Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Манастир Св. Петър и Павел село “Одраница”

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Манастир Св. Петър и Павел село “Одраница”

Легендата за името на селото “Одраница” е следната: Банда турци изнасилват жена от селото. Бандата е настигната от разгневените мъже, бандитите са заковани по вековните дъбове в гората над селото, и одрани живи. Ето и самите дъбове:

Това са последните сведения за турско присъствие в селото. На същото място е издигнат манастир на Св. Петър и Павел.

Ето карта на местността:
    http://htftp.offroad-bulgaria.com/vl..._Odranitsa.JPG
    Ето и географската точка:
    N42 39 13.9
    E22 39 46.4

Манастирът е реставриран напълно 2001г. Със спонсорството на бизнесмена Тодор Толев

За мое голямо съжаление манастирът беше затворен, и нямаше хора.
    Явно се отваря само събота и неделя, аз бях там през седмицата и се изправих пред затворените врати на манастира.

Манастирът има собствен водоизточник, както и извор с лековита вода. Според легендата, който не напръска с тази вода, ще биде излекуван от всякакви болести.
    За съжаление не можах да видя и снимам лековития извор.

За това пък видях, че има направен бент на реката. Където явно се къпят през горещите дни.

До манастира има и изграден хотел с две стай:

Също така има маси и пейки за отдих и пикник:

Интересни факти: Жителите на селото са необичайно сръчни и работливи. Мъжете са невероятни дърводелци и строители. Всеки от тях може да направи къща, каца, кола. За физическата им сила и издръжливост се носят легенди. Факт е, че който не може да повдигне до кръста камък с тегло от 250 килограма не може да си намери жена. ( камъка - еталон и до сега е в селото) Суровият живот в планината е култивирал елементи от бойни техники без аналог. Така нареченото " Македонско махало" води началото си от региона. Виртуозното владеене на брадва, коса, вила тояга(гега)са в основата на тези бойни техники. Единствената религия, изповядвана от жителите на село Одраница в миналото и сега, е ортодоксалното християнство.
    LZ1HKW
    Реглаж на преден и заден мост
    My Jeep is not an SUV ..... your SUV is not a Jeep

До: Манастир Св. Петър и Павел село “Одраница”

Прекрасни снимки на едно от красивите кътчета на България!

Поздрави!

П.П. Може би е по-подходящо темата да е в подфорум "Разходки" !?
    Последно редактирано от kksnick; 17-05-08, 22:00.

Коментар

Баща ми и майка ми са от Одраница.Селото е много недостъпно,особено зимата.Пътя е страшно стръмен и осеян със завои, две коли немогат да се разминат.
      Там вече почти няма хора - останали са 15 човека и то са пръснати в много махали, някои от които са в Сръбско.
      Манастира е страхотен , но след убииството на Толев, нямаше пари за издръжка на Попа и семейството му.После той си тръгна.Сега незная дали има нов поп на служба там.
      Мястото е уникално - рай за ловни дружинки на диви свине.Само на 60 км. е от Перник.
      Браво на колегата за хубавите снимки.
      Извора на лековитата вода е афтентичен, нищо не е променяно, само са направили къщичка над него - вътре като влезеш се навеждаш , почти лягаш и си точиш водата, но не в голями количества....Вярно е , че е лекувала ...баща ми като младеж се е излекувал от акне, само като се е измил с нея.
      Има какво да се види по тези места още...
      СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

Коментар

Има един камък - Муртин камик.На него се е разбил самолет на Германски пилот.Единят успял да скочи с парашут , а другият умрял там.Харата го приютили докато се организира да се изтегли.После германците не са закачали въобще селото, докато не са дошли шумкарите!Те са обявили кмета и по - богатите селяни за фашисти и са ги избили в името на народа.Събрали добитъка на хората в ТКЗС-то и им взели душицата с данъци и Бирници.Имало тогава две училища, над 1000 души..Сега е тихо ...На мястото още има отломки от катастрофата.Там е гъста гора и никой не минава, освен ловци.
        Има още един манастир, старинен и автентичен.Той е към Косово.Има голяма камбанария...
        Селото е обречено на изчезване.Последно ходих преди няколко месеца.
        Бяха се пренесли катунари - дървари.Режеха гората и складираха за прицепите.Три , четри фургона.Братът на жената на Толев се върна там и той ги организира./ едър бизнесмен, партия на Чорни и други Другари/
        В селото много скоро ще почне и да се краде покъщина - медни съдове и други уникални старинни вещи..
        Там преди години съм срещал сърни , зайци, диви свине...Веднъж имаше и Елен - голям красавец беше!Откакто бомбандираха Сърбия някак природата се промени.
        Преходите от махала на махала са дълги , някои са на около 20 км една от друга.Природата е уникално запазена , защото няма хора!!!
        Там има толкова много история,.... пещерички и красота.....която с думи не се описва.

