Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Марица Изток 3

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Марица Изток 3

За разходката се говореше отдавна. Групата от "Ленд Роувър Ентусиастс" правеше последни приготовления. Както се оказа в последствие, организаторът на мероприятието - Станимир (Nightcrawler), бе завършил последните щрихи от, изчисления до секунда маршрут и вече можеше да си отдъхне с чаша студено старозагорско пиво в любимия му диван пред телевизора. На утрешните гости той бе приготвил приятна разходка в, на пръв поглед обикновена електроцентрала, и каране по черни пътища. Петък е. Нямах търпение да потегля. Чакаха ме 200 километра и среща с хора, част от които не познавах. Повече ме притесняваше първата част. Взех шурея и потеглихме. Времето беше повече от подходящо за такова пътуване - топлото априлско слънце действаше на доброто ни настроение, както и случката, разказана от Chinela предишния ден - за кмета и кастрираните кучета. Но това е друга тема. Пристигнахме в ранния следобед, настанихме се в запазения от Станимир хотел и душите ни се зареяха сред заралийската природа и мускатовата ракия. Прав е поета, като е казал, че следобедното напиване разваля вечерното. Привечер, групата започна да се събира и продължи в разговори и почти същото реене, като следобедното. Интересно дойде на следващия ден. Към единадесет часа бяхме пред централата и започна нашата разходка. Трудно ще ми е да пресъздам всичко чуто и видяно. Водачите ни, които бяха трима за различните технологични процеси, бяха толкова изчерпателни, че за момент си помислих, че знам всичко за добиването и преработването на въглища и в последствие добиването на електричество. А се оказа, че целия този процес никак не е прост. На кратко ще нахвърлям основните моменти.
    Добиването на въглища става на 2-3 км. от самата централа. В прървата панорамна снимка се виждат двата рудника в ляво и в дясно. След това се транспортират до самата централа (пак панорамна снимка 1). От там, чрез трите багера, по лентов път се отвеждат за пречистване на няколко етапа, надробяване и накрая изгаряне. Екскурзията ни започна в машинната зала.

Тук, коя матракулка какво прави е трудно да кажа. Шумът бе толкова силен, че не чувах и собствените си мисли. А главния технолог говореше и говореше.

В най-общи линии тук се прави самото електричество, след непрекъснат процес на загряване на вода, превръщането й в пара, която кара турбините да се въртят с неземни обороти. Това пък е една турбина, демонтирана за ремонт.

Тук Злати проведе телефонен разговор. Как стана това, все още е тайна за мен

След това дойде ред на контролната зала. В нея работят на смени по 4-5 човека и следят мониторите за мигащи червени лампички, както и да въведат нужни код, ако започне обратното броене

Следващата снимка, мисля, че не се нуждае от коментар.

Инфраструктурата на централата изглеждаше вношителна и на места зловещо.

Както и доста подредена.

Този цилиндър се върти, а вътре се мотляват няколко десетки гюлета с големината на снежна топка с цел въглищата да се начупят и пречистят от
    ненужни примеси ( сяра, гипс и др.)

Следващите снимки са от първата "веранда" на първия комин. До там се стига с асансьор, който, за щастие - работеше

След слизането и кратка пауза,

разходката продължи.

И тук идва гордостта на централата: Коминът, който е с един метър по висок от Айфеловата кула = 325м.

Като краен продукт се получава гипс и т.н. пепелина. Първия, поради цвета си (леко жълт), не може да се използва в строителството, но пък фирмата Кнауф, строи завод за гипсокартон на 500м от централата. Втория продукт се излива в огромни, предварително изкопани "дупчици",

които, след като изсъхнат се смесват с почва. Тук нашата разходка приключи с отиване до една от тези "дупчици", гальовно наречена "Черното езеро".

От тук последва и веселата част, която няма как да се коментира. А и е ненужно - атракцията бе неописуема

оказа се, че втория виновник за посещението ни в централа, Изпълнителния директор на "Енел", по спешност е влязъл в болница. Станимир бе приготвил малък поздрав за него с който приключи съботния ден.

Срещата приключи в неделя, с каране до Казанлък, където се разделихме с основната група и всеки пое пътя към дома.

Още веднъж, БЛАГОДАРЯ на Станимир за перфектната организация и незабравимото преживяване.
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от Pacific; 13-04-09, 22:20.
    LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

До: Марица Изток 2

Моля, колегите, които имат снимки от разходката да ги поместят.

Коментар

Извинявам се, но това не е ли ТЕЦ 3, а не 2, както е заглавието на темата?
      И фирмата е ЕНЕЛ
      Hristo Draganov
      http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Много як ТЕЦ, супер и доста подреден

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
          Извинявам се, но това не е ли ТЕЦ 3, а не 2, както е заглавието на темата?
          И фирмата е ЕНЕЛ
          Така е, грешка!

