Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Прекрасна ноемврийска разходка

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Прекрасна ноемврийска разходка

    Чудих как да кръстя тази офроуд разходка и тъй като не мога да посоча поименно началната и крайната точка на маршрута, реших да я нарека "Прекрасна ноемрийска разходка", защото наистина бе прекрасно.
    Чудесното време ни бе целодневен спътник, което бе благодат за късния ноември. Маршрутът, както и самата организация бе направена в последния момент. Компанията бяхме: аз, един мой приятел, Яро и приятелката му, Страхил и Алекс Марков. Три джипа: Jeep Cherokee 4.0, Toyota Land Cruizer 4.0 и Toyota Land Cruizer 4.2 TD. По два фотоапарата във всеки от тях. Бяхме като ловци - ловци на хубави гледки и красиви мигове. Искрено благодаря на Алекс Марков и Яро за приятния маршрут и компания. За мен бе чест да покарам заедно с вас, тъй като съм чел няколкократно тук във форума стари ваши разходки придружение от невероятни фотоси и съм съжалявал, че по това време не съм се интересувал от джипове и офроуда като хоби.

    Маршрутът предната вечер бе замислен като преход от вр.Мургаш до вр.Баба в Стара планина, но след срещата тази сутрин решихме да пропуснем връх Мургаш по простата причина, че има вероятност да не ни стигне времето или да бъдем принудени да пришпорваме джиповете. Честно казано първоначално съжалявах за това решение, но малко по-късно разбрах, че е било напълно основателно. Времето ни стигна като по поръчка имаше и достатъчно каране, достатъчно почивки и кратки спирания за снимки.

    Та така, маршрутът бе от магистрала Хемус (след Витиня) до Златишкия проход.

    10:20 часа тръгнахме по магистраха Хемус посока Ботевград. Някъде след прохода "Витиня" и след един тунел завихме през една бензиностанция откъдето започва маршрута. Нядавам се Алекс Марков да каже точното място. Всъщност от се кара още някъде към половин час по асфалт и тогава започва по "черно".
    Навлезнахме в планината, където останахме само ние участници в движението. Около мен започнаха красотите и веднага се обадих по станцията на Страхил, че спирам за снимки и ще се забавим.
    Много красиво независимо, че вече е късна есен и повечето широколистни дървета са с окапали листа. Брезите все още радваха окото с топло жълто, което на фона на преобладаващия кафяв фон и тъмно зелените борове бе като светлинна окраса.



























    Малко по-нагоре пък мразовитата нощ и утрин ни впечатляваха със свояте ледени краски по върховете на дърветата.

































    Пътят продължаваше да се вие из гората. Стигнахме до един комплекс със ски писта - Стубел, където пътуването по асфалт приключи и тръгнахме по черен път, който предоставяше устремно набиране на височина. Гората около нас бе впечатляваща. За пореден път изостанахме от другите два джипа, но исках да запечатам всичко на снимки.

























    По радиостанцията Страхил ме проверяваше отвреме на време дали идваме. Пътчето бе супер, сечеше няколкократно ски пистата и ако се понамокри ще предостави и по силни офроуд емоции. Имаше следи от дълбоки коловози на места, както и шорткъти. Ако някой реши да минава по същия маршрут е хубаво да го направи с някой, който знае пътя, защото има немалко отклонения. Все пак има табели и посоката , която следвахме бе към хижа Рудината.



    От смесена гора скоро преминахме на преобладаваща иглолистна, което означаваше, че вече сме сравнително високо. Почвата също се промени. Имаше и доста ерозия и каманаци на места, но точно това прави разходката по-сладка.









    Изкочихме на широка поляна и голям кръстопът с пейка и табели. Пак следвахме пътя към хижата, която май така и не видях. Алекс Марков спомена нещо за нея, но не разбрах точно къде е и минахме ли покрай нея.











    Катерехме непрестанно и започнаха да се появяват и оголени върхове откъдето се откриваше панарамна гледка. Харесах си едно било наблизо и се отклоних от основния път, като помолих Страхил да ме изчака. Мисля, че билото се казва Маняков камик. Видях табела, но кой е върхът не съм сигурен.





    От горе видях връх Звездец, който ни бе първата по-висока цел по маршрута. Видях и двете тойоти на Страхил и Яро да ни чакат на основния път в компанията на ловна дружинка с 5-6 джипа, който хапваха на една поляна. На ляво пък се виждаше и връх Мургаш.











