Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От 'Острова' до вкъщи и обратно

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От 'Острова' до вкъщи и обратно

    Здравейте,

    Казват, че човек е толкова голям колкото са големи мечтите му ... ех ами ако можеше след всяка голяма мечта да пораствам още мъничко ...

    До тук с романтиката на увода сега към веселата част. Весела защото аз лично очаквам една дузина весели моменти, неминуемо очаквани, когато човек започва приключение.

    Преди месец седнахме да си планираме лятната отпуска и всеки написа къде иска да отиде, прибавихме задължителните дестинации, драснахме начало и край, и така се получи грандиозният план.
    От 'Острова' през Белгия, Люксембург,Франция, Швейцария, Италия, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Сърбия - пет дена в София и обратно - Сърбия, Унгария, Словакия, Австрия, Германия, Белгия, и с плуване пак на Остова.
    Хубаво - хиляди прелетни гастербайтери от югоизточната ни съседка го правят всяка година .. значи елемтарната сметка показва, че може

    Задължителните елементи са:
    начало - 23ти Септември
    1. Interlaken, Zematt и една живописна отсечка между Stelvio и Livigno ( в Швейцарско)
    2. Един ден на море някъде по островите на Хърватска
    3. Пет дена в София - няма как
    4. Един уикенд в Братислава
    край - 06ти Октомври

    Техническата база се окомплектова с един брой Subaru, палатка, спални чували и два броя ентусиасти. А не ... прекалено е просто така. Да вземем малко да усложним задачката за цвят - сателитната навигация нека да е Navigon, а колата с десен волан.

    Вече ми харесва Сега имам десетина дни да измисля какво да помъкна с цел самопомощ при придвижването от точка А до точка В.
    Откривател на загубени мисли

  • #2
    От: От 'Острова' до вкъщи и обратно

    Пожелавам Ви успех,и ще следя темата с интерес!
    0осем9осем7шест0осем7едно
    Миро

    Коментар


    • #3
      От: От 'Острова' до вкъщи и обратно

      Добре започваш! Успех и от мене! Поздрави!
      edoors.bg- Джаджи за врати и врати

      Коментар


      • #4
        От: От 'Острова' до вкъщи и обратно

        Хайде попътен вятър! И очакваме снимки в същия стил като увода.

        Коментар


        • #5
          От 'Острова' до вкъщи и обратно - подготовката..

          Остава само седмица преди да съберем всичко в колата.

          След кратко обмисляне дали да конвертираме колата към газ отхвърлихме идеята поради усложненията, свързани с различните стандарти за EU и UK, намиране на адаптери, денонощни газстанции по пътя, както и някои неясноти по отношение на застраховката на кола с газова уредба, времето за евентуално тестване преди дълъг път изведнъж се оказа малко, и не на последно място не можем да ползваме тунела под Ламанша.

          Застраховахме колата (мисля към Green Flag), зелена карта и здравни застраховки за двама ни. Остана да ксерокопирам застраховките, паспортите ни и документите на колата.
          Запасихме се с упоменатите триъгълник, пожарогасител, аптечка, въже, комплект крушки и отразителни жилетки за всеки пътник. Някои лекарства. За всеки случай влачим елементарно обурудване за къмпиране - ако позволяват условията

          Фотоапарат и достатъчно батерии за да захраним Филиповци Ръчно фенерче със зареждачка за телефоните. Бански и едни много весели чепици, които ни препоръчаха за каменисти декорирани с морски таралежи солени водоеми.

          Сдобихме се с най-важното - чайник и газов примус

          Моята част от пътуването е да познавам маршрута на карта и да се оправям с нея, защото се оказа, че за Босна и Херцеговина и Сърбия нямаме навигация. За целта се обурудвах с един хубав пътен атлас на Европата (за всеки случай). Както и да проверя основните неща за всяка държава, през която минаваме - такси, разрешена скорост, особености - искат ли да се кара на светлини и прочее. Остана разуча интересните забележителности около местата, които сме предвидили грубо за спиране и изготвяне на примерно меню за пет дена - обяд и вечеря - суха храна и консерви. Мисля да се обогатя с научаването на две три полезни думички на местния език колкото да си изкараме боя

          Воденето на 'дневника на пътешественика' и снимките на пътеписа също ще бъде част от удоволствията по пътя. През уикенда - основно почистване на колата, проверка на по-важните системи ... малко парцалки и събиране на 2-3 телефона, за всеки случай. Последните два дена преди тръгването остават за доизпипване на детайлите и преговорка на основния план.

          п.с. Прибавихме Лихтенщайн към маршрута
          Прикачени файлове
          Откривател на загубени мисли

          Коментар


          • #6
            От: От 'Острова' до вкъщи и обратно

            Успех и приятно Wallaby, за прякора няма да питам откъде е .

