В първите астрономически есенни дни, избрах да се кача до красивия старопланински водопад Кадемлийско пръскало.
Денят, на пръв поглед не бе подходящ за такава разходка - студен, ветровит, мъглив, преваляваше постоянно дъжд, като дори по високите места имаше вече и сняг.
Тежка облачност се бе надвесила над планината и не даваше надежда, че ще се оттегли скоро.
За мен обаче неподходящи дни няма и с удоволствие тръгвам на път със зареден фотоапарат.
Тъжанското ждрело е едно от малкото места в Стара планина, където може да се разходиш с джип по черен път, без да нарушаваш забраните за движение в националните ни паркове. Водопадът Кадемлийско пръскало се намира в парк Централен Балкан, покрай пътя свързващ село Тъжа (южната страна на Стара планина) със с. Априлици (от северната) или така нареченият Русалийски проход. Във високите си части пътят има бариера на паркова охрана и постоянно дежурящ служител. Това е второто ми посещение тук и засега не са ми отказвали достъп. Желанията ми са само да снимам и да се полюбувам на красотата на района без никакви други странични дейности.
Маршрут:
Карлово - с.Тъжа - Русалийски проход - водопад Кадемлийско пръскало - Карлово.
Черният път над селото до водопада е около 16км.
Есента като характерен сезон в края на септември се забелязва само по високите части на планините, където настъпва по-рано.
Преходът от лято към есен също е красив и носи своя чар.
Първи листопад

Диви кестени

Полетата преди селото

Тръгвайки сутринта от Карлово, тази ивица синьо небе ми даде някаква надежда за по-хубаво време, но уви.
Не спря да ме вали цял ден, а мъглата постоянно закриваше гледките.

Снегът по високите части на Стара планина - над 1800 метра.
Множество водопади изпъкват дори отдалеч

Пред село Тъжа това бе гледката, която ме посрещна. Не бе оптимистично, но колебания нямаше, нито пък разочарование накрая.
Тъжанското ждрело разцепва планината на две.

Красивият път е добре поддържан и е подходящ за неподготвени джипове.

Съседен каньон

Село Тъжа - поглед от високо

Мокрият път и първи щрихи на есента

Вали слаб дъжд

Наоколо всичко е потънало в мъгла, която се движи бързо, като за броени минути ми разкрива и закрива красиви гледки.

Вижда се Бабското пръскало, друг красив и трудно достъпен водопад.

Снежните високопланински участъци

Широколистната гора съвсем слабо се е оцветила. След по-малко от месец тук ще е невероятно цветно.

Търся жадно всеки един по силен цвят

Низ от водни гърлянди

Панорама
Петкановите водопади се открояват на отсрещния скат

Поспрях да погледам тази динамична красота.

От ръба на една скала край пътя се вижда дълбочината на каньона.

За няколко секунди над Петкановите водопади пробляснаха и слънчеви лъчи, но те бяха последните, които видях за този ден.

Наложи се да изчакам около 40-50 минути на един участък от пътя, за да се размина с огромно стадо говеда. Бяха около 150 и някои от тях се плашеха от джипа, заобикалайки го по отдалеч.
Нагоре по пътя се чуваха като хорни мощните им измучавания.

Колкото по-високо се качвах, толкова повече цветове изпълваха обектива.

Много красив участък от пътя

На места мъглата забулваше съвсем пътя, но в следващия момент сякаш я нямаше.

Ветровита местност. Силен вятър брулеше клоните на гората

На ръба на мъглата виждам и своята крайна цел - Кадемлийското пръскало.
Този красив водопад се спуска по склоновете на връх Голям Кадемлия, част от масива Триглав и е част от Кадемлийска река, която е десен приток на река Тъжа.
Височината на пада е цели 70 метра..
Надморската височина на този водопад е 1500 метра. Под водния пад има малка пещера.

Наоколо с тази мъгла бе приказно красиво. Страхотно място.

Водопадът малко по отблизо.

Каквото зърнах от това водно очарование зърнах. Нямаше повече. Мъглата се спусна като завеса над него и спектакълът приключи.
Поех по обратния път.

