Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Хард преход до Селце и Дюля....или по-скоро борба за оцеляване...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Хард преход до Селце и Дюля....или по-скоро борба за оцеляване...

Здравейте.Омръзна ми всяка първа неделя от месеца когато имаме среща на колегите от Ст. Загора да започвам репортажа си с това,че уж преди срещата нещо набързо,пък то......Омръзна ми....но.....тази седмица беше наистина върха на сладоледа.Заралий решихме да се опитаме да направим преходче през Мъглиж-Селце-Дюля-Българка-Кръстец.Още в началота на седмицата един от нашите колеги ни предупреди,че предната неделя наши съмишленици от Казанлък са се опитали безуспешно да пробият по този маршрут,защото горе след Дюля имало много и замръзнал сняг.Но ние да не се плашиме така лесно я.....????
    И ето че неделята дойде,решихме срещата да не е от 14.00ч.,а да е от 16.00ч. с идеята да имаме време да се борим със стихийте.Срещата както винаги беше на ОКей бензиностанцията в 09.00ч.Тъй като малко закъснях ,пропуснах и сутрешните дебати отностно маршрута.Тъй като до Селце има и асфалтов път,а не беше сигурно дали нататък ще е проходимо,с цел расотката да не стане асфалтова последва и промяна на маршрута,и колоната се насочи към преход по черно до Селце .Бройката на участниците хич не беше малка-11джипа,като в последствие се присъедини и още един от Казанлък.

Маршрутът минаваше през Тулово/до там асфалт/,след това по черно до с.Горно Изворово.Пътят не беше труден,но пък беше интересен с преминаване на няколко пъти на река и невероятен изглед към заснежените върхове на Ст.Планина.

Ето за това говоря....

....а аз не се сдържах и викам чакай да го приближа....

....е да ама то много красота беее....и пак не се сдържах,като усещах че колегите ми вече ме хокат,че се мотам

Скоро стигнахме и с.Горно Изворово и от там навлезнахме в планината.Още след първите няколко завоя нашето безгрижие започна да се изпарява.Появиха се и първите преспи сняг,които не бяха нещо съществено,но веднага дадоха знак,че прехода се очертава /меко казано /истинско испитание.

Последва и обсъждане на въпроса дали да продължаваме или да се връщаме овреме,но.....ние не се предаваме толкова лесно.

Още на следващия завой и ситуацията ни се изясни ......Появи се сериозен сняг и не закъсняха и първите закъсвания.

Коловозите наистина бяха сериозни и преспите на места доста дълбоки.

Не стига това,ами и за капак на Сакана Чирокито остана без предноТо днес не му вървеше,забравих да спомена,че точно преди да навлезем в планината,му окъси инсталацията и нямаше никакви токове.Там след доста забавяне и залягане под волана нещата с ТеНеТеМе се оправиха,но тук вече ситуацията подсказваше,че днес не е точно неговия ден и трябва да обърне назад.Е да то лесно на приказки, ама как се объща закъсало Чироки и то само на заден мост......трудно

То джипа не само че беше закъсал в снега,но и беше хлътнал и в дерето от ляво.Първоначално с Г-то на Динко и много жива сила се опитахме да го избутаме на пътя,но.....се наложи разместване на машините/което в този сняг не беше хич лесно/,и Нисана да достигне до него.А моята навигаторка все още не е съвсем наясно в какво съм я забъркал

Последва изходна позиция за .....помощ от приятел.

Между другото за бройката от 12 джипа Нисана беше единствения с лебедка и предвид ситуацията в която се напъхвахме все повече и повече,ми минаха за момент едни мисли...."дано да издържи машинката"...След изваждането на хАмериканската уазка се наложи и да го съпроводя обратно през първите големи преспи обратно към селото,защото не се знаеше дали на заден мост няма да затъне някъде.След като изпратихме колегата успешно прехода продължи.Една част от групата беше дръпнала около 1-2км. напред ,за да докладва дали въобще е проходимо или наистина ще се наложи да се отказваме.Инфото беше обнадеждаващо и ние продължихме напред,докато.......

....достигайки след преминаване на две доста стръмни и кално-снежни надолнища,завоя който ни извеждаше северно на планината не се започна купона.
    По станциите чухме ,че Бертонето на Генко нещо позакъсало в снега и докато чакахме тези около него да му помогнат се насладихме на хубавото слънце и изгледа.

