Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Турско западно черноморско крайбрежие .

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Турско западно черноморско крайбрежие .

    Това е едно от описанията, които правим с колеги и поместваме тук. Целта на тези пътувания е описателна, откъде да минем, къде да нощуваме, може ли с деца, какви забележителности има, какви изненади можем да очакваме по пътя и така нататък.

    И така, описанието.
    На всеки от нас му се е случвало да стои на устието на Резовска река и да гледа с лакоми очи, безкрайният и безлюден турски плаж отсреща. Недостъпен за съжаление, все още.
    Тръгваме с Джорджо от Бургас в 6 часа сутринта с намерение да огледаме и заснемем.
    Южна Странджа е много красива и доста различна от северна Странджа, която е в България.




    това е изглед веднага след пресичане на границата с Турция, при Малко Търново. Дърветата са високи и очевидно стари. Явно никой не е провеждал подборна сеч в скоро време. Горката гора, колко ли е зле ?

    На самия граничен пункт е забранено да се снима, затова преразказвам. От българска страна ви дават една флашка за компютър, която заменя печатите на различните гишета. Много е удобно и експедитивно. Гишетата са подредени отделно и са в логичен порядък. Смяната на служителите е в 8 сутринта и в 8 вечерта, отнема около 20 минути.

    От турска страна смяната също е в 8 часа. Нещата обаче не изглеждат добре. Спирате колата на плаца и се започва едно шматкане между гишетата за печати.
    1. Първо оправяте документите на Колата. Стаичката е в лявата страна на входа зад един поизтъркан каменен тезгяФ.
    Обикновенно служителят не е там , та го изчаквате безропотно.
    2. После оправяте паспортите, там са полицаи и са дисциплинирани.
    3. След това трябва да издирите митничаря да ви шляпне един печат. Той се шляе някъде наоколо, облечен е в цивилни дрехи, и по никакъв начин не е различим, от пътниците в някой от чакащите автобуси )
    Късмет !!!!
    4. Най накрая на изхода един небръснат мустакатко разглежда подробно всичките ви документи. На мен ми каза, че пълномощното на джипа /написано на български и английски и подпечатано/, трябва да бъде заверено от някое турско консулство, защото той не е длъжен да знае английски. Това важи само за служебни и лизингови автомобили. За частни автомобили не се налага пълномощно.
    5.Зелената карта е достатъчна, не е необходимо да купувате турска.

    Веднага след навлизане в турска територия, се вижда как турците интензивно строят и разширяват пътищата си .



    Строи се магистрала.



    Не много удобно за пътуване, но ще стане. С Джорджо изброихме около 200 работника и 10 тина багера в една 10 километрова отсечка.
    Работеха яко в 8 сутринта.



    Ако колата Ви е измита до блясък вероятно ще се напраши нетърпимо.
    Карайте бавно в този участък.
    Ето и готовата магистрала.



    Трябва да отбележа, че в Турция, завоите по магистралата са с допускане за по малки ъгли на завиване, и се допускат много големи наклони на магистрала и обикновен път. Това може да ви изненада неприятно, така че, ЯВАШ. Ето типичен пример на долната снимка.



    И ето го накрая Лозенград или Киркалери по турски.



    Следва продължение.
    Последно редактирано от Nik Nikolov; 27-07-08, 00:01.
    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

  • #2
    До: Турско западно черноморско крайбрежие .

    Това е най големият град в европейската част на Турция, ако не се брои мегаполиса Истанбул. Града се намира в провинция Тракия, което и самите турци не отричат. Вижте надписа Тракия пазар на снимката по долу.



    Според Джорджо, който е потомстен Тракийски воин, траките са напуснали поголовно тези места при последното връщане на областта в турски протекторат, някъде в началото на миналия век. Това връщане е било извършено в съответствие с решението на Великите сили, по онова време и е било чист подарък. Самите турци не повярвали на късмета си, и доста време са изсичали горите, защото са мислели, че са за кратко из тези земи. Уви !
    По нататък, заснехме редица рушащи се тракийски къщи с характерната букова обшивка, което подкрепя тезата. Турците ги "ремонтират", като заменят буковото дърво, с къде къде по-надеждната и дълговечна поцинкована ламарина.)))
    Купихме си хляб от типа, Узунекмек, най големия на снимката дето е изплезен като език на огнедишаща ламя.



