Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Есента си отива - мъглива приказка в Централна Стара Планина

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Есента си отива - мъглива приказка в Централна Стара Планина

Отмина средата на ноември. Есента е към своя край, но все още изумително добре пълни с цветове обектива на фотоапарата.
    Едно пътешествие, чийто второстепенни актьори бяха мъглата, влагата и тъмните облаци. Типична късно есенна картинка.

Синоптиците - хората, които често грешат в своята професия, защото единствената точна прогноза на времето всички я знаем: утре за днес.
    В голяма степен те са причината да излезна и да се разходя в такова време.

Уикенда наближаваше и трепетно градях планове и маршрут. Есента ми е любимият годишен сезон и не искам да изпускам дори миг от тази красота, докато все още я има.
    На много места листата на дърветата са опадали вече, а с тях и красивите цветове, затова потенциално подходящите места за красива разходка и снимки намаляват ежедневно.
    Приятел ми подсказа, че в Тетевенския Балкан есента все още е наситена. Погледнах още в сряда на първо четене каква е прогнозата за уикенда: около Тетевен и Златица го даваха почти идеално слънчево. В четвъртък пак проверих и освен възможното леко заоблачаване "предимно слънчево" ми звучеше отлично. Петък обикновено запоследно правя проверка и решавам кой ден от уикенда, къде и дали да пътувам и макар на места да даваха заоблачаване и мъгли слънцето все още бе водещ фактор.
    Решено, ще се прави обиколка около Централна Стара планина: Проходът Арабаконак, Етрополе, Тетевен, Тетевенските водопади, кратка отбивка до едно красиво село в местността - Бабинци, после отскачам до Гложенския манастир, а оттам поемем през затворения и изоставен Златишки проход, на чийто било планувах да се кача малко по гребена на Стара планина до границите на национален парк "Централен Балкан". Хубави планове, но въобще не подозирах финта на синоптиците и това, че в крайна сметка се наложи да импровизирам.

Събуждам се събота сутринта, както обикновено преди път още в 6 часа. Поглеждам в интернетт за последен път прогнозите и виждам при това от няколко източника, че сега пък неделята я дават по-слънчева от събота. Кратко колебания, дали да не отложим за утре пътуването...
    Няма какво, събирам си багажериите и към 7 и малко сме готови за път. Навън се развиделява, но бавно, защото има тежки и тъмни облаци. Не им обръщам внимание на този етап, защото вярвам на синоптиците и разчитам, че следобяд ще се наслаждаваме на слънце. Паля джипа и отпътуваме от мрачна София. На отбивката към Подбалканския път вече започвам да се замислям.....
    Не е ли прекалено мрачно и облачно. Да, доста при това. Отнемам неубедително газта, защото не знам, къде съм тръгнал по планините в такова време. Отдясно, някъде далеч в полетата лъч светлина ми дава надежда, че синоптиците ще познаят.

Стигаме до отбивката към прохода "Арабаконак" и там виждам или по точно не виждам почти нищо от мъгла и плътни облаци. Вече се съмнявам крайно в прогнозата и се оповавам на вътрешното си чувство и преценка за времето. А, то ми казва: Няма начин тази облачна маса да се изнесе до края на деня Слънце мога да видя само при силно въображение. Есенните цветове са подтиснати, прикрити и почти незабележими, не става и за много снимки.
    Все пак си намирам какво да снимам, но не си е работа така.

Вече сме на 50+ километра от столицата. Решавам на мига да не си губя деня и да се връщам обратно и продължаваме към Карлово, където ще се преспи и на другата сутрин се надявах облаците да се изнесат, мъглата да се разсее и слънцето да "подгрее" отиващата си есен. Речено - сторено.
    Подбалканския път е красив и спираме многократно за снимки. (тази се размаза, защото си спестих статива и не дублирах поне кадъра)

Над Буново....
    Картинката изглеждаше отчайваща. Днес, шанс за слънце, едва ли. Имах резервни планове и оттук: да тръгна да катеря към връх Баба, обаче......

Стигаме Пирдоп, а тук е царство на брезовите гори и правя няколко кратки забежки извън пътя. Време за "губене" - цял ден.

Смесена гора

Млада брезова

Многоцветната дъбова

Стигаме до по-високите части на подбалканския път малко преди отбивката за Антон. Една паркирана встрани кола и тръгващ път в гората ми грабва погледа. Спирачки, задна и хайде в гората. Добро попадение. Тук беше приказно красиво. Основно брезова гора - красива гледка, а на места примесена с червеникаво-кафявите листа на млади дъбове и фина подправка за цвят от няколко борчета.

