Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Красотата на Енинския балкан.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Красотата на Енинския балкан.

Колеги здравейте.Миналата седмица доста се чудихме къде да покараме събота и неделя ,като в крайна сметка се оформи мнението да отидем до х.Каваклийка/средна Гора/,и дори да преспим на палатки и т.н.Но за съжаление предполагаемите участници един по един отпаднаха, и ние аз и Видьо останахме сами.Да не си помислите че работата се е разсъхнала.За такава ерест не искам и да чувам.Дълго дискутирахме с него какво ще правим като сме само двете семейства,и в крайна сметка маршрута се промени в последния момент в посока с.Енина.След закупуването на жизнено важното цър-пър, и задължителното пийване,в събота на 21.06.се отправихме към Ст.Планина.Точката от която щяхме да навлезем в планината беше с.Енина.

Скоро то беше достигнато и поехме по пътя нагоре.

Отивахме някъде там горе....като имахме само бегла отправна точка ,а именно Родопова чешмата и заслона на ловджийте в близост до нея.

Ето от тук започнахме и същинското изкачване.

Няма да казвам колко бяха щастливи и най-малките оффроудърчета,за тях това си беше истинско приключение.

Продължавайки нагоре скоро спряхме да се насладим и на панорамния изглед който ни се откриваше.

Пътят продължи и скоро стана доста каменист и стръмен.Това разбира се не беше никакъв проблем и машините се носеха по пътя гордо и уверено.

Денивелацията не беше малка,и докато преди 15-20мин. бяхме на ето тази поляна и се възхищавахме на изгледа,то сега тя стоеше в краката ни и гледката беше доста зрелищна.

Не само това,ами имах чувство че сме попаднали в градината на Боговете........

Тя жената ме чака,но....аз не мога да се откъсна от райското излъчване на всичко около мен....

Най-сетне се откъснах от магията и скоро стигнахме до основата набелязана цел.....Родоповата чешма/доста известна по тия места/,и......

......невероятния заслон на ловджийте.

Поради силния вятър не беше удачно да разпъваме палатките на това място и ние продължихме нагоре в планината.Скоро попаднахме и на едно невероятно местенце.Красива поляна заобиколена от три страни от гора,а от четвъртата с невероятен изглед към планината и вр. Бузлуджа.

Веднага всичката налична жива сила беше хвърлена да разпъва шатрата/което при доста силния вятър не беше много лесна задача/.

След шатрата,започна и дискусия къде точно да разпънем и палатките.........

......иииии след консултацията между двамата мъже...... решението е взето

Скоро и огънят весело и уютно заприпуква в специално приготвеното за целта огнище.

Петромакса не съм го поглеждал от миналата година,и естествено той ми направи проблем.Каквото и да правех,нещо не искаше да задържи налягането,но добре че го подхванах навреме и не след дълго всичко си беше тип-топ.

Полека-полека и ноща се спусна над планината.Залезът на който бяхме свидетели просто не може да се опише с думи.....вижте сами.

Лагера беше готов точно навреме да посрещне ноща....

....бикът беше здраво вързан,за да не буйства....

......ние също бяхме готови за мохабета,цър-пър и всичките му екстри.

Да не си помислите че залеза за който ви говорих се състои от три снимки.Та при тази гледка,аз забравих и за мръвки и за бира и за .....всичко.

Залезът беше невероятно изживяване,а фотоапарата сякаш сам снимаше,щото аз бях зяпнал от всякъде

Добре че слънцето залезе,че щях май гладен да остана

Хората не само хапваха,ами и здраво пийваха......

.....вода.
    Най-после и аз съм сред купона,ама само за .....протокола,защото.......

.....ноща бе не по-малко красива от залеза.

За съжаление това е единствената що годе качествена снимка.Последва наистина сериозно хапване,пийване,мохабет и много игри съвместно с дечурлигата около весело припукващия лагерен огън.

Макар и облечени дебело,ако не беше огъня,щяхме да умрем от студ,защото направо си стана студено.Късно вечерта измалели от прехода и емоциите се натъркаляхме в палатките, всичко притихна и нищо не нарушаваше покоя на ноща в планината.Спането в планината не може да се сравнява с нищо друго,а тази нощ премина много спокойно/дори и някоя мечка не се появи,че да стане купона/,а на сутринта имах чувството че съм си отспал за една седмица напред.
    ........следва продължение.......
    Последно редактирано от lubashki777; 24-06-08, 19:41.
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

До: Красотата на Енинския балкан.

Браво, Любашки! За пореден път красива разходка!

Между другото печелиш специална покана за участие :

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=35590
    LZ1GYY
    0898 436 956

Коментар

Ден втори започна със зяпването ми на изгледа на сутрешната панорама.Побързах да направя кафе и всички се наредихме като на театрално представление и.....усещахме всичко не само с очите и ушите си ,а с всяка фибра от тялото си.

Усещах цялата планина в себе си и растоянията ми изглеждаха нищожни.......

Нещо такова.....

Градината на Боговете беше навсякъде ,на където и да погледнеш.......

Дори и децата се кротнаха пред величието и красотата на майката природа......чак не можах да повярвам.

А това е щастливия ....градинар.

И сега като пиша не мога да не се развълнувам от живия спомен за видяното.

След невероятното сутрешно пиене на кафе,полека-полека събрахме лагера и потеглихме по обратния път.Идеята ни беше да проверим един път който видяхме на идване,и да намерим подходящо място за приготвянето на обяда.Маршрутът водеше през Родоповата чешма и се отбиваше от там нагоре към билото на планината.На чешмата спряхме и отидохме пеш до едни отвестни скали от които се откриваше невероятен изглед.

