Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Уикенд в района на х.Тъжа и вр.Триглав или.....ВЕЛИЧИЕТО НА ПРИРОДАТА......

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Уикенд в района на х.Тъжа и вр.Триглав или.....ВЕЛИЧИЕТО НА ПРИРОДАТА......

    Колеги здравейте.Както вече писах в една тема тука,решихме да прекараме един уикенд в района х.Тъжа и вр.Триглав.Събрахме се три джипа от Ст.Загора и един колега от Габрово.След известна подготовка нетърпеливо очаквахме да дойде заветната събота.За съжаление тръгването на групата се позабави по моя вина/служебни ангажименти на жената/,и колегите тръгнаха полека напред,като се разбрахме да ме изчакват,а аз щях да ги догонвам.За наша радост успях да тръгна доста по-навреме и моите другари спряха да ме чакат над с.Тъжа на едно местенце с невероятен изглед към равнината.Скоро достигнах селото и от там като започна една навигация по станцията...."карай на север......карай към планината.....не ни ли виждаш......"то отгоре всичко на длан,ама от долу нещата не изглеждаха така.Доста лутане се лутах и обикалях,докато не ме осени гениалната идея да ги попитам по обозначения с червено път за х.Тъжа ли са,и след като получих утвърдителен отговор........просто гледайки в ГПС-са хванах верния път.То това чудо ГПС-са било голяма работа бре,само......да се сети някой да го погледне.....
    Много скоро достигнах до мястото от което ми подаваха навигационни напътствия и .....това се откри пред нас.

    Отивахме някъде там.....горе......




    ....а идвахме от там.....Е то от тук навигацията хич не изглеждала сложна бре...

    Скоро продължихме,като гледките следваха постоянно и ни....забавяха постоянно


    Не след дълго навлезнахме в Национален парк Централен Балкан и стигнахме до пропусквателния пункт.Тук първо ни поразпитаха,после ни записаха имената,след това ни предупредиха какво да не вземем да направим и ни пуснаха нататък.Държа да кажа,че охраната се държа съвсем добронамерено,нямаше никакви реплики или заяждания....просто проведохме почети приятелски разговор.От пункта за проверка успяхме да видим макар и от далеко Бабското пръскало.Човекът от охраната ни обясни че до него с джип не може да се стигне,а само пеша и то с доста провиране през храсталаците и доста катерене по скалите.Единодушно решихме поради напредналото време,че този път ще се задоволим само с гледката от тук.


    След проверката продължихме като красотите следваха ту от ляво ,ту от дясно.Многократно спирах да снимам,а доста често просто спирах и ....забравях да снимам захласнат от творението на природата.


    А на това място ми се искаше да....полетя....да....не знам какво да направя....имах чувство че не съм на земята.



    На много места се спускаха невероятни водопадчета и ромона на водата и цялото излъчване беше като в приказка.


    Тук е мястото да кажа че пътят е макадам,по който карахме до х.Тъжа на заден мост.И така безпроблемното пътуване ни помагаше да гледаме и да се възхищаваме на заобикалящото ни вълшебство.Постепенно стигнахме и до основната атракция, която всички очаквахме с невероятен трепет и страхопочитание.....Кадемлийското пръскало.

    Със своето величествено разпръскване на водата в продължение на доста метри височина,то няма как да не предизвика вълнение в сърцето на всеки видял величествената гледка.С думи трудно се описва това което изживяхме......вижте сами.
    А тук имах чувство че някой просто е градил.....





    Трудно се откъснахме от магическото място,но още на следващия завой за сетен път спряхме защото видяхме това.....



    Продължихме и не след дълго стигнахме в района където мислехме да си направим и лагера.Започнахме да избираме подходящо място,тъй като духаше доста силен вятър.


    Стигнахме и до х.Тъжа,където се запознахме с хижаря,полафихме си и се отправихме към мястото за бивак,което си бяхме набелязали.Това беше ето това местенце до реката.

    Местенцето не беше никак лошо,но за съжаление при посоката на вятъра беше неудачно.За това се наложи да се изкачим по-нависоко,където и намерихме що годе място на завет с невероятен изглед към долината и....вр.Триглав.

    След като разпънахме палатките и шатрата,беше изградено и голямо огнище където много скоро и огъня весело припукваше.

    Буквално преливащи от емоции почти веднага насядахме около масата и купона можеше да започва.

    Особено когато наоколо разваляше въздуха и това.....

    Разбирасе след първата наздравица,решихме да се снабдим с достатъчно дърва,защото температурата постепенно спадна до 17-18градуса,а ноща тепърва настъпваше.

    А това беше и изгледа който се откриваше от нашия лагер.

