Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тръгнах да проверя...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Тръгнах да проверя...

Кратка разходка. Трябваше да проверя...

Днес на път за Слънчев Бряг реших да проверя туй-онуй в землището на моето село (Оризаре). Разгеле ми е на пътя.
    ..........
    Язовирът на р. Хаджийска е доста пълен. И тъй като по радиото като пътувах слушах за застрашени бентове, се поразходих по средната берма на язовирната стена. На сухия откос –насипът си беше сух. Значи дренажната призма работи добре и сваля депресионната крива дълбоко под повърхността на насипа. В противен случай мократа глина натежава и се плъзга по „цилиндрична плоскост”, стената отива на кино, целият Слънчев Бряг –на театър - без туристическо лято.
    ..............
    Русата рускиня, художничка на картини с цветни сламки върху дъска, продава риба.Връчвам й малко букетче от мащерка по случай Деня на Победата. В колата оставих от този природен аррромат. Да си хапят лактите Шанел и Нина Ричи...
    Мъжът й стопанисва рибата и я лови.
    В живарника имаше няколко едри шарана, щуки и толстолоби, речни раци.( Ако колегата Мусовир, примерно, се прибира от Бургас във Варна, винаги може да си избере какво му се е”закачило” на куката...)
    ..................
    Нивите. „Пред нас са блеснали житата, окъпани от топъл дъжд...” – не е носталгично, но буквално точно. Георгьовденският дъжд си свърши работата. И пшеницата и царевицата са „весели”, избуяли.
    Лозите вече ресят и, значи, и вино ще има „Както е тръгнало да вали непрекъснато, на лозарите ще им дойде нанагорно през ден-два да пръскат срещу маната..” (Николай Хайтов).
    ..................
    Край пътя и по синорите ту: „ О, ален мак самотен нейде в зелена нива е разцъфнал...” (песен на тесните социалисти) или пък съвсем: „Я! Колко макове!” според Недялко Йорданов.
    .................
    Нарочно спирам край гъстия храсталак от драка. Все още не са я изкоренили заради голфигрището, което ще става тук. Проверявам дали са изпълзяли шарените охлювчета. Намирам две-три и чувам подвикванията на група циганчета: чичка, демек,минали сме вече оттам...
    ......................
    Като малък съм брал и изял несметно количество от този (де да знам, че бил!) деликатес.
    Отивам да видя нашите – минали години – мама ме посреща:
    -Ха добре, че си доди. С тати ти не можем ги изяде тези хухлежи (тъй им казват по нас). Вчера след дъжда ходих в драките и с поварейката ( дървена лъжица с дълга дръжка) един подир друг, един подир друг – четиристотин хухлежа фанах...(мама се замисля , нещо смята на ум..) тъй де – на новите пари - четирийсе!...
    Беше минала току що поредната смяна на парите 10:1 и мама обръщаше всичко в „нови пари”.
    Мамо-о-о, мамо – да знаеш колко хора ти се смеят (усмихват) сега в целия Форум. И у нас и повънка.(Чужбина - пак неин израз).
    На друг един черупков деликатес – костенурката – и казваха кощена жаба. Разобразявахме си постните военновременни манджи с някоя-друга кощена...
    ....................
    Наблизо спря джип с добре облечени господа. Те всички сега си подготвят хотелите за сезона. Пуснаха край драките по една "вода".
    Никой не скъса стръкче мащерка, не се огледа за хухлеж.
    Заети хора.
    .....................
    Тръгвам и аз, че работя на техните хотели. Свикнах да не ми миришат парите им.
    Как се връзва тая работа с омаята на мащерка в колата ми?
    Пазар!
    Последно редактирано от Симеон; 09-05-08, 19:34.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X