Обява

Свий
Няма добавени обяви.

До Чибаовци на два пъти.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До Чибаовци на два пъти.

Този разказ може би ще бъде малко странен. Защо ли? Защото се случи така, че в две поредни съботи стигнах до Чибаовци, но тръгвайки от две различни места и карайки в различни метеорологични условия. Някой може би ще ме попита ... е защо така? Ами .... я да карам аз историята под ред, пък може и на мен да ми се изясни, защо така!

Денят бе 5.072009г. Хубав, слънчев, топъл ден подарен ни от времето след няколко дневни проливни дъждове. С Веси не ни се седи в София след кратко обсъждане хващам телефона и звъня на Сенко. Същия Сенко с който карахме от Добърчин до Петрохан.
    - Къде си? - питам аз.
    - Ми на Искрец съм - отговаря ми той и още не завършил отговора ми задава въпрос.
    - Искаш да караме ли? Какво ще кажеш от Томпсън до Чибаовци по черно?
    - Искам. Чакай ме там , където си. Идвам до 30 минути. - затворих телефона аз.

Натам е ясно. Малко вода малко храна и много настроение се оказаха в джипа на мига и потеглихме. До Искрец няма какво да ви разкажа. От там до Томпсън също. И ето най-накрая сме извън асфалта.
    Първата спирка беше ето на този завой.

В дясно от него малко по-надолу има една скала надвиснала над дълбокото дере. От нея се открива красива гледка.

Направихме си малко снимки за спомен с наще си физиономии на тях и обратно в джипа.

Колкото по-нагоре се изкачвахме, толкова повече Балкана ни разкриваше своите красоти.

Така бе докато не се изкачим на билото. И тук някак си разходката за мен приключи. Не .. нямахме технически проблем. Просто поляната бе осеяна с гъби. Това подлуди Сенко и той мигновенно спря. Дръпна ръчната изкочи от джипа и като се почна едно бране на гъби което има чувството, че няма да свърши никога. Нямаше как ... спрях и аз и търпеливо зачаках обирането на поляната. А тя не беше малка. Седнах и зачаках

докато те сновяха нагоре надолу.

В един момент гледам ще се тръгва. Нахилих се до уши палнах джипа и доволен тръгнах. Щастието ми обаче трая твърде малко Подавайки се от хълма гледам ... о ужас!!!

Спуснах се надолу за да разбера, какво ще правим въпреки, че беше ясно.

Последва ново бранье на гъби, а аз за да не скучая качих баирчето от ново,

обходих околните хълмчета и се върнах обратно при групата.

А около нас бе толкова красиво. Пухкави облачета правеха за нас причудливи форми в небето.

Така продължи разходката. Ту тръгвахме, ту спирахме .. гъбка не пропуснахме. И така докато не стигнахме до църквата "Св. Петър и Павел".

Църквата е разположена в .. нищото. Около нея има само една къща в която не видях признаци на живот. А иначе цървата както повелява, бе отключена. В нея си имаше икони и дори паничка в която имаше оставени стотинки. Всичко бе не покътнато.

Явно предишната седмица е имало курбан тук. На дървото бе овесена една кожа от коч. Какво животно е било незнам, но кожата бе по-висока от мен.

Хапнахме на бързо на масичката пред църквата и потеглихме до следваия залеж с гъби. Пак спряхме, аз останах да си нервнича в джипа, а Веси зе забавляваше да снима макро де що и падне.

Така бавно, но славно се добрахме до асфалта преди Чибаовци. Въпреки моите терзания разходката бе хубава и приятна. Просто на мен ми се караше ужасно, а не можах да си начеша крастата. Иначе винаги ми е приятно когато съм в планината. Ето го и трака.
    Прикачени файлове
    Георги Танев (0+)
    Land Rover Discovery 1 300 TDi
    Land Rover Club Bulgaria
    0887 930 238, 0878 797 768

До: До Чибаовци на два пъти.

Последва тежка седмица. Броях дните, а те минава много бавно. Най накрая е събота 11.07.2009. Деня е лош навън вали проливен дъжд и часът е към 15.00. На мен отново ми се кара много, а на Веси и се излиза. Резултата е ясен нали. Джип .. единствен този път в него моя милост, Веси и един приятел. Посоката е Искърското дефиле, а идеята ... май нямаше такава. Просто щяхме да решим в джижение. Стигнахме до Владо Тричков и тогава се сетих за една отбивка, която бях гледал на картата. Тя трябваше да излиза малко преди църквата от миналата седмица. Хайде ляв мигач и се започна.
    Минахме покрай някакви архитектурни паметници останали ни от славното ни промишлено минало.

