Обява

Свий
Няма добавени обяви.

До Хижа Академика (Купена) на Витоша

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До Хижа Академика (Купена) на Витоша

След тая похвала от linux.lab ще ви разкажа накратко за още едно кратко, близко, лесно и много красиво пътуване. Тръгнахме преди две седмици да поджиткаме (дали в разговорния речник има такава дума???) някъде наблизо за да убием малко време преди една Специялна задача, та както казах тръгнахме почти без цел което ни отведе на Капраля (местнос над Бистрица - по известна с това че е любимо място за обучение с Парапланери, но това е цяла една друга история...). Никога не съм мислил че ще се кача на него по главната пътека, но го направихме (оказа се много лесно - пътеката се е превърнала в път) от там зацепихме покраи язовирчето - превърнато в рибарник нагоре, пресекохма Хоризонталната пътека окло витоша и продължихме по път които излиза високо над железница. Лесен черен път с няколко прекрасни гледки. Липсваше ни някакво предизвикателство та като видяхме че пътя на един разклон тръгва рязко нагоре (другото разклонение е към Железница от там слезнахме по-късно) в гората хукнахме натам, без идея на къде точно отиваме, но зарадвани че най-накрая ще стане може би интересно и стана. Пътя е стръмен, изровен и каменист точно каквото ни трябваше. От случаини туристи научихме че това е пътеката за хижа Академика и с много газ (заради баира не за скорост) го покорихме (за наша радост за първи път горе нямаше паркиран Москвич с ремарке както обикновенно ни се случва на най-чепатите места дето ходим не че е минал по същият път, ама знаеш ли...) но имаше стара Газка и бая работници които здраво обновяваха хижата, насладихме се на гледката, разходихме се натам насам (без да прекаляваме нали бързахме...) и се залетяхме надолу по Важните си дела. Купона беше че през цялото време аз карах на резерва а Черокито прегря. Ама всичко е добре когато завършва добре (и бензина ми стигна).

А ето и линка към трака:
    http://htftp.offroad-bulgaria.com/al...0Academika.gdb
    И към снимките, има и едно филмче нищо особено но ако ви е бърза връзката зашо да не видите че и Черокито е страшна кола: http://htftp.offroad-bulgaria.com/al...a%20Academika/

П.С.
    Някой ако знае лесен начин как да поствам снимките в по приятен за гледане вид (да се виждат на страницата не да си ги дърпате пък тогава...) да сподели.

Малко си разменил линковете май.

Първо - снимките са си ок. Какво повече от това? А клипа поне да го беше компресирал малко... Така 51 MB за има няма половин минута.. доста е!

Следващата фаза е разходка на сняг - изчакваме да падне и айдеее!
    ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
    СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

Ти Що не спиш бе Стасе? и кои линкове съм разменил?

Коментар

Както Стас каза следващата стъпка е на сняг, да ама... не - сняг нямаше, но имаше кал, нивичката се качи днес на 450м (по ГПС-а) от хижата със само 2-3 опита на места, но там закъсах - Голямо буксуване на торф с камъни (и голям наклон естествено) на 3-4 опит реших че е време да се поразходя (пеша) и оставих колата, така или иначе нали сме Еколози и трябваше да мисля за торфа, пък и да не калям планината. А иначе една ГАЗ-ка се беше качвала или поне със сигурност слезла защото горе я нямаше а следите бяха прясни (че е ГАЗ-ка знам защото я видях при предишното ходене...). Отгоре на всичко заваля лек дъждец та съвсем не стваше за разходка, но имаше по-надолу прекрасна дъга...

Коментар

А ето и снимките:

дано са ви харесали и запалили за такива разходки определено си заслужава

Коментар

Снимки

Според мен Алекс може да помисли да направи и един майсторски клас по фотография покрай офроуда ...
            VPetrov.photography

Коментар

Благодаря Венци, ма ти не познаваш "Истинските" фотографи то снимката ако не е черно-бяла или поне "пообработена" в "шопа" то тя за нищо не става

Коментар

Още един опит, пак нямаше сняг, но много камъни и дупки и НАЙ-ВАЖНОТО (защо ли все така става) - през ноща. Т.е. тръгнахме по залез слънце (според ГПС-а), стигнахме по тъмно, пихме чай, галихме кучето - голям симпатяга и слезнахме в пълен мрак. Аз дори успях да реализирам 2-3 удара отдолу и това при просвет мин 22см.??? Въобще си беше купон. А за лебедката Венци ще разкаже, но това е цяла една друга история...
                А сега малко и не толкова красиви снимки:

пристигаме
                а ето и
                Академика by night

Пък това е Макс

Коментар

Гледам че админите са сменили заглавието - правилно, хижата се оказа с много имена (през годините) аз си я знам Академика, имало е още спорт (или нещо такова), но много я знаели като Купена (ударението е на У-то, кръстена на близкият връх).

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X