Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пролетни разходки в околностите на с. Орехово.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Пролетни разходки в околностите на с. Орехово.

През част от многото почивни дни в началото на месеца бяхме в с. Орехово. Времето се оказа благосклонно към нас и ни позволи всеки ден да си правим приятни разходки из околностите на това красиво място.
    Село Орехово е китно българско селце, намиращо се в средните Родопи, на 60 км. южно от Пловдив. До Орехово има асфалтиран път (използвайки дестинацията Пловдив-Смолян и отбиване в с. Хвойна, 7 км. на запад). Селото е разположено почти изцяло върху стръмен южен склон, така че през целия ден къщите са огрени от Слънцето (естествено, когато има Слънце ). Долният край на Орехово е на около 900 м. н.в., а горният – на 1000 м. Покрай селото има гори (смесени – широколистни и иглолистни), полянки и скали. Има и пещери – Прилепската дупка и Човешката пещера, наричана още Челевешката дупка. И дете пещери обаче не са обезопасени и нямат осветление. Селото е изходна база за хижите Кабата и Персенк. Може да се отиде и до Бяла черква. Пътищата до тези обекти обаче НЕ са за леки коли! Ето няколко снимки от селото.

Покрай селото има доста параклиси. Първата разходка, която направихме беше до един от тях - в местността Сеньово. До параклиса „Вяра, Надежда, Любов” се стига за около 40-50 мин. пеша.

Учудващо е как тези дървета и храсти растат направо върху камъка!

Ако се тръгне по пътя за х. Персенк, през моста в края на селото, може да се стигне до малък, но красив водопад „Скакалото”.

Гледките, които се откриват, движейки се по пътя за х. Кабата също не са за изпускане.

Препоръчвам на всички да посетят това красиво кътче от България.

До: Пролетни разходки в околностите на с. Орехово.

Браво! Много хубави снимки
    А за селото какво да кажа.... мисля, че това че е в Родопи е достатъчно
    о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Красота!
      ... to be continued

Коментар

Ами да. Прави сте колеги. Селото е последното на пътя и след това асфалта свършва. Уникално закътано и красиво местенце. В последно време доста се разви туристическия бизнес и вече има доста хотелчета с най-различни интересни програми.

Хората са планинци и съвсем до скоро важаха най-силните принципи за взаимопомощ които можете да си представите. Когато някой си строи къща - цялото село се втурва да му помага. Всичко създадено в селото е строено от жителите на селото - вкл. асфалта и канализацията (много ме е яд като си плащам водата например - дядо ми с ръцете си е строил водопровода а сега некви ми искат пари)

Имам 2 къщички в това село и като ходя там сутрин се будя с пищене в ушите само че от тишина....

А ето и малко снимки от мене...
        Прикачени файлове

Коментар

Пътя за х.Персенк наистина е лош,но аз успях да се кача до там със едно Субару Либеро без да включвам 4х4.Беше тъмно и качването ми отне около час.Това беше мисля,че през 2003г.За красотата там няма две мнения,прекрасно е.
          Прости мя Господи,че чух вся премудрости твои,но бидох простак и невозползвaхся.

Коментар

Първоначално публикуван от Константин Преглед на мнение
            Пътя за х.Персенк наистина е лош,но аз успях да се кача до там със едно Субару Либеро без да включвам 4х4.Беше тъмно и качването ми отне около час.Това беше мисля,че през 2003г.За красотата там няма две мнения,прекрасно е.
            А бе истина е, че човек може да се качи и с лек автомобил до х. Персенк, но трабва да не жали много, много колата си! А за да е сигурно, че сте стигне до горе, а след това и обратно, то колата трябва да е по-височка !
            От Орехово до Бяла черква с лек автомобил със сигурност НЕ може!

