Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Едно не-много известно място в добре известните Родопи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Едно не-много известно място в добре известните Родопи

В дните преди Нова Година с добър мой другар направихме една импровизирана разходка из Източните Родопи. Криво ми беше, че не е с мотор, но няма как, зима е, или с джип или никак.
    За мястото научих слуайно, дори не го бях планувала и не знаех какво ще намерим.
    И така отправихме се към село Горно поле

Селото е в страни от пътя, малко и каменно. Добрият стар метод с разпитване на местните дава резултат и един младеж с пушка на рамо и ловно куче в краката ни дава доста ясни указания. Разбираме, че ще видим скална гробница, скален релеф и накрая светилище на едно далечно връхче. Маркировката е оскъдна, така че първият ни ориентир е зелена поляна със снежно петно! Пътят дотам е кален с достойни коловози, но стигаме бързо. Едно от нещата, с който ще запомня този ден е песента на чановете - постоянна и идваща от всички посоки; сядаш на някой камък, заслушваш е и се пренасяш в безвремието.

Гробницата намираме бързо в една голяма скала насред поляната.

Типична скална гробница, грубо издялана, без особености и О, чудо! - тук има стрелка и маркировка за склания релеф! Бях го отписала, защото ловецът каза, че ако незнаем къде е няма да го намерим. Тръгваме по маркировката и все по нея, и все по нея и в един момент същата недвусмислено показва, че сме на мястото. Да, ама къде тук видяха релеф?! Пред нас има един своеобразен каменен стол, с издълбана дупка в основата, пространството пред него е оградено от други камъни и да, опредлено има атмосфера, но...

Повъртях се още малко и изведнъж го видях!

Ниско долу на единия от камъните

А вие виждате ли го?
    Едно човече - глава, очи, уста, тяло, ръце и крачета. Легнало е настрани ( а може би някога е било изправено, но камъкът е паднал). Трудно е да се види, още по-трудно да се снима.
    И така, отдаваме се на малко приказно настроение - сядам на каменния стол, а пред мен е малката ми кръгла тронна зала и човечето от дясно.

След като прекарваме на това по своему вълшебно място известно време идва ред и на светилището. Натоварваме се в джипа (въпреки прекрасното време) и започваме да търсим път към върха, уж виждащ се на GPS-a !. След малко се налага да оставим джипа- с хеликоптер може, с джип не, така че продължаваме пеша

Теренът не е труден, а след малко има и табела

Малко изкачване

На върха е равно, има обичайните за светилище от тракийско време дупки и прагове в камъка, има и хубава гледка.

Ами май е това. Следва връщането, което освен със застудяване не мога да отбележа с нищо интересно.
    Life is short, break the rules, forgive quickly, love honestly, laugh easy, ride often, ride free and never regret anything that makes you smile!!!

До: Едно не-много известно място в добре известните Родопи

Хубави снимки,браво!Другия път си ходи с мотора да не търсиш хеликоптерА и времето не е било толкова лошо.Поздрави...

Коментар

Браво! На хубаво място сте се разходили...
      Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
      Drag Grand Canyon Daily
      Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
      LZ1JYM

Коментар

Ех какви чудни места крие наща красива замя.

Коментар

Много красива Приророда-за наше съжаление ние в Ямбол сме малко ощетени и се радваме повече на равнини и полета.Добре ,че Карандила ни е наблизо.

Коментар

Чудно място. Не съм го посещавал.
            Замисли ме. Кой знае какво крие още ...
            До преди 7-8 години и Перперикон изглеждаше точно така.
            Два-три камъка. Релеф някакъв паднал, а какво видяхме сега ...
            Надявам се, че ще го открие скоро и оня (археолог), който ще ни го покаже в цялата му прелест.
            Хубава разходка.
            ______2
            Е = MZ

Коментар

Там сякаш времето е спряло. А кой е язовирът в далечината?

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                А кой е язовирът в далечината?
                Яз. Ивайловград. Последният по река Арда преди тя да напусне границите ни.
                ______2
                Е = MZ

Коментар

Страхотно местенце.Супер снимки.Благодаря!
                  Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

Да изкажа и аз моето възхищение направо е страхотно и готино време.А реката просто нямам думи
                    0885 297985,мтел-Радо
                    0876 556870,виваком като домашен

Коментар

Наистина страхотно мято сте избрали Поздрав Местата около гр.Маджарово и поречието на р.Арда м/у язавирите Студен кладенец и Иваиловград са живата приказка и мисля единстреното място , кадето живее популация от Белоглав Лешояд . А и слоновете са приятно мято да се понакаля возилото
                      888982949

Коментар

много хубави снимки си подбрала. чувството е страхотно.
                        ГАЗ69А 1.9TDI тел.0888550671 Дако Бяла Слатина

Коментар

Здравейте! Това е моя роден край. Много красива природа си имаме, с ендурото хубави разходки се правят през Балкана.

Коментар

Който желае разходка към този изключително хубав рай-ски кът, можи да ме потърси или да пише на ЛС.

Коментар

Чудно! Благодарности за идеята за някоя от следващите ни експедиции!
                              "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                              Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X