Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Из Средна гора до Копривщица

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Из Средна гора до Копривщица

За мен събота вече е ден запазен за офроуд

Вчера направихме една лежерна (лека) разходка до Копривщица - естествено не по асфалта.

София - Мирково - с.Петрич - Панагюрище - Копривщица - София

Бяхме три джипа, аз и една моя приятелка, Страхил и Яро и приятелката му. Яро водеше по маркиран трак в навигацията по доста оплетен маршрут, който на няколко пъти губехме и се налагаше да сменим посоката. Карахме изцяло в Средна гора и това още по начало означаваше сравнително ниска надморска височина, основно горски маршрут и чат пат някоя друга полянка. Да си призная очаквах да е скучно и в първата половина наистина се чувствах така, но след Панагюрище и по точно след отбивката от асфалта стана много красиво и интересно. По пътя за Копривщица в гората има една хижа и местност, която е страхотна. Там имаше и доста туристи. За съжаление не разбрах как се казва.

Фотосесията:

Буново. В далечината мостът, който се вижда е на ЖП-то. Излизаш с влака от един тунел, зърваш за миг Буново от високо и веднага влизаш пак в тунел. Яро, спомена че това май бил най-високият Ж.П. мост в България.

Карахме по подбалканското новоасфалтирано шосе и някъде след отбивката за Мирково завихме надясно покрай един тръбопровод. Навлезнахме в гората. Навсякъде имаше табелки, че е забранено за външни лица или нещо такова. Имаше някакви насипи, изоставени машини, строителни материали. През дърветата се виждаше някакво огромно водохранилище. Аз както обикновено бях последна кола, защото спирам доста често за снимки и на едно място видях двете тойоти да обръщат на една бариера. Там двама ми махаха да обръщам и аз и ми правиха забранителни знаци. Обърнахме, но не се върнахме по същия път, а веднага хванахме някакво странично отклонение. Тойотите пак отпрашиха напред, а аз изостанах. Водохранилището бе за отпадъчни води - мръсно и грозно, но все пак с фотоапарат може да си подбереш една част за някоя хубава снимка.

Докато си снимах ме настигна бързо една нива и изкочиха двама мъже от нея. ПИтаха къде сме тръгнали, защото било забранено тук. Казах им, че караме по трак към Панагюрище и че има път. Те ми отговориха, че трябва да се върнем и че не може да продължим напред, цитирам: Нема дек! (няма накъде). Свързах се по станцията със Страхил и ми обясних случката, но той каза да продължавам да карам и имало черен път отклоняващ се от този около язовира (забранената зона). Нали се сещата в каква ситуация бях. Тойотите перкаха напред, а мен ме бяха задържали и ме увеярваха да се връщам. Спорихме, спорихме и накрая мирясаха. Даже започнаха да оглеждат черокито и да си коментират разни неща по джипаджийски. Оказаха се свестни хора и ме оставиха да догоня тойотите. Пътят виеше около язовира в гъста гора, всичко бе изорано от булдозер, но не бе много утъпкано. Представям си какво става тук като се напои обилно. На едно място наистина имаше отбивка в дясно и спуснахме в едно дере през едни клонаци. На места имаше и приличен сраничен наклон.

Спирахме няколко пъти за почивка. Трудно ми бе да си намеря нещо интересно да снимам, защото растителността е буквално умряла вече. Пътят и той скука, но все пак далеч от мръсната и мъглива София.

Стигнахме до някакво изоставено селце. Къщите бяха стари - много стари.

Минахме и през едно поле, на което кипеше неуморен труд. Хората бяха приветливи и понеже бяха спряли с един камион на пътя ми сочеха откъде да мина и накъде са продължили другите два джипа. Уважавам такива хора и оценявам, че дори такава небрежна разходка като нашата си е вид лукс за някои и трябва да сме благодарни, че имаме възможност да си я позволим.

....нали, Марко?

