Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разходки в Националните Паркове

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • До: Разходки в Националните Паркове

    Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
    Проблема е там, че забраните се налагат не от парковата управа, или от министерството, а от самата природа.
    Сега обяснявам , какъв е механизъма, на въздействие върху крехката флора на високопланинската растителност.
    На тези надморски височини, няма пръст, каквато ние познаваме в нормалния и вид, а има скална основа, върху , която се е получил килим от растения, в чиито корени се задържа водата. Тези корени са захванати, направо върху скалната основа, а гниенето на старите растения, образува нещо като торф.
    Цялата тази екосъстема е с дебелина между 20 сантиметра и един метър. Отгоре тя напомня на поляна, с единствената разлика, че когато стъпиш върху нея е мекичка, като килим. Много лесно се разкъсва и наранява.
    Когато се пресова от натиск, тази екосистема, не може да преодолее вдлъбванията, на сто процента, и първият сняг наваява в тези вдлъбнатини. Поради недостатъчна дебелина, покривката не може да окаже равномерна топлоизолация през зимата, и някой от корените замръзват. Напролет снега се топи, но най дълго се задържа във вдлъбнатините.
    Всичко това плюс водите от пролетното топене, способствува, за още по голямо отслабване на растенията в коловозите, и в крайна сметка до образуването на улеи и дерета, които набраздяват билото.
    Това е ефекта от преминаване на мотор, без да разкъсва покривката.
    Ако подаде повечко газ и разкъса, процеса се ускорява. Да не говорим за двутонен джип.
    Тъй като аз закъснях за срещата, имах честта да ми бъде изнесена персонална лекция, а след това и заснех резултати и поражения от подобни преминавания на джипове.
    По късно ще постна и снимки. Пораженията върху природата са наистина ужасяващи.
    Говорим за пътя. не за поляните.

    Коментар


    • До: Разходки в Националните Паркове

      А че ярдъча превзема поляните никой не споменава.
      И вече половината от тях не могат да се ползват за пасища.То не че останаха животни де.
      Миналата година имаше програма която спонсорира изсичането на ярдъча с цел възвръщане на поляните но не постигна особени успехи поради системна кражба на пари както става винаги.
      Защо тия работи не се дискутират ами се приказват празни приказки.

      Коментар


      • До: Разходки в Националните Паркове

        Първоначално публикуван от koko11 Преглед на мнение
        Защо тия работи не се дискутират ами се приказват празни приказки.
        Ти, нали ще дойдеш, на чистенето на върха. Том ще дискутираме с примери. Защото аз очевидно нямам твоя опит, но пък имам решителни убеждения.
        Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

        Коментар


        • До: Разходки в Националните Паркове

          Първоначално публикуван от nankominkov Преглед на мнение
          Здравейте !.....
          Специално каня г-н Минков и другите, които не искат някой да им казва, какво да правят! Тяхната позиция също е интересна и можем да поговорим за това, ако естествено дойдат и очи в очи си кажем какво мислим! Защото във форума е лесно да напишеш всичко и дори да обиждаш хора, които не подкрепят твоята позиция!
          Да заповядат и Калоферци!
          Поздрави на всички!
          Здравейте отново!
          Понеже се цитира и моето именце... та от къде да започна? Нямам нищо против калоферци или китайци... просто искам да разбера защо след като аз спрях да стъпвам в Националния парк (всъщтност съм стъпвал 2 пъти), все още има хора които го кръстосват???? Основно от Калофер!
          Kawasaki KDX 220 R (Jabcho tuning)>Gas Gas EC300>Beta 300RR

          Коментар


          • До: Разходки в Националните Паркове

            Първоначално публикуван от Ivan Minkov Преглед на мнение
            Здравейте отново!
            Понеже се цитира и моето именце... та от къде да започна? Нямам нищо против калоферци или китайци... просто искам да разбера защо след като аз спрях да стъпвам в Националния парк (всъщтност съм стъпвал 2 пъти), все още има хора които го кръстосват???? Основно от Калофер!
            Да бяха само от Калофер, добре , а то от всякъде. С очите си видях как глобяват и предупреждават, но я си представи колко е ефикасно като от Карлово до Тъжа има само две дежурни коли. Добре че има съвестни хора като теб, които сами се ограничават.
            LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
            www.ADV-Bulgaria.com

