разстоянието по въздух, което се изминава с лифта дотам:

Вече по време на пътуването дотам:

Статуята на Колумб от далеч и от високо:

Ла Рамбла и Колумб:

,

Оттук на заден план се вижда хълмът Тибидабо:

Току-що слезнали от лифта и стъпили на Монтжуик:

Гледка от Монтжуик към площада на Колумб, пристанището, най-отзад кварталът Барселонета:

От този хълм се разкриваше гледка и към няколко круизни кораба. Барселона е едно от големите европейски пристанища, от който стартират много от круизните маршрути, особено по Средиземноморието и Африка.

Тук, на Монтжуик се намира музеят на един от тримата известни каталунски художници - Хуан Миро. Другите са Пикасо и Салвадор Дали. Входът за музея е 20 евро, не си заслужава. Дори и снимки нямам желание да пусна оттам. Загубено време и загубени пари.

Гледка от другата страна на хълма към Венецианските кули на площад Испания:
    , ,

Жегата е нетърпима, а аз съм без сили:

Разгледахме и олимпийският стадион, ето снимки от известната кула там:
    Следва Испанското село, нещо като нашият етнографски комплекс Етъра. В Испанското село има построени къщи, по моделите на реално съществуващи стари къщи от цяла Испания. На всяка къща има номер и пише в какъв стил и от кой град е. Така се омесват къщи от Андалусия, Севиля, Толедо, Гранада и др. Много е приятно. Има малки работилнички, в едната обработваха стъкло, както и магазинчета към тях.
    , , , , , , , , , ,

Къщата с балконите:
    ,

, , , , , ,

Коментар

Следва нов ден, за него сме решили да овършеем хълма Монтжуик. Прекрасно място. Начините да се стигне дотам са няколко - с градски транспорт, с метро, което стига в подножието му и оттам следва мъничко катерене, и с нещо като лифт (забравих как се казва в момента). Ние избрахме да отидем дотам с лифта, началото му започва от една висока кула на пристанището, а гледката, която се разкрива по пътя е ....невероятна. Но внимавайте - естествено има опашка от чакащи, а сянка...нъц! Но си заслужава, според мен.

На път за лифта, някъде на пристанището:

,

Кулата, от която тръгва лифта, до горе има асансьор

Гледката отгоре:
      , , , , ,

Ето на тази снимка се вижда хълмът Монтжуик и разстоянието по въздух, което се изминава с лифта дотам:

Вече по време на пътуването дотам:

Статуята на Колумб от далеч и от високо:

Ла Рамбла и Колумб:

,

Оттук на заден план се вижда хълмът Тибидабо:

Току-що слезнали от лифта и стъпили на Монтжуик:

Гледка от Монтжуик към площада на Колумб, пристанището, най-отзад кварталът Барселонета:

От този хълм се разкриваше гледка и към няколко круизни кораба. Барселона е едно от големите европейски пристанища, от който стартират много от круизните маршрути, особено по Средиземноморието и Африка.

Тук, на Монтжуик се намира музеят на един от тримата известни каталунски художници - Хуан Миро. Другите са Пикасо и Салвадор Дали. Входът за музея е 20 евро, не си заслужава. Дори и снимки нямам желание да пусна оттам. Загубено време и загубени пари.

Гледка от другата страна на хълма към Венецианските кули на площад Испания:
      , ,

Жегата е нетърпима, а аз съм без сили:

Разгледахме и олимпийският стадион, ето снимки от известната кула там:

Коментар

Следва Испанското село, нещо като нашият етнографски комплекс Етъра. В Испанското село има построени къщи, по моделите на реално съществуващи стари къщи от цяла Испания. На всяка къща има номер и пише в какъв стил и от кой град е. Така се омесват къщи от Андалусия, Севиля, Толедо, Гранада и др. Много е приятно. Има малки работилнички, в едната обработваха стъкло, както и магазинчета към тях.
        , , , , , , , , , ,

Къщата с балконите:
        ,

, , , , , ,

Не съм си представяла, че ще отнеме толкова време да разкажа накратко и да кача снимки

Така....продължавам със следващата спирка от нашата обиколка - град Фигерес, родното място на Салвадор Дали. Градът се намира на около 100 км. от Барселона в северна посока. По принцип възможен маршрут в тази посока е освен Фигерес, да се отскочи до Андора, т.к е доста близо. Ние отидохме до Фигерес с кола, но има влак дотам, така известната крайбрежна влакова линия, която минава на север и на юг от Барселона. Но комфортът на колата за мен е незаменим, а и свободата, която ти дава. На отиване до Фигерес минахме по магистралата, за по-бързо, не си спомням колко точно такса платихме, но беше повече от 10 евро. На връщане минахме по крайбрежният път, който е еднолентов и движи покрай морето и през населените места, нещо подобно на пътя от Бургас до Слънчев бряг.

