Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Soft разходка за Великден

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Soft разходка за Великден

Знаете по празници как е - ядене, пиене, преяждане, препиване... тежка работа След като на закуска за пореден път напълнихме тумбаците единодушно решихме, че това не може да продължава така. Времето беше хубаво и решихме да идем някъде на близко: Бачковски манастир + Асенова крепост = приятна и лека х'асфалтова разходка
    Първо посетихме Асенова крепост. Няма да се впускам в подробности, защото мястото е известно и предполагам няма човек, който да не е ходил там. Само няколко снимки

Гледката отгоре

Самата крепост

Мечтая си за такава "картинка" и през моя прозорец

Но нещата не се стекоха така както ги бяхме замислили - тиха и разтоварваща разходка. На крепостта имаше много народ, доста коли продължаваха и в посока Бачково - явно и там щеше да е лудница. Вниманието ни беше привлечено от пътя продължаващ нагоре, защото никой не хващаше по него. Разпитахме местните и се оказа, че води към селата Лясково, Яврово и Добралък. Веднага поставихме друга крайна точка на маршрута ни - родната къща на Н. Хайтов в Яврово. Пътя до там е хубав асфалт(наистина хубав, без дупки), но доста тесен. Тези села са като забравени, но в същото време направят впечатление многото стегнати и накипрени къщи, на по няколко етажа и с по няколко паркетника в двора. Но до Добралък не стигнахме. На едно разклонение от асфалта тръгваше черен път с посоката град() Куклен. Еми какво да Ви кажа - не сбъркахме, че тръгнахме по него и се радвам, че не послушахме жените, които бяхме настанили на задната седалка. Пътчето се оказа много хубаво, живопистно. Пред нас се откриваха невероятни гледки към Тракийската низина, а ако човек се вгледаше можеше да открие и очертанията на старопланинските върхове.

Природата беше свежо зелена и на човек му става едно такова на душата... Пътя минава и през люлякова горичка. Накъсахме си щедро. Другото нещо, което отнесохме вкъщи, за да ни напомня за пролетния ден беше игликата.

По средата на пътя попаднахме и на една прекрасна полянка - постлана с горски ягоди и с изглед към Пловдив. Обещахме си, че по ягодово време отново ще идем там да направим едно BBQ и да се насладим на плодовете на природата

Продължихме по пътчето, което ни отведе до с. Руен. Спряхме за малко в комплекса Руенско езеро. Хубаво местенце за отдих с басейн, ресторант(с народни цени) и хотелска част.

В заключение ще кажа, че си изкарахме страхотно и изобщо не съжаляваме, че не го прекарахме така както беше заплануван, а точно обратното - радваме се и сме благодарни на Съдбата
    о 88 з 417 оо 4 - Стоян

До: Soft разходка за Великден

Много, много красота в природата и в снимките!

Поздрави!

Коментар

Чудесна разходка сте си спретнали.
      Благородно ви завиждам.
      Много ми хареса мястото ,непременно ще го посетя някой ден.
      Поздрави.
      Живот на колела.

Коментар

Супер разходка. На мен много ми допада този район, но все набързо минавам ...

Стигнахте ли до края на пътя, (този който отива до Добралък), продължава ли нагоре и свързва ли се с пътя, който е от Пловдив към хижа Здравец и дали е проходим?

Питам, защото смятам това лято да отделя повече време но този район и искам да си планирам маршрут.
        !

Коментар

Първоначално публикуван от yovcho Преглед на мнение
          Супер разходка. На мен много ми допада този район, но все набързо минавам ...

Стигнахте ли до края на пътя, (този който отива до Добралък), продължава ли нагоре и свързва ли се с пътя, който е от Пловдив към хижа Здравец и дали е проходим?

