Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Рилски езера - 20-07-2006

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Рилски езера - 20-07-2006

    Тъй като за срамотиите не бяхме ходили на това прекрасно местенце, реших да последвам примера на колегите и да се изкатерим там. С джипката естествено. Докъдето стигнем.

    Пътуването беше предшествано от намесата на Мърфи. Предния ден следобеда се появи някакво чукане отдолу при подаване на газ и една бързо влизане в бокса за преглед доведе до диагноза "Карето е тръгнало". На трикратното ми питане дали трябва да се сменя веднага или ще издеяни на едно катерене по рилските камънаци, младежът рече, че щяло да изтрае. Аз обаче за всеки случай напазарувах едно каре, та да го сменя при пръв удобен случай. И добре, че го направих, защото малко след това почукването премина в яка вибрация при скорост 60 и нагоре, което наложи бързо търсене къде може да се смени каре след 18:00 ч. Оказа се, че каре не е "тръгнало", а направо "си е заминало". Слава богу, намери се кой да свърши това богоугодно дело и към 8-9 вечерта вече бяхме готови за път. Все пак имахме и късмет проблемът да се прояви в София, а не горе на камънака.

    На следващия ден без приключения стигнахме до Паничище и оттам поехме по трасето.
    За разгрявка направихме преодоляване на малко водно препятствие:




    В един момент стигнах до разклон, на който след кратко чудене поех по левия (по-долния път), който изглеждаше така:


    Придвижването не беше особено трудно, с 1-2 по-сложни места, доде не стигнах до ей тук:


    Освен големкия камък от дясната ми страна, от ляво се беше разположил ей този пън:


    Малце тесничко ми идеше разстоянието между тях.
    Не е като да имах особен избор, щото на заден не ми се връщаше, та се наложи да прескачам препятствията. Малко газ, малко пилене на гуми, малко миризма на феродо от съединителя, ама минахме. Е, дясната степенка малко нещо в единия край се повдигна нагоре, ама не е болка за умиране.

    За съжаление, не се получи да заснемем този прескок на видео, щото операторката ми беше и навигаторка, та в един момент реши все пак, че е по-добре да ми показва накъде да карам, вместо да внимава със снимането. И в резултат имаме кадри от земята в краката й в съпровод на рев на двигател.

    Както бях спрял след това препятствие за да огледаме пътя напред, ни настигна една двойка пешеходни туристи, които един през друг взеха да ми обясняват как изобщо не е трябвало да тръгваме по този път, щото даже УАЗ-ките вървели по другия (т.е. десния).



    А пък аз било съмнително дали ще мога да премина следващия участък, щото там било хем стръмно изкачване, хем завой, хем камъни, корени и калчица. Че и лебедка съм нямал ... (това, последното, си е вярно и си е чист пропуск от моя страна)

    Просто нямаше как при това положение. Трябваше да се защитава честта на джипките. Поради което Галоперът се покатери без особено да се замисли. Имаше малко слаломче между дърветата, но с малко късмет уцелихме всичките вратички и минахме през по-трудния участък. Който все пак не беше чак толкова труден, колкото си го представяха онези хора, но не бях особено недоволен като свърши



    Малко по-нагоре "нашият" път се вля в този, по който минавали уазките. Даже познах мястото по снимките, които Алекс беше пуснал миналата година.





    После настъпи голямото подскачане по камъните нагоре към хижа "Рилски езера". Сигурно можеха да се получат добри кадри, ако имаше кой да снима. Ама нямаше, защото навигаторката припкаше като дива коза напред да разучава пътя и хич не й беше до снимки.

    Само с още едно леко закачане на дясната степенка (хич не й беше ден този четвъртък ) стигнахме до хижата. Естествено, веднага беше направен оглед на Галопера.



    След това джипката беше чинно паркирана да не пречи на хижарите



    а личният състав се спеши и продължи към езерата за един 3-часов тур.



    Гледките си заслужаваха подскачането по камънаците:






    После дойде време за връщане. За пореден път се установи, че слизането може да е по-изморително от катеренето.



    И не само пеша ...




    На връщане минах по пътя, по който минават уаз-ките и констатирах, че (като изключим онова гадно местенце с камъка и пъна) другият път повече ми допада. Този беше по-стръмен и по-каменист, макар и по-кратък.
    Както и да е. Смъкнах се без особени приключения, ако не броим 1-2 закачки по многострадалната дясна степенка и 1 леко тръкване по защитата на картера.

