Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Маршрути около Калофер и Тъжа за 4х4

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Маршрути около Калофер и Тъжа за 4х4

Колеги между 1 и 10 ще съм в района на Калофер и Тъжа,та възнамерявам да се поразхода освен пеша и с камиончето(по точно в Павел Баня да лекувам травмата от зимата)
    Та въпросите ми са :
    1.Мога ли да стигна от с.Тъжа до х.Тъжа и евентуално и до Априлци?
    2.От Калофер да се кача на в.Ботев?
    3.Какъв е пътя за двете дестинаций ( джипа е подготвен ,но все пак съм с жената и двете деца и не ми се вкарва във филми)?
    4.Как да съгласувам движението си с охраната на Парка?
    Ще се радвам да ми предложите и други дестенаций за разходки в райина.
    Ще съм благодарен ако осведомените се изкажат по въпросите
    "Докато умните се намъдруват,лудите се налудуват"
    "LZ1WAN"

От: Маршрути около Калофер и Тъжа за 4х4

Значи колега на първия,третия и четвъртия въпрос мога да ти отговоря,а на 3 тия не.По същество,значи по пътя от село Тъжа до Табите няма да имаш проблем с пътя но стигнеш ли от нашета страна да знаеш много камъни е абе с 1 дума много е лошо.Но за джип ще е идеално.Охраната на парка няма да ти прави проблем,ако минаваш през селото табите априлци проблем няма да има гарантирам ти но,ако измислиш маршрута ти да е село Тъжа Табите бръх Ботев ще има.Но,ако искаш има и един човек който работи в парка званни му номера му е 0886761991.Надявам съм ти полезен.
    Поздрави!!!
    [SIGPIC][/SIGPIC]Марин Илчев

Коментар

От Калофер за връх Ботев пътя е лесен за намиране-при влизане в града от западния вход (паметника на Калифер войвода за ориентир) свивате веднага в първата улица в ляво (подминава се малко една спирка).Тук за мен е и най-тежката част от прехода-е няма такива дупки никъде в Българията.Ще стигнете до една чешмичка където пътя се раздвоява,хващате десния и все по него до Паниците,там най-добре питайте някой да ви упъти къде точно се хваща черното (защото има няколко отклонения,който стигат до различни вили),но общо взето следвате посока към Балкана и ще излезнете там.Тук точно където започва черния път имаше изровени по него оврази,но не е нещо страшно.След това няма къде да се объркате-следвате си пътя и сте горе.Честно казано не знам какво толкова харесва на хората да карат по този път-ужасно много камъни и друсане (50 км горе долу).Изисква се малко повишено внимание,защото пътя не е много широк,а наклона за търкаляне доста голям.Това е общо взето,ааа в допълнение сега тук вали почти всеки следобед,та поне няма да е прашно.За да ви издадат разрешение като отидете в Калофер питайте някой да ви упъти до Управата на парка-така най-лесно ще ги намерите.Ако решите обаче да не се друсате до горе можете да идете до екопътеката и един от манастирите калоферски.Пътя е от чешмичката в края на Калофер (където хващате десния път за Паниците и Ботев) този път ловите левия и все по него след 10-15 км сте на бивака и началото на еко пътеката.Честно казано тя по си заслужава да се види отколкото друсалката до Ботев и удоволствието да те ошмули вятъра там .

Коментар

Здравей Колега! Едно мнение и от мен - с.Тъжа до х. Тъжа не е проблем - не ти трябвя разрешително ( това беше тъй наречения "Русалийски проход" май - ако не се лъжа!) Само друсането е голямо! Моя съвет е ако са ти добри гумите - отпусни ги малко,че ще ти се усложни травмата,пък и някоя пломбичка може да ти изпадне(ако имаш,де!) Има какво да видиш обаче - Кадемлийското пръскало - не можеш да го изпуснеш - минаваш покрай него. От х. Тъжа до Априлци - северния склон - си е изпитание за бъбреците за нас, ама на децата може и да им хареса - няма да искат "друсалка" поне 2-3 год.! Имаше някъде във форума пътепис за този маршрут - ще ти го постна,ако го намеря. За връх Ботев ти трябва разрешение. Пътя бива,но колегата Ленин е прав - екопътеката е много по-интересна - до х. Рай и Ралското пръскало от Паниците като изходен пункт (или база). Ако децата не са много малки е по-интересно. Успех!
        Б. Бонев
        0осем88две6шест71три

