Понеже около Бургас няма "баири",а и щяхме да ходим за няколко
дни в Априлци,реших да мина Балкана по нетрадиционен път-през с.Тъжа.Естествено изчетох каквото намерих във форума и дори си разпечатах подробното описание на пътя написано от колегата КОКО11,за което съм му много благодарен.И...по пътя отново!
дни в Априлци,реших да мина Балкана по нетрадиционен път-през с.Тъжа.Естествено изчетох каквото намерих във форума и дори си разпечатах подробното описание на пътя написано от колегата КОКО11,за което съм му много благодарен.И...по пътя отново!
Пътят за с.Тъжа./на разклона няма табела,поне от изток/
Последната къща и следва планината.
Пътят е камънак,като на много места представлява позагладена скала.Искрено се учудвам на качвалите се с кола,защото има места където колата трябва да не ти трябва много.Слазоха няколко "ромски" лади,които бяха брали гъби но ромите са офроудъри по рождение.
Редуват се открити места и приятни сенки за охлаждане.
Първата хижа "Русалка"
Ето я и "вратата" на парка.Пътя е отворен и на следващата бариера никой не се позаинтересува от нас.
Има неща за гледане.
Офроуманите.
Ето за това сме тук.
И най вече заради това.Както си подскачаме по камънака,изведнъж зад скалата-ето го!
Чудесно е когато няма "инвеститори" и туристически обекти.
Не подлежи на описание.
Вече почти на билото.
Така до х.Табите и баира свърши,остана "лесното" спускане.Чак тук на хижата има няколко разклонения и се наложи да питам,макар че беше ясно къде е надолу.Пътя става около 2-3пъти по лош,тесен-на места точно по мярка,стръмен с едър чакъл.Мислех си ако срещнем друг джип,че ми е бедна фантазията за разминаването,защото отдясно е ясно какво има.И естествено на "особените" места снимки няма.
achtung!
Последни "метри" и точно тук няколко разклончета от които избрах това което отива най надолу.Излязохме в Острец за горе долу 4 часа, като пътя е около 40км.,естествено със спиранията за снимки и др.Бих казал-много красиво,много впечатляващо.Не мога да скрия и че друсането по камъните беше тежко,но за сметка на това продължително.Срещнахме и две УАЗ-ки в низкото,тръгнали нагоре.
Заслужена почивка в хотел Марагидик.
Априлци-харесвам го това място.И преди съм ходил тук високо над хотела.
Ето го и Мара Гидик/или Русалка/
Важно е децата да са нахранени.
Приказка!
На третия ден,след като си тръгнаха търговците и ние стигнахме до
храма/Троянския манастир на празника св.Богородица/.
Това беше.Пак бих се върнал.
Коментар