Обява

Свий
Няма добавени обяви.

До манастир "Седемте Престола" и по-нататък

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До манастир "Седемте Престола" и по-нататък

Ічаст
    В събота - 3 ХІ, понеже със съпругата ми имахме много работа, а въобще не ни влечеше към свършването и, решихме да отидем до манастира и въобще да се поразвеем докъдето ни хареса. По пътя за Мездра и в село Елисейна се отбива вдясно през ЖП линията и отново веднага вдясно. Пътят е асфалтов, на места нов, на места стар. Природа-приказна, есен - цветове да ти види окото! Искаше ми се да сложа между снимките текст, но не знам как, та затова - накуп. Разказът ще продължи с втора част - снимки от манастира и с трета - описание на хотел в село Осеновлаг и какво има наоколо.Ето и снимки - пътя, реката.
    Прикачени файлове

До: До манастир "Седемте Престола" и по-нататък

ІІ част
    Манастир "Седемте Престола", разбира се е всред фантастична природа. Малък, добре поддържан, интересен, с малка църква, в която има 2 малки параклиса. В църквата не съм снимал, за да не смущавам тишината. В манастира има няколко невероятни секвои /поне така пише - аз не познавам тези дървета/ с мека и дори пухкава кора. Направо са причудливи на пипане. Пропуснах - след като се излезе от село Елисейна се навлиза в местността "Старо зло". Първите 2 снимки са от тази местност.
    Прикачени файлове

Коментар

ІІІ част
      Продължихме след манастира по пътя към село Осеновлаг. Пътят варира от /почти го няма" до "идеален", но е отново асфалтов. Срещнахме местните авджии, на които явно не им вървеше лова, защото ходеха твърде безгрижно и някак мисловно неангажирани със занятието. И тук идва интересното за форума. Натъкнахме се на чифлик "Ненкови". Хотелска част и зоопарк. В зоопарка откарахме около час - щрауси, зайци, елен, сърна, паун, фазани, и доста други пернати, копитни и 2 понита. Има снимка от предлаганото. Широка кръчма, вкусно хапване и избор на пийване. Шише Асеновградски Мавруд от 1998г. - 9лв. Обикновена пещерска ракия малка - 1.50лв. Ето и ценоразпис:
      Туристическа спалня с общ WC:
      2стаи с по 6 легла -
      2 спалнички
      1 стая с 1 двойно и 1 единично легло
      Цена - 15лв. на легло
      Хотелска част - всяка стая със самостоятелен WC
      1 стая с 1 двойно и 2 единични легла
      1 стая с 1 двойно и 1 единично легло
      1 стая с 2 двойни и 1 единично легло
      1 стая с 2 двойни легла
      Цена - 40лв на стая
      50 квадратни километра с черни пътища за офроуд. Може да мине всичко с габарити до камион включително.
      Ето и телефони:
      0886 31 82 88 0888 81 50 49 02/838 10 37 /този може и да не е актуален/
      Туйто!
      Прикачени файлове

Коментар

Браво за снимките. Преди три месеца и аз с моята съпруга минахме точно по твоя маршрут и стигнахме до чифлик Ненкови. В манастира също се предлагат стай за нощувка. Разходката до тези места много ни хареса и ще я повторим при първа възможност
        ГАЗ 69 УАЗ 452-2 броя УАЗ 31512 Kia Sportage 2.0 16v
        Калта за УАЗа е като водата за водолаза 0886445318

Коментар

Наистина е много хубаво местенце ,лятото доста често го посещавахме

Коментар

Здравей!

Според мен е много хубаво, че привличаш интереса към този район. И информацията ти е ясна и полезна, и снимките хубави.

Самият аз съм лично заинтересуван - "базата" ми е в баирите над гара Томпсън. Мислил съм и съм разпитвал дали може да се стигне до Седемте престола оттам или откъм Батулия. Май хич не може.

Така или иначе, струва ми се, около Искърското дефиле има много възможности за оф-роуд (и хард, и по-лек), които не са допроучени. (Доста рових из този подфорум по въпроса, но не намерих кой знае какво. Като че ли запалените 4х4men от София повече гледат на юг.)

За 50-те кв. км си прав, а може би са и повече. Аз съм се опитвал да обхождам-разглеждам дефилето предимно от източната страна. Номерът е, че над и зад белите скали релефът е много "шантав", а на места и опасен. Но е любопитно за разглеждане.

С удоволствие ще прочета и евентуално изпробвам и други впечатления от района.