Във Фигерес се намира музеят на Салвадор Дали. Интересното е, че той сам си го е направил, още докато е бил жив. Музеят се намира в сградата на бивш общински театър, която общината дарила на Салвадор Дали да си направи музеят вътре.

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Съпругата и муза на Салвадор Дали - рускинята Гала:

Друго известно произведение на Дали - стаята с диванът-устни, камина-нос, картини-очи и завеси-коси:

Фигерес е малко градче, няма какво друго да се види в него, има малко приятно центърче с кафененца.

На връщане от Фигерес, както казах вече, не минахме по магистралата, за да разгледаме крайбрежието и да посетим друг заплануван град - Жирона. Старият град на Жирона много ми хареса, останахме няколко часа, в които се разхождахме просто по уличките, без да търсим забележителности. Старият град е изпълнен с малки тесни улички, магазинчета, кафенета...

, , , , , , , , , , , , ,

После тръгнахме обратно към Барселона. По пътя минахме през малко градче на брега на морето, където спряхме също да се разходим, случайно попаднахме на малък китен семеен ресторант, в който ни сервираха на свещи и бяхме единствените посетители. Това беше единственото място от всички ресторанти в Испания, където храната беше вкусна, беше...страхотно. Явно по туристическите заведения в Испания е същото, каквото е и в Италия - не можеш да опиташ истинската местна кухня, а ядеш полуфабрикати.

На тази снимка се вижда влакът, който движи по крайбрежието.

, , ,

Когато ходите до Барселона, не пропускайте да посетите и манастирът Монсерат. Монсерат, 50км на северозапад от Барселона, със странни каменни канари,разрушени отшелнически килии, манастир и орди от туристи,които си почиват след тяхната ваканция на Коста Брава. Манастира Монсерат е построен през 1025 година за да увековечи виденията на Дева Мария. Днес той подслонява общност от 80 монаха и пилигрими идват да почетат La Moreneta (Черната дева), романтична дървена склуптора от 12 век на дева Мария с бебето Исус; La Moreneta е била официален покровител на Каталуния от 1881 година. Най-драматичния достъп до Монсерат е с лифт,който стига под манастира след вълнуващи подстрекавания с викове по отвесната страна на планината. По повод този манастир, каталунците казват за него, че е "Сърцето на Каталуня".

, , , , , , , , , , , ,

Черната дева е обект на голямо поклонение от страна на испанците. В манастирът, освен многото туристи, има и голям наплив от испанци, дошли да целунат ръката на Черната Дева. Самата тя се намира в една ниша над олтара. Опашката, за да стигнеш до нея е много голяма, но за около 1 час се минава. Мъжът ми категорично отказа да се реди и просто седна на една пейка вътре на хладно, докато че изчака. Аз удържах фронта и след час редене, успях да стигна до заветната Черна дева. Тя се намира зад стъкло, като само дясната й ръка се подава през стъклото, за да може да бъде целувана. Направих и една бърза снимка за спомен:

В манастирския комплекс има няколко страхотни магазина за храни, произведени от манастира (не знам доколко са произведени там, но са с марката Монсерат). Става дума за всякакъв вид сирена, огромно разнообразие от шоколади и шоколадови изделия, сладки, ликьори, вина, чайове, колбаси, подправки, мед и прочие. Цените обаче са повече от солени. Все пак купихме някои неща за нас и за подаръци. Заслужаваха си.

Коментар

Денят ни завършва с връщане в Барселона и разходка из Барселонета, квартал, граничещ с Бари Готик ( стария готически квартал). Аз обаче прекръстих Барселонета на "кварталът на прането", вижте защо

, , , , ,

Посещаваме и готическата катедрала в квартала, а по пътя хапваме страхотни арабски дюнери.

Катедралата се намира на площад Ел Борн, на който през Средновековието са извършвали екзекуции, а Инквизицията е горяла вещици.

На следващия ден се сбогуваме с Барселона и потегляме на юг по крайбрежието. Следваща спирка - градът на гейовете - Ситджес. Ситджес е курортно градче на брега на морето. Приятно място за прекарване на ден-два в мързелуване, ходене на плаж и разходки по малките улички.

След Ситджес продължаваме на юг към Тарагона.