Коментар

От село Тъжа до хижа Тъжа е без проблеми пътя, особено ако не се натиска много газта. Аз съм се качвала два пъти до Кадемлийското пръскало с лека кола. От хижа Тъжа до Априлци си е само за джип, на места с бая друсане, но съвсем проходим път. Този маршрут е напълно разрешен за движение, природата е страхотна и си струва от всякъде заради грандиозното Кадемлийско пръскало. На Сладката вода има бариера, но там само записват кой минава и пускат всички. Тая чешма там е отлична за попълване на запасите за пиене, вкуса на водата е страхотен.
          Качването от Калофер до Ботев е лесно, колегата Ленин ти го е описал. Само не съм съгласен с него за кефа от тоя маршрут, красивите гледки към планината и половин България определено си струват. Качването обаче задължително започва първо от офиса на Парк Централен Балкан на центъра на Калофер, където се получава разрешение. Досега на никой не са отказали. Трябва да се движиш само по пътя, без никакви шорткъти и газене на тревата, особено в алпийската част на маршрута. Но пак казвам, при хубаво време гледките и ландшафта са разкошни. Пътят е без никакви проблеми, кара се нормално.
          Ако ти е нужна повече информация, в офиса на Парка ще ти кажат всичко, хората са отзивчиви, пък като споменеш и Форума( два пъти сме чистили района на Ботев заедно с тях), ще помогнат със всякакво инфо.
          А за другите дестинации, между Паниците и село Тъжа също има интересен маршрут, май го има на ГПС офф роуд картата. Ако не го знаеш е труден за откриване, но ако имаш време можеш да пробваш пътчетата в тоя район, ще се изкефиш на лек оффроуд с готини гледки и страхотни места за пикник. Само навсякъде носи вода, няма чешми, дори и по пътя за Ботев не са чести.
          LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
          www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Джипката е добре подготвена за разходки - гумите са МТ ( ще ги спадна малко).Друсането не ме претиснява - камиона е дълга база и вози доста меко дори и по каманак ( освен това съм АТВист и съм свикнал да подскачам ),а за пломбите нямам дерт - женами е зъболекарка .По ме претисняват страничните наклони.
            Идеята с минаването през Априлци е след почивката в Павел Баня да презкочим до другият край на Балкана,че иначе много рано ще се приберем.
            Иначе идеята за х.Рай е супер и ми се върти в главата от доста време,но малкият ми син е на 5 и няма да остиска отиване и връщане - тази дестинация ще изчака още някоя годинка.
            Последно редактирано от vnsh; 29-06-10, 09:03.
            "LZ1WAN"

Коментар

Ето едно добро описание на маршрута с.Тъжа - Априлци. Аз съм лош фотограф и затова рядко правя снимки. Дано това те ориентира:http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=68763 Само не знам как е след тази зима и валежи пътя,но едва ли ще е много по-зле. Когато аз минавах нямаше съществена разлика от това , на снимките (август 2009)
              Б. Бонев
              0осем88две6шест71три

