Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Люлин планина 60+ см сняг

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Люлин планина 60+ см сняг

    Спретнахме една зимна разходка из Люлин планина днес. Имаше доста сняг и емоции.

    Бяхме два джипа: Jeep Cherokee 4.0 и Mitsubishi L200 2.5tdi
    Митсубиши-то L200 2.5tdi е страхотно. Много красиво с впечатляващ интериор като дизайн и качество на материалите, с големи гуми - 32 инча и със 100% ръчен заден блокаж. Гумите са Toyo Open Country МТ 235/85 16 (в момента Роби Гордън с неговия Хамър кара с такива на рали Дакар) и май са едни от най-добре представящите се на сняг кални гуми.
    Моето Чероки е с 33 инчови (307/72/15) валяци - БФ Гудрич кална шарка. Разликата с тойо-то е главно в ламелите. На Тойо-то всяко блокче е с напречна реска, докато на Гудрича такива прорези няма.

    Сутринта към 11 часа на паркинга на Бонсови поляни. Целта ни бе да се изкачим до най-восоката част на Люлин планина, по стария път към поделението. Още от края на Горна баня стана ясно, че ни чака много сняг напред.













    Моите сладури са готови за приключение. :zustimm:


    МНого е красиво непосрествено след сенговалеж. Зимна приказка както се казва.


    Въпреки всичко не очаквахме толкова много сняг. Още след като се отбихме от паркинга и тръгнахме нагоре нагазихме минимум 30см. Никой не бе минавал преди нас. Имам предвид четириколесно. Иначе някой с моторна шейна бе катерил, защото имаше следа от верига. Имаше и туристи пешаци, които са доста по ефективни и проходими от джипките ни.






    Тръгнах първи джип, защото знаех къде е пътят, обаче танците започнаха твърде рано. Още на 200 метра след асфалта закъсах. Гумите просто буксуваха и толкова. Задна за разтояние , засилка и газ напред. Резултатът още 20-30 метра и пак закъсвация.

    Клипче:
    първи стъпки и проблеми


    Тук разбрах, че няма да ни бъде, най-вече мен. Още не сме тръгнали дето се казва приключвам. Не знаех как се представя Никола с митсубишито отзад, защото оставяхме 300-400 метра разтояние между двата джипа. Настигна ме един възрастен човек, който бе тръгнал на разходка. Каза ни: Момчета, няма да стане! Нагоре има големи преспи, вчера се качвах. Снегът отдолу е мокър и има и лед. Казах му, че ще се пробваме пък колкото може.
    Реших да пусна някак си Никола да цепи напред, ако може, пък аз да се опитам по неговите следи да карам.




    10 минути не можах да обърна - занася на страни, боксува и нищо. Накрая се върнах почти до началото на заден и се разминахме.




    Може да видите каква мъка е с напомпани "кални" гуми на сняг
    Клипче:
    http://www.youtube.com/watch?v=nkJOX...QrBtEOJhtUjcTQ


    Митсубишито отпраши напред и зачезна. Ние с Боби се позасилихме от по-отзад и успях да поддържам някаква прилична скорост и изминах сигурно половин километър без спиране.


    После пак закъсахме. Пак назад 100 метра и пак газ напред. Така над 10 пъти. По едно време реших да превключа от Full Time на Part Time, демек да блокирам централния диференциал, за да разпределя 50:50 преден/заден мост. Мисля, че беше по-добре и се движехме по-продължително. Нямах връзка с Никола, че си забравих телефона вкъщи и не знаех докъде са стигнали и как вървят. Още няколко пъти назад напред и после като набера скорост никакво отпускане на газта - джипът не държи права линия, а танцува и дрифти ту наляво, ту надясно. Пердаших клонаци и храсти наред, дори с вратите напред. Тук изпреварихме за малко този турист, ама веднага след това пак закъсах.

    Клипче:
    пак закъсване


    След един завой видяхме митсубишито перпендикулярно на пътя.
    Ванката и Никола бяха извадили ръчна лебедка и се опитваха да изправят джипа. Махаха ми да спирам, че идвахме с рев и скорост към тях :hilezh:









    Тук Боби явно е сложил опаковка тик-так за сравнение до страница на преспа изрязана от гума


    Оказа се, че Никола е искал да обърне някъде, ама е легнал по корем и ни напред, ни назад. Беше проходил и по-нагоре по пътя, но каза че било страшно тежко и предпочита да не тормози джипа, че започнал да загрява и да чади черно.



    Аз слизайки от джипа чух от Боби: А, честито!"
    Питам го какво честито и той ми сочи под двигателя. Беше ми се спукал маркуча на охладителната система и течеше врял антифриз. Трябваше да се лепи.


    През това време Никола опъва с лебедката, но ефекта се получва доста бавно. Джипът се бе окопал здраво. Отдолу под пресния слой сняг е един такъв воднист, а отдолу лед. Гумите си правят легло, заледяват го и край. Извадихме лопати и започнахме да го откопаваме. Копаехме докато пробием леда и стигнем шумата отдолу. Направих си и един бърз ремонт на охладителната система, обезвъздуших и закачихме лентата за теглене, за да дръпна пикапа назад.