    И пак на път към градчето IGNEADA - Инеада, от което е бил Еней. Това градче е на 30 километра южно от България, край морето . Това е и най северната точка, която възнамеряваме да посетим, защото не разполагаме с много време.



    По традиция от времето на студената война, всяко турско градче започва и завършва с казарма. Има много войска, като дисциплината е съвсем сериозна. Доколкото знам огромната войска често разрешава някои вътрешнополитически проблеми в Републиката, така че, подкрепям светския характер на държавата и решавам да не снимам военните поделения, както е по устав.
    Самите поделения са много любопитни. Отпред има изнесени танкове и оръдия на пиедестал, аскера се скъсва да мете тротоарите по цял ден, постовите са стегнати и спретнати и с едни огромни автоматични карабини. С Джорджо се чудим как ли се заплита в храстите това метър и половина оръжие, докато се опитваш да тичаш с него?

    Стигаме до отклонение и GPS са показва, че ако вземем прекия път ще спестим два километра. Прекия път обаче е OFFRoad !



    Иска ли питане, мятаме се веднага по макадама и газ. Може да се
    кара със 100 километра. За пръв път и аз да се усетя, като варненски оффроадър. За разлика от старозагорци дето се катерят като кози из скалите, варненци джиткат със 100 тачка из добруджанските степи.



    Неусетно навлизаме в Странджа и забелязваме скални масиви, като стадо полегнали слонове. Спирачки и се почва щрак щрак , с фотоапаратите.



    Появява се предположение, че няма начин да няма тракийско светилище , и хоп кривваме, през едно супер забутано село, за да разгледаме отблизо. Пътя минава през частен селски двор, и след като разкудкудякваме кокошките, се оказваме в подножието на слона.



    Тук, аз грабвам камерата, а Джорджо фотоапарата и започваме да снимаме. Много е красиво, но няма и следа от Тракийски храм. Няма и разкопки обаче. Работата с турската археология се оказва доста особена ! След малко ще линкна филмчето, а по късно ще изврънкам от Джорджо няколко фотографии, че той нещо не ще да пише във форума . Ама ще му мине .

    http://htftp.offroad-bulgaria.com/Ni...0Ellefants.wmv

    С извинение, защото камерата е 16:9, а аз още не съм намерил начин да обработвам такъв материал.
    Второ, вече обещавам да изключвам стабилизатора на картината при снемане, защото само насича движението, както се вижда ((

    Следва продължение.
    Последно редактирано от Nik Nikolov; 27-07-08, 11:55.
    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

    Коментар


    • #3
      До: Турско западно черноморско крайбрежие .

      Браво, хубави снимки, прекрасен разказ, чудесна разходка

      Коментар


      • #4
        До: Турско западно черноморско крайбрежие .

        Страхотно. Супер полезно. Давай нататък, нямам търпение да видя Резово и р. Резовска погледнати от юг...
        ______2
        Е = MZ

        Коментар


        • #5
          До: Турско западно черноморско крайбрежие .

          Отново сме на правия път, след няколко загубвания с Гармински софтуер.

          Друго си е да се загубиш с GPS, а не като обикновен простак.
          Губенето с GPS е възвишена работа, тънкост за душата, хем си сигнал до кошари, хем GPS ът настоява, да продължиш направо по магистралата , раз'ираш ли ?
          Та както казах, отново сме на правия път. Правите пътища биват два вида;

          1. Леви



          И десни )



          Комбинирани са с голям наклон, така че имате чувство за влакче от Ени...Ленд

          От време на време табела.



          Самата Инеада. Малко изключително неуютно градче, с чудесен плаж.



          Плажът на Юг. Докъдето очи виждат, все е същата плажна ивица. Само че безлюдна.



          Плажът на Север. След носа има още един залив, и следва България.



          Ние за сега, няма да разработваме тази посока, тъй като в Турция, дивото къмпиране е забранено и на Север, могат да се предприемат само еднодневни екскурзии. При всички случаи, трябва да наемете квартира в Инеада. Тогава имате право на екскурзионни еднодневни излети на Север.

          Крайбрежно заведение. Въпреки облаците, се усеща горещия дъх на слънцето. Цени няма. Според както им изглеждате на сервитьорите, според така са и цените )



          Тук въобще въпроса с етикетите и цените е както беше при нас преди 10 тина години. Биташка идилия. Счита се , че ако се пазариш, може да постигнеш по ниска цена )
          Всъщност, ако се пазариш много, ама много добре, можеш да постигнеш реалната цена. Ако не, - купуваш на завишена )
          На това му викам аз " Капан за идиоти ". В крайна сметка всички са прецакани, пада оборота, а печалбите са спорадични и имат случаен характер.
          Най накрая намираме един разумен ресторантьор.