Колоритният и неповторим Червен дъб.

Да се разходиш в брезова гора.
    Въпреки, че брезата е повсеместно разпространена в България, то сравнително рядко съм я виждал като цяла гора.

Чевеникаво-кафявите листа на дъба констрастират впечатляващо на фона на бялата кора на стволовете на брезата и тъмно зеления фон на боровете.

Страхотно място!
    Продължихме към Карлово. Най-високата част на пътя е около отбивката за Копривщица - около 1000 метра. Тук, някъде над главите ни са билата на върховете Паскал, Тетевенска Баба и исполинът Вежен. Само си ги представях в тази мъгла....
    На това място есента е невероятно красива. Дървесните видове са така балансирани и се заместват, така че склонът да е изпълнен постоянно в цветове. Вероятно е и завет, защото тук скатовете на Стара планина и тези на Средна гора почти се допират. Повече от месец и половина минавайки оттук снимам тези места и все е многоцветно.

Трепетликата изпъква с плътен оранжев отенък

В царството на мъглата

Лозя в долините около прохода Троян-Кърнаре

Тополи

Орехови дървета край пътя.
    Не валеше, но мъглата бе намокрила всичко

В Сопот и атракция с балон изпъстри пътуването.

Друга оригинална есенна премяна

Красивият дъбов вид - Цер
    Величествено дърво с много красива корона, стъбло и листа. Подобно на червения дъб и листата на цера преминават през червена фаза, но доста за по-кратко преди да станат кафяви. Листната маса сменя няколко пъти цвета си от зелено, през жълто, оранжево, червено до кафяво и заедно с буковите листа са ми любими есенни обекти за фотографиране.

Събота вечер е.
    Един от синоптиците по телевизията дори се извини за неточната прогноза, като "обеща" за неделния ден, цитирам: По-ранно вдигане на мъглата, повече слънчеви места в низините и трайно слънце в планините над 2000 метра.
    Аз слънце в събота не видях, пък прекосих район 200км. Надявах се в неделя да познаят.

Неделя сутрин. Планината в мъгла, която е слязла почти до къщите, тъмно, влажно.....никаква промяна.

Към обед тръгнахме обратно към София. Планирах стигайки до Златишкия проход да се кача по него и да потърся слънце във високите части, въпреки че синоптиците казаха над 2000 метра, а билото на прохода е само около 1300м, като най-високите върхове тук в Стара планина едвам надхвърлят 2000 метра. Вече не им вярвах и отново заложих на вътрешното си чувство.

Поне се нагледах на мъгливи и загадъчни пейзажи, които по свой начин са красиви и обичам да снимам.

Малко преди Пирдоп вляво от нас, във вискоите части на Средна гора видях тази гледка.
    Слънцето явно се опитваше да пробие плътната облачна маса. Имаше шанс, моят план или по-скоро надежди да се осъществят!

Поех по разбития и тесен път на Златишкия проход...

И тук има огромни буки, които сигурно са вековни.

В по-високите части гората се бе "отръскала" вече от листата

А мъглата и влагата правят нещата още по сиви и загадъчни. Природата е невероятно нещо - красива е във всеки един момент, просто трябва да го потърсиш и да му обърнеш внимание.
    Може да пътуваш и да мрънкаш, че времето те подтиска и за нищо не става, а може и напълно преднамерено да му се наслаждваш - зависи от нагласата на човек.

Още по-нависоко останаха само влагата, мъглата и мокрите стволове на дърветета.
    Последно редактирано от verter; 19-11-12, 13:46.
    Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
    0888/00-55-37

От: Есента си отива - мъглива приказка в Централна Стара Планина

Малко преди билото спрях на една чешмичка и какво да видя в гората над мен.....синее се нещо!
    Синьо небе????

Слънцето видимо е близко и леко пробива мъглата

Да, точно на това се надявах....

Над хижа Кашана, точно на превала на прохода тръгват два черни пътя към билата. Аз хванах този посока върховете Паскал и Тетевенска Баба, а другият води към Етрополска Баба, Звездец и т.н посока София.
    Още щом стъпих на черно и обстановката се промени. Излизахме над облаците и то само на 1300 метра надморсска височина.
    Голям кеф и трепет от двудневно очакване.

