Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тракийско хоро.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Тракийско хоро.

Преди година, скитайки из източните части на Родопите, случайно попаднах на интересно скално изображение, в района на с. Горно поле. На голям скален отломък беше издялано човече с вдигнати ръце. Всъщност човечето е в хоризонтално положение, та в продължение на цяла година, колчем се сетех, все си мислех, че вероятно скалата е била съборена, а оригинално човечето е изправено...

В първите дни на настоящата година се отправих към с. Горно поле, с идеята да разреша загадката... На колометър преди въпросното място, преминавайки нищо и никаква локвичка, джипа се отзова легнал "по корем" върху лепкава кал. Четирите гуми се въртяха безпомощно във въздуха... или по-точно в мътната локва.

Спомних си оня стар руски виц - "Трактор надо!". За мой късмет, в близкото село, състоящо се от дузина къщи, в които я има 5-6 житела, се оказа, че две млади момчета са си купили трактор, преди няколко дни.

Зимният ден преваляше бързо и ако не тръгнех веднага, рискувах да не успея да намеря "човечето". Този път разглеждах внимателно местността. Под окапалите листа и тревата се виждаха, макар и трудно, остатъци от стари зидове. Тази част от хромел, окончателно затвърди в мен убеждението, че съм на територията на древно тракийско светилище:

Ето го и него, лежи си все така, с вдигнати ръчички:

От миналогодишното си посещение знаех, че въпреки видимия релеф, човечето упорито не ще да "излиза" на снимките. Този път си носех мощен фенер, за допълнително осветление... За моя изненада, човечетата се оказаха две! Другото е под първото, в мъха, в същата поза и сякаш се държат за вдигнатите ръчички. Изкушавах се да поразчистя мъха и да разкрия второто, но се страхувах да не повредя това уникално изображение...

Танцуващите човечета са издялани върху камъка в долния ляв ъгъл на снимката, а в центъра се вижда издълбан в скалата трон. Момчето, което ме изтегли от калта с трактора, било чуло от стари хора в селото, че камъкът с "тракийското хоро" е бил вертикално изправен, на празното място, от ляво на "трона". Съборен е преди години от иманяри.

Хипотезата, която ме измъчваше цяла година, не само се потвърди, но и разшири... Човечето се оказа право и танцуващо, оказаха се две, оказа се, че играят един от най-старите танци на Балканите - хоро.

Ще се ходи пак, но този път с приятели, които умеят да снимат...
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

До: Тракийско хоро.

Така ми тръгна тази година. Два-три дни след първото затъване в калта, се случи второто... Пак в разходки, свързани с прадедите ни, траките. Опитах да заобиколя една голяма локва, но джипа се подхлъзна страничмо по стръмния склон и...

Този път имаше и втори джип, с руски приятели на Стефан, от Ладога.

Като не става със заобикаляне... следва поразчистване на прекия път:

После... газ, газ:

Първо аз:

След мен и руските приятели:

Параклиса "Света троица", построен върху естествена, малка пещера е приютил любимците на Цвети и сестрите и:

... и не само...

Всъщност в древноста, пещерата е била тракийско светилище.

Предците ми, траките, са влизали в храмовете си без оръжие...
    Хех... традициите вече не са това, което бяха...

С риск да изтълкувате това, като реклама, вижте как се отнасят в "Тойота - Бургас" към клиентите си, дори и нощем:

... дори с костюм и вратовръзка:

Коментар

Все още продължавам да мисля,че това е изображение на Сабазий, по късно ще изровя снимка на плочката от Белинташ.Това човече прилича на изображението от нея.
      Това не е краят. Това дори не е началото на края. Но може би е краят на началото.
      0+ при нужда от кръв!

Коментар

Ако става дума за това:

То прилики няма, никакви...

Коментар

Да но не тази фотография това предполагам е от някаква диплянка
          Това не е краят. Това дори не е началото на края. Но може би е краят на началото.
          0+ при нужда от кръв!

Коментар

Всъщност "фотографията" не би трябвало да има никакво значение. Нали става дума за единственото изображение на Сабазай, върху метал. Има ли и друго?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X