Обява

Свий
Няма добавени обяви.

до Белоградчик

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• до Белоградчик

Здравейте, колеги!

Планирам лека екскурзийка с паркетника (VW Tiguan) до Белоградчишките скали в събота (01.11.200. Времето щяло да бъде супер и затова реших понеже и без това одавна се каня да отида до Белоградчик и да разгледам
    Моля, ако някой има трак до там (имам Nuvi 760) да даде линк... Предложения какво да се види по пътя? Някъде където мога да се объркам (то ми се оттдава и без да се старая )?
    Екскурзията е планирана да е еднодневна (ще се радвам ако успеем да се върнем преди 18:00, но и да закъснеем не е болка за умиране...)
    Препоръки? Съвети? Осъществима ли е изобщо идеята?

П.С.
    Ако има желаещи са абсолютно ДОБРЕ ДОШЛИ Ние сме 4-рима в паркетника, други коли няма... Планирам да тръгнем раничко: към 9:00 да сме тръгнали от София (подлежи на коментар ).
    За контакт: на ЛС или GSM о887 746 264 (Иво).

Ами това е. Благодаря на всички, включили се в темата

До: до Белоградчик

Като стигнеш до Белоградчик вече няма къде да се объркаш От самото влизане в града има табели А и то целия град са 2 улици, така че споко няма да се объркаш
    Принципно ако не бързаш си направи разходката до Белоградчик през Берковица. Пътят от там е по-приятен
    Светът на Владо

Коментар

Вижи темата за Събора, там има подробно описание на начините за достигане на Белоградчик и бая подробности за града и околностите.
      LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
      www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Трак нямам но по Искърското дефиле ако минете спрете на Лакатнишките скали и Ритлитена Лакатнишките скали има еко пътека малко си е страшничко не беше обезопосена преди когато я качвах но бях с жената и детето та ме беше страх за детето.И после карай за Белоградчик.
        Прикачени файлове

Коментар

Удобно място за разглеждане на Ритлите e Лютиброд. А целия район между Лютиброд и Мездра е прекрасен за разходки из природата, особено лятото.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Благодаря за напътсвията!
            Маршрута вече е начертан (е почти...): през Ботевград (ако минем през Петрохан не мисля че ще можем да се вместим в рамките на 1 ден заедно с разглеждането на забележителностите) после Враца, Монтана и наляво към Белоградчик
            Искренно се надявам да остане време да погледаме и Ритлите (снимките са направо невероятни!), а ако може и някоя от пещерите да видим (Леденика и/или Магурата) ще е идеално!

Пак казвам: ако някой иска да се присъеди да заповяда!

Коментар

Здравейте, колеги!
              Разходката премина успешно (да се чете: не успяхме да се загубим ) и сега искам да споделя с вас:
              Тръгнахме от София сутринта към 9:15. Следва кафе в SHELL-бензиностанцията на Ботевградско. От там тръгваме по магистралата към Ботевград(транзит) и се насочваме към Враца.
              По пътя, обаче дружно решаваме да се отбием през Околчица - никой от групата не е ходил, а според мен е едно от задължителните места, които трябва да се посетят в България. И така отклоняваме се в планината и след МНОГО завои стигаме до целта:
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Okolchitza (01.11.2008)_1.jpg
Прегледи:1
Размер:91.4 КБ
ID:5073695

Име:Okolchitza (01.11.2008)_2.jpg
Размер:49.8 КБ
ID:5073696

Име:Okolchitza (01.11.2008)_06.jpg
Размер:39.8 КБ
ID:5073697

Надписът, поставен на кръста:

Име:Okolchitza (01.11.2008)_12.jpg
Размер:106.8 КБ
ID:5073700
              На доста исторически места в България съм бил, но тук определено почувствах НЕЩО... Може би за първи път се почувствах горд, че съм Българин...

Гледката от върха си струва:

Име:Okolchitza (01.11.2008)_10.jpg
Размер:82.8 КБ
ID:5073699

Паметната плоча, на която е гравирано разположението на силите:

Име:Okolchitza (01.11.2008)_07.jpg
Размер:213.1 КБ
ID:5073698

По обратния път спряхме да разгледаме къщата-музей на Баба Илийца в с.Челопек:

Име:Kashta-muzej_Babab Iliitsa (s.Chelopek)_01.11.2008_3.jpg
Размер:160.8 КБ
ID:5073703

Име:Kashta-muzej_Babab Iliitsa (s.Chelopek)_01.11.2008_1.jpg
Размер:174.3 КБ
ID:5073701

Име:Kashta-muzej_Babab Iliitsa (s.Chelopek)_01.11.2008_2.jpg
Размер:169.3 КБ
ID:5073702
              Само ще спомена, че това всъщност не е автентичната къша - тя е била малко по-надолу по пътя, но се е срутила преди години, а това всъщност е реконструкция. (Между другото, музеят е затворен дори през работно време - ако искате да го арзгледате позвънете в къщата отсреща: там е уредничката на музея, която ще отключи.)