Много бях радостен от това, което виждат очите ми. Невероятно е след два дена в мъгли да изкочиш на такова място. Все едно е друг ден, сезон, място.......а само 200 метра надолу всичко е сиво и мъгливо.

След съвсем малко каране бяхме на билната част. Тук гледките бяха запомнящи се!
    Виждат се най-високите завои на прохода.

Мината "Елаците-Мед" и отзад връх Етрополска Баба със своите антени.

Като на брега на океан и плискащите се вълни по крайбрежието. На заден план като остров се вижда един от високите върхове в Средна гора, в случая връх "Братия" 1519м. близо до Панагюрище.

Напред и нагоре по билата гледките ставаха все по-добри и впечатляващи. Слънцето печеше силно. Градусите удариха почти 13 и бе повече от приятно.
    Тук на снимката точно преминаваме покрай билото на връх "Капалу" 1622 метра, напред е връх Курдуна 1822 метра, а върхът в центъра на снимката връх "Свищиплаз 1888 метра. По нядсно и назад са Паскал/Етрополска баба и в дъното Вежен.

По крайбрежието на океана

Въображаемите вълни се плискаха в скалите.Горният слой на облаците се движеше динамично. Трудно описуемо е с думи.

Поглед на север към котловината на Тетевен и Правец/Ботевград отвъд билата най-отзад.

Потъващата в мъглата зимна маркировка на туристическа пътека към хижа Кашана

"Риф"

Няколко "вълни" преминаваха и отвъд седловината на билата през пътя ни напред.

Пътят поема нагоре към връх Курдуна, но някъде преди билото става доста стръмен и двойката следи се превръща в пътека. До самия връх както и напред е недостъпно за джипове. Има основно скали, тясно и стръмно е.

Тук някъде спрях джипа и слезнах малко да се поразходим.

Тук всичко е готово да посрещне зимата и снега.

Стръмният връх Свищиплаз, зад който се крие красивото било и начало на парка "Централен балкан" .Самият парк започва от следващия връх - Михаля.

Решил съм някой ден тук да направя един пешеходен маршрут, ако мога чак до връх Вежен, само по билата. Това са към 15км само в едната посока, че дори повече. Поне до 2-хилядниците Паскал и Тетевенска Баба да стигна. Ще допълня този разказ със снимки от тези места.
    Под нас беше невероятно красиво.

По северния слон мъглата не достигаше толкова високо, колкото по южния.

Връх Мургаш над София (в далечината)

На самото било на "Курдуна" 1822 метра.

Мъглата по някое време се опита да стигне до нас изкачвайки се успешно и поглъщайки върховете на горския пояс

Дори закри плътно по-ранно прозиращото било на прохода, откъде се качихме.

Облаците и мъглата се движеха точно като вода, стигайки билото преливаха надолу по северния склон със страшна скорост.

Рила се виждаше в далечината

Доскоро виждащите се в далечината други два върха от Средна гора, от двете страни на Копривщица - връховете Богдан и Буная почти бяха "заляти"

Реших да тръгваме, за да не ни обгърне и нас мъглата, докато сме по билото.

А, тя се покачваше бързо, бързо...и почти стигна пътят ни по билата
    (долу, най-вдясно на снимката)

Тези докоро виждащи се била също изчезнаха

Това беше красиво!
    Представете си го да се движи бързо надясно.

От прохода нямаше и помен вече

Надолу към мъглата.....и тя към нас

За последно отразяващото се синьо небе в малката локвичка в шумата

Тръгнах да спускам към Тетевен за разнообразие. Мислех да се приберем през Правец и по магистрала Хемус с неделния вечерен трафик.
    Няколко скатани завоя, в които мъглата не бе препречила напълно пътя на слънцето.

Само за снимката: Пред тунела "Кашана". Един, неосветен, необозначен и неасфалтиран прашен тунел, който явно е бил част от плана на прохода, но е сотанал недовършен. Веднъж Alex Markov на една съвместна наша раходка ни го показа и ни прекара през него. Интересно е чувството в тази огромна, черна дупка.

Поглед назад към превала на прохода и билата, където бяхме преди малко

Ей това дърво много ме изкефи и искам да науча как се казва. Иглолистно е, но е жълтеникаво в момента. Има го на някои места, като дори лятото е с различен от типичния зелен цвят на другите иглолистни.
    Дървото не е изсъхнало, нито болно. Видях доста такива на път за Правец.
    Моля, някой ако знае как се казва да каже.

