Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изторическият път м-у Лозен и Долни Пасарел, че и по нататък

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Изторическият път м-у Лозен и Долни Пасарел, че и по нататък

Още един хубав Октомврийски ден (събота), още едно ПРИКЛЮЧЕНИЕ (по-подходящи биха били малките букви, ама за мен си е голямо, та и за това ви губя времето с него.
    Малко предистория. Моят колега Момчи от някъде намери карта от 1902г. (в много добро състояние) на раьона около сегашния язовир Искър (тогава - ще повярвате ли го е нямало? .
    И както се чудихме на къде да хванем този weekend, тази карта ни привлече вниманието с това, че в тези времена пътят за Самоков не е минавал през Панчарево, а през село Лозен и от там през Долни Пасарел. Дали все още съществува този път, може ли да се мине? Все въпроси, които не търпяха отлагане, а изискваха Експедиция (пък и е близичко де...), Речено сторено с час и нещо закъснение от плана, но по-рано от очакваното, потеглихме към 11ч. От София до Лозен никакви проблеми, почти не се лутахме докато хванем пътя (черен път - сравнително добър, но все пак не ви съветвам да минавате с новата си лимозина, използвайте 4x4 с по-висока база), на билото в ляво видяхме и първото Предизвикателство - Малко връхче със стръмен път до него и Прекрасна гледка - вижте снимките: http://htftp.offroad-bulgaria.com/al...Lozen-pasarel/

и трака:
    http://htftp.offroad-bulgaria.com/al...en-Pasarel.gdb

останахме очаровани. От горе нещата изгеждаха прости, ама като слезнахме веднага се залутахме и два-три пъти сменяхме посоката, докато намерим Пасарел - никакви проблеми. Пихме кафе в местно заведение (аз не пих, та не мога да ви препоръчам неговите вкусови възможностти, но никой не се оплака, занчи е било добро), започна да ни доскучава някак. От там през реката решихме да хванем пътя за местен манастир с надежда да открием начин, да преминем и до село Габра (Чукурово).И отново на път (каменист, черен път само за по-високи коли), и отново не в правилната посока.Вместо към манастира, се връщахме към Пасарел и въпреки това си изкарвахме чудесно.Дори имам да черпя, защото под вещото ръководство на Ники( а не и без негова помощ) отстранихме дразнещ дефект в моята кола, а именно метално дрънчене, предизвикано от малка ламаринка, която пази спирачките от кал - беше почти изцяло отвита(вярно е,че на ладите не всичко е завито.Докато не стигнахме КАЛНИЯТ УЧАСТЪК, където първо аз потънах - опрях на диференциала, след което и колегата.И така от три коли остана само една в движение.После счупихме едната кола - дистрибуторна капачка и палец.Смешното беше,че и капака на двигателв не искаше да се отваря,та положението ни стана доста абсурдно.Все пак отворихме капака - не ме питайте как (и аз незнам). Сменихме капачката и палеца, изцапахме се като прасета (каза жена ми), извадихме и двете коли (за едната помогна ГАЗ 66, който си се движеше като по асфалт, там където ние потъвахме до уши). Използвахме четирите въжета - целите са в кал, но продължихме.Минахме през много красиви места, губихме се не еднократно - малките черни пътчета имат свойство да свършват/изчезват на най-неподходящите места, в най-гъстата гора. И както винаги бчхме притиснати от времето (някой щеше да бъде набит от жена си), зарязахме търсенето на път към Габра и ( без)Славно се върнахме към Пасарел по друг хубав черен път.
    Както винаги бяхме уморени, но много засмени (пак виж снимките).

Алекс, някъде в района на яз. Искър имало древен римски път. Да знаеш нещо по-въпроса? Казаха ми че бил някъде около резервата обаче не би. Аз миналата седмица от Веринско бая го потърсих в посока Искъра ама ударих на камък. И ако има някой тука да знае къде е да не се стиска, а да си казва щото после няма бира ;-)

Коментар

Моят колега Момчи (с картите) казва че имало път м-у София и Пазарджик от Римско време и минава някъде там но не съм сигурен дали има карта по въпроса - ще го питам и ще кажа ако науча нещо.
      Поздрави
      Сашо

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
      X