    Присъединих се към групата, но точно пред нас по продължението на пътя бе паркиран един от джиповете на ловците. Очевидно не мислеше да се премести, а Страхил започна обходна маневра надясно от него. Помислих, че вероятно шофьорът го няма и затова се налагаше да заобикаляме, но всъщност тръгнахме по склона надолу. Спускането бе стръмно и първоначално имаше само следи от гуми и приличаше на алтернативен маршрут, но след малко разбрах, че точно оттам ни е пътят. Спускахме стремглаво и съвсем скоро се забихме в сърцето на гората. Джиповете потънаха в храсти и короните на дърветата. Яро пред мен правеше чудновати маневри в опит да заобикаля по големите клонове.





    Спряхме двете тойоти да им се обърнат шнорхелите, за да не се счупят от някой клон. Наистина бе много красиво.Листата бяха направили мек и пухкав килим, който открояваше ясно пътя. Продължавахме да спускаме при това все толкова стръмно. Слизахме към една река, която разделяше двата хребета. Зарадвах се, защото стръмното спускане означаваше и също толкова стръмно изкачване от другата страна - аз нали се "притеснявах", че сме съкратили маршрута заради отпаднали Мургаш и не исках да стигаме прекалено рано връх Баба. Път пред нас имаше, при това достатъчно дълъг. Съвсем скоро едно поточе започна да шумоли покрай нас, а на места бе наводнил пътя и си бе направо кално. На един обратен завой големите тойоти трябваше да правят по две маневри, за да успеят за завият. Тук се притесних малко, защото карах с откачени биалетки отпред , а спускане и страничен наклон при това положение са ми плашещи - джипът тръгва да се килва опасно. Черокито ми все пак е сравнително късо и не се наложи да се накланям прекалено много - просто Страхил с неговата тойота в опит да избегне двойна маневра отваряше повече завоя и качваше десните гуми по странични склон, което караше джипа да се наклане плашещо за мен. Всикчо бе ОК.











    Най-накрая спуснахме в самото дере и подкарахме около реката. Бе много красиво и тук. Мога да си представя какво е през лятото там :-)





    На едно мостче прекосихме реката и хванахме хребета от другата страна.



    Започнахме да катерим. Пътят бе каменист, но равен и сух - нищо общо с този, по който току що бяхме слезнали. Нямаше толкова много моменти, които да запечатаме на снимки, защото си бе типична пред зимна обстановка - монотонна и леко тъжна.









    Минахме и покрай морени. Имаше и няколко отбивки, но общо взето по основния път карахме.















    Изкочихме на една широка поляна с една къщичка на нея. Имаше и малко замръзнало езерце, което пукаше от топящия се лед през цялото време - много приятно местенце.







    Тук Страхил ми каза по станцията, че ще се отклоним от основния ни път, за да откочим до едни скали, които Алекс Марков знаеше и ни бе подготвил изненада. Подкарахме пред самата гора по слабо очертан път между дърветата.





    Започнах да забелязвам, че от моята страна зад дърветата започва да просветлява - имаше пропаст и предполагах супер гледка. Карахме по нещо като гребен, който все повече се стеснява от лявата ни страна, а от дясно гората бе гъста и се спускаше надолу.



    Стигнахме до една тясна полянка откъдето се откри невероятно гледка: Рила, Витоша, напред връх Мургаш, а долу в далечината огромните мостове на магистрала Хемус. Бе толкова далеч, че едвам се долавяше шумотевицата от автомобилите. Всичко в ниското бе потънало в мъгла. От полянката върху която почивахме започваше страховита пропаст. Аз с моя апарат не успях в мъглата да фокусирам мостоветe на магистралата, но се надявам Алекс и Яро със "снайперите" да са успели.





















    Последно редактирано от verter; 27-11-11, 00:54.
    Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
    0888/00-55-37

  • #2
    От: Прекрасна ноемрийска разходка

    Полюбувахме се на гледки, пихнахме чайче и кафе и обратно по машините. От полянката с езерцето и къщичката продължихме по основния път.

























    Пътят ни изведе на открито било откъдето се виждаше връх Звездец.























    Тръгнахме да изкачваме самия връх. Аз докато изкачвахем спирах десетина пъти за тези фотоси:



















    Етрополе


    Върхът на Звездец е като малък кратер. Изкачването е полегато като цяло, но в самия край непосредствено под върха има кратък, но доста стръмен участък. Предницата на джипа "поглежда" към небето и веднага след това потъва в "кратера". Тук подухваше вече сериозно и бе студенко.



