Някъде към Правец

Някои снимки ми се размазаха, защото омаловажих ползването на статив, въпреки че го носех. Следващият път в мъгла ще снимам задължително само със статив.
    Последно редактирано от verter; 19-11-12, 14:15.
    0888/00-55-37

Коментар

Браво
      Пия вино само по два повода: когато за вечеря има дивеч и когато няма.

Коментар

Благодаря за поредния фоторазказ. Както винаги - перфектен!

Този уикенд бях в Родопите - с. Манастир на 1500 м. н.в. Вечер мъглата изплуваше отдолу, а сутрин след 10:00 си слизаше. Най-редовно особено есента - тръгваме от Пловдив, мрачно и мъгливо е. Като подминеш 1200 м. н.в. времето е страхотно
        Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Отново нямам думи
          878511557

Коментар

В колко часа е правена снимката на връх Свищиплаз, ние бяхме точно на него в 15:45.
            Духаше си доста прилично и не беше за застояване, но пък на завет си беше рай, слънцето напичаше яко.
            Благодаря за споделените кадри, днес още веднъж изживявам вчерашният излет, уникално красиво е в момента.

П.П. Вечерта докато миехме моторите в Пирдоп, видях да минава твоя джип.

Коментар

Прекрасни снимки похвално-Браво, но не могат да заместят (за съжаление) гледката на живо.

п.п.И какво излезе,всички сме обикаляли периметъра и не сме се засекли,язък.
              Последно редактирано от ИВАН - ЕТРОПОЛЕ; 19-11-12, 16:27.
              Не е важно какво караш, а как го караш !

Коментар

Благодаря за споделените кадри.
                можеш ли да дадеш координати на тунела?
                Много обичам да снимам изоставени тунели - ЖП и авто (хоби ми е).
                Grand Cherokee 4.7 Quadra Drive Limited (WJ) 2002
                Audi A6 2.7 TDI (4F) 2008

0885372997 - Дани

Коментар

Дървото би трябвало да се казва лиственица, като го гледам на снимките.

Коментар

Красота!
                    Благодаря за споделянето!
                    0осем9осем7шест0осем7едно
                    Миро

Коментар

bullet_pk,

Даммм, гот е така над облаците. До този момент само веднъж съм изплувал така над тях - бях се качил преди много години на лифта под Черни връх (Витоша). Не съм го забравил този момент, защото беше неочаквано и същото лошо време долу.
                      Сега се сещам, че може да се проверява с някоя онлайн високопланинаска камера като тази на връх Мусала. Хубаво е да е по ниска от нея де, че там е доста високо и реално няма как да си сигурен, че на по-ниско пак е слънчево и ясно.

Chinela,

Привет, разгледах си снимките и виждам, че съм бил там между 13 и 14 часа. Толкова, някъде около час, час и половина да съм седял. Да, подухваше вятър. За неделя говоря.
                      Снимката на върха да е правена към 13:30 часа.
                      През Пирдоп минах събота около 10:00 - 10:30 часа сутринта и в неделя около 12 часа по обед. Следобед спуснах към Етрополе и вечерта си бях в София. Трябва да е бил друг джипа.

Иван-Етрополе,

Докато бях горе и около Златишкия проход не видях никой, само няколко леки автоимобила и няколко камиона с които се разминах през прохода, а сумарно съм бил в района на пътя (джипа със сигурност) около 3 часа, защото често спирах да разглеждам и снимам.
                      Да, безкрайно си прав, че снимките могат да представят малка част от изживяването на живо. Просто техниката не е достигнала на такова ниво, за да пресъздаде такова усещане в пълния му размер. Трябва да си на място.
                      Щеше да ми е драго да се срещнем и да се запознаем.

danvan,

Тунелът е лесен за откриване. Просто тръгваш през Златишкия проход. Той е видим от северната страна на прохода, малко под билото, може би 10-тина завоя. Изходът му е на черен път от южния.
                      Ако качваш откъм Етрополе ще го видиш лесно, а ако идващ от Златица, като минеш превала и започнеш да спускаш, карай бавно, ще го видиш отляво в един момент (горната му част) и за да излезнеш срещу него ще трябва да направиш обратен ляв завой в една част от пътя, където имаш десен такъв от самия проход.
                      Ако мислиш пеш да изследваш имай предвид, че често преминават през него автомобили и става непоносима прах вътре, защото не е асфалтиран. Малко преди тунела отдясно в планината влиза друг тунел, тесен, колкото коридор на апартамент - прилича на пешеходен или някакъв бетонен отдушник. Горе долу където е джипа на снимката пред тунела, там е по-малкият. Виж, той ми е по-интересен.

raico,

Благодаря за името на дървото. Точно то е - Лиственица.