Беше като затишие пред буря.....

....защото снегът не беше хич малко,и продължаваше много напред по трасето.Бертонето беше легнало не на мостове,а направо на купетоЗа съжаление аз от този момент снимки нямам,тъй като имаше сериозно бутане.Скоро с помощта на Тойотата на Видьо машинката изкочи и освободи пътя на колоната.

Е да ама то пълно щастие няма.В този момент разбрахме,че Фронтерета на Марин е дръпнала въздух и/ние си помислихме ,че е от малко бензин в резервоара/не може да запали.Опела е на газ,но така и не намерих никъде аварийно бутонче за палене директно на гас.Наложи се с един шлаух50см./който намерих в Нисана/,да се опитаме да източим от Бертонето гориво.С общи усилия донякъде успяхме.

След като това не помогна,се наложи/непланово/сваляне на горивен филтър и други манипулации.
    Между другото многото сняг и кал бяха взели и първата жертва.Тойотата на едно място беше извърлена настрани от коловоза и......

Не можех повече да следя какво става с Опела,защото след завоя се разиграваше друга трагедия в която една от главните роли/само че не като спасител на плажа/беше отредена за мен.Самураят на Горския тръгвайки надолу беше затънал много хубаво в дълбокия сняг.Е да ама това не беше достатъчно...Г-то отивайки да му помогне и успявайки/все пак е с три блокажа и доста по-високо/да мине пред фъстъка и то закъса.Нямаше как да минем без лебедка.Колегите разчистиха пътя за да мога да ги доближа/разумно разбира се/..........

.....и скоро лавирайки между джиповете аз застанах на изходна позиция.Моментът беше интересен ,защото не трябваше да рискувам да затъна и аз.Събрахме наличните колани и предприехме спасителна операция.Първо дръпнахме Г-то,на него му трябваха 2м. и излезе,но продължи напред да разбива снега и не след дълго отново се окопа,този път доооста по далече.

Със Сузито на Горския нямаше никакви проблеми и с една две маневри/макар,че назад придвижването дори и с блокаж беше почети невъзможно/го издърпах до горе при другите.Последва по-тежката задача.Трябваше да достигна Мерцедеса и да го издърпам от пряспата.Е да ама това не беше хич така просто.Тръгнах напред внимателно и без много форсажи,защото от дясно при едно занасяне можеше и замина в дерето.На едно място забоксувах и Патрола взема да се окопава.Помислих си до тука си бате,и даже преценявах вече дали ще достигнат коланите да дърпам колегата от тази позиция,когато при последен опит назад и напред и джипа успя да се освободи от прегръдката на дълбокия сняг и с риск от занасяне в дерето не отпуснах гаста докато не се приблиших на около 50м от закъсалото Г-е.С помоща на два колана 12 и 15м,плюс въжето на лебедката целта беше достигната.На Динко му трябваше 2м. назад и после да пробие 10м.и излизаше на сухо.Добре,че лебедката отказа след първите важни 2м......

....и освободеното Г-е успя да не закъса следващите 10м.и излезе на сухо.В тоя момент си казах това беше.Без лебедката сме загубени.Насред балкана при тези тежки условия и 12джипа/доста от които не добре подготвени/,просто не виждах изход.Но все трябваше нещо да се направи ,защото от вайкания ситуацията не ставаше по-добра.Насочих се към разглеждане на проблема номер едно.Лебедката и преди ми беше правила този номер и причината се оказа в не добра връзка на плюса на акумулатора.Прегледах го добре/там има вързани и други кабели/,пренаредих клемите,но....нищо.Чак след по-щателно вглеждане и проблема изведнъж се оказа елементарен.Болта на клемата и гайката бяха с развалени резби,и първоначално притягаха,но в последствие от вибрацията и голямата консумация на лебедката се губи връзката и ....на най лебедка.Проблемът беше веднага отстранен с ново болче и гайка/Боко благодарско за болта/,и нещата си дойдоха на мястото.Междувременно Дичето беше дръпнал напред на разузнаване дали изобщо е проходимо,защото и връщането обратно беше почети невъзможно.Връщайки се той ни информира,че може евентуално да се мине,но трябва промяна на стратегията.А именно:Г-то върви напред да разбива преспите ,а Патрола плътно го осигурява с лебедката.Всички други назад си помагат доколкото могат,а ако се наложи Нисана и Г-то се връщат и оказват помощ от приятел.И така продължихме,само че и на мен ми беше ред веднъж да закъсам и аз този ден.На излизане от големия сняг,коловоза ме изхвърли и аз заорах в дълбокото и....естествено,че легнах качествено на корем.Добре,че само с дърпане от страна Динко около 2-3 м. успяхме да върнем машината в коловоза и да изляза и аз на сушата