    След фото паузата продължихме посока връх Баба, който бе точно пред нас, но трябваше пак да се спуснем в гората и да покараме в нея. Спускането от Звездец надолу бе интересно. Път почти няма. Страхил и Алекс се ориентираха първи и изчезнаха от погледите ни. Ние с Яро започнахме едно кръжене в опит да разгадаем къде е пътят и къде изчезна бялата тойота. Склонът е стръмен и нищо не се вижда на повече от 10-20 метра напред. Попитах Страхил по станцията къде са и как да стигнем до тях - отговорът бе да спускаме директно посока Баба...
    Хубаво, обаче път пак не се виждаше, а все едно да се сурнем директно надолу. Накрая слезнахме пешком и след малко ходене до една скала видях бялата 80-ка ниско долу. Пътят наистина бе точно надолу - посока връх Баба. Стръмно, тревисто и добре че бе сухо. На места е толкова стръмно, че зиг-заг е безопасното движение.













    Пак се потопихме в гората - точно под замръзналите корони на дърветата по хребета. Явно вечер брули як вятър точно там.



















    Не след дълго се сляхме с пътя идващ за хижа Чавдар идващ от село Стъргел. Това бе пътят ни от предната седмица, когато с Страхил и още един колега се разходихме пак до Баба. Този участък бе доста приятен, защото се кара в гората, която е от млади букови дървета - прави и здрави. Всичко е покрито с изпопадала шума само върховете на оголените корони бяха покрити със скреж. Слънцето прокарваше лъчите си през гъстите стволове, а мъглата от низините пълзеше нагоре и се опитваше да достигне и до нас. Призрачна красота. Бе късен следобяд, някъде около 15:30 часа.



















    Стигнахме и до поляната, която открива гледка към връх Баба. Това място също е вълнуващо, защото за втора поредна седмица го посещавам и все е тъй пленително. Късното слънце отново добява червеникава светлина в снимките ни. Дежурната почивка за садвичи, чай ,снимки и сладки приказки. Тук за пореден път си спомних за доброто решение да пропуснем Мургаш предвид късия ден.



























    Продължихме покрай върха, покрай който отдясно на пътя ни Рила показваше гребена си над облаците. В низините всичко бе потънало в мъгли вече, но при нас си бе все така слънчево.









    Погледахме и мината Елаците - Мед, но съвсем кратко, защото тук вече духаше много силен и леден вятър и дори с якета и шапки не бе комфортно да се стои повече от 5 минути извън джиповете.











    Отскочихме и до съседния връх, до който водеше един чифт следи, но в страни от основния път.



    Последно редактирано от verter; 27-11-11, 00:20.
    Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
    0888/00-55-37

    Коментар


    • #3
      От: Прекрасна ноемрийска разходка

      Горе си седяхме по машините на топло с гръб към слънцето и с поглед към далечните снежни върхове ,по които пълзящата студена сянката от низините изместваше последните слънчеви отблясъци. Бяхме леко като хипнотизирани, защото трябваше да побързаме да се спуснем по светло, но въпреки всичко никой не тръгваше - просто гледахме и се любувахме на контрасната панорама. Бяхме и поуморени вече, така че ако тези мигове спокойствие бяха часове сигурно толкова можеше да стоим.















      Трябваше все пак да тръгваме, защото Алекс спомена нещо за някакъв офроуд тунел, който стимулира любопитството ми. Обеща да ни преведе през него. Залезът ни хвана в момента в който разбрахме, че слизане от върха има само по обратния път. Побързахме да се върнем и да поемем отново по основни път, който всщност се превърна в почти идеален равен черен път . Едвам успяхме да направим някой друг фотос на залязващото слънце.













      Спуснахме се до Златишкия проход, където поехме не към Златица, а към Етрополе. На места карахме бързо, защото пътят напълно го позволяваше.











      Оказа се, че малко по надолу е тунелът, за който Алекс говореше. Огромен тунел, който бил построен от по Бай Тошово време и бил предназначен за Златишкия проход, но в последствие е зарязан. Вътре е голям прахоляк. Може да видите от снимките, ако има автомобил пред вас за какво става въпрос. Дълъг е може би повече от километър.