Коментар

Първоначално публикуван от kksnick Преглед на мнение
              А бе истина е, че човек може да се качи и с лек автомобил до х. Персенк, но трабва да не жали много, много колата си! А за да е сигурно, че сте стигне до горе, а след това и обратно, то колата трябва да е по-височка !
              От Орехово до Бяла черква с лек автомобил със сигурност НЕ може!
              А от Орехово до Кабата
              как е? Щото пишеш за гледки от Кабата,
              а такива не виждам. А и по сведения от 05.05.2008г.
              от Кабата към Орехово е минала една ГАЗ-ка,
              миналата година с зор.
              На обратно никой не се е пробвал,
              щото е нагоре...!!!
              Ако не вярваш питай хижарите на Кабата,
              или Айледин на Скални мостове.
              Последният кара една Прага из гората,
              свалят дърва целогодишно.
              А аз съм от Хвойна....
              Ще правя мероприятие, апропо
              на Цирикова черква. Ако искаш включи се,
              може и от Орехово....

Коментар

Първоначално публикуван от GAD Преглед на мнение
                А от Орехово до Кабата
                как е? Щото пишеш за гледки от Кабата,
                а такива не виждам. ...

Още в началото казах, че тези пътища не стават за всички превозни средства!
                ...
                Селото е изходна база за хижите Кабата и Персенк. Може да се отиде и до Бяла черква. Пътищата до тези обекти обаче НЕ са за леки коли! ...
                А по отношение на гледките пиша, че са от разходката ПО ПЪТЯ за х. Кабата, а не от самата хижа. (Стигнахме само над Малево и се върнахме )
                ...
                Гледките, които се откриват, движейки се по пътя за х. Кабата също не са за изпускане. ...
                Благодаря за поканата за Цирикова черква, за подробности ще пиша ЛС.
                Поздрави!

Коментар

Село Орехово има изумителна мъжка певческа група , ако се уредите да ги слушата , сигурна съм - дълго ще го помните ..
                  Имам Молба , от преди 6-7 години имам касетка с изпълнения на местната група , но от слушане вече не е каквато беше ...
                  Ако можете да ми купите нова , а ако има и диск още по добре , за парите - колкото толкова , а може и бартер със свирка( музикална)!
                  Само да не дойдат 20 касетки ....
                  Благодаря предварително ....
                  Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Чудесен репортаж. Много хубави снимки, пренасящи настроението. Благодаря !
                    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Много хубав репортаж и снимки! Надявам се доста скоро да видя тези места.

Поздрави!
                      Искам България чиста!

Коментар

Страхотно местенце, много хубави снимки.
                        Живот на колела.

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
                          Село Орехово има изумителна мъжка певческа група , ако се уредите да ги слушата , сигурна съм - дълго ще го помните ..
                          Имам Молба , от преди 6-7 години имам касетка с изпълнения на местната група , но от слушане вече не е каквато беше ...
                          Ако можете да ми купите нова , а ако има и диск още по добре , за парите - колкото толкова , а може и бартер със свирка( музикална)!
                          Само да не дойдат 20 касетки ....
                          Благодаря предварително ....
                          Я съм от Фойня(Хвойна),
                          ама и аз пеем!!!
                          За бартера съм съгласен!
                          Свирка имам, ако трябва ще я донаправя,
                          само свиренето да ми обясниш....
                          Или, просто казано,
                          заменям свирка за духовен инструмент.....!

Коментар

Страхотни снимки , много се зарадвах да видя името на село Орехово по страниците на Форума. От това селце са родом Баба ми и Дядо ми и имаме къща там . Даже на една от снимките които са публикувани от гледките от пътя за кабата се вижда и нашата къща. Иначе доста пъти съм обикалял в околноста и наистина е много красиво особенно през пролетта. Пътят от Орехово за хижа Персенк сме го качвали зимата в снега със бус и не е много труден и лятото става и за лека кола ако не я жалиш много. Аз обаче си търся по трудни маршрути защото за АТВ -то тези са като асфалт .
                            Ако някои има трак на Пътя Орехово - Бяла Черква нека да го качи тук защото прочетох че тои бил уж по труден за преодоляване.
                            Can Am Outlander 800 EFI Max - XT Limited edition V-twin
                            Mitsubishi Pajero Sport 3,0 V6 24V ръчка, R/D Locker

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X