След Тарагона се намира един от най-големите увеселителни паркове в Европа - ПортАвентура. Всъщност представлява два парка - единият е увеселителен, а другият е аквапарк и трябва да се избере в кой от двата да се влезе.

По програма следва последната ни спирка - Валенсия.

Изглед от апартамента ни:
          , ,

Булевардът долу има: Локално с 2 ленти + 3-та за паркиране, бус лента, широк тротоар, 4 ленти в едната посока, 4 ленти в другата посока, широк тротоар, бус лента, локално с 3 ленти.

В България на мястото на този булевард щеше да има построен цял квартал. Всичко във Валенсия показва нагледно строителния бум в Испания, в който са взели участие и доста наши сънародници. Има много чисто нови квартали, сгради, всичко е строено в огромни размери, а някои все още стоят празни. Валенсия за мен е малко скучна, въпреки че има много хубави места в нея. Например през целия град се вие голяма река, само че реката вече я няма, а нейното корито е направено на зелена зона - представлява километри дълъг парк, с игрища, алеи, който минава от единия край на града до другия. Има хубаво крайбрежие, но централната част на града е далеч от него, тоест по крайбрежието са разположени крайни и по-бедни квартали, населени с много емигранти, гастербайтери и прочие... Има стара част на града, от крепостната стена са запазени малки части и 2 от портите. Всъщност старият град е бил обграден от крепостна стена, която е завършвала до реката. Явно преди векове достъпът на кораби до града е бил от морето навътре по реката.

, , , , , , , , , , ,

Във Валенсия има много хубав комплекс от музеи, който включва и прекрасен Аквариум с делфинариум.Намира се в същото корито на пресъхналата река, за което вече разказах. Предварително ни бяха посъветвали да спестим време и да не посещаваме аквариумът в Барселона, ако имаме възможност да видим този във Валенсия.

Сега ще кача и снимки от Аквариумът. Той е разделен на зони според световните океани. Вътре за първи път в живота си видях Белуга - вид бял кит. Изключително интересен е, особено за деца))) Имахме късмет и видяхме шоуто на делфинариумът. Делфините правеха невъобразими неща, изглеждаше ми невъзможно животни да запомнят и изпълнят подобни номера, наистина са невероятно умни.

Скелет на огромен рак, от снимката не си личи страшният му размер

Ето го и като жив

, ,

Подводен тунел, в който можеш да разгледаш акулите.
          , , , ,

Нагледен пример за количеството сол в галон морска вода о някои от моретата и океаните по света:
          , ,

Малка риба-клоун, пред която бяха струпани 20-тина деца, които крещяха "Немооо, Немооо":

Отвън:
          , , , , , , , ,

Така завърши нашето пътуване до Испания. За второ посещение сме си оставили централна и южна Испания.

Като завършек е тази снимка, на която на плажа във Валенсия довършвам 3-тата!!!!! си царевица.....прясно печена на жар (по-вкусна не съм яла през живота си)

Коментар

Прекрасен разказ и чудесни снимки!Благодаря за споделеното!
            0осем9осем7шест0осем7едно
            Миро

Коментар

Прекрасен пътепис,в град Фигерес имам много добър приятел,от него знам че градът е спокоен и тих.
              878511557

Коментар

Прекрасен разказ ! ! !

Коментар

Малко снимки от Валенсия!? Във Валенсия наистина има какво да се види особено както споменавате в ''Сухата река''
                  В гора без телефон, като в пустиня без вода! :lol:

Коментар

Страхотно, благодаря! Преди време бяхме по почти същия маршрут - беше голямо удоволствие!!
                    יעבור
                    «И това ще мине»

Коментар

Браво,Хареса ми!
                      Благодаря Ви, за споделената красота...
                      СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

Коментар

Отличен репортаж ,в Мадрид няма да видите и 50 процента от това което сте видели в Барселона.Ако имате възможност другата разходка я направете в северна Испания от Сан Себастиан до Ла Коруня уникални пейзажи има заслужава си.

п.п Това в началото което си писал за летището за събуването и пр е нещо съвсем нормално и то от години ,а за проявите на нашенците ти вярвам на пълно уникални сме в това си деяние.
                        Живейте и вярвайте в това в което не вярвате. Обичам природата и нейните красоти.
                        0887 543 312 ,Land Rover Discovery 300 Tdi, КЛИМАУТО АВТО КЛИМАТИЦИ И ДИАГНОСТИКА.

Коментар

Благодаря! Много красиво и интересно!
                          Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

Хубаво,хубаво...хубаво!!!
                            Grand Cherokee 2.7crd Limited

Коментар

Благодаря!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X