Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кратка разходка до х. Тъжа

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Кратка разходка до х. Тъжа

Вчера ми се наложи да отида до района на жижа Тъжа. "Наложи" всъщност е леко пресилване на ситуацията, но пък ме глождеше любопитство, дали ще мога да се оправя по избледнели спомени отпреди 25 години, а и последните 2 дена ме е налегнал супергаден главобол и една разходка в Балкана не е оферта за изпускане.

Пътят от с. Тъжа нагоре е доста неприятен за дребната ми колица. Дупките между камъните съвпадат с базата и друсането е отвратно. Предполагам, че с някой голям "параход" няма и да се усещат, но късобазата ми Витара видя доста зор. По едно време ми се откъсна пантата на капака. Колата някога е удряна точно там и ламарината се оказа по-изгнила, отколкото предполагах. По тоя повод изкачването беше наистина бавно, горе-долу със скоростта на бързащ пешеходец.

Самия път не е някакво предизвикателство като оффроуд, хората се качват с леки коли, бусове, дори един най-обикновен товарен шосеен камион, някъде 7-10 тонен.

Ей такива гледки направо разхлаждат душата, особено след задушната жега долу в равното:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:0_poto4e.jpg
Прегледи:1
Размер:108.3 КБ
ID:5898911

Спрях на хижа Русалка за да хапна - усетих се, че от предната вечер съм на диета. Не, че няма какво да се яде из къщи, ама пусто, не ми е вкусно вече така, по ергенски...
    Менюто беше боб. Вярно, постен (а аз без месо съм за никъде), но пък за сметка на това с гъби. Вкусно!

По пътя нагоре Балкана започва да показва тък-там "зъби". Разбира се, веднага ги компенсира с някоя чудно красива гледка.

Име:1_wodopad.jpg
Размер:141.4 КБ
ID:5898910

На 2-3 километра преди хижа Тъжа срещнах група младежи, които ми върнаха вярата в младите българи. Пичовете, макар и да им личеше, че са към края на силите, кавалерски поемаха от време на време по някоя от не съвсем леките раници на девойките, за да им дадат възможност да си поемат дъх. Както разбрах малко по-късно, вървяли са към 11 часа през Балкана, което с 10-тина килограмова раница си е изпитание.
    Дори повозих малко две от момичетата и няколко раници. Очарован съм!
    Истински хубавици, деликатни,не се плашат лесно от трудности, обичат природата (сещате се къде ги срещнах, нали?) и най-важното - имат оная искрица живот и одухотвореност в очите. А това, че се оказаха и с метълски сърца, си е чист бонус. Не съм снимал, дори не ги попитах за имената им, просто ми беше приятно, че ги има и че са такива.
    Както пееше Жоро Минчев, "Такова гадже не търсете в дискотеки..."

Не всичко е чалга и простеене, въпреки усилията на всички управляващи досега, и това ще ме кара да се усмихвам още дълго време.

След още час моткане по всевъзможни и невъзможни пътеки, се сещам, че не е зле да тръгвам обратно - часа минава 8, а и дъждеца си го бива, както се и очакваше.
    Пътьом се оказа, че Витарата не можа да изкачи стотина метра сипей под има-няма 60 градуса (не %) наклон, успях да се окантаря мъжката на един завой (не, че изобщо имах някаква работа там), но дребосъка издрапа с чест и с мръсна газ, сприятелих се с всички хижарски кучета, с тия на полицейската хижа дори си поиграх малко., и почти успях да падна в една дупка в гората. Спирачките са хубаво нещо!

Мъгливите шалове около по-ниските възвишения са наистина красиви. Бях си казал, че няма да пускам нищо подобно, докато не си купя читав фотоапарат, ама на ...

Име:2_mygla.jpg
Размер:68.3 КБ
ID:5898913

Да не се чудите после защо съм все без антена...

Име:3_antena.jpg
Размер:40.9 КБ
ID:5898912

На връщане нищо особено. Досадно (разбирай - много бавно и много друсащо) спускане, по някое време ми свърши газта (по сметки излиза под 3литра газ на час). А, да, и китайския MP3 трансмитер издъхна - дали от вибрациите, дали заради често щракащия клапан на газта - не знам, но на прибиране единствения "музикален съпровод" беше тракането на скъсания капак.
    Към 10 и нещо се усетих, че пак съм гладен, но се наложи да почакам, докато се добра до Подбалканската и около полунощ ме нахраниха в някакво крайпътно капанче, май "Каломира" се казваше. Нищо особено като кухня, но пък хората бяха много приятни, а порцията - наистина щедра. Какво повече му трябва на човек за завършек на един приятен ден? ... Добре де, трябват още едно-две неща, но както казах и по-горе, тия дни съм "ерген" и ще го отложа за по-късно
    Последно редактирано от tef4o; 18-08-10, 10:57.
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

От: Кратка разходка до х. Тъжа

Слез към Априлци .И този път до х Тъжа ще ти се стори магистрала.То си е такова де.

