Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кръстова гора и резерват"Кормисош"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Кръстова гора и резерват"Кормисош"

Реших да посрещнем баба Марта и съответно 3-ти март в тази част на Родопите.За съжаление трябваще да пътувам с леката кола поради заболяване на Панчаревото.Речено сторено, резервацията беше направена и газ.Село Борово е последното село преди Кръстова гора.Посрещнаха ни усмихнати и любезни стопани, които угаждаха на всяка наша приумица.(Между другото там съм ял най-малките и вкусни лозови сърмички, големи колкото един лев.)Съботния ден започнахме с разходка до Кръстова гора.Уникално място, което кара хората да се чувстват особено.Който желае, мога да разкажа легендата за мястото.Неделята посветихме на разходка до "Кормисош", тамошната резиденция и развъдника за мечки до който не успях да се кача с опела.Следващият ден си спретнахме поход, из планината гарниран с много красиви гледки, няколко подплашени елена и сърни, и много следи от прасета които за радост не успяхме подплашим.Убийствено красива природа, уникално място за пълна почивка.Горещо го препоръчвам на всеки.
    P.S. Дано колегата с тойотата не се сърди за снимката, ама колата много ме изкефи.
    P.S. Как да се науча да вмъквам снимките между коментарите?
    http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?U...AlbumId=112801
    Grand Cherokee WJ 4.7 V8
    Това е положението.

До: Кръстова гора и резерват"Кормисош"

Прекрасна разходка сте си направилеРодопите са си Родопи направо съм влюбен в тях.Раскажи и за легендата ако е гарга да е рошава,ще ми е интересно да науча нещо ново.
    "Човек е толкова голям колкото са големи мечтите му"

Коментар

[quote=karlosjackal;P.S. Как да се науча да вмъквам снимките между коментарите?
      [/quote]

Питай Венци на лични, на мен не ми разреши.

Коментар

Ще го питам?
        А ето я легендета или историята както я четох, не претендирам да е оригинален вариант, но все пак казвам така я четох, а и това е легенда все пак.
        " Император Константин не преследвал християните, напротив поощрявал тяхната вяра.Той е бил езичник, покръстен посмъртно и обявен за светец заедно с майка си Елена.Та както казах не преследвал християните, а майка му се прочула с строителството на християнски храмове.По време на строителството на един такъв храм в подножието на хълма, където бил разпнат Исус,строителите намират три дървени кръста.Разбират, че това са кръстовете на които са били разпнати Исус и другите двама.Но как да разберат кой е кръста на божия син? В това време минала група болни, допрели се до единия кръст и оздравели.Знаейки кой е кръста Христов, Елена го разделе на три части , които разпраща съответно в Рим, Константинопол и една част остава в Йерусалим.След като Константинопол пада, турците завземат града и всички негови съкровища и ценности между които и кръста Христов.Дълго време тази част от кръста е в турски ръце.Как попада в ръцете на български монаси не много ясно.Някои разказват че е бил заплата за труда им без султана ( мисля Баязид) да знае какво им дава.Други казват че са го откраднали от турците.Потеря гони монасите носещи кръста до Бачково и нагоре в планината.В един момент, явно много зор е било.Монасите заравят кръста в тази местност и по-късно се връщат и строят манастир няколко пъти опожаряван от турците. Следва...
        Grand Cherokee WJ 4.7 V8
        Това е положението.

Коментар

Колега направо ме накара да се срамувам.
          Ходил сам на това място и половината от от нещата които си снимал аз не ги видях.
          Но определено го препоръчвам на всеки който търси спокойствие и чудесна природа.
          Браво за снимките и разказа.

Коментар

Мерси ,е това си е истинско.Радвам се че го споделяш с нац.
            [url="http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=8870"][IMG]http://ftp.domainbg.com/krasi-atv/Razni/50.jpg[/IMG][/url]
            blood group 0+

Коментар

Опожаряван, възстановяван Манастира"Кръстова гора" остава свято място.По време царуването на Борис 3.В тази местност проповядва и обикаля брат Йорданчо.Прочул се с вярата си в господа и убедеността за светостта на Кръстова гора.Ще ви излъжа за годината но около 34 мисля сестрата на Борис княгиня Евдокия е тежко болна(туберколоза).Йорданчо съветва Евдокия да отиде да преспи на Кръстова гора.Заедно с своя приятелка също болна двете преспиват там и ... оздравяват като по чудо за много кратко време.Бащата на приятелката на Евдокия, генерал в свитата на царя, сънува странен сън който разказва на царя.За благодарност трябва да отлеят бронзов кръст тежащ 33 кг.Двамата решават да направят 66 кг.бронзов кръст.2х33 за да изразят своята почит към бога.И внимание кръста се носи на ръце до Кръстова гора.В момента кръста се намира в църквата.Уникално красив и излъскан от ръцете на хората.(Два пъти краден и чупен, след което връщан заради нещастията и смъртите застигали крадците и техните родове.На самият кръст личат заварките.)Първият ДЪРВЕН кръст който е били поставен там е бил откраднат и до днешен не е намерен.На негово място на хълма( местността Кръстова гора е в формата на кръст) е поставен нов метален кръст.Православните християни буквално наводняват това място на 13 срещу 14 септември ( Кръстовден)Присъстват на единствена по рода си нощна служба.Спят под открито небе, пият вода от аязмото, отнасят в домовете си камъчета с, вярвайте ми нарисуван кръст.Прекрасно място с невероятна история.
              Grand Cherokee WJ 4.7 V8
              Това е положението.

Коментар

Благодарности.Винаги ми е било интересно да науча нещо ново.Не съм обикалял в р-на само съм минавал,но трябва да поправя грешката си и да пошетам и на там.
                "Човек е толкова голям колкото са големи мечтите му"

Коментар

"Кръстова гора" е част от светилищния комплекс Белинташ -(Беланташ) посветен на Сабазий – върховното божество на древните траки. То е било център на култова обредност, на познания и опит, модел на древна слънчева обсерватория.
                  Вижте и:
                  http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...729#post347729

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X