Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Откривателска" разходка в Плана (14.07.2007)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• "Откривателска" разходка в Плана (14.07.2007)

Тази сутрин нежната ми половинка ме подбра "Ако ме обичаш, ще ме водиш някъде на разходка".
    Е, как да не обичаш такава жена!

Набързо решихме да поразтъпчем Патрула из Плана. Лека разходчица, без екшъни, по пътчета, по които досега на сме карали.
    Речено - сторено и ей ни в планината

Покарахме, каквото покарахме и зоркото око на навигатора мерна един малинак недалеч от пътя ...

и някои се отдадоха на малинобер ...

След това продължихме да откривателствуваме. Подхванахме едно пътче, обозначено на картата като моторджийско. Ама май доста отдавно по него не беше минавал никой. Следите от пътя едва се забелязваха в тревата, а на места единственото доказателство, че съм на пътя, бяха показанията на GPS-а

В гората навигацията беше по-лесна

Личеше, че тук някога е имало път. На 1-2 места дори личаха стари следи от разчистване на паднали дървета.

На други места обаче пътят беше като преграден ...

Току се налагаше навигаторката да разчиства пътя от препятствия или да повдига някои по-баяти клони за да не счупим някой фар отгоре.

Обаче накрая опряхме тук ...

По картата пътят завива наляво, ама наляво беше коритото на малко поточе, което определено не ставаше за джип. А надясно, зад завесата от дървета имаше нещо като пътче, което обаче след 30-на метра преминаваше в тясна пътека, която се губеше из дърветата ...

Т.е. наложи се да се върнем обратно. И този път големите и високи малинаци бяха от страната на навигатора. Поради което последва команда "Стой. Гаси двигателя!"

Все едно бяхме в някой МакДрайв ...

След поредната "малинова" пауза, разходката продължи

Видяхме едно неотбелязано на картата интересно изглеждащо пътче и моментално се набихме в него. В един момент, на леко съмнително място доста късно усетих, че под тревата и нахвърляните сухи клони има дълбоки коловози, пълни с вода. И резултатът не закъсня ...

Предната броня и предният мост - добре заорали, а задният - повдигнат едва - едва, колкото замазаните в калта гуми да нямат сцепление и да не могат да ме издърпат назад.

Първо, пробвах най-нахално да се вържа за най-близкото дръвче. Което обаче започна веднага да се огъва, а тежкият и заорал моста Патрул - не помръдна и със сантиметър.

Поради което намерихме по-дебело дърво, което да издържи връзване на въжето на лебедката по-високо, за да може да се повдигне заоралата предницата ...

Повдигането даде резултат и джипът се поизмъкна в по-благоприятна позиция ...

но пък разположеното твърде близко и встрани дърво взе да ме навира в склона ...(

Последва презакачане на лебедката ...

Лошото беше, че здравите дървета бяха далече и се принудих да оставя само 5-6 витки въже на барабана.
    Оказа се, че за синтетиката това не е достатъчно. При опит да се дръпна, чух изпукване и при огледа установих, че тези 5-6 витки при леко страничното дърпане са се плъзнали по барабана и, вместо да се навива въжето, то е напънало закрепения за барабана метален накрайник, в резултат на което въжето се беше изскубнало от накрайника.

Закрепих въжето за барабана с Power Tape и си сложих 2 на ум никога да не оставям по-малко от целия първи ред на барабана ...

След "ремонта", лебедката си свърши работата ...

Измъкнахме се благополучно, но решихме да се прибираме по технически причини. В процеса на ваденето аз се бях изхитрил при прескачане на заблатено място така да настъпя някакви скрити във високата трева дървета, че едното от тях ме изпердаши зверски отзад по десния крак, предизвиквайки неприятна силна болка в мускула и оток.

Обаче Плана май беше решила да не ни пуска току-така. Спуснахме се към Сателитната по един отдавна неизползван моторджийски трак, на места обрасъл, на места засипан със стара отсечена дървесина, а на места - с дълбоко изровени от дъждовете коловози ...

И тъкмо вече виждахме пътя, на който искахме да излезем, установихме, че пътят ни е преграден. Нямаше мост над дълбокото дере със стръмни брегове, което минава зад Сателитната обсерватория.

