Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Чертиград

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Чертиград

За неделя замислям да атакувам крепостта Чертиград над Етрополе. Някой знае ли дали и как се стига с джип до там?

За пеша знам, че най-удобно е от с. Ямна, но дали се минава и с джипки? Или пък има друг път до там? Например от с. Брусен...
    "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
    Gabriel Garcia Mаrquez

От: Чертиград

На гугъл се вижда наистина някакъв път от с. Брусен, но не е ясно дали стига до някъде. Ако имаш последният ОФРМ, там са сложили хоризонтали (топографска карта), и общо взето по водосливните линии или успоредно на хоризонталите има дърварски пътища, които не са отбелязани на картата. Докъде ще стигнеш не се знае, но поне ще се позабавляваш. Носи си ножовка или бутилка с течен азот за всеки случай, а ако искаш да си по-възпитан - резервен катинар с комплект ключове Сега като погледнах на картата там има само един път със зелен пунктир (минаван с мотор), но какво друго има наистина ще каже някой който е ходил.
    Александър

Коментар

Събрахме се в неделя на OMV-то на Самоковско шосе, след околовръстното. Не се познавахме - само виртуално, през форума. Аз, Митко и Катя и Весо. И щерката на Митко и Катя
      Бяхме се разбрали през седмичата с лични съобщения неделя да измислим някаква разходка.

Кратка техническа конференция, оглед на групата патрули с големи гуми, които също се събираха за разходка на бензиностанцията и потеглихме. Към Чертиград - нали ми няха определили ролята на водач, като най-опитен от групата, пък аз нали напоследък все за Чертиград си мисля, та така... През подбалканския, щото всъдехода на Митко и Катя не вдигал повечве от 80.

Първа спирка - мемориалния комплекс на Васил Левски.

От там - през Челопеч и Златишкия проход. Златишкият проход е чудесен, пътят не е официален, демек не е част от републиканската пътна мрежа. Може би в резултат на това е не много широк, с доста дупки в началото и много прашен. И се вие нагоре и все по-красиво става! Чак на билото спряхме за малки настройки и почивка.

Най-сериозният пътешественик за деня!

Вечна дружба!

И така, в чудесно настроение и с много приятно чувство стигнахме Етрополе и от там поехме към Ямна. До Ямна се стига, като в Етрополе се отклонява към Етрополския манастир и Рибарица. Това е Етрополска Рибарица, която е различна от другата - по-известната Рибарица. След Рибарица е самата Ямна.

От Ямна може да се продължи към Лопян, а от там пътят се връща на основния път от Етрополе към Джурово. Това малко пътче Етрополе - Рибарица - Ямна - Лопян - Малки Искър (което е на пътя от Етрополе към Джурово и магистралата), е много специално. Ако го погледнете на картата, ще ви се стори, че е малко отклонение от основния път. Изглежда съвсем близо, но всъщност като тръгне по него, човек се пренася в друго време и друг свят. Поне на мене така ми действа.

Но да не се отплесвам, сигурен съм, че скоро ще имам и други поводи да разкажа за този край.

Стигнахме до Ямна, където се заехме да разпитваме местните как да стигнем до Чертиград. Те му викат Чьортиград. Ударението е на първата сричка и идва от някоя стара дума, означаваща "дявол" (чьорт). Викали "Дяволски град" на крепостта, защото била изключително непристъпна. Намира се на вододелното било между реките Черни Вит и Старата река. Крепостта е от тракойско време и е достъпна само от едната страна (забравих коя). От другите граничи с доста дълбока пропаст.

Е, непристъпна се оказа. Поне с джип. Така ни казаха местните, пък и ние го установихме. Разбира се, пътят към крепостта (докъдето се стигаше с джип) не беше изобщо толкова лош, колкото го описваха местните. Те май смятаха, че по черен път се минава или с Navara, или с ей това:

Ние пък решихме, че докъдето и да стигнем, все ще е кеф. И се оказахме много прави! Времето беше чудесно, полянките нагоре - стръмни и приятни. Е, надъних Хайлукса страхотно в една скала, оказала се точно на средата между колелата, но нали е Хайлукс, прескочи някак си. Щя трябва да ида до Регулатор, да попремерим дали няма някакви изкривявания...

Стигнахме докъдето можеше. Зачудих се дали не можем да се пробваме и по-натам, ама реших все пак, че щом го няма Желязков, можем и по-разумно да го караме. Та извадих биричките, които бях взел предвидливо от Ямна и почнахме да се чудим дали да мръднем 100 метра пеша по баира или да си кротуваме.

