Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Места с лавинна опастност

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Места с лавинна опастност

    Ходейки из планината често виждам предупредителни табели за лавинна опастност. Виждам и последиците-изкоренени вековни дървета. Не малко хора загинаха под лавини.
    Затова реших да направя файл с точки на такива опасни места и би било добре,ако и други хора дават координати защото така може да спасиме живота на неопитни туристи и скиори.
    Прикачени файлове
    Jeep Cherokee (Liberty) 2.8 CRD 2006.

  • #2
    До: Места с лавинна опастност

    В този архив е сменен символа в gdb и gpx файловете за да прилича повече на предупредителните табели за лавинна опастност. Други промени няма.
    Прикачени файлове
    Jeep Cherokee (Liberty) 2.8 CRD 2006.

    Коментар


    • #3
      До: Места с лавинна опастност

      В този файл е добавена точка на място с лавинна опастност на пътеката,която подсича връх Кучето в резерват Козя стена.
      Прикачени файлове
      Jeep Cherokee (Liberty) 2.8 CRD 2006.

      Коментар


      • #4
        До: Места с лавинна опастност

        Едно време на стаите туристически карти (от времето на Баща ми) имаше със стрелички отбелязани лавинните пътища в планините. Вече ги няма, а е много полезно.
        Technical Rescue Direct - life lies in courage
        http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

        Коментар


        • #5
          До: Места с лавинна опастност

          Боя се, че списъкът ще стане като телефонния указател и пак няма да е пълен. Лавина може да падне почти навсякъде, бутал съм лавина от самия кол на зимната маркировка, която теоритично указва безопасния маршрут. Единадесетте, за които е направен филма "Лавина" например са загинали на място, където никой преди и след това не е виждал да пада лавина, дори по учебник мястото е сравнително безопасно, плюс това е на не повече от 30 метра от пътеката. Но все пак начинанието е похвално, ще се опитам малко да допринеса за него.
          Има няколко популярни пътеки, които са силно опасни. Например:
          Хижа Иван Вазов - с. Бистрица - най-надвисналата лавина е по средата на пътя, в гората. Избягва се с изкачване на около 30 м денивелация. Опасна е през цялата зима. В местността Тиха Бистрица (на около 40 мин от хижата) падат основни лавнини. Това се случва обикновено през април. При обилно снеготопене пътят трябва да се избягва, през останалата зима е въпрос на преценка.
          Хижа Седемте езера - х. Иван Вазов - лятната маркировка е категорично опасна. Минава се само при много, много подходящи условия. Лошото е, че и зимната е опасна. Точно на слизане от Харамията към Черноискърските езера блъснах лавина.
          Пътеката по долината на Мальовица - опасност, особено през март има още от комплекса до хижата. От хижата към върха има поне 4 малки лавини, които трудно се забелязват, но ставаха инциденти. Зимната маркировка е направена така че да се вижда, но трудно се следва (коловете са качени на високи камъни и скалички). Има и основна лавина откъм Камилата. Склонът откъм Мальовица над Елениното езеро също не е за пренебрегване. Абе минавал съм я при подходящи условия, но рискът не си заслужава.
          Х. Мальовица - х. Мечит - Качването на връх Попова шапка е опасно при отклонение вляво, което е силно изкушаващо. Коловете са нарядко и лесно се губят. Долините вляво от пътеката са изключително лавиноопасни през цялата зима.
          Слизането към х. Рибни езера е изключително, изключително опасно. Зимната маркировка е по ребро на връх Йосифица. Преди години лавина беше помела коловете. Но въпреки това този път е единственият, който при определени условия е възможен. Опит за слизане направо от седловината е 100% самоубийство. Слизането по шосето към Рилския манастир е опасно, ако снегът е повече, особено опасно е през април.
          www.offnews.bg

          Коментар


          • #6
            До: Места с лавинна опастност

            Благодаря колега за важната информация. Ще се опитам като намеря време да направя точки по твоите описания. Ще ти бъда благодарен обаче,ако се опиташ ти да ги направиш в мапсорс и качиш файла тук.
            Jeep Cherokee (Liberty) 2.8 CRD 2006.

            Коментар


            • #7
              До: Места с лавинна опастност

              Съжалявам, нямам координатите, а не вярвам, че тази зима ще ги мина, за да ги засека. Но се чудя дали в ПСС ги нямат. Сегашният им председател е много компютърно грамотен и предполагам, че ги има. Друг въпрос е дали ще ги даде, защото предполагам, че ще отстоява тезата, че всяка лятна маркировка е лавиноопасна. Което не е съвсем истина, но предпазва от глупости. Към горния списък бих добавил още:
              Пътеката от Боровец за хижа Мусала във финалната част трябва да върви по най-ниската точка, въпреки завоя на реката. По-кратко е след влека на Маркуджик 3 да се цепи диагонал, но е здрав лавинарник, братът на хижаря загина там преди 2 г. също така десният склон над Маркуджик 3 (а изглежда толкова привлекателен) е опасен.
              От Мусала към Грънчар много деликатно е качването на връх Овчарец (последният преди Грънчар). Пътят по самото било е много труден, но изкусителното лесно траверсиране на десетина метра по-долу не трябва да се допуска. Може би най-лавиноопасния връх в цяла Рила е Пеоклива вапа. Хубавото е, че е встрани от всички пътища. Все пак за минаващите по Заврачица-Грънчар и Мусала-Грънчар е нужно да се знае, че отклонения към него са 100% лавина.
              www.offnews.bg

              Коментар


              • #8
                До: Места с лавинна опастност

                Опитах се да направя точки по описанието ти колега. Дано съм се справил достатъчно добре. Качвам новите файлове.
                Прикачени файлове
                Jeep Cherokee (Liberty) 2.8 CRD 2006.

                Коментар


                • #9
                  От: Места с лавинна опастност

                  Добавени са доста места с лавинна опастност в Централен балкан и Пирин. Сменен е символа в .gdb и .gpx файловете.
                  Прикачени файлове
                  Последно редактирано от Валери Недялков; 29-06-11, 23:36.
                  Jeep Cherokee (Liberty) 2.8 CRD 2006.

                  Коментар


                  • #10
                    От: До: Места с лавинна опастност

                    Първоначално публикуван от Владо Йончев Преглед на мнение
                    ... Единадесетте, за които е направен филма "Лавина" например са загинали на място, където никой преди и след това не е виждал да пада лавина, дори по учебник мястото е сравнително безопасно, плюс това е на не повече от 30 метра от пътеката. Но все пак начинанието е похвално, ще се опитам малко да допринеса за него....
                    За 11-те не съм съгласен.Мястото там си е точно лавина....Лятната пътека минава през дерето, където са били затрупани , а камъкът/паметника/е горе - там откъдето ги е помела лавината.
                    Ето малко снимки от този Мальовишкия дял - само , че не на всички помня координатите...
                    Поздрави!
                    http://kalessin.snimka.bg/mountain/lavina.122718
                    Последно редактирано от Валери Недялков; 04-02-12, 15:28.
                    животът е магия !
                    X5 3.0d

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X