    Не можах обаче да се отърва съвсем без повреди. Явно още не съм усвоил добре упражнението "Преодоляване на тесни и дълбоки канавки с джип дълга база", та не ми помогна и махането на задната степенка.
    Поради което, при преодоляване на споменато по-горе поточе в обратна посока, след това:


    на излизане последва удар на задната броня в по-стръмния бряг и джипката придоби този вид:



    Не е много красив изгледът, ама който не иска такива неща - прави така:


    А иначе излетът беше супер отвсякъде и си струваше потенето по трасето.
    Ама ще ме извиняват колегите, дето разправят, че пътят бил ставал и за кола. Може, ама тая кола не ща аз да я карам и да й плащам сметките ...

    П.П. Моля, ако при някой колегите, които имат автосервизи, има възможност да докараме бронята до по-нормален вид утре, т.е. днес, петък (21 юли), нека да се обади. Че то освен естетиката, изкривената броня пречи да се отвори и задната врата. А пък това си е проблем. Щото уикенда идва и отзад трябва да се вкарват въдици ...
    Последно редактирано от Чавдар (V93); 31-07-17, 15:22.
    Ние не сме неутрални!

  • #2
    Еи братчет, ти сам ходиш да си гилаш.
    Пък ние те чакахме на Копривщица.

    Коментар


    • #3
      А бе, нито сме големи почитатели на спането в палатка (или в колата) нито пък сме подходящо екипирани за това.

      А иначе, естествено бих предпочел да не съм сам, особено докато джипката не е подходящо оборудвана за "Измъкни се сам". Пък и с компания е по-весело.
      Ама мероприятия с повече хора се организират и по-бавно, а в случая идеята беше и да се уцели хубаво време. Защото целта беше не само да видим дали ще мина през камънака, а да посетим 7-те Рилски езера, което при лошо време нямаше как да стане. Затова, като видяхме, че има прогноза за стабилно хубаво време, решихме да си бием камшика нагоре. Още повече, че имаме възможност да пътуваме и през седмицата.
      Ние не сме неутрални!

      Коментар


      • #4
        Красиво е !Каква природа ни е дал господ , ама ние сме ... !Прати трак ако не те затруднява !
        PATROL 2.8TD КЪСА БАЗА -МАЛКО ПИПНАТ
        КТМ 990 ADVENTURE , SUZUKI DRZ400-E,YAMAHAYZ250F
        0899187766

        Коментар


        • #5
          Първоначално публикуван от churov
          Прати трак ако не те затруднява !
          Никакъв проблем http://files.offroad-bulgaria.com/V9...20-07-2006.gdb
          Само дето не знам с каква точност са записани, особено в горната част, където са повечкото камънаци. Още не съм се обзавел със стойка за кола. Намерил съм едно място на таблото, където горе-долу да закрепя ГПС-а (вижда се на горните снимки), и където приема добре, но то върши работа на шосе. Като заподскача джипката и ГПС-ът почва да лети насам-натам и какво приема - той си знае Пък на мене хич не ми е до него тогава
          Последно редактирано от Чавдар (V93); 31-07-17, 15:23.
          Ние не сме неутрални!

          Коментар


          • #6
            Re: Рилски езера - 20-07-2006

            дали транзитно преминаване, че трябва да има разрешение?

            Коментар


            • #7
              До: Рилски езера - 20-07-2006

              И на нас ни се ще да отидем и да се насладим на тези прекрасни гледки на Рилските езера, ама незнаем как ще се отрази 3 часовия преход пеша на неподготвени хора като нас. Това лято дано се предумаме и да отидем. Иначе евала, изкарали сте един чуден ден.
              NISSAN PATROL GR

              OFFROAD CLUB 4x4 VRATZA

              Коментар


              • #8
                До: Re: Рилски езера - 20-07-2006

                Първоначално публикуван от polish40 Преглед на мнение
                дали транзитно преминаване, че трябва да има разрешение?
                Нещо не ми е ясен въпросът ти. Но колегата е бил там с джипа преди 4 години. Сега нещата май са по-различни - има лифт, бариери ...
                По-добре късно, отколкото по-късно.

