Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разходка до Разбоишки манастир

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Разходка до Разбоишки манастир

Днес се разходих до един много интересен и неизвестен манастир.
    Намира се близо до с. Разбоище, гр. Годеч

Информация от Интернет :

ЛИНК

Манастира е наистина особен,както в разположението си така също и в историята си.Тясно е свързан с българската история.Основан е като монашеско убежище около 5-6 век.Там където се намира в момента храма е било мястото за молитва на монасите отшелници,живеещи в пещерите над него.След земетресението през 1976 година достъпа до тях е невъзможен.От 1874 год игумен на манастира е йеромонах Йоан/Иван/Тотю,племенник на воеводата Филип Тотю.Бивш легионер и сподвижник на йеродякон Игнатий/Васил Левски/и монах Матей Преображенски/Миткалото,писар в легията на Г.С.Раковски/.през есента на 1875 г монаха Матей довежда в манастирайеродякона Игнатий и тримата духовници решават че тук е удобно място за производство на барут за бъдещото въстание.Наистина по-голямата част от барута на Априлското въстание е от тук.Но предател посочва барутарницата.Аскер обкръжава обителта.Игумена Йоан провожда монасите по таен проход далеч от манастира.При него остава единствено духовното му чадо монаха Исай.Повежда се неравна битка.След 2 часа отбрана игумена е тежко ранен и се обръща към отец Исай с думите:"Отче Исае,брате,погреби недостойните ми кости под пътя към храма та хората да ме тъпчат че малко направих за Род и Родина..."След което предава Богу дух.Спасил се по чудо отец Исай описва това в свое писмо до братята на Преображенския манастир.Писмото се пази при архимандрит Георгий.
    Що се отнася до запазените фрески на външната стена на храма,то те датират от 14 век и според професор Прашков са или от боянския майстор или от някой негов ученик.Времето и отмосверните влияния не са променили тяхната яркост и красота.

От: Разходка до Разбоишки манастир

Манастира е много красив аз съм ходил няколко пъти виждам на една от снимките се вижда рекордоман дали вече са вкарали ток че до преди два месеца нямаше.
    [SIZE=4][COLOR=red]Искам България чиста[/COLOR][/SIZE]

Коментар

Благородно завиждам. Дива Красота.......

Коментар

Първоначално публикуван от Билян Дойчев Преглед на мнение
        Манастира е много красив аз съм ходил няколко пъти виждам на една от снимките се вижда рекордоман дали вече са вкарали ток че до преди два месеца нямаше.
        Нямам представа, беше заключено и нямаше никой.

Коментар

Невероятно красиво!Благодаря за споделеното.
          0осем9осем7шест0осем7едно
          Миро

Коментар

Манастира е много красив и на уникално място.
            Другото му име е Чепърлянски (Чепърлянци е другото близко село до него).
            Попа живее в къщата точно преди моста (веднага след релсите), обикновенно като чуе, че има хора се появява, най-малкото да си полафи. Обича да лови риба и сигурно е бил на риболов

Препоръчвам мястото за кратка пролетна разходка на всеки (близо до София де).
            Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

Коментар

А ние още не сме огледали долината на Нишава
              К мирной жизни не пригоден.
              Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
              ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от PinMaster Преглед на мнение
                Попа живее в къщата точно преди моста (веднага след релсите), обикновенно като чуе, че има хора се появява, най-малкото да си полафи. Обича да лови риба и сигурно е бил на риболов

Ами да направим една за Неделя...
                Александър

Коментар

В грешка си, два различни манастира са. Имам къща в Разбоище, и бая съм обикалял района пеши.
                  Оpel Frontera A КБ 2.8 TDI; Peugeot 206 2.0 HDI
                  Honda CB 919 Hornet
                  0898849413-Светльо
                  Кръвна Група: 0+

Коментар

Първоначално публикуван от Metal Heart (Светослав Митев) Преглед на мнение
                    В грешка си, два различни манастира са. Имам къща в Разбоище, и бая съм обикалял района пеши.
                    Ами така ни казаха хората в селото (а може и ние да не сме разбрали добре) - значи стават два манастира за разглеждане в района
                    Дай инфо за другият - как да се стигне до него?
                    Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

Коментар

Завиждам ти благородно! Макар белосаната сграда в скалата лееекинко да ми подразни окото! Чудесна разходка и хубави пролетни снимки! Как ми се ходи и на мен на някъдееееееееее! Където и да е.
                      Последно редактирано от Dan7; 26-03-11, 17:35.

Коментар

Да се пораззелени и пак ще се ходи на там

Коментар

Ами така ни казаха хората в селото (а може и ние да не сме разбрали добре) - значи стават два манастира за разглеждане в района
                          Дай инфо за другият - как да се стигне до него?
                          За Чепърлянския тръгваш по ЖП линията посока Драгоман, и някъде може би на 1 километър виждаш изоставени постройки. Малко по-навътре е манастира.
                          Има път и за автомобили и до двата, обаче доста се обикаля.
                          Оpel Frontera A КБ 2.8 TDI; Peugeot 206 2.0 HDI
                          Honda CB 919 Hornet
                          0898849413-Светльо
                          Кръвна Група: 0+

Коментар

В района на Разбоишкия манастир "Въведение Богородично" се намират още два манастира за които явно незнаете.Първия е Букоровския манастир "Св.Георги" - известен като 5-те престола.Намира се на около 1,5 километра от пътя свързващ селата Туден и Разбоище в ляво.Мисля че има поставени вече и табели.
                            Втория се намира покрай линията на влака в посока към мина Станянци.Връдловския манастир"Св.Пророк Илия" .Не е лошо да се отиде и там .Има какво да се види .За подробности ми звънете на тел: 0889 520 282.

4 години бях ефимерий на Разбоешкия манастир и от покойната игуменка зная историята му.В момента о.Иван разказва някакви измислени легенди нямащи нищо общо с истинската документирана история,а тя е толкова интересна и пълна с исторически данни.
                            Последно редактирано от Чавдар (V93); 26-04-11, 07:04. Причина: Сливане на 2 последователни публикации

Коментар

Благодаря за полезната информация Отче.

Ще се радваме да разкажете истинската история.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X