Това в далечнината е паметник - огромна камбана. Село Петрич.

Спокойно селце, забутано дълбоко в гората.

Видях един дядо и една баба да прибират грижовно в гаража си една зелена Лада 1500 - почти като нова. Стана ми доста драго , защото такива гледки са вече редкост и всичко около нас стана някак си по-модерно и по-безлично, особено в големите градове.

От селото хванахме едно пътче нагоре, което се оказа грешно. Яро и Страхил бяха заковали спирачките на един склон. Яро каза, че напред пътят ставал весосипедна пътека. Тук малко сложно бе с връщането назад, защото пътят бе много тесен и със страничен и голям основен наклон. Назад гумите трудно следваха треакторията, по която бяха минали напред. Имахме нужда от напътствия докато върнем и обърнем безопасно.

Кратко съвещаниое за уточняване на посоката. Оказа се, че пътят ни върви по-нависоко. Хванахме пак гората. Налагаше ми се да догонвам тойотите по разни шоркъти, където имаше естествено.

Това дърво вдясно явно е със сгрешен календар - бе забравило да отърси короната се :-)

Спряхме пак за почивка. Пихме пак от готиния чай на Яро.

Разходих се малко и си направих колекция от снимки на мъхове.

Жълъдче

Гарнитура

Спуснахме до Панагюрище, откъдето хванахме един "Служебен път". Странно бе, че караме по него, но предполагах, че Яро ще ни отбие в гората някъде. Оказа се поредната грешка. Навигацията ни заведе до една бариера, където веднага ни изгониха, при това с отскок. Един служител така скокна...не ни позволи да се вмъкнем след един автобус пред нас.

Кръгом и обратно в Панагюрище. Оттам по асфалта за Копривщица.

Естсетвено не за дълго. Мушнахме се в гората и хоп на готиното.

Яро спря, извади "снайпера" и започна да снима нещо.

Обърнах поглед наляво да видя какво го е мотивирало така. Ето това:

Мен ме прикова тази палитра от цветове. ПОдминах я със 70км/ч. но набих спираките и се върнах да я заснема.

Излизаме на "черно"...

Това поточе изглеждаше така, сякаш някой е излял мляко в него.

Отново време за почивка, кафе и гледки.

Красиви и разноцветни кончета

Тук вече сме в онази местност и хижа, за която споменах, че е много приятно място. Моля, някой ако знае как се казва да каже.

Странна работа: букови гори с малки борчета между тях

Коропис.....от древните туристи

Върховете на Стара планина. Това отдясно трябва да е Тетевенският връх Баба, а отляво връх Паскал. 2070 и 2029 метра съответно.

Снежният връх най-вдясно би трябвало да е Вежен

Тойотите компактно една зад друга

Последно редактирано от verter; 04-12-11, 09:48.
    Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
    0888/00-55-37

От: Из Средна гора до Копривщица

Тук Ленд Круйзерите ми се паднаха отново като насрещно движение, след поредното сбъркано отклонение

Доказателство за правилната посока

Яро пак снима...

Аз се качих на Попов връх да поснимам околността. Страхил и Яро поеха надолу към Копривщица и се разбрахме да не ни чакат, защото пътят слиза директно в Копривщица. Страхил много искаше да хапне топла бобена чорба някъде :-)

Много обичам гледките на залез слънче. Имат уникален чар. Не бих ги пропуснал.

Една панорамна снимка

Джипчо много ме радва и си го снимам редовно

Копривщица, запалила камините на смръчаване. Един толкова уникален български град, който ми е винаги приятно да посетя.

Бяхме изостанали много, защото станцията само пръщеше при все опит Страхил да се свърже с нас. Основният път водеше сякаш в края на Копривщица, но на едно място видях вляво някакво разклонение. Откочих да го проверя. Бе стръмно спускащ надолу през гората тесен път с хубава ерозия. Без да му мисля много го хванал. Бях сигурен, че ще ме свали директно в центъра на града или по точно над него.

