Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Перперикон-Татул-Монек-Дяволския мост (01-02.11.08)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Перперикон-Татул-Монек-Дяволския мост (01-02.11.08)

За този уикенд решихме да дадем почивка на горската джипка и да направим едно туристическо-познавателно пътуване в района на Кърджали. Само асфалт. Е, и мъъничко офрод беше включен в предварителния план де. Ама съвсем лекичък ...

Обиколката на тази част на Родопите започнахме от Перперикон. Определено не бяхме сами. Това място вече е станало доста популярно и на двата паркинга имаше немалко коли.

Взехме си екскурзовод и поехме нагоре (там има нелошо съчетание между познавателен и пешеходен туризъм ... )

Интересно място ...

А бе, вярно че вече им е било все едно, ама как ли са ги натъпквали в тия каменни гробове?!?

Избрали са си място с добър изглед ...

За съжаление, многото туристи оставят и много следи ...

Районът е буквално обсипан с пластмасови бутилки от вода и опаковки от какво ли не!

Ще бъде много жалко, ако успеем да освиним и това интересно място!
    Ние не сме неутрални!

До: Перперикон-Татул-Монек-Дяволския мост (01-02.11.0

След като разгледахме Перперикон, следващата дестинация беше Татул.
    Екскурзоводът ни се оказа прав, че там няма кой знае какво за гледане.
    Мястото е доста по-благоустроено и леснодостъпно, но няма много за разглеждане.

Скритите под навес развалини, които са в процес на реставрация не ми допаднаха. Може би именно заради реставрацията, която много се хвърля на очи. Да не говорим, че от някои от пряснореставрираните стени вече бяха взели да падат камъни. Ха прави сравнения с градежите на древните!

Доста по-интересна ми се стори златната есен наоколо ...

Ние не сме неутрални!

Коментар

Неделята започна с ранно кафепиене в компанията на Пламен (kinex).
      Плановете ни бяха да се видим с него и рано-рано да продължим по набелязания маршрут.

Ама, след като обсъдихме на кратко актуалните въпроси на българския офроуд, Пламен предложи да ни заведе до любимия си вр. Монек.
      Смятахме да не караме офроуд и поради това бяхме тръгнали с "детевоза", ама когато Пламен попита "По пътя или по другото трасе", екипажът не се замисли повече от някоя и друга секунда. Естествено, че ще пробваме "не по пътя". Колко е лесно да ни лЪзне човек!

Та Пламен поведе ...

Опааа, и тук ленти!

Не че не знаехме, че сме с неподходящата кола, но малко след това този факт ни беше припомнен недвусмислено ...

Все още сме на подхода към по-сериозния баир. Грандът с големите гуми води уверено ...

Общо взето, дотук нищо сериозно, обаче ...

Галоперът че опря отдолу - опря. Неприятното обаче беше констатацията на Пламен "Нямаш предно". А откъм предно ляво колело се носеха някакви звуци ...

Добре, че както смятах да не карам офроуд, така и бях метнал в багажника едно коланче с 2 шекела и 1 бр. хай-лифт. Ей тъй на, за всеки случай, ако вземем да се окопаем на магистралата!

Коланчето свърши работа ...

Пак добре, че белята стана достатъчно рано. Че ако бях останал без предно насред баира, щеше да настане голям купон! Щото баирът си е сериозен.

След неприятната констатация, че карам лека кола със задно предаване, се върнахме на пътя и продължихме изкачването оттам.
      Само на задно обаче Галоперът не успя да издрапа до последната площадка. На 20-30 м. под нея забуксува и дотам.

Метнахме един бърз поглед наоколо ...

Ей от там трябваше да се качим ...

Ние не сме неутрални!

Коментар

Слязохме обратно в Кърджали, а оттам - към следващата спирка - "Дяволския мост". Вече бяхме с поне едно 2-3 часа назад от предварителния график.

По пътя ...

Ето го и мостът

Живописно местенце. А освен хубавите гледки, си има и плаж, че и условия за риболов.

По отсрещния стръмен баир са накацали къщи ...

И това място е доста посещавано от туристи и рибари.
        А някои бяха дошли отдалече за да ... си измият жипката на една чешма ...

Ние не сме неутрални!

Коментар

Времето беше вече доста напреднало, когато продължихме нататък.
          Първоначалният план беше от Ардино да стигнем до Белица по асфалт и оттам да хванем по черно през планината към с. Мостово, за да минем и през Беланташ.

Никога не бяхме идвали в тази част на Родопите.

Пътят беше с много завои, а се оказа и доста променлив по своя характер. От "нормален" междуселищен асфалт в един момент подкарахме по прясноположена асфалтова настилка, която беше несравнимо по-добра от т.нар. магистрала "Тракия". Гладкият и празен (срещнахме само 1-2 коли) път продължи до с. Загражден. След това хубавият път отново се превърна в тесен междуселски път с поразбит асфалт. После асфалтът премина в макадам, а след с. Планинско пътят започна лекичко да придобива офроуден характер. В момента там текат някакви ремонти и на относително къс участък се редуват чакъл, после почвен път, после пак макадам и накрая - гаден разбит асфалт.