Питам, защото смятам това лято да отделя повече време но този район и искам да си планирам маршрут.
          Както вече казах до Добралък не стигнахме На един разклон(мисля на изхода на Яврово) поехме надясно посока Куклен, а Добралък беше наляво. Така че не мога да кажа нищо за пътя нататък(но доколкото знам до Добралък е асфалт). А пътя до Куклен е съвсем лек, каменист. С повишено внимание може да се премине и с прежален лек автомобил
          о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Голям "град" е Куклен аз съм ходил
            Grand Cherokee WJ 4.7 V8
            Това е положението.

Коментар

Здравейте. Малко инфо за Добралък. До там пътя е асфалт. После има лек офроуд до месност "Бяла черкава". Много е красиво, това е нещо като кръстопът на околността. От Бяла черква има леко и средно тежки маршрути до: село Косово-архитектурен резерват, с.Хвойна и с.Орехово , с.Ситово и от там до с.Лилково и връх Модър, с.Дедево, гр.Асеновград, с.Бачково и асфалт до хижа Здравец над Пловдив.
              На Бяла черква има и паничков влек.

Коментар

Първоначално публикуван от joro_c Преглед на мнение
                Здравейте. Малко инфо за Добралък. До там пътя е асфалт. После има лек офроуд до месност "Бяла черкава". Много е красиво, това е нещо като кръстопът на околността. От Бяла черква има леко и средно тежки маршрути до: село Косово-архитектурен резерват, с.Хвойна и с.Орехово , с.Ситово и от там до с.Лилково и връх Модър, с.Дедево, гр.Асеновград, с.Бачково и асфалт до хижа Здравец над Пловдив.
                На Бяла черква има и паничков влек.
                Някакси много объркано ги изреди тия села колега.
                1. Пътя от с.Добралък излиза на асфалт на 5 км. преди Бяла Черква, по пътя от Пловдив-х.Здравец-Студенец-Бяла Черква.
                2. Разклона за с.Косово и с. Хвойна е на 2км. преди Бяла Черква, на един дясен завой на пътя. Има табела с.Хвойна, която е сложена наскоро. Пътя за с.Косово се отделя на ляво след това.
                3. За с.Орехово може да се мине и от там, но е по лесно като се подмине Бяла Черква, по черния път към бившото поделение на ПВО и се отклониш в ляво към местноста Череша. От нея се минава и към с.Хвойна(друг маршрут).
                4. За с. Ситово се минава през овчарниците на "Баш мандра".
                5. За с.Лилково пак през Череша, но надясно(севрозапад)
                6. Към с.Дедево от Бяла Черква има път, но по мнението на дървоизвозвачите от там ще минеш с хеликоптер...
                7. Връх Модър е над Лилково, но ще стигнеш до там и по стария римски път от х.Персенк
                8. Това всичкото е едно много неясно и мъгляво обяснение, за пътчетата и пътеките в тоя район, по които бродя вече четирийсетина години....
                9. Намерете си карта на Западни Родопи
                и дерзайте, НАЙ-ДОБРЕ!!!!

Коментар

Тони, тази карта става ли: http://www.cartographia-bg.net/images/rodopi_west.jpg Че GPS не се очертава скоро, а тя е лесно достъпна и евтина. Под "става" имам предвид дали е достатъчно подробна
                  о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Първоначално публикуван от GAD Преглед на мнение
                    Някакси много объркано ги изреди тия села колега.
                    1. Пътя от с.Добралък излиза на асфалт на 5 км. преди Бяла Черква, по пътя от Пловдив-х.Здравец-Студенец-Бяла Черква.
                    2. Разклона за с.Косово и с. Хвойна е на 2км. преди Бяла Черква, на един дясен завой на пътя. Има табела с.Хвойна, която е сложена наскоро. Пътя за с.Косово се отделя на ляво след това.
                    3. За с.Орехово може да се мине и от там, но е по лесно като се подмине Бяла Черква, по черния път към бившото поделение на ПВО и се отклониш в ляво към местноста Череша. От нея се минава и към с.Хвойна(друг маршрут).
                    4. За с. Ситово се минава през овчарниците на "Баш мандра".
                    5. За с.Лилково пак през Череша, но надясно(севрозапад)
                    6. Към с.Дедево от Бяла Черква има път, но по мнението на дървоизвозвачите от там ще минеш с хеликоптер...
                    7. Връх Модър е над Лилково, но ще стигнеш до там и по стария римски път от х.Персенк
                    8. Това всичкото е едно много неясно и мъгляво обяснение, за пътчетата и пътеките в тоя район, по които бродя вече четирийсетина години....
                    9. Намерете си карта на Западни Родопи
                    и дерзайте, НАЙ-ДОБРЕ!!!!
                    Аз карта на Западни Родопи си купих, ама в нея не пише това, което казват дорвоизвозвачите.