По едно време стана интересно

Надолу взе да става брутално направо. Трапове, в които като влзена и ми стърчеше само главата от тях.

Не рискувах да мина през тях без да има кой да ме напътства и потъсих път през гората , където през една нива стигнах до къщите.

Това са последните снимки вече в Копривщица

Стояхме доста на сладки приказки в една кръчма и пътувахме изцяло по тъмно до София.
    Аз тръгнах пръв, но обърнах не на първия мост в Копривщица, а на втория посока София. С тази врътка двете тойоти станаха пак водачи на колоната, но мислеха че карам пред тях. Ха-ха, на места карахме с над 120км/ч. Явно те се опитваха да ме настигнат мислейки, че съм някъде пред тях, а всъщност аз се пънех отзад да ги догонвам. Виждах им само стоповете в далечината и чак някъде на прохода "Гълъбец" понастигнах тойотата на Яро. Страхил още пердашеше напред.
    Благодаря за компанията и за хубава разходка.
    Последно редактирано от verter; 04-12-11, 09:44.
    Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
    0888/00-55-37

Коментар

Браво за репортажа. Жалко, че сте изпуснали Хубавите места, но все пак сте се разходили, за съжаление не можах да се присъединя

Коментар

Хубава разходка и невероятен пътепис! Поздравления.

П.С. Натъкнали сте се на портала на открития рудник Асарел, абсурд да ви пуснат. Има много хубаво пътче през Панагюрски колонии и към стария рудник - голяма красота е, ама и там някъде имаше бариери. Освен това е 'частен" ловен резерват.
        The Flat Earth Society has members all around the globe.

Коментар

Перфектно како винаги. Поклон пред ентусиазма ВИ !

Поздрави !

Коментар

Ей и не се обадихте да се запознаем,на Яро му пиша голяма черна точка за това телефона ми го има във форума следващия път като се наканите звъннете да пием по бири.
            ДИМИТЪР ДОРОСИЕВ(Дявол Коледа)Хард Suzuki Samurai 1.6(каквото е останало от него),и паркетен Samurai 1.3.
            тел.088четири 9едно9 4нула4
            -------------------------------------------------------

Коментар

Чудесен пътепис и прекрасни снимки!Благодаря!
              0осем9осем7шест0осем7едно
              Миро

Коментар

Първоначално публикуван от Дявол Коледа Преглед на мнение
                Ей и не се обадихте да се запознаем,на Яро му пиша голяма черна точка за това телефона ми го има във форума следващия път като се наканите звъннете да пием по бири.
                Много виновен, признавам. Телефона ти е в моя телефон, ама на...
                Нищо, следващия път...
                Хем Владо (verter) иска да се качи до Богдан..

Коментар

Страхотно...
                  Преди повече от 35-40 години, дядо ми ме беше водил по тоя маршрут - от Панагюрските колонии, до Копривщица - пеша, с раница на гръб.
                  По спомен поляната с облите камъни се казваше Конска, а някъде наблизо беше Манзул...
                  Нека ме поправи някой, ако са ми избелели спомените.

Страхотна разходка....

Коментар

Първоначално публикуван от Yaro Преглед на мнение
                    Много виновен, признавам. Телефона ти е в моя телефон, ама на...
                    Нищо, следващия път...
                    Хем Владо (verter) иска да се качи до Богдан..
                    Чудесна разходка, а като ходите на Богдан звънкай да намина и аз
                    ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Местноста за която споменаваш че била приятна и където сте снимали конете и вилата се казва Манзул тя е непосредствено след хижа Павел Делирадев.
                      ДИМИТЪР ДОРОСИЕВ(Дявол Коледа)Хард Suzuki Samurai 1.6(каквото е останало от него),и паркетен Samurai 1.3.
                      тел.088четири 9едно9 4нула4
                      -------------------------------------------------------

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X