Съвсем спокойно решихме да се придвижим 200 - 300 м. встрани, където знаехме, че има път и мостче. Последно минавахме оттам в края на май. Е, тогава си имаше мостче, но днес ...

М****а му! Хайде по-нататък покрай дерето, до следващия брод.
    Е, оттам минахме, ама едва ли ще е проходимо за дълго, защото и "мостчето" там беше започнало да се руши.

Вече мислех, че сме приключили за деня, когато ни се изпречи това ...

Когато преди сме минавали оттам, едва ли съм обръщал внимание, че над деренцето има мостче от бетонови тръби, засипани с пръст. Ама сега и тук беше "паднала бомба" ...

Тук вече се пищисах и си казах, че няма да заобикалям отново с километри, стига това, което е останало, да е достатъчно широко за да стъпят гумите и да не падна в дълбокото...
    Е, оказа се достатъчно широко, макар и за малко ...

При преминаването обаче резервоарът, задната броня и задният диф опряха долу, а задно ляво колело използва момента да запре във височкия бряг и да се вкопае в меката пръст.

Добре е да си има човек лебедка, пък и дебели дървета насреща ...

С малко помощ от лебедката Патрулът издрапа. Не знам обаче, какнво ще прави следващият, който се окаже пред това препятствие, което за нас беше последно за деня ...

Та, такива работи се случват като човек излезе да се поразтъпче ...
    Ние не сме неутрални!

До: "Откривателска" разходка в Плана (14.07.2007)

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение

Предната броня и предният мост - добре заорали, а задният - повдигнат едва - едва, колкото замазаните в калта гуми да нямат сцепление и да не могат да ме издърпат назад.

Първо, пробвах най-нахално да се вържа за най-близкото дръвче. Което обаче започна веднага да се огъва, а тежкият и заорал моста Патрул - не помръдна и със сантиметър.

Поради което намерихме по-дебело дърво, което да издържи връзване на въжето на лебедката по-високо, за да може да се повдигне заоралата предницата ...

Повдигането даде резултат и джипът се поизмъкна в по-благоприятна позиция ...

При преминаването обаче резервоарът, задната броня и задният диф опряха долу, а задно ляво колело използва момента да запре във височкия бряг и да се вкопае в меката пръст.

Добре е да си има човек лебедка, пък и дебели дървета насреща ...

С малко помощ от лебедката Патрулът издрапа. Не знам обаче, какнво ще прави следващият, който се окаже пред това препятствие, което за нас беше последно за деня ...

Та, такива работи се случват като човек излезе да се поразтъпче ...
    Браво Чавдаре Сещам се за едни от първите ти постове преди година, пак закъсване, пак Сам..... и после обсъждахме сащо е станало така и как да се избягва за в бъдеще... Е Година по-късно пак си караш Сам (кой ли не го прави от време на време), НО вече си имаш ПОДГОТВЕНА Машинка с лебедка и "Неволята" си върши работата

Браво за репортажа.

П.С. Заблатените местенца се познават най-лесно по цвета на тревата

Коментар

Браво за пътеписа , за борбеността и за полезните уроци! Една котва за лебедката няма да ти е излишна , още повече както обичаш соловите разходки.

П.С. Предупреди навигаторката си , че мецаните също обичат малини а ла Мак-драйв...

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
        Браво Чавдаре Сещам се за едни от първите ти постове преди година, пак закъсване, пак Сам..... и после обсъждахме сащо е станало така и как да се избягва за в бъдеще... Е Година по-късно пак си караш Сам (кой ли не го прави от време на време), НО вече си имаш ПОДГОТВЕНА Машинка с лебедка и "Неволята" си върши работата

Браво за репортажа.

П.С. Заблатените местенца се познават най-лесно по цвета на тревата
        А бе, то не е много за "браво", щото с малко повече внимание нямаше да се натреса в онази засада.
        Ама то това е и една от разликите с миналата година. Тогава ходехме да оглеждаме пътя напред на такива елементарни места, че сега здраво се смеем със себе си. А сега, често пъти караме смело и смахнато дори там, където един предварителен поглед не би навредил ...