    Вр.Триглав по приказките на старите хора,щом е забулен от облаци,това означава че ще вали дъжд.

    Постепенно нещата дето разваляха въздуха , бяха сложени на масата.

    .....опс грешка става въпрос за това...

    Купонът се разгоря с пълна сила и дори вр. Триглав любопитно се разбули от облачната си пелерина и надникна за да ни види......


    .......огъня много романтично и уютно припукваше и ни носеше не само топлина,а и невероятна атмосфера.

    След като хапнахме,пинайнахме, полафихме и се повеселихме,постепенно се разотидохме по палатките /като предвидливо изгасихме огъня/.Ноща премина много спокойно,като вятърът се позасили доста и .....естествено заваля и дъжд/това щом старите хора са казали нещо,то се е случвало,случвало..../.Сутринта всички опасения се видя че не са били основателни,защото въпреки силния вятър и дъжда ,палатките и шатрата издържаха и нямаше никакви проблеми.
    Хапнахме набързо,пихме кафе гледайки невероятния панорамен изглед ,след което лагера беше надлежно събран,всякакви следи от нашето присъствие/освен артисалите ни дърва/бяха премахнати,боклука беше събран и натоварен по колите,огънят беше внимателно загасен с вода и допълнително затрупан с пръст.С това втората част от разходката започна с насочването на групата къв вр.Триглав.
    ........следва продължение........
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

  • #2
    До: Уикенд в района на х.Тъжа и вр.Триглав или.....ВЕЛИЧИЕТО НА ПРИРОДАТА......

    .......и така потеглихме към вр. Триглав.Пътят беше лесен и панорамен.Много скоро изкачвайки се на първата височина ни се откри и гледка към доскорошния ни лагер.

    А малко по-нататък северна България ни беше като на длан.

    А от тук се вижда местността пеещите скали/от дясно/ и х.Мазалат.Застанал на ръба на една скала и снимайки този разкош имах чувството че съм се докоснал до нещо огромно и необяснимо за нашите ограничени мозъци,и същевременно се почувствах една прашинка от всичкото това.....



    Продължихме и скоро стигнахме /или почти стигнахме/до Триглав.Бариерата на 100-150м. от върха ни застави да продължим пеш въпреки невероятно силния вятър,който по едно време щеше да издуха моя синковец,ако не го държах здраво.На върха освен невероятния изглед ни посрещнаха и тези изоставени от военните съоражения.


    Вр.Ботев беше на една ръка разстояние и само на стотина метра по-високо от нас.......

    .....а това завета е голяма благодат .......

    Полека групата се насочва надолу към джиповете.


    А аз поизостанах ,за да ви покажа че и на 2200-2250м. освен гледките има и друга красота......



    На връщане твърдо реших да спра до едно малко езерце и да го увековеча.....


    Постенно слизахме все по-надолу и вр.Триглав остана величествено издигнат зад нас.

    А това е и местната офроуд техника....сериозна работа .Поне в района и да закъсаш.......


    На слизане към равнината последваха още и още невероятни и вълнуващи изгледи.

    Тук също имам чувство че няко дюлгерин е редил каменен зид,но.....май този майстор е онзи до който по-горе ви споменах че се докоснах с цялото си аз........


    Видяхме и.....Стоунхендж.....в умален вариант разбирасе де

    Решихме да слезем в равнината и някъде по сенките на реката да си направим обяда,защото тук в планината вятърът продължаваше да е доста силен.Слизайки не можах да не спра/макар и за последно/,защото.....вижте сами.


    Пътят ми се струва че е някакъв римски път и друсането особено в последната третина беше убийствено,като при мен доведе до.......откачане на плюсовата клема на акумулатора.....е те такова чудо не ми се беше случвало........

    Както и да е.....стигайки до реката,решихме и полудувахме във водата,като това при мен завърши с удар и смачкване на единия ъгъл на задната броня.Да не говорим,че моя синковец си спише кротко на задната седалка,докато аз се опитвах да докарам на Нисана воден удар,а кака му беше инструктирана да го държи да не извръкне на предната седалка.....майка им категорично отказа да се опита да се удави с нас.Както и да е.Намерихме невероятно място за приготвянето на обяда ,като преминахме реката и се установихме до едно ръкавче под дебела сянка.