            Коментар


            • До: Разходки в Националните Паркове

              А така темата пак се е отворила,тъкмо щях да пиша и сте ме изпреварили.Повода ми е,че случайно в разговор разбрах как един "европеец"-гражданин на Белгия,дошъл тук с парите си,мощния си джип и все салтанати се държи в Национален парк- карал е гордо по преките на пътя за Ботев та и снимки си е правил.Интересно ми е лично на мене дали в Белгия ако я направи тая работа няма да му се отще да седне повече в кола,защото за да си плати глобата ще трябва да си продаде и бъбрека.Поне за добро или лошо не се е свлякъл в някое дере. Иначе в района на Калоферския Балкан мотористите дето се разкарват са или говедари разни (в смисъл наистина си наглеждат говедата горе)или бракониери ловуващи в Джендема,понякога някой индивиди съчетават и двата вида дейности.

              Коментар


              • До: Разходки в Националните Паркове

                Темата е за националните паркове, но ще си позволя да кажа, че според мен и на Витоша не е нормално да се кара. Нищо, че е природен, а не национален парк. По Витоша събота и неделя има повече народ от колкото в Южния парк в София. Природата е важна, а хората - не по-малко. Има риск някой да насмете не един, а няколко пешеходни туристи даведнъж.
                Ето вчера тия "юнаци", като ме виждат на пътя (близо до х.Острица) с дете, се изправяха на задни гуми за да покажат, че "пра'им к'во си искам". Да аз ги видях по асфалта, ама е ясно, че не са изкарали тия машини за да карат само по асфалта.
                По-добре късно, отколкото по-късно.

                Коментар


                • От: Разходки в Националните Паркове

                  Колеги, както забелязвам споменавате, че поддържате връзка с ръководствата на някои от националните паркове. Тъй като по мои и на колеги наблюдения, масовото посещение от туристи на места като Рилските Езера води със себе си хвърляне на камъни в езерата, на кенове от бира и други подобни вандализми, дали не можем да излезем с предложение за ефективна охрана и налагане на глоби на подобни нарушители поне през летните месеци, когато е основният поток. Предполагам, това важи и за други места като Крушунските водопади, Витоша и други популярни дестинации. Тук се надявам и някой от юристите във форума да си каже мнението дали има закон, който позволява на управлението на парковете да налага такива глоби и ако не - дали не може това да става чрез общината - с решение на общински съвет да се приеме съответният подзаконов нормативен документ. Като за начало можем да се опитаме да получим отговор от ръководството на някой от нац. паркове. Аз от своя страна ще напиша едно писмо до Министерството на околната среда и водите и ще видим какъв отговор ще ми дадат оттам.
                  Александър

                  Коментар


                  • От: Разходки в Националните Паркове

                    От по-миналата година закона е променен и не трябва да те хващат, че да те глобяват. Достатъчно е да те видят, да видят номера и модела на возилото и по административен ред глобата ти идва в къщи или в къщата на собственика по документи на возилото. А тя е като всяка държавна глоба, може да се обжалва по съдебен път, но докато това трае, ти пречи на куп неща. Достъпа до всякакви административни услуги от общината например спира, докато това не се изчисти.
                    По отоншение на контактите с парковете, да с някои от тях Форума и в частност нашия Клуб( ЛРЕ) има отлични отношение. И благодарение на тях знам, че все повече и повече черни пътища ще се затварят с постоянни бетонни заграждения. Все по-модерна техника ще се купува( вече има модерни ендуро мотоциклети). Въпреки многобройните дискусии, срещи и съвместни почиствания и прочие инициативи някои от нас, от пишещите тук, си правят каквото поискат и то по най-лошия начин. Пък нека ние се пънем да обясняваме, че всички не сме такива. Щото за масовия охранител на който и да е парк джипер=нарушител по дифолт. И за съжаление в 90% от случаите са прави, мести и приходящи си гледат кефа, а не природата. Имаше идеи за съвместни патрули на охраната и наши хора, на пожарни наблюдения пред пожароопасния сезон, на куп други неща. Засега само планове. Ако вие, колега, може да се нагърбите с координация, организация и тичане по институциите, има кой да ви подкрепи и с контакти, и с труд, и с реални действия.
                    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                    www.ADV-Bulgaria.com