След като се изтеглихме ,за да направим път и на останалите ,зачакахме колоната да премине през снежния участък.Е да ама имаше закъсали и нещата се проточиха доста.В един момент след доста консултации по станцията с Румен който беше и последен в колоната дали да се опитам да се връщам да помагам или да продължа след Мерцедеса/който междувременно тръгна бавно напред/,той ми каза да продължаваме напред,че те щели да се справят.Тръгнахме по маршрута три джипа.Аз,Марин и Боко.Беше много красиво и дори не се стърпяхме и спряхме да запечатаме частици от това което ни заобикаляше.
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

До: Хард преход до Селце и Дюля....или по-скоро борба за оцеляване...

Не след дълго по станцията чухме,че Динко ни чакал в някаква кал,само че в последствие се разбра,че той чакал лебедката във въпросната/меко казано/калНа един завой Г-то просто беше потънало от дясно и гумите му/33-ки/почети не се виждаха.Един колега реши да го погледне по-отблизо и потъна като в тресавище почети до коляното

Айде отново на изходна позиция ,няма да го оставим в калта я......че като знам само преди няколко месеца Динко със старото Г-е как ме вади от блатото......пък и кога ли пак ще имам шанса да го вадяУтре ще го тунингова и ще му сложи лебедката и.....каквото ша го вадя сега е момента

Ваденето решихме да е като по учебник/пък и да не товарим лебедката/.Вързахме колан за Мерцедеса,а въжето на лебедката прекарахме през полиспаст/емиии....трябваше да го пробвам вече в реален бой/,и така извлачихме затъналато другарче.След операцията оставихме колегата от Казанлък да изчака другите/по станцията им обясних за коварното място/и лично да им покаже откъде е брода в блатото от кал..Ние продължихме и не след дълго излизайки на сухо решихме да изчакаме групата и да се съберем.Всички джипове се окапваха,сякаш сме газили в 1м. дълбока вода,а снегът все още си стоеше по мостовете ни.

Много скоро колоната се събра и продължихме по един по-кратък път ,който щеше де ни изведе до Селце.

Пътя не беше нещо особено,но все пак имаше и заигравка когато стигнахме ето тук и се зачудих дали Танка Руди ще мине по козята пътека.

Ноооо....такива моменти мен лично не само че не ме притесняват,но правят усещатнето ми за проходимост още по-кефещо,макар че от снимките става едва наполовина ясно за какво става въпрос.

И не само това,но се намери и подстрекател в лицето на Румбата,който ми вика ..."дай го сега и назаден обратно,че да им покажеш как се кара Патрол"....и на мен колкото ми е акъла ,го разбрах с половин приказка.Времето което ми отне беше да щракна копченцето на блокажа и да включа на задна.След това нещата се развиха много бързо и Нисана беше покатерен обратно горе на.....заден ходЗа съжаление освен изблещени и невярващи свидетели,нямам снимка от този момент,защото просто никой не очакваше това да се случи.И по този повод вече смятам, че освен луд пилот си тРебе и луд фотограф,даже по-луд,за да може да предугажда лудостта на пилота и да има в крайна сметка снимки и от тези моменти.
    От тук до Селце беше нищо разстояние,но на входа ни очакваше и водна атракция.Като пристигнах ето какво заварих.

От цялата група само Бертонето и Гранд Витарата на Митака имаха проблеми с реката.

Всички останали минахме по учебник и удоволствието не беше никак малко.

Румен сигурно пита Динко ..."нещо да имаш да кажеш за Сузито???"....

Въобще по-малките братчета на Нисана се представиха много добре по време на целия преход.
    А тука Динко сигурно си казва..."бреееййй то пък почети нЕмаше закъсали бре"...

На това място се разделихме и двама от групата Генко и Митака си тръгнаха поради ангажименти ,а ние въпреки напредналото време решихме да продължим до Дюля.Пътя до там не беше нещо за което да се пише.Аз лично го минах/предполагам и всички останали/ само на заден мост.

Скоро и пристигнахме.

