Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Златна есен в Рила

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Златна есен в Рила

Златна есен в Рила
    Пътят започва още от полетата около Благоевград, като денивелацията на цялото пътуване пак е впечатляваща от 400м до 2350м където е Царев връх. Изкачването ми отне повече от 4 часа. Слизането около 3.
    Като цяло пътят е доста добре очертан, лек в по-голямата си част и отриващ чудесна панорама във всички посоки. Донякъде проблем бе голямата плетеница от разклонения и вливания на други пътища, които ми бяха лек проблем навръщане, когато напълно се стъмни. Като цяло целта ми бе напред и нагоре и така си избирах посоката на всеки кръстопът. В общи линии нямам проблеми с ориентацията и всичко бе ОК.

Това бе първата по разтърсваща част от пътя. Друсане, подскачане...

Изкочих на една равнина от където се видяха Стобските пирамиди над село Стоб

Кръстих разказа Златна есен, защто това ме впечатли най много. Много цветно и красиво. Определено любим сезон.

Поглед назад към непрестанно делящия се път към безкрайните разклонения и отбивки

Това дърво грееше както под слънчевите лъчи така и след залез слънце

Основно се кара на открито, но има и впечатляващи участъци през гората. Вижте за каква красота става въпрос.

Отсреща е язовир Калин, маршрутът от предната ми разходка.

Долу в ниското, където са асфалтовите пътища бе мъгливо и ясно се вижда от тази снимка. Сигурен съм, че ако бях попитал някой човек от селата щеше каже, че е било цял ден слънчево, но истински слънчево бе в планината.

Пирин !

Отсреща в средата на снимката е ВЕЦ-а (бялата къща) към язовир Калин, левият от двата върха по които още има сняг е връх Калин.

Поглед назад към изминатия път

Стигнах до един хълм, по който съвсем леко се забелязваха единични следи от джип право нагоре, но губещи се покрай боровете. Основният път свиваше наляво. Изглеждаше сякаш право нагоре някой само се е тествал. Реших да си карам по пътя. Всичко ОК, но някакси щом свърнах по него и изведнъж всичко стана леко занемарено, с много клони, камъни, храсти. Влезнах и в гората от северната страна на хълма. Загубих и всякаква панорама към върхове. Гората стана гъста. Пътят ту се изкачваше, ту слизаше. Бе тесен и усоен. В крайна сметка се оказа, че съм сгрешил, но не съжалявам ,защото зърнах много красиви места.

Малко пресен сняг

Като посипан с брашно път - половината в зимни одежди, другата половина в есенни

Навлезнах в един много тесен участък обръжен от тези красиви и много високи растения покрити с пухчета. Забърсвайки ги с огледалата на джипа пухчетата започваха да се реят из въздуха - бе много красиво.

Това бе краят....
    Паднало дърво, окастрено с резачки от клоните, но стволът си стоеше солиндно на мястото си.

Нямах избор и трябваше да се връщам няколко километра назад и да търся друг път. Покарах си и на заден бая, защото нямаше къде да се обърне. Върнах се чак до хълма, където имаше съвсем бледи следи водещи право нагоре.Хванах по тях и след малък слалом около боровете изкачих билото, където в далечината се виждаше друг път.

Тук гледките бяха страхотни. Отляво високите върхове на Рила, отдясно Пирин, а напред Царев връх.

Пак почти без път на някои места.

но пък гледките....

Появи се и Луната над върха, която ме подсети, че става късно а аз все още катеря и се отдалечавам страхотно от асфалта.

Там отсреща трябва да е връх Мальовица, но не мога да го позная от този ъгъл.

Атам долу някъде е пътят към Рилския манастир. Мисля ,че в дясно на снимката даже се вижда самият манастир, но наживо не го видях, чак сега разглеждайки снимките.

