Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ню Йорк, Ню Йорк...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Ню Йорк, Ню Йорк...

    Не съм бил в САЩ и Ню Йорк. За Америка само Гугъл и книжки съм чел. По-долу много интересни и неочаквани за мен впечатления на "чужденец" в този град - първо руснак от Донецк, второ- живял в Сан Диего и Бостън. А в Ню Йорк - всичко иначе. Там хората се гордеят, че са се избавили от автомобила (това в Америка!!!), че никога не пазаруват в супермаркети а стоят търпеливо на опашка в квартални магазинчета, където, както и на страшно много места не приемат...кредитни карти ("Извинете, машината е повредена..."), а най-пресните и хубави плодове можете да купите в центъра на Манхатън (не в Калифорния!) И много още интересни неща за тези, които не са забравили руския език http://www.sandiegofotki.com/episodes/new-york-1.aspx

  • #2
    До: Ню Йорк, Ню Йорк...

    Занимателно написано, но май нюйоркчаните с които е общувал този човечец са точно толкова нюйоркчани колкото него

    Бая глупости има нацвъкани вътре. Освен думите "печели повече, и скъпотията няма да ти пречи" - това си е наистина основно правило тук.
    Издъних се на Тюринг теста

    Коментар


    • #3
      До: Ню Йорк, Ню Йорк...

      Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
      ... Освен думите "печели повече, и скъпотията няма да ти пречи" - това си е наистина основно правило тук.
      Това правило, не е ли двигател на инфлацията ?

      Много неудобно се живее с тази постоянна инфлация.
      Точно привикнеш с ценатана дадена стока, която преди месец си видял по евтина и се прежалиш да я дадеш, отиваш в магазина и стоката отново поскъпнала.
      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

      Коментар


      • #4
        До: Ню Йорк, Ню Йорк...

        Да, ако го приложиш на цяла държава, а не само на даден град. Когато е в рамките на града все пак остава в някакви граници.

        Е, да речем че това е единственият логичен подход когато си вземеш апартамент за два милиона на който плащаш три бона поддръжка на месец. Определено със заплатите от други щатски градове тук би се живяло доста трудно. Виж, наредиш ли се с нюйоркска заплата в друг град нещата стават значително по-розови.
        Издъних се на Тюринг теста

        Коментар


        • #5
          До: Ню Йорк, Ню Йорк...

          Коя промишленост е развита в град Ню Йорк ?
          Под промишленост разбирам, нещо фабрики, заводи. Предприятие, на входа суровини и материали, на изхода готова продукция. Какво обуслява тези тъй високи заплати.

          Разбира се адвокатската и рекламна ' промишлености " не ме интересуват.
          Те служат само за да се отнеме нещо от едни хора и да се даде на друг. Готовата продукти на тези промишлености ги знаем всички - неправди и измами.
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

          Коментар


          • #6
            До: Ню Йорк, Ню Йорк...

            Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
            Коя промишленост е развита в град Ню Йорк ?
            Ето и отговор:

            "...Нью-Йорк – это уникальное явление..."

            Някои мои познати бяха там. На въпрос - разкажи нещо - загубваха ума и дума. Имах познати българи, живяли доста време в бившата Западна Германия. Та те казваха: Като бяхме в Ню-Йорк, зяпахме с отворена уста... Интересно ми е да видя с очите си, какво е толкова особено.
            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

            Коментар


            • #7
              Не съм съвсем сигурен...

              Може би факта че е дванайсет милионен град, и че от това което купуват тези дванайсет милиона души живее половин САЩ и още половин Азия, им дава известни права да не се чувстват виновни че не са вдигнали огромни заводи и металургични комбинати от детройтски тип.

              Иначе за някакви средна ръка (по щатски стандарти) заводи - хиляди са. Храни, дрехи, лаборатории, химия, биотехнологии и подобни са под път и над път. Каквото се сетиш.