Оказа се доста интересно:

Листвениците (Larix) са род иглолистни дървета от семейство Борови (Pinaceae), разпространени в хладните части на умерения пояс на Северното полукълбо. Те са едни от доминиращите растения в тайгата на Русия и Канада.
                      Листвениците са листопадни дървета, достигащи на височина до 15-50 m. Клонките са диморфични - дълги (10-50 cm) с по няколко пъпки и къси (1-2 mm) с по една пъпка. Листата са игловидни, широки до 1 mm и дълги 2-5 cm. Те са разположени спирално по дългите клонки и в гъсти струпвания от по 20-50 иглички по късите. През есента игличките пожълтяват и падат, оставяйки дървото голо през зимата.
                      Шишарките на лиственицата са дълги 1-9 cm, зелени или лилави, като покафеняват 5-8 месеца след опрашването. При около половината видове люспите на прицветника са дълги и видими, а при останалите - къси и скрити между семенните люспи. Северните видове имат по-малки шишарки (1-3 cm) с къси присеменници, а южните - по-дълги шишарки (3-9 cm), като най-дългите шишарки и присеменници имат най-южните видове в Хималаите.
                      Род Лиственица има около 10 вида.
                      Последно редактирано от verter; 19-11-12, 17:51.
                      0888/00-55-37

Коментар

Първоначално публикуван от verter Преглед на мнение
                        danvan,

Тунелът е лесен за откриване. Просто тръгваш през Златишкия проход. Той е видим от северната страна на прохода, малко под билото, може би 10-тина завоя. Изходът му е на черен път от южния.
                        Ако качваш откъм Етрополе ще го видиш лесно, а ако идващ от Златица, като минеш превала и започнеш да спускаш, карай бавно, ще го видиш отляво в един момент (горната му част) и за да излезнеш срещу него ще трябва да направиш обратен ляв завой в една част от пътя, където имаш десен такъв от самия проход.
                        Ако мислиш пеш да изследваш имай предвид, че често преминават през него автомобили и става непоносима прах вътре, защото не е асфалтиран. Малко преди тунела отдясно в планината влиза друг тунел, тесен, колкото коридор на апартамент - прилича на пешеходен или някакъв бетонен отдушник. Горе долу където е джипа на снимката пред тунела, там е по-малкият. Виж, той ми е по-интересен.

Много благодаря, ще го намеря. Ако имаш отново път по тия места може и заедно да го разгледаме (страничния)

0885372997 - Дани

Коментар

Искам пак да отида горе на билата и да походя до Паскал и Тетевенската Баба (ако може още този месец или преди да е навалял снега горе). За тунела, по скоро ще пазя отвън

Ако обичаш такива изоставени места, качи се до опустялото поделение в Люлин планина (малко преди Бонсови поляни отляво е пътя нагоре). Там има землянки и разни лабиринти.
                          0888/00-55-37

Коментар

Chinela,...... През Пирдоп минах .....в неделя около 12 часа по обед.
                            Сега си прегледах телефоните разговори за справка, точно в 12 часа разтоварвахме моторите в Пирдоп и ТОЧНО ТВОЯ джип мина покрай нас.
                            Няма как да го сбъркам, нищо, другият път ще махам като проститутка на околовръстното, която не си е изпълнила плана за месеца, страхотни кадри още веднъж.

Коментар

Искам пак да отида горе на билата и да походя до Паскал и Тетевенската Баба (ако може още този месец или преди да е навалял снега горе). За тунела, по скоро ще пазя отвън

Ако обичаш такива изоставени места, качи се до опустялото поделение в Люлин планина (малко преди Бонсови поляни отляво е пътя нагоре). Там има землянки и разни лабиринти.
                              Ще ги посетя над бонсови - не знаех че има и там.
                              Ако планираш лак да ходиш на билата - драсни един скайп. Имам възможност не само събота и неделя.

0885372997 - Дани

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X