Коментар

До: Марица Изток 3

Да започна само с едно уточнение - цилиндъра по-горе мели варовик, не въглища. Не, че е кой знае колко важно, де... Въглищата се мелят в онова, където пише МВ-1-И - има 32 такива.

Аз нямам много снимки, нито пък толкова хубави, защото предимно карах... Ще кача малко в темата, другите са тук.

Най-малките участници

Това се вижда отвътре на Черното езеро:

Председателя е доволен:

И Румен се кефи:

Тук седнахме да хапнем "малко сирене, кашкавал и салам..." Усещам как това ще се превърне в кодова фраза за клуба. Между другото, искам да благодаря на Румен за прекия път до долмените и за това, че ни заведе до това местенце, иначе нямаше да може да поиграем после в калта!

Просто класика. Ако на някой му се играе, да и пусне един филтър сепия, ще стане един път

Някои и риба си хванаха

Първото закъсване за деня:

Слави проверява дълбочината

Дори само заради тази гледка си заслужаваше разходката в събота Накефих се отвсякъде:

Ами това е от мен. Както казах в другата тема, другия път повече коли и на още по-интересни места
            A Land Rover would never turn up to collect an Oscar.

Коментар

имах удоволствието да погледам малко от видеорепортажа....

чудесно сте изкарали!!!!

Коментар

Мдаа, личи си че собственика на теца вече не е "любимата" ни държава. Реда, боята и липсата на безмислено моткащите се субекти не могат да бъдат пропуснати. Хубави снимки+ хубави хора+ добро настроение= пълноценно прекарано свободно време.
                Тая черна пушилка дето сте я дишали в Черното езеро не е ли канцерогенна?
                Последно редактирано от D-MAX; 14-04-09, 09:28.
                ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                  Тая черна пушилка дето сте я дишали в Черното езеро не е ли канцерогенна?
                  По принцип да, но за 15-20 минути няма какво да ти стане. Опасно е ако се излагаш ежедневно без предпазни средства.
                  A Land Rover would never turn up to collect an Oscar.

Коментар

С доста голямо закъснение, но все пак нещо и от мен.

Почти като по дискавъри чанел
                    Колегите до сега доста обстойно са обяснили процеса, така че ще се въздаржа от коментари.
                    Снимки: Вера, Слави

325 метра, поправете ме ако греша. Внушаващо, а ние сме на 60-тия метър, какво ли е горе?

Черното езеро, кой ли ме би по главата да влизам там.

А тук някой беше казал, няма нищо за ядене... Длъжник съм Ви.

Неделя, по магистралата за Казанлък.

Искам и аз това парче, пусни го някъде?

Ето, виждат се блоковете на Казанлък .

Тези гуми за кал, бая кал събират.
                    http://www.irlandetza.com
                    Forever is our today
                    http://www.lre-bulgaria.org
                    мотора на аватара е на Gorgio

Коментар

От: Марица Изток 3

Еее.....Колеги тец 3 е детска играчка пред тец 2.............елате там да видите за какво иде реч.......Колега pacific Допуснал си доста грешки в описанието на технологията и примерите които си дал......ама купона е важен.....Аз работя в тец 2 от две години и половина съм там.......
                      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                      Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                      Анатолий Пейчинов o8875о9815
                      https://dvrbg.com/

Коментар

Стара тема, но попаднах на нея от гугъл.
                        Ще ми се да попитам в нея за комините.
                        Баща ми ме е водил там като дете около 80 може би и имам спомен да ми разказваше, че е сгрешен единия комин от тия 325 метровите и се е наложило да го взривят и построят наново. Нещо не намирам инфо за това в нета, а почти съм сигурен, че така каза. Някой да е чувал нещо такова?

Коментар

https://offnews.bg/ot-vas/ot-naj-vis...ite-49516.html

Тук съм на 325 метра ...това са в тец 2 ....
                          Единия е излишен ...не могат да го бутнат ....никакъв шанс....имам клипове обаче ,когато събаряха по ниските...намеря ли ги,ще ги постна
                          Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                          Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                          Анатолий Пейчинов o8875о9815
                          https://dvrbg.com/

Коментар

• Roninn
                            Roninn коментира
                            Редактиране на коментар
                            Това не го разбрах

• Roninn
                            Roninn коментира
                            Редактиране на коментар
                            Най високото изкуствено съоръжение на балканите ,са двата комина на тец 2 а именно 325...

Имал съм удоволствието да ги опаша с кабели и антени както собственоръчно така и с колегите ...това западния комин....на източния съм се качвал до 150 тия метър по стълбите ...там асансьора не работи от години ...

Същия комин 325 м има в бобов дол ако не бъркам ....но поради разликата в надморската височина...приемат че тец 2 е най високо

• uniqaudio
                            uniqaudio коментира
                            Редактиране на коментар
                            Всъщност най-високият комин на Балканите е този в миннообогатителния комбинат в Пирдоп. Вижда се ясно отдалече, когато карате по подбалканския път. 325,4м.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X