              Иначе на прима виста - сещам се за пристанищната база през която минава горе долу една трета от стокооборота на страната, за също толкова голям транзитен възел. Летищата също разпределят огромната част от входящия международния товарен поток.

              Не знам кога дойде момента в който клиента А купуващ стоката произведена от производителя Б, става виновен и длъжник на Б, за това че купува и консумира стоката му и храни семейството му. Нюйоркчани със сигурност не страдат от подобно чувство на вина. Работят, плащат данъци и се радват на живота. Не виждам да са длъжник някому.

              Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
              Ето и отговор:

              "...Нью-Йорк – это уникальное явление..."

              Някои мои познати бяха там. На въпрос - разкажи нещо - загубваха ума и дума. Имах познати българи, живяли доста време в бившата Западна Германия. Та те казваха: Като бяхме в Ню-Йорк, зяпахме с отворена уста... Интересно ми е да видя с очите си, какво е толкова особено.
              Не е ЧАК толкова впечатляващо. До известна степен - мащабите. Не толкова какви неща има, а по колко. Приятен град е, аз си го обичам, но си има много кусури. Тълпа, навалица... Има адски мръсни места. Пътищата са с накъдрен и надупчен асфалт, достоен за софийското околовръстно. Метрото е мръсно и долу по релсите се гонят плъхове. Старо е, но са 1500км линии със седемстотин станции, и парите стигат за поддръжка но не и за развитие.

              Впечатляващи са високите сгради, ако не си им свикнал. Впечатляващо е че бакалниците се зареждат с тирове. Лично мен това което най-много ме впечатлява е че никой не се впечатлява от това.

              Иначе като инфраструктури - внушителни са, но магистралното влизане в Ротердам или в Амстердам по нищо не им отстъпва.

              Абе готино си е. Но най-голямата грешка ще е човек да очаква кой знае какво. Тогава ще е разочарован. Единственото нещо в града което беше наистина умопомрачително бяха близнаците. Откакто паднаха градът не е същия, поне за мен.
              Последно редактирано от cveti; 06-03-09, 17:38.
              Издъних се на Тюринг теста

              Коментар


              • #8
                До: Ню Йорк, Ню Йорк...

                Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                Може би факта че е дванайсет милионен град, и че от това което купуват тези дванайсет милиона души живее половин САЩ и още половин Азия, .....................
                Сам го каза, едните произвеждат, другите консумират.
                Няма лошо и в това, проблема е че съотношението граждански професии - занаятчии, силно се дестабилизира в посока на пълното изчезване на занаятчиите. Няма нужда от телевизионни техници, обущари, шивачи, автомобилни монтьори /качествени а не агрегатчици /, защото така и така всичко се произвежда в Китай. Ползваш и хвърляш.
                Адвокатите увеличават цените, таксиджийте и кафеджийте също ! По правилото цитирано от теб по - горе.
                Защо пък не , това са само услуги, няма твърдо производство, на чиито потребителни стойности да се опре икономиката.
                И се завихря една въртушка на бясна взаимосвързана надпревара с цените .
                Този дисбаланс в посока на професии занимаващи се с преразпределение на стойности, а не с производство на такива, именно обуславя дълготрайността на настоящата криза.
                Наливането на пари е безмислено.
                Най близката стабилна " земя " е в Китай !
                Последно редактирано от Nik Nikolov; 06-03-09, 00:11.
                Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

                Коментар


                • #9
                  До: Ню Йорк, Ню Йорк...

                  Не, не си прав. Много хора отъждествяват Ню Йорк с остров Манхатън, в който по понятни причини индустрията не е особено развита (и пак). Но освен Манхатън са още Бронкс, Куинс, Бруклин, Стейтън Айлънд (остров). Куинс и Бруклин пък са най-западната част на Лонг Айлънд, който пък е остров простиращ се на 200км на изток. Със заводи, фабрики, занаятчии и прочие е пълно във всички тези райони.