Някъде към 16:30 излязохме при с. Белица и хванахме по черно.

Малко над селото край пътя видяхме това ...

Луксозно чакало 4-5 звезди. А срещу него, отвъд пътя - хранилка.
          Те това е мъжки спорт. Седиш на топло в чакалото и дебнеш кога на 20-на метра ще ти излезе мишената ...

Продължихме нагоре в планината. Пътят взе да става по-стръмен. Наклонът все пак не беше толкова голям, но започнаха едни остри обратни завои, които взеха да затрудняват детевоза. Поради острата чупка нямаше как завоят да се взима от движение, а при маневрите само на задно, гумите започваха да пробуксуват. Оказа се, че на доста места иначе каменистият път е с рохкава повърхност, в която гумите се окопаваха доста бързо.
          Придвижването започна да става тегаво и в крайна сметка стигнахме до извода, че дори и да не възникнат някакви проблеми поради липсата на предно, все пак ще стигнем в района на Беланташ след мръкване. Т.е. упражнението си губеше смисъла.

Ето защо решихме да не рискуваме, а да направим кръгом по посока асфалта и да се отправяме към дома.
          А онова пътче остана за друг път ...

Повече снимки
          Ние не сме неутрални!

Коментар

Браво.Много хубав репортаж.Кофти че "детевоза"те е предал.Но пък си имаш подготвена машина,с която можеш да отидеш и да превземеш байрчето което ти се е опънало,и пътя който те е отказал.
            Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Пламен и нас се опита да ни "подхлъзне", като бяхме на експедицията, обаче ние разумни (понеже сме на половината път) викаме: "Я давай по царския, пък за траяла ще се върнем специално"...
              Последно редактирано от Jimi; 03-11-08, 04:22. Причина: грешка
              Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
              Drag Grand Canyon Daily
              Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
              LZ1JYM

Коментар

Хубава разходка.
                Снимките с каква камера си ги правил
                и после обработвал ли си ги с нещо?

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
                  ... Снимките с каква камера си ги правил
                  и после обработвал ли си ги с нещо?
                  Panasonic FZ8. В случая съм експериментирал с включване на опции увеличен контраст и наситеност (от менюто на апарата), защото поне на моите монитори снимките ми се виждаха малко неконтрастни и с по-убити цветове.

Допълнителна обработка - само най-елементарните опции за корекции, които предлага Picasa на Гугъл. Най-вече в посока леко увеличаване на контраста.
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

Браво Чавдаре, Пътепис като слънце, отново изкарах едни приятни минути "пътувайки" пред компютъра
                    И аз почти не съм ходил в този район и тази "грешка
                    трябва да се поправи

Коментар

Чаро ,питам те защото аз минах оттам в неделя и снимах почти същото, но моите са с по убити цветове.Замислих се дали имам проблем с фотоапарата и най сетне трябва да го сменя.

След като ги обработих на фотошопа станаха като твоите.
                      Но твоите ме накефиха особено този изглед към язовира с двете червени дръвчета.
                      Исках да кача и малко снимки но не знам защо ТИФ разширение не се допуска.Не ми се преработват в ЖПЕГ доста работа е.
                      Последно редактирано от Георги Крумов; 03-11-08, 10:06.

Коментар

... Исках да кача и малко снимки но не знам защо ТИФ разширение не се допуска.Не ми се преработват в ЖПЕГ доста работа е.
                        Е аз не знам браузър да може да отваря TIF файлове. Т.е. и да дадеш линк към такива, ще трябва първо човек да ги свали на компа си и после да ги разглежда с някаква друга програма.

А преобразуването от TIF към JPEG може и да е било много работа някога. Сега програми за каталогизиране на изображения като Picasa, ACD See и т.п. поддържат много графични формати и могат да конвертират към JPG. Въпрос на минути, без да е необходима игра на ръка един по един.
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

Да прав си но,аз предпочитам тифове защото на фотошоп позволява съхраняването на пластовете ,но са доста по големи като файлове.Примерно един лист от календар аз го работя на 50-80 мегабайта.Това е след конвертиране ,а в процеса на работа стигат до 300.
                          Може някой път да направим такъв преход заедно.

Коментар

Да прав си но,аз предпочитам тифове защото на фотошоп позволява съхраняването на пластовете ...
                            Е какъв е проблемът да продължиш да си работиш с TIF, а JPEG да използваш за снимки, които искаш да качиш някъде в нет-а?
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Точно така,
                              аз държа файловете в оригиналния вид и за конкретната задача ги обработвам.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X