Даже си позволих да паркирам до местната оффроад техника.

И докато някои започнаха да "развалят"въздуха....

....други решихме да използваме лебедката като дозер сред природата и да направим бърз тенекеджийски ремонт/май трябва да помисля дали да не го почвам сериозно този занаят/,на пострадалата Тойота.

Майтапа настрана ,но доста поизправихме и бронята/която опираше в гумата/,и калника.
    Среща на клуба все пак имаше макар и не в пълен състав и не в 16.00ч,и не в Ст.Загора в Чевермето,а на Дюля в механата насред Ст.Планина,но все пак имаше.

С това приключи нашата борба за оцеляване.Макар и доста сложната ситуация и много хард терена, разходката ми хареса.Изпаднахме в доста интересни ситуаций, от които според мен можем да извлечем само поука и следващия път да знаем какво да правим.Много от нас /поне за някои съм сигурен/,си дадоха сметка и разбраха какво трябва да променят по машините си.А аз искренно се надявам ,че всички им стана ясно какво обрудване/минимално/,трябва да имат в джиповете си за да се оцелее в такива ситуации.Радвам се ,че станах свидетел на взаимопомощ от страна на всички колеги и много ме зарадва готовността на всеки да помогне с каквото може.Защото благодарение точно на тази взаимопомощ/и разбира се доза късмет.....и ....това,че не здаде лебедката де/,може да се каже че оцеляхме и се прибрахме живи и здрави.Надявам се да бъдем и занапред така единни и сплотени ,защото само така крайния резултат в такива ситуации може да е с добър изход за нас .Поздрави.
    NISSAN FOREVER

Коментар

Браво, перфектно. С една забележка. Ако не беше успял да оправиш лебедката, представяш ли си в какво приключение щяхте да се забъркате?
      За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Браво, страхотна разходка

Коментар

Евала пичове!

Аз... такова... вече не съм в бокса...
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Оох, ей тези моменти на преминаване, досами дерето, ме притесняват, най много. А това си е запазена марка на заралии. Половината протектор на пътя, другата половина над урвата. Любашки па и на заден ход го преповторил, за по сигурно ....)))
            Откачалки, абсолютни !!!
            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Евалла! Другия път вземете поне още един с лебедка , късметът не винаги ще е с вас!

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                Оох, ей тези моменти на преминаване, досами дерето, ме притесняват, най много. А това си е запазена марка на заралии. Половината протектор на пътя, другата половина над урвата. Любашки па и на заден ход го преповторил, за по сигурно ....)))
                Откачалки, абсолютни !!!
                Да ама при връщането на заден съм срязал странично задна лява гума....направо не ми се говори......Днес ми я направиха при Динко....смятам,че ще държи.Ама ако пак отида там пак ша карам на зад
                NISSAN FOREVER

Коментар

Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
                  Браво, перфектно. С една забележка. Ако не беше успял да оправиш лебедката, представяш ли си в какво приключение щяхте да се забъркате?
                  Ами представих си го много ясно в един момент нооо.... абе с джакове,и рязане на трупи и подлагане все щяхме да спасим кожите,ама със сигурност щяхме да празнуваме 3-ти март в планината
                  NISSAN FOREVER

Коментар

поне храна имахме
                    OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Браво, страхотна разходка и прекрасно време.
                      Santa Fe 2.2, 155к.с., 2009г.
                      Suzuki Samurai, 1.6, Silverstone 33x10.5x15

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        Евала пичове!

Аз... такова... вече не съм в бокса...
                        Еми кВо чакаш....??????
                        NISSAN FOREVER

Коментар

-и малко от изтърваните.....
                          снимки
                          Прикачени файлове
                          boko
                          Jeeep---KIA
                          https://www.facebook.com/autoboko/

Коментар

Браво момчета ,чудесен преход и репортаж.Любак да те питам нещо тайно ,ама да не чуе някой - как ги тарифираш за лебедката -на метър ли или според дълбочината на калта .И аз съм захванал един такъв бизнес на плажа на шкорпиловци ,ама не съм доуточнил ценоразписа .
                            Шегата настрана, още веднъж браво!
                            PATROL 2.8TD КЪСА БАЗА -МАЛКО ПИПНАТ
                            КТМ 990 ADVENTURE , SUZUKI DRZ400-E,YAMAHAYZ250F
                            0899187766

Коментар

Страхотна разходка. Браво.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X