    След като хапнахме и се насладихме на шума на течащата вода и на дебелата сянка,събрахме багажа и се отправихме към родната Ст.загора.
    В заключение мога само да кажа......това беше най-великия и добър уикенд за годината.....
    Пожелавам на всеки да се докосне до това което се докоснахме ние,но пледирам не забравяйте и да пазите природата,за да могат и други хора а и нашите деца да и се наслаждават истински,а не само да слушат разказите ни за нещо което никога няма да преживеят.Поздрави.
    Последно редактирано от lubashki777; 11-07-08, 22:29.
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

    Коментар


    • #3
      До: Уикенд в района на х.Тъжа и вр.Триглав или.....ВЕЛИЧИЕТО НА ПРИРОДАТА......

      Браво! Респект! Ще ви идвам на гости някой път да ме разведете малко из тоя край. Голяма красота, брей.

      Между другото нали си подготвяш неща за изложбата? Да знаеш, че разчитам.
      Поздрави!
      LZ1GYY
      0898 436 956

      Коментар


      • #4
        До: Уикенд в района на х.Тъжа и вр.Триглав или.....ВЕЛИЧИЕТО НА ПРИРОДАТА......

        lubashki777 Евала за постоянството в излетите и за прекрасните репортажи. Следя ги постоянно с интерес и ми носят голяма наслада сред Софийския бетон и прахоляк. Продължавайте все така
        Зима иде

        Коментар


        • #5
          До: Уикенд в района на х.Тъжа и вр.Триглав или.....ВЕЛИЧИЕТО НА ПРИРОДАТА......

          Браво за разходката и репортажа. Следващата седмица планирам посещение на района. Кажете свежа информация за пътя от с.Тъжа до х.Тъжа? Това което чух е че няма да имам проблем с доста висока лека кола. Вярно ли е?
          Светът на Владо

          Коментар


          • #6
            До: Уикенд в района на х.Тъжа и вр.Триглав или.....ВЕЛИЧИЕТО НА ПРИРОДАТА......

            Първоначално публикуван от vladoniki Преглед на мнение
            Браво за разходката и репортажа. Следващата седмица планирам посещение на района. Кажете свежа информация за пътя от с.Тъжа до х.Тъжа? Това което чух е че няма да имам проблем с доста висока лека кола. Вярно ли е?
            Колега пътя не никакъв проблем за лека кола с известна доза........внимание на моменти.До Кадемлийското пръскало пред мен кара Опел Кадет комби,така че....
            По-скоро бих те помолил да съблюдавате че пребивавате на територията на Национален парк Централен балкан и да ви призова/сигурен съм че не е необходимо да го напомням/да пазим природата ,за да могат и други след нас да и се радват и да преживеят красотота.....Предварително ти благодаря.Поздрави.
            NISSAN FOREVER
            -----------------------------------------------------------------------------
            Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

            Коментар


            • #7
              До: Уикенд в района на х.Тъжа и вр.Триглав или.....ВЕЛИЧИЕТО НА ПРИРОДАТА......

              Браво ,Любо! Наистина там е невероятно красиво.Миналото лято имахме повече късмет и бариерата беше вдигната.Качихме се до горе,но там банда служители на МВР(обекта е техен) се опитаха да ни прокудят и ни забраниха да снимаме(естествено без успех )Имаше много орли.Нямаше ли сега?Дали не са ги прокудили?
              Чудесни снимки.След около 2 седмици идвам с жипката към Ст. З. ще карам из района.Ще се обадя ,пък ,ако се срещнем в гората...
              PATROL 2.8TD КЪСА БАЗА -МАЛКО ПИПНАТ
              КТМ 990 ADVENTURE , SUZUKI DRZ400-E,YAMAHAYZ250F
              0899187766

              Коментар


              • #8
                До: Уикенд в района на х.Тъжа и вр.Триглав или.....ВЕЛИЧИЕТО НА ПРИРОДАТА......

                Първоначално публикуван от churov Преглед на мнение
                Браво ,Любо! Наистина там е невероятно красиво.Миналото лято имахме повече късмет и бариерата беше вдигната.Качихме се до горе,но там банда служители на МВР(обекта е техен) се опитаха да ни прокудят и ни забраниха да снимаме(естествено без успех )Имаше много орли.Нямаше ли сега?Дали не са ги прокудили?
                Чудесни снимки.След около 2 седмици идвам с жипката към Ст. З. ще карам из района.Ще се обадя ,пък ,ако се срещнем в гората...
                Горе нямаше никой,но за съжаление колкото и да се оглеждах и взирах във всички посоки не видях нито един орел/знам че по принцип там ги имаше много/.
                Задължително се обади да се видим,пък ако ми остане време/нали се сещаш че сега е отпускарски сезон и ме пукат да бачкам по цял ден и съботите и въобще......м-та си е...../,може и да направим някоя расоткаЩе ми е приятно да се видим.Поздрави.
                NISSAN FOREVER
                -----------------------------------------------------------------------------
                Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

                Коментар

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X