Коментар

Първоначално публикуван от koko11 Преглед на мнение
      Слез към Априлци .И този път до х Тъжа ще ти се стори магистрала.То си е такова де.
      Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
      ...Самия път не е някакво предизвикателство като оффроуд, хората се качват с леки коли, бусове, дори ...
      Че кой спори?

Доста се замислих дали наистина да не се пусна към Априлци, но просто нямах време за експерименти
      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Пътя за Тъжа е по-тегав от този за Априлци. На север поне има екстриймчета. На юг си все едно на трасажна маса
        Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
        0894328706

Коментар

Екстра разходка ... адашче!Следващия път се обади да измислим нещо заедно!

Коментар

Веднъж съм минамал в посока Априлци,много друса и с дълга база /може би и гумите бяха по напомпени/.Но е много красиво и определено си заслужава-особено водопада.Когато вали дъжд обаче не бих посъветвал някого да слиза от х.Тъжа към Априлци,защото има доста места където пътя си е само скала и ще е доста хлъзгаво.
            Mercedes-Benz - M-class (W164) - ML 550 (388 Hp) 2008
            Mercedes-Benz - Е-class (W211) - 4matic (224 Hp) 2008

Коментар

Наистина си заслужава да се мине през този проход. Някой минавал ли го е през зимата? Ще ми се да пробвам...
              Jeep KJ 3.7 V6 Ltd.

Коментар

Колеги, утре (в Неделя) мислим да правим някакви разходки в Балкана около този район, има ли желаещи? Обадете се на телефона в подписа да се разберем.
                Александър

Коментар

Първоначално публикуван от valkiller Преглед на мнение
                  Наистина си заслужава да се мине през този проход. Някой минавал ли го е през зимата? Ще ми се да пробвам...
                  Правилно казваш "да пробвам"-много къса ще е пробата,ако има сняг.Без,или със съвсем малко ще може да се стигне до хижа Тъжа но после от северната страна/спускането към Априлци/-забрави.Но може,може да се пробва.

Коментар

Първоначално публикуван от CITIZEN Преглед на мнение
                    Правилно казваш "да пробвам"-много къса ще е пробата,ако има сняг.Без,или със съвсем малко ще може да се стигне до хижа Тъжа но после от северната страна/спускането към Априлци/-забрави.Но може,може да се пробва.
                    Извинявай. Ама колко пъти си минавал от там?
                    Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
                    Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Първоначално публикуван от Злой Преглед на мнение
                      Извинявай. Ама колко пъти си минавал от там?
                      Само веднъж,през лятото,но и четох някои мнения на колегата коко11 и други по запознати.Всъщност си прав трябваше да кажа "АЗ със сигурност няма да мога да мина през зимата до Априлци"

Коментар

Re: От: Кратка разходка до х. Тъжа

Истината е, че трябва да се пробва. Пък ако нещо се обърка - колегите от Априлци ще помагат
                        Jeep KJ 3.7 V6 Ltd.

Коментар

От: Re: От: Кратка разходка до х. Тъжа

Първоначално публикуван от valkiller Преглед на мнение
                          Истината е, че трябва да се пробва. Пък ако нещо се обърка - колегите от Априлци ще помагат
                          Вече три пъти ходя в Априлци през лятото,много ми харесва.Виждал съм че имат подготвени джипки,но не вярвам чак и хеликоптери.Добре е да има ентусиазъм.Виждам че си от Бургас,та като падне тук снегът може да се обадиш и да потренираме там където ти е снимката,пак става.

Коментар

Re: От: Re: От: Кратка разходка до х. Тъжа

Първоначално публикуван от CITIZEN Преглед на мнение
                            Вече три пъти ходя в Априлци през лятото,много ми харесва.Виждал съм че имат подготвени джипки,но не вярвам чак и хеликоптери.Добре е да има ентусиазъм.Виждам че си от Бургас,та като падне тук снегът може да се обадиш и да потренираме там където ти е снимката,пак става.
                            Навит съм. Стига да има сняг, че при нас зимата е непредсказуема
                            Ей това се казва зима...

Име:PC131064.jpg
Размер:89.8 КБ
ID:5226320
                            Jeep KJ 3.7 V6 Ltd.

Коментар

От: Re: От: Re: От: Кратка разходка до х. Тъжа

Има и такива моменти........

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X