Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разходка Жеравна и Котел

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Разходка Жеравна и Котел

Нашата разходка започна с огромен шок за всички.Имахме резервации в много симпатично хотелче в село Градец.Да ама село Градец е с 80% ромско население и е доста голямо село.Първоначалното впечатление беше меко казано неприятно.Настанихме се в хотелчето ( пак да кажа страхотно - чисто , топло , с големи стаи и не на последно място много любезни домакини) и вече можеше да огледаме по-подробно.Всички изглеждаха доста чисти, спретнати, говореха културно и както разбрахме в селото няма кражби и проблеми.Е започнахме да се успокояваме.Ето и снимка на площада с кметството , непосредствено зад него е хотелчето:

И самото хотелче:

Е река Луда Камчия се губи в боклуците , но все пак:

И така стигаме до Жеравна.Много впечатляваща природа , но и много такива като нас използващи почивните дни за разходка.В самата Жеравна беше лудница.Имаше коли спряни на невероятни места ,а неразчистеният сняг по уличките създаваше невероятни усещания за пешеходците и драпащите между тях автомобили.Ето сега вече бях благодарна , че не съм избрала да нощуваме тук.Ето кой ни посрещна на входа на входа на Жеравна.Харесвам ли те или не толкова?

Време е за посещение на музея на Йордан Йовков.По пътя има и това:

И това:

Дюкянчета за сувенири:

И самият музей:

Останалите музеи по принцип са затворени и можеш да ги разгледаш само ако попиташ в музея на Йовков и от там изпращат някой да отвори.Ама защо да ти кажат.Трябва да знаеш и да питаш.Все пак успяхме да погледнем и къщата на Руси Чорбаджи:

Верно големи майстори на тъкането.Невероятни цветове.

Малко секрети:

Да не си помислите , че само в големите градове се строи:

Следва разходка до Котел или по скоро до тук:

Децата бяха във възторг от това място.На следващият ден като се наспахме, питаха дали няма да отидем пак.

Да се върнем за малко на село Градец и на населението там.Всъщност хората от селото се препитават от ваденето на това:

и това:

Използват ето това:

За двата дни в които бяхме там, отпътуваха няколко тира натоварени с камък.Работата е доста , но за сметка на това явно добре платена.Вечерта на Заговезни имаше доста хора които празнуваха и всички бяха заедно на площада ( говоря за българи и роми).Явно има места където може.
    На следващивт ден решихме да отидем да видим ски пистата на Даулите.Пътя беше изчистен перфектно до асфалт , а в страни снегът беше колкото колата.

Децата бяха най-щастливи.

И остана само да се приберем пълни с емоции от новите преживявания , а гледките бяха страхотни.

Благодаря за отделеното време!
    Женя Вълчанова 0888272565

До: Разходка Жеравна и Котел

Добре сте си изкарали Мястото наистина е готино и предполага приятни емоции .
    Поздравления за репортажа
    ‎По 2 литра са само млякото и сока !
    WJ 4.7

Коментар

Благодаря за споделените приятни емоции. Върна ме няколко години назад към последното ми скиторене из района. Това е спасението-да се използва всяка възможност за среща с природата максимално.Както казат хората: от сън спомени няма (и от седене в къщи). Като каза за Даулите да те питам има ли ски гардероб там и въобще какви са условията за ски, вкл. и цените.
      ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
      LZ1YBB

Коментар

Би ли споделила къде е тази писта.Не съм го чувал това.

Коментар

Поздравления за хубавата разходка, и че я сподели с нас.
          Навремето бях чел (не си спомням къде - мисля в clubs.dir.bg), но не го намирам, за едни твои съграждани по същите места.
          За "Даулите" - ЦЪК.

Коментар

Ще обясня как стигнахме до там защото нали съм много умничка не записах координатите на място.Ако объркам някой местен да ме поправи.
            От пътя Котел- Сливен ( малко след Ичера ) се отклонихме към Природен парк Сините Камъни.Подминава се разклона за Карандила ( не като нас да се пъхнете там с лека кола при много сняг - добре , че хората си чистят подобаващо) и се продължава към Сливен.Ако не се лъжа GPS - са показваше 8-9 км до Сливен от пистата.Самата писта свършва на пътя и няма как да се пропусне.То и на снимката се вижда- там където е спрян сивият ван е пътя.Сега като гледам на картата от Сливен има 3 пътя на север.Тази писта е на средния към връх Българка.
            Там има ски гардероб.Цените са:шейна 2лв. ;ски + обувки -8лв.Ски обувките започват от 28 номер - това го знам защото таткото се опита да накара каката да се качи на ски , а тя му каза: "А сега не искам.Като дойдем на лято тогава."
            Ако не се лъжа лифта Карандила -Сливен започва малко преди хотел - ресторант Карандила , което е доста далеч от пистата.И ние се подведохме по GPS-а като ни показа лифт и викаме брееей каква писта има лифт и даже е запомнен ама не.

Коментар

На тази карта се вижда Даулите. Предполагам, че за това място става въпрос. 8 км северно от Сливен.

Коментар

Точно това е.Благодаря много!

Коментар

Заслужават си тия места.Ние от Ямбол доста често ги посещаваме-има много горски пътеки и е голям кеф да караш по тях.Сега снегът е около 40см. и става и за ски-емоций.

Коментар

Като по-малки, в долните класове все ни предлагаха екскурзии до Жеравна, ама така и не съм ходила. Това са първите снимки, които виждам от това място! Мерси.
                    Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                    A2 (+)

Коментар

Района е страхотен. Уникално красива планина ... Стара планина. Когато е в кръвта ти, не можеш да си представиш по-хубаво място.
                      Съвсем наблизо, тя и jenia7812 го е споменала, се намира село Ичера. Селото, в което съм прекарал част от детството си. Едно от най-хубавите места на света.

Хубав разказ. Благодаря за впечатленията!

Коментар

Извинявам се много на колегите, ако прозвучи грубо но доста неточна информация е написана в постовете на колежката от Варна и колегата от Шумен. Местността Даулите и ски пистата към нея са на доста повече от 8-9 км от Сливен. Най-прекият път от града е покрай връх Българка и съответно е най-стръмен с много остри завои. От Сливен до разклона на Меча поляна или известен като "Дървото", са 15 км. До Даулите има още около 2-3 км.
                        Другият маршрут,който ако идвате от Северна България е по удобен е точно както го е описала колежката. След с.Ичера при следващия разклон се поема към парк Сините камъни и се следват табелите към местността Даулите. Разтоянието от Ичера до там е около 25-30 км.

Коментар

браво за расходката , и децата са били щастливи браво на вас
                          sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

Първоначално публикуван от Kara Kolio Преглед на мнение
                            Извинявам се много на колегите, ако прозвучи грубо но ...
                            Колега, имах предвид 8 км северно на картата, а не като дистанция по пътя от Сливен до Даулите. Все пак ставаше въпрос къде точно се намира тази местност. Иначе км може и да са повече, ако минеш по пътя за Ичера.
                            Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от Kara Kolio Преглед на мнение
                              След с.Ичера при следващия разклон се поема към парк Сините камъни и се следват табелите към местността Даулите.
                              Единственият проблем е , че никъде не видях табели за Даулите.Може да са били скрити от снега.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X