Поздрави!
            Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
              Самият аз съм лично заинтересуван - "базата" ми е в баирите над гара Томпсън. Мислил съм и съм разпитвал дали може да се стигне до Седемте престола оттам или откъм Батулия. Май хич не може.
              Защо да не може?!? Има пътища. Минава се.
              Прикачени файлове
              Ние не сме неутрални!

Коментар

На 31 Х минахме маршрута Сф. - Искрец - Понор - Дръмша - Царичина - Божурище /кръчма/ - Сф. Имаше страхотни местенца за кротко офроудче, даже 1 поточе за преминаване, ама жена ми възропта, та го пропуснах. Снимки от тогава - по-натам. Обаче има кръчми само за мъжка компания /не се отопляват/.
                А - и нищо не пречи да направим 1 проучване. Проблемът е, че ние ползваме само карти, а те са стари. Поне що се отнася до GPS, няма да бъда в помощ на никой, каквото и да намеря.

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                  Защо да не може?!? Има пътища. Минава се.
                  Ще опитам и то скоро. Изглежда, правилното отклонение е по- към Своге. Имам чувството, че пътят, а по-точно "пътят", по който тръгвам нагоре след Томпсън, го няма на тази карта. Освен, ако не е синята пресечена "на дълги парченца" линия. (Пояснение - още не съм в час с този вид карти и символите в тях.)

Благодаря за информацията и поздрави!
                  Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                    Ще опитам и то скоро. Изглежда, правилното отклонение е по- към Своге. Имам чувството, че пътят, а по-точно "пътят", по който тръгвам нагоре след Томпсън, го няма на тази карта. Освен, ако не е синята пресечена "на дълги парченца" линия. (Пояснение - още не съм в час с този вид карти и символите в тях.)

Благодаря за информацията и поздрави!
                    Синята линия обозначава река или поточе. Необозначени на картата пътища - дал господ. Не е изключено пътят, по който си тръгвал, да прави връзка с обозначения с червено.

Покрай Батулия също има път (червения) и то доста лек, дори и след дъжд, защото теренът е доста отцедлив.

Може и да си видял вече темите, но за всеки случай по-долу са линкове в които има снимки от каране в този район:

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...?t=9006&page=3
                    http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=12960
                    http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=17005
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Здравей! И големи благодарности за допълнителната информация, хубавите снимки и клипчета, които видях с удоволствие.

Но доколкото се ориентирах, "моите" места ги няма там, макар да съм на две крачки от Батулия. В прясно зарибената по оф-роуда моя глава започва да шава една идея. Дали бунгалото ни не може да стане изходна кафе(бира)база за някакво колективно проучване на работите по-нагоре?

Идеята шава сериозно, но не е за утре. Днес ми беше последният ден от отпуска, който си взех заради Странджа (виж "Разходки"), а без отпуск трудно се откачам. Освен това там са предимно поляни по баири, а след една неотдавнашна разходка с Трол изпитвам респект към мокра трева в студено време.

Поздрави!
                      Искам България чиста!

Коментар

ТУК ВЕЧЕ МОГА ДА СЕ ВКЛЮЧА АКТИВНО И АЗ! На манастира ходя от три години почти всяка седмица-било то с мотор или с кола! С мотора тръгвам от гр.НОВИ Искър и стигам до м.Седемте престола като карам само около 200м по асвалта и то точно на Батулия!
                        От там има поне 3 пътя за манастира,по които се минава спокойно и с джип!
                        Разстоянието е два пъти по-кратко отколкото по асвалта,а времетраенето на прехода е средно час,час и половина!

Манастира е с капацитет 60 души,леглата са с разнообразно разпределение-по 2;3;4;5 до 8 легла в стая! Разполага с голяма туристическа столова за 40 човека.
                        Санитарните възли са на етажите,съответно.
                        м.Седемте престола е един от 100-те Национални обекта в България!
                        Има доста забележителности в него и наоколо.

Що се отнася до църквата: построена е от цар Петър Делян и седем негови боляри. Тяхното желание било да построят седем отделни църкви,но поради неравният терен били принудени да ги направят под един покрив(оттам идва и името на манастира;трябва да отбележа,че по архитектура е единствената в света)
                        ПРЕЗ ГОДИНИТЕ е претърпявавал многократни поражения от различни недоброжелатели!
                        м.Седемте престола е привличал интереса на доста видни български дейци,сред,които имена са тези на Иван Вазов и Змей Горянин!!!

П.П. оставям и тел за връзка:0888295471-Презвитера Веска!!!
                        До 18.00ч
                        "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
                        А+
                        LZ1DRZ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X