          Една турска лира е един лев. Ако има къде да ги смените, разбира се. На Българското КПП, ви дават 08 лири срешу един лев, на турското 09 лири за един лев. Чейнч бюро в града не видяхме. Макар да видяхме интернет кафе. Вътре компютрите са с OS Linux, като пингвина е със забрадка ))



          В града има един хотел, и един недостроен. Такова е положението от две години. Цени в хотела няма, там обменят и валута, но съотношението Евро - Турска Лира, може да се разбере, едва след обмяната. Ние не рискувахме.
          Ето снимки на двата хотела, както и запазен паркинг за гости )



          Квартири под наем - пансиони има в изобилие. Цени не са указани, но са около 10 лири на стая, 10 лева.



          Градинка пред пансиона.



          Теферидж.



          Папуци.



          Това е за града. Бутилка минерална вода в супермаркет / също без цени / е 50 стотинки, хранителните стоки са около 2 пъти по евтини.
          Хигиената е на принципа - " Мокро, значи чисто ! "

          Около града къмпинг не намерихме, вероятно няма. Жалко, защото природата е прекрасна, та прекрасна !!
          Излизаме от града и тръгваме на Юг на около 1500 метра от плажната ивица. Така ще изминем 80 километра през гората до следващото населено крайбрежно градче.



          Северната посока я оставяме, за колеги с по търсачески дух. Има 30 километра до България, на север. Има и доста военни поделения, така че задължително си наемете квартира и вземете някакъв документ за този факт, преди да тръгнете на север. Така след като имате квартирна регистрация, може да обясните пребиваването си в района, част от който е вероятно на специален режим.
          Нашата цел с Джорджо, е не да изследваме обектите за туризъм, а да маркираме възможностите. Така че севера го оставяме за вас ))
          Следва продължение.
          Последно редактирано от Nik Nikolov; 27-07-08, 13:17.
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

          Коментар


          • #6
            До: Турско западно черноморско крайбрежие .

            Страхотно!

            Коментар


            • #7
              До: Турско западно черноморско крайбрежие .

              Пътя на Юг е през резерват както се видя, и е добре валиран макадам.



              Пак се изкуших да залепя 100 тарката, но Джорджо ме скастри.
              - Не знаеш кога същия идиот ще излети отсреща. И верно така стана. Добре че бях само с 80 ) Разминахме се на един слип разстояние.
              Малко след това - стадо ниско прелитащи крави.




              ABS - са , на макадам ще го обеся !

              Самият резерват за лонгози .




              Това са пясъчни дюни, на километър и половина от брега на морето.





              Много ни се искаше да се заиграем, но твърдо сме избрали - Природосъобразно съществувание !



              Фиданките в резервата



              Пресъхнала река.



              След около 40 километра из резервата, решихме да излезем на асфалт.
              Пътя , опнат като черга по баирите .



              И достигаме до Кикйой, това вече е истински рай !




              Градът е изграден върху естестевно укрепен скалист нос, , охраняваш устието на две реки !
              Крепост е от незапомнени времена. Имал е важно стратегическо значение до преди век.



              Стената е дебела. Портата очевидно е римски градеж. Още повече това се вижда, на втората порта, досущ като в Хисаря. Римско панелно строителство.



              Този град е по близо до Истанбул, и няма нищо общо с предишния.



              Виждате старата тракийска къща в дясно с букова облицовка.

              Устието на едната река Южно от носа. Тук е пристанището. Има много материал за фотосесии. Аз давам само някои възможности. Не искам да хабя мястото от към фоторепортажи.







              И така отправяме поглед към северното устие на река.
              Първо намираме указателна табела, която според Джорджо давала да се разбере, къде трябва да бъдат затваряни серийни прелъстители , като мен ))



              Ето ви списък на основните видове риба по турското черноморие.



              А кой обича, най много такава риба ? Кой е най изкусният риболовец?
              Риболовците са изобщо изчезващ вид за сметка на рибарите ?
              Защитен вид - Черният Корморан.



              Ей ги къде живет тези красавци.
              Долу се вижда устието на Северната река и къмпингът, който живо ме интригува.