                    Коментар


                    • От: Разходки в Националните Паркове

                      Сам не мога да се нагърбя с толкова много задачи. Засега подготвям едно писмо до МОСВ, да си дадат становището по повод въпроса
                      за въвеждането на подобни санкции и за нормативната база за това. Прикачам написаното до момента. До края на седмицата ще го оформя и ще го вкарам в деловодството им и до месец ще има отговор.mosv.doc
                      Александър

                      Коментар


                      • От: Разходки в Националните Паркове

                        Попаднах на доста интересни снимки,този мотор колко много е изровил пътя.
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:51sioo.jpg
Прегледи:1
Размер:275.5 КБ
ID:5298195
                        А тези отсечени дървета сигурно с мотори се дърпат.
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2zrm4o8.jpg
Прегледи:1
Размер:267.7 КБ
ID:5298196

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2chl404.jpg
Прегледи:1
Размер:287.5 КБ
ID:5298197

                        Коментар


                        • От: Разходки в Националните Паркове

                          Колега Христо, айде малко по-сериозно. Ясно е, че тук говорим за каране в Парка, и то извън пътищата. Та ако това е вътре в Парка, понапишете подробно къде точно. Щото така сложени някакви снимки, без ясна информация, са си просто спам.
                          LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                          www.ADV-Bulgaria.com

                          Коментар


                          • От: Разходки в Националните Паркове

                            Не мога да докажа че са във парк,пуснах ги за да се види на какво прилича пътя,защото обвиняват Ендуристите че ровят навсякъде,реших да ползвам тази тема защото мисля че е подходяща,самото заглавие е Разходки в Националните Паркове,миналата година попаднах на абсолютно същата гледка в НПЦБ,кофти че нямах фотоапарат да заснема картинката.
                            Тези снимки също не мога да докажа че са във парк,но си мисля че са,но да виждате изровен път.
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:3551337C.jpg
Прегледи:1
Размер:111.1 КБ
ID:5298354

                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:3690069W.jpg
Прегледи:2
Размер:153.3 КБ
ID:5298355

                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:3657475Z.jpg
Прегледи:1
Размер:141.9 КБ
ID:5298356

                            Коментар


                            • От: Разходки в Националните Паркове

                              Няма нужда от доказване на нещо. Тук сме зрели хора и си вярваме един на друг, като някой каже нещо. Темата също въобще не е за ендуристите, а за това как съвсем законно и пазейки природата да се разхождаме в парковете, когато и където може. Така че нека не обръщаме разговора на ЗА и ПРОТИВ или на разговори от типа " Те разорават пътя, аз тогава що да пазя природата", а да си кажем как и какво да направим, че да не виждат в наше лице само тотални разрушители на малкото останала красота и перманентни нарушители на правилата в парковете.
                              LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                              www.ADV-Bulgaria.com

                              Коментар


                              • От: Разходки в Националните Паркове

                                Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                                Няма нужда от доказване на нещо. Тук сме зрели хора и си вярваме един на друг, като някой каже нещо. Темата също въобще не е за ендуристите, а за това как съвсем законно и пазейки природата да се разхождаме в парковете, когато и където може. Така че нека не обръщаме разговора на ЗА и ПРОТИВ или на разговори от типа " Те разорават пътя, аз тогава що да пазя природата", а да си кажем как и какво да направим, че да не виждат в наше лице само тотални разрушители на малкото останала красота и перманентни нарушители на правилата в парковете.
                                В момента единственият начин за каране на Ендуро в НПЦБ е незаконният,защото законният не е изгоден на нито един моторист,има разрешени един два пътя които стигат до нищото,и по които на никой не му е интересно да кара,все едно е да се кара по шосето,няма никакъв адреналин,и не стават да се развива този спорт.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X