            Коментар


            • #7
              От: От 'Острова' до вкъщи и обратно

              Интересни държави сте си избрали. И аз ще следя с интерес.
              Женя Вълчанова 0888272565

              Коментар


              • #8
                От 'Острова' до вкъщи и обратно - голямо междучасие

                Живи и здрави пристигнахме с София. Тичане по задачки и след ден два обратно през по-скучната част от маршрута.

                С любезното съдействие на "Паркинги и гаражи" успяхме буквално, четири часа след пристигането ни на родна земя, да усетим неповторимата гостоприемност на 'милата' ни столица, за което поблагодарихме със скромно дарение, което надявам се да употребят частично за боядисването на обозначените като инвалидни места в синьо, както е прието на всякъде.

                Снимки - много, а как да избера само част - това още е непосилна задача. Наложиха се леки промени на маршрута, поради факта, разнасяхме контрабандно един облак с нас през целия път , който не спря да се излива ... ех късмет, че и ни вървя като по вода
                Откривател на загубени мисли

                Коментар


                • #9
                  От: От 'Острова' до вкъщи и обратно

                  Имаш интересен стил, може би е някакъв островен хумор. Забавно е! Чакаме пътепис със снимки. Със сигурност ще бъде забавно да го четем и гледаме.

                  Коментар


                  • #10
                    От: От 'Острова' до вкъщи и обратно - голямо междучасие

                    Първоначално публикуван от wallaby Преглед на мнение
                    ...С любезното съдействие на "Паркинги и гаражи" успяхме буквално, четири часа след пристигането ни на родна земя, да усетим неповторимата гостоприемност на 'милата' ни столица, за което поблагодарихме със скромно дарение, което надявам се да употребят частично за боядисването на обозначените като инвалидни места в синьо, както е прието на всякъде...
                    Правилата се спазват и в България, а нарушенията се наказват.
                    Чакаме снимки и коментари за, сигурен съм, приятното изживяване по пътищата на Европа.

                    Коментар


                    • #11
                      От: От 'Острова' до вкъщи и обратно

                      Сериозен интерес към пътепис, без снимки и без самия пътепис. До тук само декларация на намеренията и сигнал за благополучно достигане на средата на маршрута.
                      Нищо де, момичето изглежда много хубаво, стилът на писане е приятен, ще изчакаме и снимките...нали?

                      Коментар


                      • #12
                        От: От 'Острова' до вкъщи и обратно

                        Спазват се обявените правила, и не се настъпват обявените знаци. А "много се изръсих през лятото, трябват ми пари, за кво иначе работя в КАТ" - не е правило. Все пак.
                        А то на мене са ми искали глоба, защото им изглеждало(!) че джипа е паркиран с прекален крен. Очевидна глупост, понеже нямаше 30 градуса. Но те нямаха креномер, а и не намериха параграф в ЗДП. Искали са ми глоба и за прекаален диферент, понеже муцуната била стърчала върху купчина буклук. Беше 45 градуса, паркинг, и никаква възможност да се преобърне. Но пак им се струвало. И пак не получиха.
                        Доколкото чух, снимките ще потекат след три дни - много работа - малко време. Искат да ни изберат по-хубави, не какви да е.
                        Прочее, там в компанията се оказа един мой адаш, който освен че без погнуса, но и с интерес, разбиране, и знания за нашите окаяни камиончета. Бях силно впечатлен.

                        Коментар


                        • #13
                          От: От 'Острова' до вкъщи и обратно

                          Здравейте

                          Вчера се прибрахме успешно. Всички задължителни елементи изпълнени на време, а "волната" програма лично оценявам на максимум.

                          Ех... много било красиво по широкия свят. Шарено, къде чистичко къде не, пълно с забързани хорица по градовете или с последните мързеливи туристически дни по курортите... бих казала - очи да имаш да видиш и крака да го обиколиш. Всекиму пожелавам поне малко от удоволствието, което успях да докосна че и повече даже.

                          На кратко част от маршрута се промени леко поради любимия ми дъжд, но пък това ни позволи да видим други красоти и да направим едно сравнително обхождане на крайпътните кафета.

                          Ако мога да си избера едно място където да отида пак - това ще да е Швейцария - повече време и нагоре по Алпите. Искаше ми се да открадна и няколко слънчеви дни в Хърватска - на палатка на брега морето, със сиренето и доматите.

                          Нашето малка "лятна" почивка имаше от всеки сезон по малко - дъжд, сняг, слънчице и есенни листа ... част от снимките хич не се връзват с "лятна", но какво да се прави - банския си го носих и дори ползвах.

                          Пътищата почти на всякъде са страхотни - навигацията работи по главните пътища, за изключенията - е за тях ще ви разкажа по-натам.