Дъждът продължаваше да вали и по деретата се стичаха малки рекички.

Малко по-натам обаче от тих дъждец премина в порой. Чистачките усърдно работеха за да ми осигурят видимост.

Времето се смръчка здраво и от околните хълмове мъгли бавно плъзнаха нагоре по склоновете на планината.

Пътят вървеше по дерето бавно изкачвайки се нагоре. В картата бе даден като за джип и това бе така. Но в един момент стигнахме до едно дере в което пътя бе прекъснат на две. Водата бе отнесла завоя в дерето и там се бе образувала огромна яма в което сигурно биха се побрали две Праги и един Джуган. Слезнах от джипа пообиколих района за да преценя дали не мога да заобиколя препиятствието, но нямаше възможност. Това място съм го отбелязал в трака, който ще прикача на края. Обърнах назад и стигнах един разклон през който бях преминал преди това. В ляво по картата го даваха като ендуристки път който излизаше приблизително там къде аз исках да стигна. И реших да хвана по него. В началото тръгна добре, после обаче почти изчезна и се провирах с джипа през надвисналите клони.

После отново се показваше

и отново се скриваше. За съжаление от тази част нямам снимка която да става за показване. От многото друсане една не стана на фокус. Пътя беше тежък, порех клоните с джипа на моменти не виждах какво ме очаква след храсталака и внимавах. Беше кално и от време на време с доста големи странични наклони. Накрая стигнах до едно дълго и стръмно изкачване, което ме притесни, но калните ми гуми и джипката не ме предадоха. Изкачих се и спрях да почина. Точно тогава Веси видя, че на полянката на която спрях е пълно със скакалци. На това клонче преброих четири.

След като адреналина ми се намести в нормалните си граници продължих натам.

Пътя след това през, което минах ми се виждаше като магистрала.

А покрай нас отново се заредиха красоти.

И отново спирка на църквата. В този дъжд това бе единственното място което става за обяд. Докато стоварим провизиите и притичаме под чардака на църквата ни наваля. Бяхме мокри, но щастливи от емоциите.

А джипката скрита на завет под дърветата получи заслужена почивка.

След почивката за екипажа и за джипа сме отново на път. В гората се беше разкаляло здраво и вадички течаха в коловозите.

На места имаше големи дълбоки локви, но общо взето от долу беше твърдо и джипа не срещна затруднения. Така стигнахме до горичката над Чибаовци

и нашата разходка бе в своя край. Асфалта беше близо и Веси щракна една последна снимка

сякаш да запамети колко мокро беше днес. Е останах удовлетворен и зареден за следващата седмица. Джипчето ми беше на ниво, гумите също. Катерих една стръмна поляна с много и мокра трева ... държаха ме перфектно. В неделя вечерта четох за авариите с колегите и си помислих, че може би съм рискувал в това време само с моя джип. Но знам, че внимавах и ако бях стигнал до някакъв критичен участък бих се върнал. Все пак .... изкарахме страхотно.

Накрая както обещах ... трака.
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от Жоро Танев; 13-07-09, 14:21. Причина: като няма кой да гледа :) има кой да редактира
    Георги Танев (0+)
    Land Rover Club Bulgaria

Коментар

Първоначално публикуван от lz1gvt Преглед на мнение
      ....Броях дните, а те минава много бавно. Най накрая е събота 11.09.2009. ....
      Бавно я, с тея несъвършенни андронни колайдери, докато избуташ месеците мъка .....
      Супер разходка сте си спретнали, обаче следващият път като минаваш край Костинброд, звънни да излочим по кафе
      П.П. в полето пред мен няма гъби (или поне аз не съм виждал) така че и ще може да се каляме
      0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
        Бавно я, с тея несъвършенни андронни колайдери, докато избуташ месеците мъка .....
        Супер разходка сте си спретнали, обаче следващият път като минаваш край Костинброд, звънни да излочим по кафе
        П.П. в полето пред мен няма гъби (или поне аз не съм виждал) така че и ще може да се каляме
        Дядо Владо благодаря за поканата и за това,, че ми посочи каква щуротия съм написъл. Изглежда съм почнал да пътувам напред във времето . Ще се обадя като минавам натам.
        Георги Танев (0+)
        Land Rover Club Bulgaria

Коментар

От: До Чибаовци на два пъти.

Жоре, тази неделя смятам да мина първия ти маршрут в компанията на едно дълго паджеро.
          Разликата е че ще го правим наобратно от Чибаовци към Томпсън.
          Ако нямаш нищо против ще ти допълня после темата с някоя и друга снимка.
          Поздрави.
          Георги Тонев

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X