                  С автомобилни монтьори, тенекеджии и каквото се сетиш е пълно включително и в Манхатън. Ню Йорк е започнал от Манхатън и после се е развил, и в началото голяма част от него е била индустриална зона. По реката едно време е било пълно с докове, които сега лека полека превръщат в туристическа зона, но всеки един док е превръщал квартала около себе си в индустриален квартал, пълен със шлосери, заварчици, стругари, фрезисти и каквото се сетиш. Доста от тях са останали.

                  За кварталите извън Манхатън да не говорим, там е гмеж от всякакъв вид услуги. Така като се замисля, в града няма място от което да си на повече от два километра от гумаджийница, бензиностанция, тенекеджия или някакъв вид автосервиз.

                  За другото - Манхатън пращи от офиси, а офисите са длъжни да използват квалифицирана работна ръка за най-малката поправка. Климатика който ми охлажда сървърите се изредиха 30 майстора да го поправят, и поправките сигурно стигнаха цената на три климатика, но няма как - по закон нямам право да го пипна (не че бих). А шефовете са евтини на брашното и скъпи на триците. Слагахме контакти в една стая в офиса наскоро - 800$ за прекарване на 10 метра кабел (в окачения таван) и слагане на контакта. Ако нямаш документ че го е направил квалифициран жичкаджия, и стане някой гаф - ще ти се върже стократно в глоби.

                  Всичкият този народ не е забравил да живее, и има същите нужди като всеки останал. Въобще не си мисли че хората си хвърлят колите като се счупят. Дават ги на сервиз. Или на сервизче. Това си е мегалополис - има хляб за абсолютно всякакви занаяти, и сферата на услугите е силно развита, много по-силно от където и да било другаде.

                  Адвокатите и финансистите, и въобще хората които преразпределят стойности вдигат най-много шум и най-много ги дават по филмите, но са пренебрежимо малка част от общия брой живеещи и работещи тук. Останалите са нормални хора с нужди, изискващи абсолютно същата поддръжка като навсякъде другаде. В Ню Йорк има много повече (и по-видими) занаятчии извършващи услуги отколкото в който и да е голям европейски град, това мога да ти го гарантирам.
                  Издъних се на Тюринг теста

                  Коментар


                  • #10
                    До: Ню Йорк, Ню Йорк...

                    За мен са интересни дълбочинните познания на Гоблин за Ню Йорк, придобити "отвътре".

                    А от автора на "Ню Йорк, Ню Йорк", обаче, намерих интересното в сравненията. Градацията Сан Диего - Бостън - Ню Йорк не е за отписване. В поредицата му за американските градове влиза и Денвър, за който казва, че е най-чистият и приятен град и би бил най-добрият в САЩ, ако имаше море.

                    Не става въпрос лош или хубав е Ню Йорк, а колко е различен, което са видели още и Алеко и Маяковски и Айсидора Дънкан е разказвала на руския селяк Серьога...

                    Коментар


                    • #11
                      До: Ню Йорк, Ню Йорк...

                      Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                      .......
                      Не става въпрос лош или хубав е Ню Йорк, а колко е различен, което са видели още и Алеко и Маяковски и Айсидора Дънкан е разказвала на руския селяк Серьога...
                      Не една и две са разказвали "измислената драма на своя живот " сгушени върху рамото на Серьога. Може би затова ми е любимец.
                      Руснаците са силни в литературата.
                      Разказа беше интересен. Научих нови неща. Особено ме изкефи кешовото плащане. И аз ненавиждам пластмасовите картички - като част от системата за тотален контрол.
                      Не са едно и две местата в Европа, където те зяпват подобно ексхибиционист, щом подадеш пари.
                      Не, че е нередно, но има нещо мръсничко в " сухата кешовица " .
                      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

                      Коментар


                      • #12
                        До: Ню Йорк, Ню Йорк...

                        Точно частта за кеша е изключително съмнителна, за това се чудех по-горе. Имам чувството че му се е случило по-скоро в Малая Одеса, който ми е любим квартал, на края на Бруклин, където бабките по улицата ти говорят на мальчик, и дори рекламите на марлборо са на руски. Там е възможно. В Манхатън просто не го виждам да се случи това.