На едно място пътят пак заобикаляше близкия връх, докато друг водеше направо към него. Тук пак реших, че ще има слизане от другата му страна , но сгреших. За да хвана следите към самия връх трябваше да мина един много странен участък, който наподобяваше корито на река и вървеше успоредно с моя път. Не виждах къде започва и къде свършва и трябваше да го прекося. Да, обаче представляваше ров с доста висок праг, а основата на рова бе някаква рохка пръст, суха и малко като пясък. Тупнах предницата в рова и минах от другата страна за да хвана по следите водещи към върха. Изкачването на този връх си беше тормоз за джипа. На бавни и все на газ. Температурата мина 105 градуса и отвсякъде замириса на прегрели железа. Пуснах и парното да позагубя малко топлина. Към всичко това прибавям и безкончинното изкачване, неравности и губещ се в клековете път.

Горе долу на височината на язовир Калин отсреща, който се пада точно над джипа под самите върхове.

От върха видях най-после връх Свети Иван (Мусала), обаче слизане нямаше от другата му страна. Долу виждах пътя , който водеше към още един връх от където вече щях да видя Рилския манастир от високо, но имах доста стръмно и дълго връщане обратно до рова и основния път. Часът минаваше 16 часа. Имах поне 3 часа слизане обратно. Колебаех се много дали мога да си позволя да загубя още 30-40 минути да видя манастира, но все пак прецених, че рискувам да карам почти изцяло на тъмно на връщане, а с тази голяма плетеница от пътища можеше да се запилея някъде и да загубя вярния път. Реших да се прибирам.

Тук джипът се вижда каква мижитурка е на общия фон

Този пич що върхове е изкачил с мен - Мусала, Ботев, Мальовица, Ком, Калин, Черни връх, Богдан, Белмекен, Околчица, Мургаш и още една дузина по-ниски върхове.

Дотук бях с изкачването, следва слизането.
    Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
    0888/00-55-37

От: Златна есен в Рила

6:15 часа започнах да слизам . Чакаше ме доста път обратно.

Стигнах пак до ивицата ров, който трябваше да премина за да си хвана пътя обратно. Преминаването не стана от първия път, но нямаше проблеми.

Пирин заспива

Настъпиха мигове, които ме караха да снимам непсрестанно. Небето си смени окраската десетки пъти. Залязващото слънце направи някакъв фурор и цветове и светлосенки наоколо и ми отне сумарно час да спирам за снимки. Батерията на фотоапарата колабира. Изцедих я максимално.
    Оставям оставащите снимки без коментар...

0888/00-55-37

Коментар

Чудесна разходка и снимки - благодаря за споделянето !
      Да разбирам ли, че не е имало GPS и съответно трак ?

Коментар

Първоначално публикуван от gr_kanev Преглед на мнение
        Чудесна разходка и снимки - благодаря за споделянето !
        Да разбирам ли, че не е имало GPS и съответно трак ?
        Да, няма. Не съм ползвал нито навигация, нито карта, само компас. Преди две седмици като се качвах до язовир Калин видях на отсрещното било този маршрут. Поразгледах го през сателитните карти на гугъл мапс и видях, че има начало от село Пороминово. Напълних резервоарите , отидох до селота и оттам си хванах първия път водещ към планината. Ориентир ми бе билото около язовир Калин, което ми се падаше в ляво. Карах все на юг, отчасти югоизток и най-важното: все нагоре. Лесно се намира маршрутът.