Коментар

pe4en, защо не организираме разходка дотам? Втората половина на юни или по друго, по-удобно време? Дали ще можеш да ни разведеш, ако се съберем група?
          НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
          Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
            pe4en, защо не организираме разходка дотам? Втората половина на юни или по друго, по-удобно време? Дали ще можеш да ни разведеш, ако се съберем група?
            Ако съм си в БГ - може, с удоволствие.
            Само че, трябва и да се ходи пеш ...
            За Манастира и близките околности може и с коли/жипки/.То и само това да се види отвсякъде си струва....Нека да зная по рано, за да мога да си разпределя времето!!Тя и жена ми иска да ходим ...

Коментар

Уникално местенце!!!! Селото ми е Д. Секирна (още 10-15км) от Одраница. Преди година ходих.... Удивих се! Адски закътано, Невероятно! Слушах, че са оправили пътя. Тогава се качихме с една 306-ца(изуми ме, тая колица). Но там за едно БарбекУ, се е утепало. Там по Сръбските баири... нещо ме блазни да тръгна към границата и да видя до къде ще стигна. Към Стрезимировци.
              П.п. Едно време, с тия Косовски истории, там беше някакъв ужас! Самолетите тетяха супер ниско, хората се бяха побъркали.
              Приятен ден на всички! Одраница е Приказно местенце!

Коментар

Извинявам се,но Прекъснатите линии(чертички), на Картата, какво означават? Благодаря.

Коментар

Освен да са реки..не знам какво друго може да бъде!

Коментар

Миналата година ходих до Трекляно и Средорек,намират се в този район.Природата е много красива и засега-запазена.Нямах време да разглеждам,но по пътя,тук-там,просто не се сдържах и спирах да снимам...Къщи "плетарки",може би на по 100 и отгоре години.За съжеление рушащи се бавно.
                    Като оправя Грозньо,предвиждам опознавателен рейд в района,че на места пътя е доста тежък.
                    Прикачени файлове
                    Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
                      На 29 юни-Петровден е събора на Одраница.Организира се в околносттите на манастира и въпреки че в последните години се прави съвсем на доброволни начала все още се събират хора и се срещат стари родове.А там наистина е толкова красиво че преди двайсетина години станах зет в Одраница само и само да имам причина да ходя по често.
                      Последно редактирано от Румен Николов-sineto; 19-05-08, 19:11.
                      Румен Николов

0888 358 572

Коментар

Първоначално публикуван от Suzuki_Sj410 Преглед на мнение
                        Уникално местенце!!!! Селото ми е Д. Секирна (още 10-15км) от Одраница.
                        В Долна Секирна миналата година се бях засилил да си купувам една къщичка. Така или иначе, не ми допадна много, не беше това което се виждаше в обяата, но природата е страхотна. Една разходка дотам ще ми се отрази добре.

П.С. Браво Влади. Много хубави снимки. Поздравления за труда, който си си направил да ни представиш това красиво място.

Коментар

На 29-06-2008г./неделя/ ловно рибарската дружина в село Одраница организира традиционият събор в землището на манастир св.св Петър и Павел. В 10 часа ще бъде върната на манастира 200 годишна манастирска икона на св.св.Петър и Павел съхранена от ловната дружина. Ще бъде даден курбан,така,че носете си канчета и удобни чепици за хоро.
                          Румен Николов

0888 358 572

Коментар

Първоначално публикуван от sineto Преглед на мнение
                            На 29 юни-Петровден е събора на Одраница.Организира се в околносттите на манастира и въпреки че в последните години се прави съвсем на доброволни начала все още се събират хора и се срещат стари родове.А там наистина е толкова красиво че преди двайсетина години станах зет в Одраница само и само да имам причина да ходя по често.
                            Колега,надявам се ,че не си вдигал камъкаспоред легсндите за които Влади спомена.Ще се радвам ,ако се организира ходене до там на Петровден .
                            ПАВКО
                            0888802068

Коментар

Първоначално публикуван от the_trident Преглед на мнение
                              Колега,надявам се ,че не си вдигал камъкаспоред легсндите за които Влади спомена.
                              Сега вече разбирам защо напоследък ме мъчи дископатия.Стари травми.
                              Румен Николов

0888 358 572

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X