След това се върнахме обратно до главния път Ботевград-Монтана и продължихме към Враца.
              Оказва се, че Враца е доста приятно градче: МНОГО е красиво с тези планини надвиснали над града:

Име:Vratza (01.11.2008)_7.jpg
Размер:102.9 КБ
ID:5073694

Интересни места за посещение:
              1. Възрожденско-етнографски комплвкс "Св.Софроний Врачански" в самия край на главната улица, която започва от паметника на Христо Ботев:

Име:Vratza (01.11.2008)_Etnografski komplex Sv.Sofronii Vrachanski_11.jpg
Размер:176.6 КБ
ID:5073704

2. Куртпашовата кула - в самия център, точно до паметника на Ботев:

Име:Vratza_Kurtpashova kula (o1.11.2008)_1.jpg
Размер:149.6 КБ
ID:5073706

3. Кулата на Мешчийте: малко по-надолу и леко в ляво по посока етнографския комплекс:

Име:Vratza_Kula na meshchiite (01.11.2008)_4.jpg
Размер:77.1 КБ
ID:5073705
              За съжаление и двете кули са затворени и не можахме да ги разгледаме

На около 1,5км. от Враца се намира и един от най-високите водопади в България (140м.), но никой не можа да ни покаже пътя до него - жалко, явно ще трябва да го оставим за друг път...

Тръгваме към Белоградчик, но по пътя групата решава да се отклоним към пещерата Леденика. Близо е до Враца, но пътя до нея е с МНОГО обратни завои (доста ме озориха признавам ). Но пък си струваше! Даже някои колеги вече бяха там и се трудеха над барбекюто :

Име:Ledenika (01.11.2008)_001.JPG
Размер:670.9 КБ
ID:5073707

Обиколката на пешерата продължава около час. Входа е 3лв. за възрастни и 1,50лв. за деца/пенсионери. Обезателно си вземете връхна дреха! - Вътре е хладно - целогодишно температурата е между 5 и 8 градуса!

Име:Ledenika (01.11.2008)_027.JPG
Размер:673.8 КБ
ID:5073708

Име:Ledenika (01.11.2008)_028.JPG
Размер:694.0 КБ
ID:5073709

Име:Ledenika (01.11.2008)_042.JPG
Размер:618.9 КБ
ID:5073710

Име:Ledenika (01.11.2008)_044.JPG
Размер:594.7 КБ
ID:5073711

Име:Ledenika (01.11.2008)_044.JPG
Размер:594.7 КБ
ID:5073711

Име:Ledenika (01.11.2008)_057.JPG
Размер:603.7 КБ
ID:5073712

В дъното на пещерата е Езерото на желанията: хвърлете монета или потопете пръст във водата и си пожелайте нещо!

Име:Ledenika (01.11.2008)_Ezeroto na zelaniata 3.JPG
Размер:635.4 КБ
ID:5073713

По обратния път е Тунела на опрощението: на този, който успее да мине през него, му се опрошават всички грехове до момента:

Име:Ledenika (01.11.2008)_Tunela na oproshtenieto 2.JPG
Размер:618.7 КБ
ID:5073714

NB. Имайте предвид, че е ТЯСНО, ама много! Аз лично (1,73м/85кг) не посмях да мина... явно ще трябва да търся друг начин да ми се опростят греховете...

Най-накрая се насочваме към Монтана и преди да стигнем Лом се отклоняваме в ляво - към Белоградчик. Пристигаме в 17:10 (GPS-а позна до минутата!). Там ни очакваше изненада: крепостта работи до 17:00 Кофти!
              Пазачите, обаче, се оказаха хора и ни отпуснаха 10 мин. да поразгледаме (ама ние нали сме нагли, то отиде половин час ). Времето не ни стигна - много е красиво! Ако ходите на там, отделете си поне 2-2,5 часа (отварят сутрин в 9:00 и приключват в 17:00). Тук времето ни изненада: падна мъгла!

Име:Belogradchik - Krepostta (01.11.2008)_2.jpg
Размер:126.6 КБ
ID:5073715

Име:Belogradchik - Krepostta (01.11.2008)_4.jpg
Размер:66.6 КБ
ID:5073716

Име:Belogradchik - Krepostta (01.11.2008)_6.jpg
Размер:139.6 КБ
ID:5073717

Име:Belogradchik - Krepostta (01.11.2008)_7.jpg
Размер:85.5 КБ
ID:5073719

Като цяло: екскурзията беше супер! Малко натоварно дойде за 1 ден, но нямаше как - в неделя всеки имаше друга работа и трябваше да се въщаме По принцип бях планувал ношувка във Видин (където в неделя да разгледаме крепостта Баба Вида), но явно това ще го осъществим следващия път... Всичко беше супер, само дето по обратния път (преди да се включим в главния път Видин-Монтана) към 19:30-20:00 ударихме един глиган Пресичащ неправилно платното, държа да отбележа ). Нямаше съществени поражения по колата (и по глигана, предполагам - избяга та се не видя - и то точно като си представях как ще ядем кИфтета от глиган на скара ).

Ами тоава е. Надявам се да ви е харесал първия ми репортаж
              Ако имате въпроси, моля!

P.S. Исках да пусна още няколко снимки, но явно съм си изчерпал лимита от 25бр.

Коментар

Браво за репортажа Колегите с Витарите са Миро и Калин от Враца.
                ГАЗ 69 УАЗ 452-2 броя УАЗ 31512 Kia Sportage 2.0 16v
                Калта за УАЗа е като водата за водолаза 0886445318

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X