                        Симеоне, разликата между другите щатски градове и Ню Йорк е в това че другите градове са нормални. Във всеки един смисъл на думата. Правени са от архитекти, и преди да ги направят е имало план. Някой е седнал, и е мислил, и е казал "Тук ще е център, тук ще е периферия, тук ще е библиотеката, тук ще е университета".
                        В Ню Йорк просто забрави. Правен е на пресекулки, на тъгъдък и със задъхване. Всяко значимо нещо в Ню Йорк е правено след като се е появила нуждата от него, а не предвидливо преди.

                        По тази причина Ню Йорк прилича на дреха създадена само от кръпки, впоследствие подсилена с корабни въжета. На хипар ще се хареса, на други не.
                        Бостън е културен, уреден, красив, модерен, интелигентен град. До него са най-престижните щатски университети, и целият град е просмукан с академичен финес.

                        Бостън е червенокоса дългокрака даскалица със стегнат задник и немирни зелени очи дето и искат и обещават. Ню Йорк е чернокоса уличница с тъмносини очи, обветрено осеяно с белези стегнато тяло, бели зъби, моряшки речник и ум като бръснач. И двете могат да ти вземат акъла, или въобще да не те впечатлят, според зависи.
                        Издъних се на Тюринг теста

                        Коментар


                        • #13
                          До: Ню Йорк, Ню Йорк...

                          Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                          Бостън е червенокоса дългокрака даскалица със стегнат задник и немирни зелени очи дето и искат и обещават. Ню Йорк е чернокоса уличница с тъмносини очи, обветрено осеяно с белези стегнато тяло, бели зъби, моряшки речник и ум като бръснач. И двете могат да ти вземат акъла, или въобще да не те впечатлят, според зависи.
                          За човек като мен който не е бил в щатите /но му се иска да отиде, и живот и здраве мисли да го направи/ това са интересни сравнения и ще се опитам да ги запомня.
                          Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

                          Коментар


                          • #14
                            До: Ню Йорк, Ню Йорк...

                            Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                            Бостън е червенокоса дългокрака даскалица със стегнат задник и немирни зелени очи дето и искат и обещават. Ню Йорк е чернокоса уличница с тъмносини очи, обветрено осеяно с белези стегнато тяло, бели зъби, моряшки речник и ум като бръснач. И двете могат да ти вземат акъла, или въобще да не те впечатлят, според зависи.
                            Чудесно сравнение!
                            Бил съм и на двете места и честно казано до сега не бях чувал така добре да са описани двата града с толкова малко думи

                            Коментар


                            • #15
                              До: Ню Йорк, Ню Йорк...

                              Харесаха ми сериозните "цитати" и "отговори" по темата. Искам още от посетилите тази страна впечатления и фактове. Например, авторът е бил два пъти на Ниагара и не е прескочил до Канада. Как се отива там? Чел съм само за режима на превоз на домашни любимци "pets".
                              А визи , а други формалности?

                              Нека някой, живеещ на юг отиде до Laredо на границата с Мексико и разкаже за най-оригиналния граничен пункт в света!(Вж. Google)

                              А вярно ли е, че в обикновен супермаркет краставиците са като тиквички на вкус, а доматите - с нищо не могат да надминат турските боклуци, че в Лос Анджелис за питейна вода ходят на 30 км. до някаква фабрика за пречистване на водата с 20-30 туби, че апартаментчетата, в които живеят нашите пришълци имат хладилник, миялна машина и телевизор, но такъв "разкош", като креват - не!

                              Че е нормално първите 10 години да имаш 6(шест)!! дни платен отпуск, който ти го дават на по ден, ден и половина, по няколко часа и не го усещаш...

                              А колегата Гоблин - вече мога да се обзалагам - е на същата позиция и специалност като пишещият от Донецк и ще взема да ги срещна.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X