Завива се от пътя София - Благоевград на отклонението за Рилския манастир. След това се завива надясно по табелката за село Пороминово. Минава се през центъра на селото и се продължава по черен път покрай последните къщи. Почти веднага след като се излезе от селото има един кръстопът. Аз хванах наляво. После се излиза на една доста обширна равнинна част и оттам просто следвах билото на планината.
        Голяма част от плетеницата от пътища водят до едно и също място. Просто са алтернативни, когато е кално. Малко са отклоненията, които те отвеждат от маршрута, но те си личат.
        0888/00-55-37

Коментар

Поздравления за снимките и репортажа. И естествено за идеята ! От личен опит знам, че тези места са невероятно красиви независимо от сезоните. Или въпреки сезоните. Абе, през всички сезони !
          Тази земя, по която тъпча сега,
          тази земя, която пролетен вятър пробужда,
          тази земя – не е моя земя,
          тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Сега видях горният пост. Най-лесно се намира пътя от град Рила. Минава се покрай "боклуците", т.е. сметището на града, лесно се открива и оттам се хваща път който се пада между Рила и Стоб. После е лесно, както казва Вертер "напред и нагоре". Но не е най-добрата идея за сам човек, дори и с куче. Планината си е сериозна.
            Тази земя, по която тъпча сега,
            тази земя, която пролетен вятър пробужда,
            тази земя – не е моя земя,
            тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Просто нямам думи. Уважение и почит към делата ти.

Поздрави !!!

Коментар

Невероятни снимки! Благодаря!

Коментар

Щях да се пръсна от Завист, четейки прекрасният ти пътепис От кога ми липсват тези разходки?
                  Попаднал си на Вълшебни места в Прекрасно време - късметлия.
                  Продължавай да ни радваш с още подобни разкази!
                  Успех.

Коментар

Супер разказ, супер снимки, супер място!
                    Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                    Drag Grand Canyon Daily
                    Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                    LZ1JYM

Коментар

Прекрасни снимки, мерси!

Коментар

Толкова добри снимки много отдавна не бях гледал !
                        Поздравления за хубавият маршрут

Коментар

Опаааа, някой ми е бил в района. Как съм те пропуснал само не знам, без да те видя. Постоянно съм по този маршрут, но се качвам през Благоевград, според мен пътя от там е по лесен.
                          Малко пояснения, първото ти отклонение е под връх Фикиро (няма го на картите) има триангулачна точка от 1950 година. Второто стръмното ти изкачване (там загравят всички джипове) е Мусов връх - такъв един с гърбица. Гледката е наистина страхотна. Това на снимката наистина е Рилския манастир.

След това на Царев връх - май не видях снимки от там има триангулачна точка и българското знаме, което оправяхме преди около месец.

От там има много готин път (ако може да се нарече път де), който води до хижа Македония. Ето този участък Царев връх - Хижа Македония е много по красив. Там са едни плата (Добро поле и др.) и даже в момента може да се видят елените. Сега се размножавати не се крият много, а реват постоянно. Това е на границата с биосферен резерват Парангалица.
                          Другия път да се обадиш, или пък ако някой иска организирам една обща ескрузия по този маршрут.
                          Само дето от Царев връх до хижата имаш още около 3 часа, но пък е по красиво.
                          Между другото снимките са ти професионални. Пускам и аз мои снимки от върха.
                          Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.

Коментар

Много красиво.
                            Благодаря, че сподели.
                            С пожелание за още подобни разходки и снимки от други сезони.
                            Поздрави.
                            I am just a simple man.

Коментар

Първоначално публикуван от NOTY Преглед на мнение
                              ... Малко пояснения, първото ти отклонение е под връх Фикиро (няма го на картите) има триангулачна точка от 1950 година. Второто стръмното ти изкачване (там загравят всички джипове) е Мусов връх - такъв един с гърбица. Гледката е наистина страхотна. Това на снимката наистина е Рилския манастир.

След това на Царев връх - май не видях снимки от там има триангулачна точка и българското знаме, което оправяхме преди около месец.

От там има много готин път (ако може да се нарече път де), който води до хижа Македония. ...
                              Има си го Фикиро.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:fikiro.jpg
Прегледи:1
Размер:153.8 КБ
ID:5315994

Виж, Мусов връх нещо не го намирам.

А къде е този път от Царев връх до х. Македония? Аз си мислех, че спускането към хижата е в района на Голям Мечи връх.
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X