Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Побити камъни,крепоста Овеч

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Побити камъни,крепоста Овеч

Отдавна не бяхме ходили на Побитите камъни .
    Ето обобщена нформация (wikipedia)
    Побитите камъни са скални образувания, разположени от двете страни на пътя за Варна-София около селата Слънчево, Баново, Страшимирово и квартал Повеляново на Девня, намират се на 18км. от гр.Варна. Разпределени са на големи или малки групи на площ от 70 км². Представляват каменни колони с различна височина — от 5 до 7 метра, дебелина — от 0,3 до 3 метра и различно сечение. Изглеждат като побити в пясъка от неведома сила и оттам идва името им. Колоните са без твърди основи, кухи и запълнени с пясък. Някои от тях са разположени на етажи с обща височина от 5 метра.
    За произхода им има много хипотези, които могат да се обединят главно в 2 групи — за органичния и неорганичния им произход. Първите са свързани с кораловите организми и други. Според вторите произходът им се обяснява с призматичното изветряване на скалите или с образуването на пясъчно-варовикови конкреции и др. За да бъдат опазени, през 1937 са обявени за природна забележителност.

Интерсно е да знаете че в превод феномента се превежда много често като Каменната гора.

За това място се твърди че има силно енергийно излъчване:

Крепостта Овеч-Провадия
    Намира се на планинското плато, наречено Калето, извисяващо се източно от гр. Провадия. То има формата на кораб, чийто нос сочи на юг. Отвсякъде е обкръжено със скални откоси, високи около 20 м. Тесен провлак го свързва с друго плато – Табиите (укрепленията), разположено на север от Калето.
    Провадия е селище с над 15-вековна история. Археологическата датировка отнася най-старите следи от човешка дейност в землището на града към V в. пр. Хр.
    Смята се, че градът е основан като крепост и преден пост на Византия срещу нахлуващите от север войнствени племена.
    Византийците я наричали Проватон, турците - Таш Хисар, а българите - Овеч. Проватон на гръцки означава "Овча крепост". Това име било преведено буквално от славяните като Овеч. Дошлите по-късно Аспарухови българи също възприели това име , под което се среща и във повечето документи.
    (http://www.bulgariancastles.com/bulg.../krepost-ovech)

Стълбите са всечени в скалата:

Има много добре запазени канализационна и водосъбираща системи.Има кладенец в скалите дълбок 80 метра !

Последно редактирано от Красимир Найденов; 20-09-09, 21:02.
    0+,Bombardier DS650,Discovery II.

До: Побити камъни,крепоста Овеч

Добре ми дойде за разбуждане. Трябва да отида да ги видя и побитити камъни и Овеч. Браво!
    Dacia Duster 1.5 dci 115Hp 4х4 - Екзотика на колела.

Коментар

Днес се поразходих до побитите камъни ... повъртях на там по- точно казано ..
      http://picasaweb.google.bg/oooMTBooo...QE&feat=email#
      Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Благодаря!Много красиво.
        Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

А защо за тези изветрени скали искат да се плаща "вход" за да ги видиш? Нали това е природен феномен, нито е археологически паметник нито нещо подобно
          Това е все едно на входа на парк "Централен Балкан" да седи някой и да къса билети.
          По-добре късно, отколкото по-късно.

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Преглед на мнение
            А защо за тези изветрени скали искат да се плаща "вход" за да ги видиш? Нали това е природен феномен, нито е археологически паметник нито нещо подобно
            Това е все едно на входа на парк "Централен Балкан" да седи някой и да къса билети.
            Ами колега и аз се чудя защо искат вход като това е природна забележителност и малко и на мен ми е тъпо така, но да знаеш Побити камъни не са само там покрай стария път за Девня а има и на доста още места в него регион от Слънчево и Баново чак до Аврен. Мисля че таксата е вземат за поддръжка но реално дали се прави нещо е друг въпрос. Просто така е наредено със заповед доколкото знам да се взема входна такса. Преди два дена минах оттам и забелязах че малко са пооблгородили там наоколо с беседка за отдих и местенце за отпочиване с пейки и маси, предполагам че това е направено именно с тези средства от таксите. Но както се казва за всяко нещо си има чалъм, минаваш и спираш преди централния вход и оттам си влизаш спокойно и си разглеждаш, другия вариант е след като подминеш там входа малко по-напред има една отбивка в ляво която води към чешмата на Побити камъни и по него път по-надолу има една малка отбивка по кратък черен път по-който спокойно си влизаш в Централната група и си разглеждаш, то не е оградено така че може да се влезе.
            Между другото скоро една колежка ходи наскоро мисля че в Хърватска или там в него район не мога да се сетя и именно в един природен парк там стоят на една будка и ти късат билет с който имаш право да обикаляш два дена планината. На мен ми стана много странно това ама явно така са си решили хората.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X