    Помощ от приятел
    Клипче:
    http://www.youtube.com/watch?v=euCUO...H5Ap4cTBiI4dkG

    Никола предложи да се връщаме, че си просиме шамарите и ще счупим джипките накрая. Побъзикахме се малко, задминаха ни още няколко туристи и след като изкарахме митсубишито предложих все пак да пробваме да стигнем до една поляна от която се вижда София. Бе съвсем наблизо. Никола не му трябваше много да се съгласи :hilezh:


    Клипче:
    митсубишито в опит да набере засилка

    Тема на разговор стана спадането на гумите. Гледал съм от други разходки тук във офроуд форума и знам, че някои колеги също катерят с кални гуми в сняг, но ги спадат до под 1 атмосфера . Решихме да пробваме и извадих копресорчето с манометъра и се захванахме да спадаме. Гумите на Никола бяха на 2 атмосфери, а моите на 1,5. Казах му, че съм чел, че дори до 0,5 атмосфери ги спадат, за да прохождат. Ванката обикаляше с една отверка и спадаше безразборно, а след него минавах аз с манометъра и доспадах и изравнявах. Моите ги спаднах до 0,8 атмосфери, а Никола дори и повече. Станаха като мекици. Никола подкара малко и като го видях как се изтреля от място, реших че има добър ефект. След 20 метра спря и се провикна: Владо, спадай още, разликата е осезаема!
    Подкарах и аз със спаднати гуми и какво да кажа, освен че все едно от 4x4 станах 6x6. Върви, боксува, но не спира! Минахме къде , къде по-трудни участъци без кой знае какви проблем.











    Клипче:

    L200 фучи и пердаши здраво след като спаднахме гумите

    Новите ми тасове


    Никола да не види нещо и той със същия модел :hilezh:


    Клипче:
    Яко борба - за малко да си отиде камерата

    Клипче:
    Тук още мъки
    Последно редактирано от verter; 08-01-12, 20:24.
    Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
    0888/00-55-37

  • #2
    От: Люлин планина 60+ см сняг

    Стигнахме средата на маршрута и на един завой пак видях митсубишито да е спряло и да чака. Никола каза, че преспите стигнали до фаровете му и мисли, че няма да проходим по-нагоре. Уверих го, че нагоре пътят е по-равен вече и няма такива стръмни наклони, но пък снегът за сметка на това се увеличаваше драстично.




    Пак решихме да продължим.
















    След още 10 минутино каране Никола пак беше заорал в една огромна преспа пресичаща пътя. Ванката не можеше да си отвори пасажерската врата да слезне.




    Това долу са Владая и Мърчаево




    Второто окопаване
    Клипче:
    http://www.youtube.com/watch?v=F0cRv...bOx4tFMCC7twt5

    Спряхме да видим какво става и Никола каза: Този път няма да копая, давай направо да закачаме въжето и назад, после с яка засилка напред и така. Вижте отпред за какво става въпрос. Не всичкия сняг бе пресен. Слоят половината от него беше тежък и воднист от дните когато валя сняг и се топеше. Доста тежко се кара стигнат ли гумите до него.














    Следа от гума









    Докато си лафехем и работихме по въпроса отгоре слезна човекът с който се разминахме още в началото и каза, да не продължаваме. Като ни видя се засмя и рече: Абе, момчета, вие далеч сте стигнали. Оттук нагоре е по-добре, няма вече преспи чак до поделението. Снегът е дълбок, но няма преспи и ще се качите щом сте успели дотук.
    Изчистихме с лопатите отъпкания под митсубишито сняг.














    Преспичка, има няма 70-80см


    Някои са доста съсредоточени в работата


    Клипче:

    второто теглене

    Движението вече бе такова - подът на джипа ляга по корем, задния диф на митсубишито оставяше дълбока следа в снега все едно е трета гума. Булбарът отпред ореше като булдозер и снегът се качва на предния капак - както каза Никола. Виждаш как ореш , но продължаваш да се движиш. Моето чероки е по-високо и снега не ми стигна дори до бронята, но отдолу мостовете и дифовете висят и орат здраво . Все пак се движех доста добре и бях сигурен, че ще се изкачим до поделението.Качихме се по джиповете и пак поехме нагоре.



    Тук бе по-лесно и много красиво. Никола бе спрял на едно разклонение.
    Клипче:
    красота


    Клонки, клонки и пак клонки.
    Клипче:
    клонки



    Клипче:
    още клонки


    Този път бе спирка до самото поделение. Митсубишито на Никола танцуваше отпред, но се движеше уверено. На мен отзад ми бе по-лесно, защото вече имаше следи и тук наистина започнахме да се забавляваме с разни дрифтове и порене на дълбокия сняг отстрани на пътя.















    Клипче:
    Преди поделението

    Последни метри до самото поделение
    Клипче:
    http://www.youtube.com/watch?v=Wrfg6FVH9gQ&feature=plcp&context=C3ca7512UDOEgsToPDskId3MKe2wpFNskaHoKz06s4"


    Дърветата около нас бяха надвиснали от сняг и бе много яко.