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                От село Тъжа до хижа Тъжа е без проблеми пътя, особено ако не се натиска много газта. Аз съм се качвала два пъти до Кадемлийското пръскало с лека кола. От хижа Тъжа до Априлци си е само за джип, на места с бая друсане, но съвсем проходим път. Този маршрут е напълно разрешен за движение, природата е страхотна и си струва от всякъде заради грандиозното Кадемлийско пръскало. На Сладката вода има бариера, но там само записват кой минава и пускат всички. Тая чешма там е отлична за попълване на запасите за пиене, вкуса на водата е страхотен.
                Качването от Калофер до Ботев е лесно, колегата Ленин ти го е описал. Само не съм съгласен с него за кефа от тоя маршрут, красивите гледки към планината и половин България определено си струват. Качването обаче задължително започва първо от офиса на Парк Централен Балкан на центъра на Калофер, където се получава разрешение. Досега на никой не са отказали. Трябва да се движиш само по пътя, без никакви шорткъти и газене на тревата, особено в алпийската част на маршрута. Но пак казвам, при хубаво време гледките и ландшафта са разкошни. Пътят е без никакви проблеми, кара се нормално.
                Ако ти е нужна повече информация, в офиса на Парка ще ти кажат всичко, хората са отзивчиви, пък като споменеш и Форума( два пъти сме чистили района на Ботев заедно с тях), ще помогнат със всякакво инфо.
                А за другите дестинации, между Паниците и село Тъжа също има интересен маршрут, май го има на ГПС офф роуд картата. Ако не го знаеш е труден за откриване, но ако имаш време можеш да пробваш пътчетата в тоя район, ще се изкефиш на лек оффроуд с готини гледки и страхотни места за пикник. Само навсякъде носи вода, няма чешми, дори и по пътя за Ботев не са чести.
                Мерси за инфото.За Ботев знам за разрешителното и мисла един ден да скоча до Калофер за разходка и да ида и до офиса на Парковата охрана.
                По ми е любопитно дали ще мога за един следобед да се кача и слеза от Ботев,колегата пише че е към 50км. а аз по картата го гледам 35км.
                "LZ1WAN"

Коментар

Никакъв проблем не е да се качите и слезнете за един ден.Километрите съм ги дал приблизително и са от Калофер.Аз като съм ги мерил са ми излизали горе долу толкова.

Коментар

Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
                    Никакъв проблем не е да се качите и слезнете за един ден.Километрите съм ги дал приблизително и са от Калофер.Аз като съм ги мерил са ми излизали горе долу толкова.
                    Точно така, пък и денят е дълъг. Качването без спиране е за около 2 часа нормално каране, слизането пак за толкова. И час горе за кеф и почивка прави общо 5 приблизително. И един резервен час стават 6 общо. Или от 2 следобяд до 8 вечерта например идеално става и все е светло.

Пътят от село Тъжа до хижа Тъжа и Априлци си е бая каменист и няма опасност дъжда или снега да го изровят. Минавал съм различни години, промяна няма.
                    Във Форума има няколко теми и за двата маршрута, ако се разтърсите с Търсачката, ще изкочат интересни снимки и инфо. Една от темите се казваше дори - Откъде тръгва пътя за връх Ботев. Ето я http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=5220
                    Последно редактирано от zzlatev; 29-06-10, 09:39.
                    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Мерси за инфото на колегите
                      Като се прибера ще пиша за преживяванията.
                      Дано и времето е с мен
                      "LZ1WAN"

Коментар

И аз имам едно питане.
                        Има ли маршрут от с.Тъжа до х.Тъжа, от там до връх Ботев и обратно в Калофер или Карлово?
                        Става въпрос за движение с джипки/ една подготвена и един паркетник /.
                        Ако да, някаква насока и какво не трябва да се пропусне да се види.
                        Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                        Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

До хижа Тъжа си ОК, оттам към Ботев пътят е затворен и постоянно се патрулира то Охраната на парка. Дори и да поискаш разрешително, най-вероятно няма да ти дадат. Още повече с паркетник няма да може да се мине оттам. Тази година ще се прав нов План за Управление на Парка и се предвижда този път да бъде отворен с разрешителен режим, както е от Калофер до Ботев. Това става благодарение на дискусията на нашия Форум с Управата на Парка, но засега още не факт. Най-добре да са два отделни маршрута - Село Тъжа - хижа Тъжа и обратно или към Априлци и после Калофер -Ботев и обратно. А път от Ботев до Карлово има само и единствено за пешаходци, и то добре подготвени.
                          www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

А някой да знае пряк път Габрово-Боженци-Трявна?
                            А път между Кръстец и Борущица - идеята е да се прибера от Трявна през Балкана
                            Последно редактирано от vnsh; 30-06-10, 18:01.
                            "LZ1WAN"

Коментар

Много благодаря за информацията.
                              Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                              Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X