                          Снимки направих колкото можах (около 2000) сега ще помоля да ме извините, но обработката ще изисква време - мога да кандидатствам за Гинес като 'човека направил най-много снимки на чистачките в едно и също положение на стъклото '. Все още се чудя как да ги подредя - като снимки с облаци/патици/тунели/дъждовни или просто хронологично?

                          На всичките ми приятели, които ни помогнаха със съвети сърдечно благодаря.

                          wallaby
                          Откривател на загубени мисли

                          Коментар


                          • #14
                            опит първи

                            21-ви. Септ.
                            Денят е вторник, датата 21-ви. Товарим колата, оставяме сгъваемите столове, но помъкваме хладилна чанта с две бири, бучка сирене, и прясно мляко за чая. От нещата, които ни се искаше да вземем (за всеки случай) оставихме половината и взехме само тези, които могат да ни свършат истинска работа. Правим си няколко снимки за спомен и тръгваме.
                            Днес имаме да слезнем до Бристол, където на следващия ден имаме малко работа. Тръгваме и с излизането от града почва да ни върви като по вода. Пътя надолу е спокоен, но и англичаните ако и да карат от погрешната страна на пътя са изкючително дисциплинирани и услужливи шофьори. Това което се вижда са едни от високите за района хълмове.
                            Идилична гледка – каменни огради с километри и овце.
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT0016.JPG
Прегледи:1
Размер:81.5 КБ
ID:5217418
                            Хълмовете от далеч изглеждат кафеви, като изгорели.
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT0019.JPG
Прегледи:1
Размер:77.1 КБ
ID:5217405
                            Като се приближиш се вижда, че са покрити с едно ниско храстче, което цъфти в лилаво и есенно време придава специфичния на тези хълмове лилав цвят. Спираме на една крайпътна бензиностанция и аз се улисвам да храня чайките на паркинга.
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT0046.JPG
Прегледи:1
Размер:121.9 КБ
ID:5217406
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT0066.JPG
Прегледи:1
Размер:61.0 КБ
ID:5217420
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT0067.JPG
Прегледи:1
Размер:135.7 КБ
ID:5217419

                            Зад ресторантчето има езеро и няколко местенца аранжирани в японски стил, където да поседнеш да си починеш на спокойствие
                            .
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT0062.JPG
Прегледи:1
Размер:106.5 КБ
ID:5217410

                            Заплесвам се да снимам
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT0074.JPG
Прегледи:1
Размер:227.3 КБ
ID:5217421
                            мъхове
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT0073.JPG
Прегледи:1
Размер:154.8 КБ
ID:5217415
                            и шипки
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT0072.JPG
Прегледи:1
Размер:87.9 КБ
ID:5217414
                            и някак си
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT0031.JPG
Прегледи:1
Размер:215.1 КБ
ID:5217416
                            успяваме да убием близо час.


                            По пътя се уча как работи фотоапаратчето
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT0088.JPG
Прегледи:1
Размер:59.1 КБ
ID:5217433
                            и се сдобивам с една от най-богатите колекции
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT0021.JPG
Прегледи:1
Размер:43.4 КБ
ID:5217435
                            магистрални снимки в живота си.
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT0026.JPG
Прегледи:1
Размер:42.9 КБ
ID:5217434
                            Хоп изскача интересен кадър – кравите са си научени и си се „прибират” сами и като примерни пешеходци ползват надлеза.
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT0085.JPG
Прегледи:1
Размер:51.4 КБ
ID:5217427
                            Аз като градско чедо много се впечатлявам от всякакви живи твари – копитни, крилати и пр.
                            Мога да загубя часове да снимам патки, например, което ще ви покажа по натам в разказа.
                            Вечерта отседаме в едно хотелче в близост до Yate, което е разположено сред собствен ботанически парк. Навън е тъмно, а и ние трябва да побързаме за една полуофициална работна вечеря в местно италианско ресторантче.
                            Хотела, в който нощуваме всъщност е бил стар замък. Изгорен до основи и години по-късно възстановен вече във вид на хотел. Престоя е нещо уникално – тази нация някак си успява да съчетае модерния комфорт с усещането за вековна традиция. Стаите за гости са разположени предимно в построени на ново пристройки на мястото, където са били разположени помещенията за прислугата и конюшните. Само с няколко обърквания на пътя успяваме да си стигнем до стаята. Започвам да се чувствам като попаднала в друго време. Вътрешната част на замъка е възстановена твърде добре. В централната част под стълбището е разположена рецепцията. В едното крило е обособен лоби бар, а в другото са помещенията за закуска. За момент ми се приисква времето да спре...
                            Прикачени файлове
                            Последно редактирано от Peppy; 16-10-10, 11:41.
                            Откривател на загубени мисли

                            Коментар


                            • #15
                              От: От 'Острова' до вкъщи и обратно

                              Хубав стил на разказа. Очаквам продължението с нетърпение.
                              Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X