Е, продължихме. Всъщност, Чертиград ни се падаше вляво, ние продължихме пеш малко направо, да излседваме накде продължава пътя. Пътят съвсем скоро се превърна в пътека, отбелязана със зелена линия на офроуд картата, демек само за мотор. Аз продължавам да не съм уверен, че няма да се намери път и за джип, но има време да излседваме идеята...

Аз лично за тия сто-двеста метра ходене много се уморих Идеята да идем все пак пеша до Чертиград не хвана дикиш и поехме обратно.

Яман, оттам вляво към Черни Вит. И този път си го бива! На места половината го няма... Бърз поглед към едно зелено нещо, което не съм сигурен какво е, но поне изглеждаше красиво, и отново на път - към Гложенския манастир, където трябваше да ядем
      боб по нанастирски.

Катя и Митко направо щяха да ме набият, като разбраха, че не съм ходил на Гложенския манастир. Ето, и този пропуск го оправихме.

Е, боб не ядохме - много късно се оказа, че сме пристигнали. Но пък си заслужаваше - много хубав тоя манастир и на много хубаво място. Въпреки леките възражения се върнахме по едно черно пътче, което се оказа съвсем добро и дори доста по-кратко от асфалтовата алтернатива. Излиза в Голям Извор май. Там си взехме чао и аз лично с много добро чувство от деня и новите познати се юрнах към София. Следващия път ще се подготвим по-добре, пък току-виж сме стигнали и до целта...
      Последно редактирано от Андрей Боянов; 17-11-10, 23:01. Причина: Центриране на картинки
      Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Браво,добра разходка сте си спретнали!!

п.п Между другото,мисля да започна да издавам абонаментни карти.......за реглаж!!Теб,всеки понеделник устройва ли те???
        088пет722пет99
        http://www.hydropompi.com/

Коментар

Първоначално публикуван от REGULATOR Преглед на мнение
          Браво,добра разходка сте си спретнали!!

п.п Между другото,мисля да започна да издавам абонаментни карти.......за реглаж!!Теб,всеки понеделник устройва ли те???

Понеделник ми е добре, преди или след автомивката...
          Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Поздрави за прекрасната разходка!
            ГАЗ 69 УАЗ 452-2 броя УАЗ 31512 Kia Sportage 2.0 16v
            Калта за УАЗа е като водата за водолаза 0886445318

Коментар

Благодаря ти Андрей, разходката бе наистина прекрасна, и повода бе изпълнен - запознах се най-после с ВИТАРАТА ( с главна буква за благодарност). Дружбата смятам че ще бъде дълга ;-). Ако имаш възможност да качиш и снимките от самото трасе и нашето преминаване от там ;-) , би било смятам добре и за колегите пък и да се видиме как сме в екшъна.

Поздрави, и благодарско още веднъж!!
              Suzuki Vitara '98 2.0 TD, ДБ
              0 8 8 4 1 0 0 5 0 3 Весо

Коментар

Андро, браво за разказа, невероятен е и много професионални снимки.
                Радвам се че на всички им е харесало и се надявам скоро пак на подобна разходка.

Коментар

Поздравления за разходката, разказа и прекрасните снимки. Напролет живот и здраве, ако успея да намеря правилните гуми и имам свободно време, ще направя всичко възможно да организирам разходка(и) в централния Балкан, където освен хубави гледки има прекрасни и порядъчно разкаляни коловози от виетнамки, а колегите от Ямбол и Сливен са наблизо и познават района в пъти по-добре от мен.

П.П. Много обстоятелствен станах, като в турски сериен филм Поздрави.
                  Александър

Коментар

Мяза на мини ВЕЦ, или поне нещо, задвижвано с вода.

А пътчето от Гложенския манастир наистина е много леко и приятно.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Благодаря за прекрасните снимки! Хубава разходка сте организирали.
                      Георги Танев (0+)
                      Land Rover Discovery 1 300 TDi
                      Land Rover Club Bulgaria
                      0887 930 238, 0878 797 768

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        Мяза на мини ВЕЦ, или поне нещо, задвижвано с вода.
                        Абе аз мисля, че е ВЕЖ Черни Вит, ама понеже не бях сигурен...
                        Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Хубава разходка сте направили!Благодаря за прекрасните снимки.
                          0осем9осем7шест0осем7едно
                          Миро

Коментар

Много красиви снимки и прекрасна разходка!
                            УАЗ 31512-Тото

Коментар

Темата е по остаряла но е хубава.Браво.

Включвам се вай вече за инфо относно керепоста Чертиград!!!!

Няма никакъв шанс четириколесно МПС да стгне до там.

http://www.offroad-bulgaria.com/show...58#post1986058

Поздрави.
                              Не е важно какво караш, а как го караш !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X