Интересният полегат водопад

Безименен водопад покрай който минава пътят.

Денят, на пръв поглед не бе подходящ за такава разходка - студен, ветровит, мъглив, преваляваше постоянно дъжд, като дори по високите места имаше вече и сняг.
Тежка облачност се бе надвесила над планината и не даваше надежда, че ще се оттегли скоро.
За мен обаче неподходящи дни няма и с удоволствие тръгвам на път със зареден фотоапарат.
Тъжанското ждрело е едно от малкото места в Стара планина, където може да се разходиш с джип по черен път, без да нарушаваш забраните за движение в националните ни паркове. Водопадът Кадемлийско пръскало се намира в парк Централен Балкан, покрай пътя свързващ село Тъжа (южната страна на Стара планина) със с. Априлици (от северната) или така нареченият Русалийски проход. Във високите си части пътят има бариера на паркова охрана и постоянно дежурящ служител. Това е второто ми посещение тук и засега не са ми отказвали достъп. Желанията ми са само да снимам и да се полюбувам на красотата на района без никакви други странични дейности.
Маршрут:
Карлово - с.Тъжа - Русалийски проход - водопад Кадемлийско пръскало - Карлово.
Черният път над селото до водопада е около 16км.
Есента като характерен сезон в края на септември се забелязва само по високите части на планините, където настъпва по-рано.
Преходът от лято към есен също е красив и носи своя чар.
Първи листопад

Диви кестени

Полетата преди селото

Тръгвайки сутринта от Карлово, тази ивица синьо небе ми даде някаква надежда за по-хубаво време, но уви.
Не спря да ме вали цял ден, а мъглата постоянно закриваше гледките.

Снегът по високите части на Стара планина - над 1800 метра.
Множество водопади изпъкват дори отдалеч

Пред село Тъжа това бе гледката, която ме посрещна. Не бе оптимистично, но колебания нямаше, нито пък разочарование накрая.
Тъжанското ждрело разцепва планината на две.

Красивият път е добре поддържан и е подходящ за неподготвени джипове.

Съседен каньон

Село Тъжа - поглед от високо

Мокрият път и първи щрихи на есента

Вали слаб дъжд

Наоколо всичко е потънало в мъгла, която се движи бързо, като за броени минути ми разкрива и закрива красиви гледки.

Вижда се Бабското пръскало, друг красив и трудно достъпен водопад.

Снежните високопланински участъци

Широколистната гора съвсем слабо се е оцветила. След по-малко от месец тук ще е невероятно цветно.

Търся жадно всеки един по силен цвят

Низ от водни гърлянди

Панорама
Петкановите водопади се открояват на отсрещния скат

Поспрях да погледам тази динамична красота.

От ръба на една скала край пътя се вижда дълбочината на каньона.

За няколко секунди над Петкановите водопади пробляснаха и слънчеви лъчи, но те бяха последните, които видях за този ден.

Наложи се да изчакам около 40-50 минути на един участък от пътя, за да се размина с огромно стадо говеда. Бяха около 150 и някои от тях се плашеха от джипа, заобикалайки го по отдалеч.
Нагоре по пътя се чуваха като хорни мощните им измучавания.

Колкото по-високо се качвах, толкова повече цветове изпълваха обектива.

Много красив участък от пътя

На места мъглата забулваше съвсем пътя, но в следващия момент сякаш я нямаше.

Ветровита местност. Силен вятър брулеше клоните на гората

На ръба на мъглата виждам и своята крайна цел - Кадемлийското пръскало.
Този красив водопад се спуска по склоновете на връх Голям Кадемлия, част от масива Триглав и е част от Кадемлийска река, която е десен приток на река Тъжа.
Височината на пада е цели 70 метра..
Надморската височина на този водопад е 1500 метра. Под водния пад има малка пещера.

Наоколо с тази мъгла бе приказно красиво. Страхотно място.

Водопадът малко по отблизо.

Каквото зърнах от това водно очарование зърнах. Нямаше повече. Мъглата се спусна като завеса над него и спектакълът приключи.
Поех по обратния път.

Интересният полегат водопад

Безименен водопад покрай който минава пътят.

Коментар