Благадаря за подробното инфо.
                    !

Коментар

Първоначално публикуван от stojan_defender-a Преглед на мнение
                      Тони, тази карта става ли: http://www.cartographia-bg.net/images/rodopi_west.jpg Че GPS не се очертава скоро, а тя е лесно достъпна и евтина. Под "става" имам предвид дали е достатъчно подробна
                      Да, за такава говорех. Става, но не и се доверявай напълно, защото някои пътища стават на пътеки, а някои изчезват в гората, понеже природата си ги е взела обратно. Питай Фани и Петя, за последното, те видяха как един път свърши на една полянка до Баш Мандра. А съм минавал от там преди 5-6 години.

Коментар

Първоначално публикуван от GAD Преглед на мнение
                        Да, за такава говорех. Става, но не и се доверявай напълно, защото някои пътища стават на пътеки, а някои изчезват в гората, понеже природата си ги е взела обратно. Питай Фани и Петя, за последното, те видяха как един път свърши на една полянка до Баш Мандра. А съм минавал от там преди 5-6 години.
                        Добре Още утре отивам да си купя такава карта
                        А 5-6 години наистина са достатъчни за да може природата да си "вземе" някой път.
                        о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Малко късно се обаждам отново , но бях в командировка. Често се случва. Всички маршрути, които съм изброил , без тези за Дедево и Ситово започват от края на пистата на Бяла черква. Там(долу) има дърво с поставени табелки. Аз съм минавал от началото на пистата(горе), по нея , до това "къстовище", а от там само до Косово(10-12км.). Относно Дедево, там живея през повечето време и съм стигал до отбивката(отново с табела) за Бяла черква на 3-4 км. от нея. Маршрута беше Дедево-х.Равнища- манастира Св.Богородица-нагоре кьм билото-разклона за Бяла черква-Ситово-Лилково-връх Модър. Пътя за Бяла черква от разклона беше каменно трошена настилка и поне в началото изглеждаше добре(през лятото на 2007г.). Моето мнение е, че в този район има много пътища, които не са описани и са забравени до тези крайни точки. В много от случаите те са значително по-добри от използваните от "трупарките". Имам приятели, които минаха от Чепеларе до Ситово по такива пътища с неподготвена "Нива" и бяха много доволни от маршрута.

Коментар

предварително се извинявам се за спама.
                            Някой знае ли дали на руенското езеро разрешават човек да си опъне палатка и да погребе каяк вътре?

Коментар

да, без карта не става
                              без ГПС - тоже

най-добрата комбинация е карта, нави и местен дървосекач

поради липса и на трите успяхме в неделя да открием интересна закономерност в Родопите между Кричим, село ( доста силно казано ) Черешево, и пътя Кричим-Девин в близост до язовирната стена..

А закономерността беше следната - от всички пътища, по които поехме, освен последния - който ни изведе, всяко едно хубаво, лошо, разбито, съсипано или 99%оффроуд пътче, завършваше в гората, с трактор, багер или някаква друга, зарязана, пътна или дърводобивна машина.

Много интересно, как така?

Картата е хубава, и си заслужава

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X