      Всъщност направихме малко кръгче , за да минем и през тунела и накрая се спуснахме по тъмно към Златица откъдето се прибрахме живи и здрави в София.
      Наистина много ми хареса разходката и маршрута. Нямам търпение да го повторя на пролет и най-вече през лятото. Препоръчвам го на всеки, който не го е минавал и иска сравнително лек и красив маршрут. Благодаря за възможността.
      Общото разтояние е някъде около 190км. Поздрави!

      ...тия дни ще кача подбрани снимки и от другия фотоапарат
      Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
      0888/00-55-37

      Коментар


      • #4
        От: Прекрасна ноемрийска разходка

        Благодаря за хубавия разказ и красивите снимки
        0885 297985,мтел-Радо
        0876 556870,виваком като домашен

        Коментар


        • #5
          От: Прекрасна ноемрийска разходка

          Много приятно.
          Благодаря, че сподели.
          Поздрави.
          I am just a simple man.

          Коментар


          • #6
            От: Прекрасна ноемрийска разходка

            Уникална разходка с прекрасни снимки.
            От много време ми се прави такова преходче мерси за снимките .
            Николай Георгиев 0+
            тел.0887357722

            Коментар


            • #7
              От: Прекрасна ноемрийска разходка

              Браво много ви се кефя за споделените снимки прекрасна разходка

              Коментар


              • #8
                От: Прекрасна ноемврийска разходка

                Чудесна разходка сте направили!Поздравления.
                0осем9осем7шест0осем7едно
                Миро

                Коментар


                • #9
                  От: Прекрасна ноемрийска разходка

                  Поздрави към всички участници в разходката - уникални снимки!!!
                  Вашето трасе от вчера частично се покрива с моето в частта Зелин - гората над Бойковец. По същото време, когато се спускахте по участъка с камъните на дерето, аз бях на около 200 метра над вас на отсрещния склон и чувах потропването на камъните един в друг под гумите на джиповете, уви залисан в борбата с непроходимото трасе бях забравил да включа станцията, можеше да се чуем инак..
                  Дефакто там, където вие след спускането по камъните сте завили наляво (и надолу), аз идвайки отдолу бях хванал пътя на ваше дясно (моя ляво) с идеята по него да стигна до билото. Очаквах да бъде много хард, но все пак проходимо... бях сбъркал наполовина - беше хард, но непроходимо . След като се отказах, се върнах и по камъните отидох до Зелин, да пробвам един друг път, който започва веднага след последния тунел при подстанцията прави нагоре в планината, по който съм минавал преди 20 години - никакъв шанс... дори пеша не можеше да се минава, камо ли джип да влезе... После поех от вилната зона над бензиностанцията, от която вие сте слезли от магистралата, към планината нагоре, по утъпканата от дървосекачите магистрала с идеята да изляза на трасе, което да ме отведе до х.Рудината. Карах, карах, хванах маршрут към хижата, който е означен по странен начин - всяко трето дърво с жълта маркировка, а на всеки 50 метра указателна табела х.Рудината... Това трасе обаче от път плавно премина в трасе за АТВ, и малко по-натам в туристическа пътека... Та и оттам се върнах , целия ми ден мина в опити да намеря ново трасе към билото и хижата, но малшанс - другата седмица продължавам .
                  Искам да помоля за инфо относно пътя от полянката след спускането ви по камъните към билото с паметната плоча на руските войници, защото по информация от Хижаря на Чавдар там би трябвало да е непроходимо поради огромни изпопадали дървета, пък гледам вие такива не сте снимали (може би към Алекс Марков, предвид, че той в темата за Чадвар даде един трак от района)...Благодаря предварително!
                  На финал няколко избрани снимки от деня от района около камъните...
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6623_resize.jpg
Прегледи:1
Размер:343.8 КБ
ID:5321618Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6624_resize.jpg
Прегледи:1
Размер:334.5 КБ
ID:5321619Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6625_resize.jpg
Прегледи:1
Размер:356.2 КБ
ID:5321620Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6634_resize.jpg
Прегледи:1
Размер:308.7 КБ
ID:5321621Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6645_resize.jpg
Прегледи:1
Размер:344.3 КБ
ID:5321622Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6649_resize.jpg
Прегледи:1
Размер:331.3 КБ
ID:5321623Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6674_resize.jpg
Прегледи:1
Размер:291.7 КБ
ID:5321624

                  P.P. Погледнах Мапсорса, подозирам вие сте минали по синия маршрут (?!?), докато аз съм атакувал червения...
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Trase.jpg
Прегледи:1
Размер:163.0 КБ
ID:5321625
                  P.P.2 Погледнах отново, всъщност вие би трябвало да сте минали по червеното трасе, пък моето изобщо го няма на никоя карта...
                  Последно редактирано от Postman; 27-11-11, 11:03.
                  V70-T5 / GR 2,8 / XV1900A

