Представете си, че е слънчев януарски ден, годината е 2009, температурата бележи своеобразен рекорд, а вие сте предприели пътуване към в. Чумерна. Избрали сте пътя през Елена за Твърдица, един от тези пътища, по които когато пътувате и нещо ви прави щастливи. Минавате през живописни слънчеви села завършващи на "ци" - Блъсковци, Лазарци, Мийковци и т.н.

Стигате до Буйновци. Още с влизането си в селото вниманието ви е привлечено от каменната църква "Св. Пророк Илия", унищожна веднъж през турско робство, после още веднъж през Руско-турската освободителна война и възстановена през 1980 г. Най забележителното според мен е камбанарията, не можете са я пропуснете.

И така, преминавайки през центъра стигате до един интересен обект - Работилница Способен труд на братя П. Ножарови.

Незнам годината в която е създадена. Самата моторна машина все още е там. Сякаш сте попаднали в прашен музей на техническия прогрес.

Работила е на пара. Както ми обясниха парната машина задвижва голям маховик и от него с ремъци се прихващат различни мощности за каквото там е необходимо.

От тук явно се е подавал материалът. Машината е отдолу.

И колички има

След малкото пътешествие назад във времето продължавате към първенеца на Елено-твърдишкия Балкан.
Сблъсквате се с настоящето в лицето на пробуждащата се природа

само за да се изправите пред вратата (може би) на някое друго измерение

А после ...

Стигате до Буйновци. Още с влизането си в селото вниманието ви е привлечено от каменната църква "Св. Пророк Илия", унищожна веднъж през турско робство, после още веднъж през Руско-турската освободителна война и възстановена през 1980 г. Най забележителното според мен е камбанарията, не можете са я пропуснете.

И така, преминавайки през центъра стигате до един интересен обект - Работилница Способен труд на братя П. Ножарови.

Незнам годината в която е създадена. Самата моторна машина все още е там. Сякаш сте попаднали в прашен музей на техническия прогрес.

Работила е на пара. Както ми обясниха парната машина задвижва голям маховик и от него с ремъци се прихващат различни мощности за каквото там е необходимо.

От тук явно се е подавал материалът. Машината е отдолу.

И колички има

След малкото пътешествие назад във времето продължавате към първенеца на Елено-твърдишкия Балкан.
Сблъсквате се с настоящето в лицето на пробуждащата се природа

само за да се изправите пред вратата (може би) на някое друго измерение

А после ...

Коментар