Без да се уговаряме просто застанахме за снимка....

А за следващите кадри не мога да.........просто вижте сами.

Трудно се отделихме от това великолепие ,но само след едно невероятно стръмно изкачване на билото на планината попаднахме на друго.

Имах чувството,че аз и вярната машина сме на върха на света.

Между другото от източната страна на върха беше почти отвестно и отгоре си изглеждаше страшничко,особено за несвикнали хора.

В далечината долу се вижда и пътя по който дойдохме.....за денивелацията няма да говоря......

След като се насладихме на гледката,продължихме по билото,а пътя се изкачваше още нагоре.

След едно много стръмно изкачване по тесен и каменист път, с доста неприятен страничен наклон, стигнахме и вр.малък Съраяр-1326м./поне по ГПС-са де/,а отсреща се издигаше и по-големия му събрат големия Съраяр със своите 1485м. по-висок от Бузлуджа и Шипка.

Последва стръмно спускане придружено с доста удари на колелетата ни в дънерите на боровете и скрити камъни,което комбинирано с тесния път/особено за широкия Патрол/,и големия и стръмен страничен наклон от ляво си беше доста екстремно.Но скоро успешно преодоляхме трудния участък и слезнахме на Ясова поляна.

Тук намерихме и невероятно хубаво място,където решихме да си приготвим обяда.

Поради силния вятър,решихме да не рискуваме и вместо да палим огън прибягнахме до газовия котлон и оребрения тиган.

А простора и обаянието на природата действаха дори и на джипките.....някои им се искаше да полетят

След като хапнахме групата с изключение на мен/за което силно съжалявам/ се отправи към покоряването на върха.Това може да стане само пеш.

Труден е пътя нагоре,но за сметка на това удоволствието от изгледа е ....невероятно.

На върха има и един много интересен пътепоказател......

....е някои не го използват точно по предназначение,но....

От върха спешената ни група се насочи и към заслона за който всички в околността говорят с благоговение.

Вижте го добре....построен е с къртовски труд и кървава пот от шепа доброволци,като всяко камъче и дърво са се носили специално от долу на ръка.Респект за това което са сътворили!!!

С Филип Филипов нашите хора са се запознали и лично/в момента е бил там/,и той им е разказал,че в момента искат да изградят чешма на извора който е по надолу и носят в раниците си по торбичка пясък .По този начин до сега са примъкнали нужния цимент,но пясъка като количество е повече и....Зарекох се при следващото ни посещение да закарам с Нисана два чувала пясък и така да помогна на делото на тези уникални хора.Още веднъж....Респект!!!
      А ето и какво са написали за туристите .....

Ето и въпросния леденостуден извор.

А ето и част от фауната на Ясова поляна.

Полека-полека се наложи да си тръгваме.Посоката ни беше към с.Долно Изворово.Само че път на картата до там няма...../е сега вече ще има/.Тръгнахме по един път водещ в правилната посока и....

.......на моменти се налагаше да държим посоката по географското положение на селото,но.....все пак се придвижвахме в правилната посока.Няма да споменавам,че пътя беше доста пообрасъл,но не представляваше никаква трудност.Дори и на места снимах за последно красотите на планината.

В един момент се видя и Шипка макар и много далеко./това на снимката е с 10х-зум/.

Последни красоти....

....а дивата череша на пътя ни беше ягодката на сладоледа.

Макар и без път на ГПС-са,съвсем скоро безапелационно стигнахме до .......

А след това се насочихме и към Ст.Загора.А тук минавайки вече долу, в ниското си дадохме сметка че два дни изживяхме един невероятен и красив сън там....горе.

И макар че това там да изглежда доста далеко,то още много дълго ще е в нашите сърца и умове.Пожелавам на всеки от вас да изживее тази красота ,за да разбере как се чувствахме.Поздрави на всички.
      Последно редактирано от lubashki777; 24-06-08, 22:02.
      NISSAN FOREVER

Коментар

Чудесия!!!

Красота!!!

Отлично!!!

Много красива, приятно и верно описана, педагогична ( изключая бутилката с бирата, де ) разходка.

завиждам ви благородно

Коментар

Браво, поредният шедьовър, щях да ви завидя, ако и ние не се бяхме поразкършили подобаващо, пак браво!

Коментар

Абсолютно изживяване! Страхотен пътепис! Машалла!

Коментар

Първоначално публикуван от gere Преглед на мнение
              Браво, Любашки! За пореден път красива разходка!

Между другото печелиш специална покана за участие :

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=35590
              Благодаря.Внимателно изчетох темата от линка/наистина съм я пропуснал/,и смятам че идеята е страхотна.Благодаря за поканата,започвам да отсявам снимки.Поздрави.
              NISSAN FOREVER

Коментар

А тъй както скоро стана въпрос в една друга тема,съм обещал пред себе си че след всяка разходка ще публикувам и траковете, така че това ще стане и сега,но малко по-късно.Поздрави.
                NISSAN FOREVER

Коментар

Браво приятели на планината,гледаики красотите около родната Енина ми се пълни душата все едно че съм бил зае дно с вас.Радвам се че сте избрали именно красотите около Енина. Заповядайте отново,но този път влезте по навътре за да избягате от летните горещини.Пожелавам ви приятни мигове около вечерния огън.Очакваме нови разкази и снимки от поредното преживяване.s4f.
                  Най-добре е да имаш богати приятели!!!
                  Ако не ти дадат, барем няма да ти искат!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X