                Коментар


                • #9
                  До: Рилски езера - 20-07-2006

                  Здравейте колеги! Хванала е малко ръждица тази тема - от 2006 до сега,но е интересно за мен. Имам желание да опитам прехода на Чавдар,чийто разходки съм чел с голям интерес. И аз и жена ми не сме от опитните планинари (пък и ЕГН си оказва вече влияние),но имаме желание да походиме малко из Рила. Има ли някой от вас прясна информация за база (все пак сме от далеко ).( Предпочитаме хотел за база.) Има ли някой,който да е склонен да направиме група за взаимопомощ в един подобен преход.BBQ и бирата не ми тежат вечер. Принципно идеята е за август. Аз съм с нелифтната Витара - къса(за двама) не е подготвена за сериозен офроуд. Поне гумите и са що-годе добри. Ще следя темата за предложения с интерес.
                  Б. Бонев
                  0осем88две6шест71три

                  Коментар


                  • #10
                    До: Рилски езера - 20-07-2006

                    Първоначално публикуван от borkobo Преглед на мнение
                    Здравейте колеги! Хванала е малко ръждица тази тема - от 2006 до сега,но е интересно за мен. Имам желание да опитам прехода на Чавдар,чийто разходки съм чел с голям интерес. И аз и жена ми не сме от опитните планинари (пък и ЕГН си оказва вече влияние),но имаме желание да походиме малко из Рила. Има ли някой от вас прясна информация за база (все пак сме от далеко ).( Предпочитаме хотел за база.) Има ли някой,който да е склонен да направиме група за взаимопомощ в един подобен преход.BBQ и бирата не ми тежат вечер. Принципно идеята е за август. Аз съм с нелифтната Витара - къса(за двама) не е подготвена за сериозен офроуд. Поне гумите и са що-годе добри. Ще следя темата за предложения с интерес.
                    Пряснопреди две седмици- Хотел "Лира"-Паничище.Много приятен хотел /на 2 м от борчетата/ и гостоприемни домакини,също така и приятни цени.Тел. 0707-2 21 12.През лятото има най-прохладната тераса в комплекса.Ако се търси лукс-има и други хотели в комплекса, но за почивка това е моето предложение. Поздрави.

                    Коментар


                    • #11
                      До: Рилски езера - 20-07-2006

                      Еййй, това все едно е било преди 100 години!

                      Голям смях пада като се случи да си гледаме стари снимки или видео.
                      Как ли съм минал през това страшно препятствие - пънче и камъче?!? Страхотия ...


                      Последно редактирано от Чавдар (V93); 31-07-17, 15:23.
                      Ние не сме неутрални!

                      Коментар


                      • #12
                        До: Рилски езера - 20-07-2006

                        Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
                        Пряснопреди две седмици- Хотел "Лира"-Паничище.Много приятен хотел /на 2 м от борчетата/ и гостоприемни домакини,също така и приятни цени.Тел. 0707-2 21 12.През лятото има най-прохладната тераса в комплекса.Ако се търси лукс-има и други хотели в комплекса, но за почивка това е моето предложение. Поздрави.
                        Много благодаря!! Не търся лукс,а удобства. Мисля,че твоето предложение ще ми допадне. Още веднъж благодаря! Ако си наблизо в района имаш бира от мен!
                        Б. Бонев
                        0осем88две6шест71три

                        Коментар


                        • #13
                          До: Рилски езера - 20-07-2006

                          Привет, колега!
                          Ако решите да идвате през лятото, обадете ми се и ще ви заведа.
                          Телефона ми го има в профила.
                          Your conscience is all you can take to your grave.

                          Коментар


                          • #14
                            До: Рилски езера - 20-07-2006

                            [QUOTE=Чавдар (V93);76937]

                            И аз се чудих как те е притеснявал пъна и камъка,защото съм чел твои разходки и гледал твои снимки,ама то е било отдавна. Мен по-ме притеснява това:



                            ,че ми се струват доста остри тези камъни.Иначе, мисля ,тясната и къса Витара няма да има големи проблеми да върви между дървета и камъни.(поне се надявам!)
                            Последно редактирано от Чавдар (V93); 31-07-17, 15:24.
                            Б. Бонев
                            0осем88две6шест71три

                            Коментар


                            • #15
                              До: Рилски езера - 20-07-2006

                              Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                              Привет, колега!
                              Ако решите да идвате през лятото, обадете ми се и ще ви заведа.
                              Телефона ми го има в профила.
                              Благодаря,колега! Ще се обадя непременно! Още повече,че ще се запознаем лично.Надявам се да имаш малко време и за по една бира(поне)
                              Б. Бонев
                              0осем88две6шест71три

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X