    На самото поделение не знам колко бе дълбоко, но стана почти непроходимо вече. Пийнахме кафе и енегрийни напитки, полафихме си 20 минути и решихме да обръщаме и да ходим на НИМ за ауди срещата. Разтоянито до поделението е не повече от 5-6 километра - минахме ги за 3 часа :hilezh:
    Обаче беше яко, преборихме снега, проблемите и не се отказахме. Джипките издържаха и всичко бе ОК.
























    на Никола му бе малко явно и продължава да се опитва да пробие още по-напред
    Клипче:
    борба с партината

    Това са снимки вече навръщане на половината дистанция, където се опитахме да стигнем до една поляка откъдето се вижда София. След кратко оране и изживяване като булдозер реших да спра и да откоча пеш, бе близо на 30 метра само. НИкола като пристигна реши да пробва доста по-упорито от мен, ама накрая миряса. Снегът беше доста дълбок и трудно ходех. Това както казах е средата на пътя. Горе наистина бе доста дълбоко.




































    Тук се борим да пробием много сняг, за да излезем на полянката с изглед към София
    Клипче:
    доста сняг

    Никола в неговия упорито последователен или последователно упорит стил
    КЛипче:
    Nicola's style

    Цепиме снега нейде на спускане
    na spuskane
    Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
    0888/00-55-37

    Коментар


    • #3
      От: Люлин планина 60+ см сняг

      Хубави снимки, браво!

      Коментар


      • #4
        От: Люлин планина 60+ см сняг

        Ми, браво на вас!
        Наистина е много красиво!


        А... и добре че само тракторките вървят на сняг
        Your conscience is all you can take to your grave.

        Коментар


        • #5
          От: Люлин планина 60+ см сняг

          Клипчета и от Митсубишито

          http://www.youtube.com/watch?v=1bN3Z...ayer_embedded#!


          http://www.youtube.com/watch?v=fPHIs...layer_embedded
          Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
          0888/00-55-37

          Коментар


          • #6
            От: Люлин планина 60+ см сняг

            Бравос! Добре сте се "наиграли"!
            Прекрасни снимки! Поздравления, за тях!
            Успешна седмица на всички!
            Казано е:
            -"Обичай ближния",
            щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

            Коментар


            • #7
              От: Люлин планина 60+ см сняг

              МНОГО МЕ Е ЯДДДДДДДДДДДДДД!!! Бяахме на 200-тина метра от вас по същото време Ние бяхме 13 джипа ... http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=136289
              Свободен е онзи, който от нищо не се бои и не разчита на нищо!

              Коментар


              • #8
                От: Люлин планина 60+ см сняг

                Поздравления, Владо!
                Прекрасна разходка, снимки и видео!

                Коментар


                • #9
                  От: Люлин планина 60+ см сняг

                  Страхотни снимки и разказ! Добре се се позабавлявали в дълбокия сняг.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Люлин планина 60+ см сняг

                    Браво,якоооооооооооооооооооооооо
                    878511557

                    Коментар


                    • #11
                      От: Люлин планина 60+ см сняг

                      От доста време не бях виждал такива красоти,завиждам лекичко

                      БЛАГОДАРЯ
                      TOYOTA SEQUOIA ‘11
                      W140 S420 '99

                      Коментар


                      • #12
                        От: Люлин планина 60+ см сняг

                        Бравос! Това ми е от любимите занимания.
                        edoors.bg- Джаджи за врати и врати

                        Коментар


                        • #13
                          От: Люлин планина 60+ см сняг

                          Извинявам се на verter, че се намесвам в темата му, но от толкова много красота, не се сдържах.
                          Това е един от любимите ми пешеходни маршрути, но го минах предишната неделя, когато снегът не беше натрупал толкова.
                          А и зимното слънце беше много подходящо за лежерни снимки.
                          За разлика от драматичните условия, които са били тази неделя.
                          Можете да сравните как изглеждат същите места няколко дни по-рано
                          Прикачени файлове
                          Suzuki Jimny, 1.3, 2009

                          Коментар


                          • #14
                            От: Люлин планина 60+ см сняг

                            Привет на всички.Аз съм Никола,с митцубишито.Чак сега виждам темата,благодарности на Владо за нея,само той разказва така добре.На отиване видях джипките на бензиностанцията,обаче бързах за срещата с Владо,но другия път ще спра.

                            Коментар


                            • #15
                              От: Люлин планина 60+ см сняг

                              Ами то ако сте знаели можеше да караме заедно, то затова е хубаво да има станции на една честота. Хайде следващият път ще се съберем.
                              Jeep Wrangler YJ 5.9 МТ 1990/Suzuki Samurai 1.6 MT 1990/Chevrolet M1028 6.2D AT 1984/Jeep Cherokee XJ 4.0 AT 1997/Jeep Grand Cherokee WK 5.7 AT 2005
                              http://www.facebook.com/JeepBG
                              LZ1GGC

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X