Първоначално публикуван от Тихомир Севов Преглед на мнение
        Браво за пътеписа , за борбеността и за полезните уроци! Една котва за лебедката няма да ти е излишна , още повече както обичаш соловите разходки.

П.С. Предупреди навигаторката си , че мецаните също обичат малини а ла Мак-драйв...
        Уроците са си полезни. Много добре стана, че установих това с малкото витки вчера, вместо някъде другаде, в друга ситуация. Например, когато целият джип е увиснал на въжето на лебедката на някой баир ...

А навигаторката си е предупредена, че Баба Меца също хапва малинки. Не знам на Плана да има мечки, ама в Родопите, където също ще ходим, със сигурност има. За 3 дена през май видяхме 2 ...
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Страхотно приключение си изкарал!И си се оправил.Но е риск да ходиш сам.Макар че,и аз съм "единак".
          И си е истина,че колкото по-добре е екипиран джипа,по-често закъсва
          Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
          имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
            Но е риск да ходиш сам.
            По принцип е така, но не мисля, че вчера рискът е бил особено голям. Все пак, ако ситуацията се окажеше такава, че да не мога да се оправя сам, едно обаждане по телефона щеше да е достатъчно в рамките на час да получа помощ от поне 1-2 подготвени джипа ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

...Не знам на Плана да има мечки...
              ИМА!!!
              0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"

Коментар

Браво на вас
                О899 2б2 1З2

Коментар

ние пък си правихме преход... прибирахме се от заслон Рай и позаобиколихме както си тъпчехме из поляната... по едно време "супер лада" надуши следи от джип... и ни заведе до същото място

от начало ни се видя трудно

а понеже и на нас не ни се връщаше 1км обратно... та решихме, че ще си направим сал за "супер лада"

момента с лекото и технично владеене на волана и зоркя контрол на навигатора... (да си призная по едно време ми беше трудно да ръкомахам и да снимам )

и така с импровизирания off road

Последно редактирано от OFF Road Domination; 17-07-07, 01:21.

Коментар

Бравос и на вас! Добре е , когато всичко завършва добре!

Коментар

Първоначално публикуван от OFF Road Domination Преглед на мнение
                      ние пък си правихме преход... прибирахме се от заслон Рай и позаобиколихме както си тъпчехме из поляната... по едно време "супер лада" надуши следи от джип... и ни заведе до същото място
                      ...
                      а понеже и на нас не ни се връщаше 1км обратно... та решихме, че ще си направим сал за "супер лада"
                      Браво на вас! Честно казано, ако трябваше да мъкна дървета и да си правя мост - по-скоро щях да се върна и да заобиколя ...
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Страхотни оптимисти. Единия тръгнал сам самичък през горите другите тръгнали по-същите места с кола независимо, че е с грайферни гуми-бе въобще оптимисти. К`во ли говоря като и аз съм същия.
                        Аз примерно си бях наумил една приятна разходка на язовир Искар съчетана с каране на сърф. Разбира се на връщане не издържах и се мушнах в посока на Плана. Не си бях взел ГПС и резултата не закъсня.
                        Минавам покрай един цигански бивак- съответно те гледат с изумление джип със сърф на багажника, след малко пак същите цигани само че от друга посока, абе станах местната атракция.
                        LZ1VMH

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                          Браво на вас! Честно казано, ако трябваше да мъкна дървета и да си правя мост - по-скоро щях да се върна и да заобиколя ...
                          Еее... та ние бяхме няколко младоци и просто запретнахме ръкави и готово. Както каза приятелката ми: "аре бе, та ние и на раце ще я прекараме ако трябва, ... фащайте брадвата..."

А до колкото за ентусиазма....има и то в излишък...

Коментар

"To build the bridge or not to build" Shaker Build Ние решихме да си цепип дърве и да си строим мост! Хубаво е да има нови занимания!

П.П.
                            Хвала на V93, че е прокарал джипа от там!
                            GPSът работи винаги с ел. захранване! Навигаторът с каквото има (бира, лимонада, мезе)!
                            GPSът не може да бута, когато затънеш! Навигаторът може!
                            Все още не е дошъл денят, когато навигаторът ще е пътник, а GPSът навигатор!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X