              До тук ми стигна Аерофобията , да се надвесвам ))



              Потегляме към къмпинга, и се ориентираме по табелите.



              Най любопитна табела, се оказва, тази към манастира на Моя покровител Свети Николай. Идете и вижте ! Няма да публикувам снимки, само едно филмче.



              http://htftp.offroad-bulgaria.com/Ni...sMonastiry.wmv



              Следва продължение.
              Последно редактирано от Nik Nikolov; 27-07-08, 15:49.
              Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

              Коментар


              • #8
                До: Турско западно черноморско крайбрежие .

                Джорджо обаче е упорит да ме откара в КОЧ павилиона на паша и да ме върже там.
                Това се оказва и самият къмпинг. Ето входа към къмпинга



                Помислих си за миг, че ще видя Чинела, и това ме накара да разкрия Know How - то си за изработка на репортажи.



                Къмпинга, 5 лири на вечер за палатка, независимо колко човека сте и с колко коли.



                Свободни места има ))



                На самия бряг 7.50 лири ТОПТАН, ама Джорджо твърди, че и там било 5 , ама поеже съм се превел на баровец, та 7.50 станало )

                Райско място.



                Кръчмата, има и баня и тоалетни прилични.



                Отпред реката, а пред нея пясък и море .



                Целият лагер. За голяма компания, ще е страхотно.




                Това е и заключението, което даваме като експертна оценка.

                Райска природа, подходящо за големи компании !!!!

                Завръщане по царския път през /Лозенград/ Киркралери.
                Малко шопинг и вечеря в хубава кръчма - 18 лири за двамата.



                Това е ! ))
                Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

                Коментар


                • #9
                  До: Турско западно черноморско крайбрежие .

                  Ники ЕВАЛЛА страхотен репортаж, аз от 2 години си мисля за Турция, особено след Резово, наистина изглежда безлюдно, девствено, чисто,красиво и за нашия спорт с харпуните би било прекрасно съдейки по релефа и бистрата вода.

                  Супер, благородно ви завиждам

                  Много поздрави,
                  Бъдете живи и здрави!

                  Коментар


                  • #10
                    До: Турско западно черноморско крайбрежие .

                    В Събота бях при Джорджо и разгледах неговия снимков материал ......
                    Манастира ТРЯБВА да се види на всяка цена!
                    Отдавна се каня да направя една обиколка по тези места.
                    Забравих да питам ...... Ходихте ли на кръчмата с пъстървите след границата?
                    Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

                    Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

                    Коментар


                    • #11
                      До: Турско западно черноморско крайбрежие .

                      Страхотно, не е истина направо

                      това е все едно България през 70-те
                      Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

                      Коментар


                      • #12
                        До: Турско западно черноморско крайбрежие .

                        Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
                        В Събота бях при Джорджо и разгледах неговия снимков материал ......
                        Манастира ТРЯБВА да се види на всяка цена!
                        Отдавна се каня да направя една обиколка по тези места.
                        Забравих да питам ...... Ходихте ли на кръчмата с пъстървите след границата?
                        Румба , вземи ме и мен ,бе ! Тез нека си ходят сами
                        PATROL 2.8TD КЪСА БАЗА -МАЛКО ПИПНАТ
                        КТМ 990 ADVENTURE , SUZUKI DRZ400-E,YAMAHAYZ250F
                        0899187766

                        Коментар


                        • #13
                          До: Турско западно черноморско крайбрежие .

                          Обещавам!!!
                          Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

                          Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

                          Коментар


                          • #14
                            До: Турско западно черноморско крайбрежие .

                            Капи долу пред убийствения хуморезик на Ник! Това, да се заблудиш като обикновен простак...Друго си е с ДжиПиЕс и т. н.
                            Виждам че и е карал и снимал.

                            На Джорджо половинката свят ли му беше крив, или всичкият?!

                            Толкоз години го уча да снима. Той все се качва.
                            Навсякъде и върху всичко

                            Коментар


                            • #15
                              До: Турско западно черноморско крайбрежие .

                              Ники, благодаря ти за разказа. Перфектен "наръчник". Можеш да си сигурен, че ще бъде използван Още този септември .... ще има разпънати БГ палатки до " коч бюфета "...
                              Вече се виждам как казвам на турчина :
                              Пич, не ми се отваряй. Знам, че спането е 5 кинта, НИКИ Е БИЛ ТУК !
                              Не ми искай 15, efendim (моля,please)!!!
                              ______2
                              Е = MZ

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X