                  Коментар


                  • #10
                    От: Прекрасна ноемврийска разходка

                    За мен всичко започна с едно вечерно петъчно обаждане от Яро -
                    "Оооо, чувам, че организираш разходка." - Бях в потрес, продадох последната си "Джипка" преди близо две години и от тогава не съм излизал на Оффроуд. Но все пак се осведомих какво го е накарало да мисли така... Дългата изстория, накратко - на другият ден в 9:30 бях щастлив Куфар в колата на Страхил (Благодаря за возенето и прекрасната разходка!!!). А повода за тази случка беше моето предложение за маршрут до връх Баба от тук http://www.offroad-bulgaria.com/show...37#post1680937 което беше доста амбициозно с над 100 км. по черно. Още на бензиностанцията предложих да Пропуснем Мургаш с оглед кратките зимни дни , всички се съгласиха и поехме по познатите ми места който ми липсваха през последните години.
                    Стига приказки, ето малко снимки, макар и да идват в повече след прекрасните фотоси на verter

                    Част от Участниците:

                    Благодаря
















                    Зимна приказка










                    Така се раждат снимките












































                    Добри хора черпеха със Страхотен Чай

























                    А някой бяха Хапвали




                    Къде без Гупова снимка за спомен




                    На Звездец - Красиво, много красиво, но и хладно






















                    Автопортрет



                    Бялата "змия" на скрежта беше фантастична



                    Последно редактирано от alex_markov; 27-11-11, 11:53.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Прекрасна ноемврийска разходка

                      Има и още





                      Срещу Слънцето







                      Фотосесии























                      Истинска Радост в Очите







                      А мен този път не ме пуснахаааааааааа



                      Имаше и дребни проблеми за щастие преодолими



                      Едно от най-красивите места по залез слънце





                      Тази гадна бутилка, вече не е там, девойката я прибра да не загрозява прекрасният пейзаж, за жалост след снимките







                      Винаги най-горе









                      На ръба



                      ГеоМодифициране




















































                      Направи ми впечатление, че почти всички черни пътчета в района бяха доста Оправени

                      Коментар


                      • #12
                        От: Прекрасна ноемврийска разходка

                        Страхотна компания и снимки Изкарахме супер! Благодаря на всички участници! Дано времето да се задържи още малко така хубаво, че да може да направиме поне още една разходка.
                        П.С. Чакаме снимки и от 3-тия фотограф
                        M57D30T1
                        W450

                        Коментар


                        • #13
                          От: Прекрасна ноемврийска разходка

                          Първоначално публикуван от josecuervo Преглед на мнение
                          Страхотна компания и снимки Изкарахме супер! Благодаря на всички участници! Дано времето да се задържи още малко така хубаво, че да може да направиме поне още една разходка.

                          Аз с удоволствие бих карал пак по този маршрут, но ми се иска този път да е в обратната посока. Да тръгнем сутринта от Златица после по билото и вечерта по залез да сме на Мургаш. По мрак да се спуснем през Бухово до София. Би било чудесно.
                          Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
                          0888/00-55-37

                          Коментар


                          • #14
                            От: Прекрасна ноемврийска разходка

                            Първоначално публикуван от verter Преглед на мнение
                            Аз с удоволствие бих карал пак по този маршрут, но ми се иска този път да е в обратната посока. Да тръгнем сутринта от Златица после по билото и вечерта по залез да сме на Мургаш. По мрак да се спуснем през Бухово до София. Би било чудесно.
                            Бравооо!

                            Наистина прекрасна разходка,и много красиви снимки отново!
                            Докато ги гледах си представих всичките места от снимките и имах чувството че и аз съм бил с вас.


                            Паздрави на групата, и свиркайте като решите да минавате пак,може да си спретнем среща по маршрута а защо не и някое барбекю!
                            Последно редактирано от ИВАН - ЕТРОПОЛЕ; 27-11-11, 16:09.
                            Не е важно какво караш, а как го караш !

                            Коментар


                            • #15
                              От: Прекрасна ноемврийска разходка

                              Благородно ви завиждам, направили сте страхотна ноемврийска разходка и невероятни снимки много ме заредиха положително, евала ви, надявам се и аз така да събера компания и направим такъв прекрасен излет. Браво на вас

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X